un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am testat NVIDIA Broadcast, care scoate zgomotul din microfon și boxe și adaugă efecte video pe streaming

10 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Dacă aveți un computer cu placă NVIDIA RTX, instalați și NVIDIA Broadcast, care este un utilitar gratuit ce îmbunătățește foarte mult apelurile audio-video și streamingul, dacă aveți pasiuni de o astfel de activitate.

Poate vă amintiți că, acum vreun an, NVIDIA a lansat un progrămel numit RTX Voice, care folosea puterea de procesare a plăcii video pentru a curăța de zgomot ambiental sunetul captat de microfonul tău. Funcționa extraordinar de bine, făcea vocea clară chiar și când puneam pe fundal un zgomot puternic de bormașină, office, copii care se joacă, tastat furios la tastatură șamd.

NVIDIA Broadcast integrează aceleași funcții și adaugă unele suplimentare. Per total, programul are trei funcții mari:

  • elimină zgomotul ambiental din sunetul primit de tine, înainte de a fi redat în difuzoare
  • elimină zgomotul ambiental din sunetul captat de microfonul tău înainte de a fi transmis în apel sau streaming
  • pentru webcam, te urmărește dacă te miști, blurează fundalul, îl elimină sau îl înlocuiește cu altceva

Susține-mă cu un Subscribe:

Aici m-am filmat pe laptopul Asus ROG Strix Scar și cu un webcam C920 conectat pe USB.

Placa video, RTX din seriile 2000 sau 3000, face toate procesările necesare aproape în timp real. NVIDIA Broadcast se integrează în sistem ca un nou webcam, un nou microfon și un nou set de difuzoare, așa că poate fi utilizat în orice altă aplicație alegând noile opțiune ca input sau output de sunet și webcam.

Partea de webcam are o funcție foarte mișto numită auto-framing. NVIDIA Broadcast îți detectează fața și face un crop pe ea (reglezi tu cât de mult). Apoi, dacă te mișto în fața webcam-ului, că poate mai schimbi poziția în scaun sau gesticulezi, camera te va urmări automat, după cum puteți vedea demonstrat în clipul meu de mai sus.

Funcția asta este cu adevărat utilă în streaming, unde de obicei jucătorul își face crop la cameră pentru încadra doar capul său și pune acea imagine într-un colț al transmisiunii. Majoritatea funcțiilor din NVIDIA Broadcast se adresează de fapt streamerilor, că ei au de obicei plăci video performante, dar sunt utile și în aplicații pașnice de video-call.

Green-screen-ul virtual, blurarea fundalului și chiar decuparea sa totală funcționează de asemenea bine, cu foarte mici rateori ce unori sunt date de culori prea asemănătoare. Ca cineva care a pierdut multe ore cu reglarea unui green screen real, de întindeam pânză și aveam grijă să fie uniform iluminată, apreciez că aceeași funcție este acum disponibilă din software pe orice fundal ai avea în spate, chiar și unul complicat de birou.

Majoritatea programelor de videocalling gen Zoom sau Teams fac însă asta acum în datacenter-urile lor (și probabil tot cu tehnologie NVIDIA), așa că nu-i ceva remarcabil, ci mai degrabă un avantaj aici integral pentru streaming.

Pentru tot ce ține de sunet, Broadcast continuă pe calea bine începută de RTX Voice. Eliminarea zgomotului captat de microfonul tău pentru a trimite mai departe doar vocea ta, ca să fii auzit cât mai clar, este la cel mai bun nivel văzut de mine până acum. Am testat punând diverse sunete de fundal în cameră din YouTube, unde puteți găsi clipuri cu zgomot de birou, de avion, de metrou, de copii la joacă șamd; NVIDIA Broadcast le elimină pe toate like a boss.

Partea de eliminare a zgomotului din sunetul care urmează să fie redat în boxele tale este ceva ce văd pentru prima oară. Să zicem că persoana care îți vorbește este ea într-un mediu zgomotos. Broadcast curăță automat sunetul de așa ceva înainte de a ți-l reda.

Sunt demonstrate toate în clipul video pus sus, că altfel n-am cum să vă arăt diferențele la sunet și video.

Treaba asta mi se pare utilă în foarte multe scenarii. Să zicem că este vreo conferință mare și un invitat intră de pe video, că este în Australia în acest moment și poate acolo plouă puternic sau stă în aer condiționat. Broadcast poate curăța sunetul astfel încât să redai sălii o calitate bună. Același lucru l-ar putea face inclusiv o televiziune atunci când reporterul de teren transmite din mijlocul furtunii, cum e moda.

De fapt, mi se pare că unul dintre avantajele Broadcast este că aduce posibilitatea curățării de sunet și video în alte domenii. Avantajele pentru streameri sunt mari, iar aceștia folosesc astfel de plăci video, deci programul li se potrivește natural. Dar acum o astfel de tehnologie devine disponibilă și în alte domenii, nu? Creatori de podcasts, firme care fac streaming de conferințe șamd au nevoie doar de o placă video pentru a curăța sunetul de multe probleme, în loc de vreun echipament mult mai scump precum în trecut.

Dezavantajul este că NVIDIA Broadcast funcționează doar pe plăci RTX, deși nucleele din plăci mai vechi probabil ar fi suficient de capabile pentru astfel de procesări. Na, e normal, e un bonus oferit gratuit posesorilor de plăci moderne. Peste doi ani, pe măsură ce vor fi mult mai multe plăci RTX în computere, asta nu va mai fi o problemă.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Vocea se aude cam robotic cand noise removal-ul e activat

      (Citează)

  2. “jucătorul își face crop la cameră pentru încadra doar capul său”

    Capul si bustul, Radu. Nu te-ai mai uitat de mult pe twitch, asa-i?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus