►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
M-am uitat în weekend la o emisiune despre sclavie modernă, un reportaj făcut de CNN. Au ei un șir de reportaje sub titlul Freedom Project și mă uit la ele de câțiva ani, de fapt. Contrastul acestei zile recente m-a frapat, de fapt.
Sclavia este încă practicată în lume. În această emisiune era vorba la început despre copii care lucrează în mine de cobalt, probabil în Congo, care-i principalul producător mondial. Cobaltul este utilizat în baterii Li-Ion și în aliaje speciale, dar este un metal toxic la atingere și inhalare. Toată lumea se jură că se aprovizionează doar cu cobalt extras conform tuturor legilor existente, dar în practică imaginile nu mint.
În mizeria aceea se lucra.
A continuat apoi cu două femei din India. La doar 60 de km depărtare de Bangalore, care-i un oraș unde sunt sediile multe corporații moderne, două femei trăiesc în sclavie. Lucrează 10-11 ore pe zi în producția de mătase și sunt plătite cu 3 dolari pe zi. Sunt practic prizoniere acolo în virtutea unei datorii de 1.370 de dolari care s-a dublat între timp și probabil crește cu mai mult de 3 dolari pe zi.
Muncesc 10-11 ore pe zi, iar din cei 3 dolari câștigați reușesc să mănânce și să spere că acoperă ceva din datorie.
Nu-i sclavia aceea din cărțile de istorie sau Pe Aripile Vântului, dar principiul este același. Ai un “proprietar” care te controlează, trăiești în condiții proaste, ești “plătit” doar cât să poți supraviețui, dar fără nici o șansă sau alternativă de a pleca de acolo.
După această emisiune au început știrile normale. În Miami Beach s-a instituit stare de alertă după ce poliția s-a bătut cu tineri care petreceau în ciuda măsurilor anti-pandemie.
Pur și simplu mii de persoane au trebuit să petreacă în stradă, baruri, cluburi și altele. Nu mai rezistau fără să petreacă, după un an de limitări, și au ajuns inclusiv la bătăi cu autoritățile și arestări.
În aceeași zi am văzut o știre similară despre orașul Marsilia din Franța. A ieșit cu bătaie, incendieri și arestări la un carnaval neautorizat organizat în oraș. Și ei trebuie să petreacă, că nu mai rezistă fără.
Înțeleg faptul că piramida nevoilor lui Maslow are multe niveluri și fiecare este liber să se vaite de problemele lui, de lipsurile lui, chiar dacă în altă parte a lumii există oameni cu probleme mult mai mari. Nu o să fiu nici ipocrit și să zic că i-aș putea ajuta cumva. Pot cel mult să aflu că există și acele probleme. Mai pot să trăiesc aici o viață corectă și să încerc să-i ajut cum pot pe cei din jur cu ale lor. Să schimb ceva la două continente distanță este complicat.
Când văd însă astfel de alăturări nu pot să nu mă minunez de ce lume mare avem de fapt. Planeta noastră pare mică. Avioanele au făcut-o să pară mică pentru că un zbor de vreo 16 ore te duce în partea opusă a globului și este tot mai accesibil ca preț. Comunicațiile moderne au făcut-o să pară mică după ce am vorbit de pe o plajă exotică pe video, de pe telefon, și ne auzeam și vedeam perfect. Internetul a făcut-o să pară mică atunci când ai la dispoziție în timp real știri, cumpărături și gaming cu alte popoare.
Nu este. De fapt este foarte mare, cu o varietate extraordinară. Un țel planetar ar trebui să fie reducerea acestor diferențe, dar oamenii sunt ocupați și cu alte lucruri și nici măcar nu zic asta cu malițiozitate.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
30 comentarii
30/03/2021 la 12:59 PM
ieri m-a sunat unul sa imi mut masina de pe “locul lui de parcare”.
evident ca nu e locul “lui”, la mine pe strada nu se pot inchiria locuri, dar ok, whatever.
ajung acolo, constat ca omul parcase deja pe un alt loc, peste drum, nu avea absolut nici o problema, eu oricum ii spusesem la telefon ca plec la 3, dar nu s-a putut.
disponibilitatea lui de a accepta chiar si infimul disconfort psihologic de a nu parca timp de cateva ore pe locul “lui” a fost zero.
oamenii din societatile unde exista cat de cat bunastare sunt de un egocentrism absolut monstruos.
de asta nu ma mira ca fac tantrumuri pentru ca nu se pot distra cum erau ei obisnuiti inainte de pandemie.
imi povestea si nevasta-mea de o cunostinta care e permanent cu fascismul si dictatura in gura pentru ca nu poate ea calatori cu zero conditii si a citit ea pe internet ca testul PCR doare cand iti baga ala batul in nas, de asta nu vrea sa-l faca inainte sa plece in vacanta (nu exagerez) – iti vine si sa razi si sa plangi
problema e ca acest egoism monstruos este in acelasi timp si o mare vulnerabilitate – astia sunt oameni care sunt incapabili sa se descurce intr-o situatie care ar fi intr-adevar un pic mai serioasa, astia mor de sete cu apa langa ei daca trebuie sa dessurubeze capacul la sticla
astia sunt adevaratii snowflakes si e plina lumea de ei
Marean(Citează)
30/03/2021 la 2:13 PM
De unde avea numarul tau de telefon?
Alin(Citează)
30/03/2021 la 2:22 PM
din geam
nu parchez niciodata asa incat sa blochez accesul sau sa ocup locul inchiriat de cineva, dar telefonul e bine sa fie in geam… acu’ vreo 3 ani m-au sunat unii sa mut masina ca voiau sa sape langa ea, de exemplu
Marean(Citează)
30/03/2021 la 4:06 PM
Am avut si eu problema asta. Dupa putin search pe net am aflat ca cica este o lege prin care politia locala poate da amenda pentru “insusirea spatiului public”.
E bine de mentionat data viitoare cand mai primesti apeluri de genul.
Robert(Citează)
30/03/2021 la 7:31 PM
@Robert, ne spui si noua care este legea respectiva?
Andrei G(Citează)
01/04/2021 la 5:36 PM
Cred că este o combinație de viață bună în care credem că problemele adevărate sunt astea legate de băț în nas sau loc de parcare ocupat.
Cred că sunt norocos că am prins câțiva ani de comunism. Mă ajută la comparația cu ce este acum.
nwradu(Citează)
30/03/2021 la 1:00 PM
In “lumea moderna” oamenii se bat pe PS5, XBOX Series X sau placi video de peste 1500 euro bucata. Suntem buni la facut misto-uri pe social media, suntem smecheri si stim noi care este de fapt “adevarul”. Avem cuvintele la noi pentru orice discutie in contradictoriu si nu mai acceptam ca uneori gresim.
In cealalta parte a lumii, alte realitati, alti oameni, alte probleme. Uneori este bine sa constientizam si sa apreciem ce avem, cu bune si cu rele.
Felicitari pentru articol!
Iosif(Citează)
30/03/2021 la 1:34 PM
mentalitate de roman umil, ca asa te-a invatat de acasa, sa te multumesti cu nimic.
NU BA!
daca aia traiesc ca in evul mediu, nu inseamna ca si trebuie sa faci la fel.
bogdan(Citează)
30/03/2021 la 2:25 PM
Definitia lui “ca in evul mediu” e foarte lax.
Gasesti la sub 50 de km de bucuresti oameni cu wc in curte si care se incalzesc arzand cauciucuri. Nu tre’ sa mergi pana in india ca sa gasesti acest “ev mediu” dupa definitia asta.
Insa realitatea e ca nu tre’ sa mergi mai departe de pipera ca sa vezi o gramada de alti “sclavi” care isi pierd sanatatea mintala in fiecare zi in meetinguri, standupuri si ppt-uri, si care nu o sa prinda 70 de ani sa se bucure de pensie. De fapt asta e si diferenta dintre sclavie si “societatea moderna”.
Sclavii mureau “in campul muncii”, iar la polul opus ai societati in care speranta de viata vs. varsta de pensionare este in favoarea primei. Si apoi ai romania, unde cei mai multi nu o sa apuce sa se bucure mai mult de 4-5 ani de pensie, dar vezi doamne, ei nu sunt sclavi, pentru ca au PSX si telefoane.
Boris(Citează)
30/03/2021 la 3:04 PM
Eh, Radu mai baga periodic cate un articol din asta la sentiment, dar in rest tot el ne povesteste de Single Malt Whisky, Sky Bar-uri si lasere de pisici.
Sol(Citează)
01/04/2021 la 5:38 PM
Greșești din nou grav. N-a zis că trebuie să te mulțumești cu nimic, ci să fii conștient de câte ai față de alții.
Nu-i nimic în neregulă să-ți meargă bine și să trăiești în mega lux. Cred însă că trebuie să fii conștient că ai o situație mai bună decât mulți alții. Câtă vreme n-ai furat, ci ai muncit pentru ea, bravo ție, ești cu atât mai mult de admirat.
nwradu(Citează)
30/03/2021 la 1:36 PM
Great America invadeaza tari sub pretextul sa le elibereze de regimuri dictatoriale, Se dau drept politia planetei dar in fapt sunt numai interese economice. O tara precum Eritrea cred ca ar putea sa o cucereasca in maxim 2 ore si ar elibera o mica tara de acel regim nenorocit. Dar de ce sa o faca?
Indiferent cati oameni s-ar aduna intr-o organizatie de eliberare al acelei tari, li se vor pune bete in roate pentru ca unora le place acel regim militar.
Ai scris idilic acest text, dar din pacate lumea e condusa de oameni si majoritatea dintre ei nu isi vad decat strict de interesul personal. Live and let die.
ovidiu(Citează)
30/03/2021 la 7:35 PM
@ovidiu, cum este pana la urma?
Initial spui ca americanii invadeaza tari sub pretextul de a le elibera de regimuri dictatoriale, desi sunt numai interese economice, si apoi te plangi ca americanii nu invadeaza o alta tara.
Andrei G(Citează)
01/04/2021 la 5:44 PM
Este greu de găsit un polițist mondial competent.
Dacă ne strângem 10 oameni de aici din comentarii ca să decidem ce țări ar trebui salvate de dictatură și ce țări nu, nu ne-am înțelege la listă. Dacă ar fi să decidem ce trebuie făcut cu asistență socială, ce copii trebuie salvați de sărăcie șamd, nu ne-am înțelege.
Nu am pretenția că s-ar înțelege vreodată țări întregi la asta. Sau că cetățenii lor ar accepta cheltuirea banilor pentru unii ce nu pot fi arătați pe hartă.
Uitați-vă inclusiv la noi, mulți s-au supărat când au fost trimise teste sau vaccinuri în Moldova, deși ăia nu au deloc.
nwradu(Citează)
30/03/2021 la 1:46 PM
jesus christ. aia traiesc ca in evul mediu ca sa ai tu toale la 10 lei si telefoane la 100 de euro sa dai share la sosoci si simioni.
Nu traiesc in evul mediu pentru ca asa isi doresc. Si nimeni nu a zis sa traim toti ca ei ci sa ii ajutam sa ajunga la traiul nostru….greu de inteles o fraza de peste 10 cuvinte…
Ciprian(Citează)
30/03/2021 la 1:53 PM
Ar fi trăit si mai ca in evul mediu daca nu aveau unde sa muncească deloc ca de aia au ajuns sa munceascs acolo. Asta este capitalismul nu inteleg de ce va plângeți. Cat mai puțin control al statului asupra big business si profitul pe primul loc, nu dupa asta tipa toti capitalistii astia moderni? Asta e pretul ca alt mod de gandire sau organizare nu vedeți decât asta în care va complaceti în timp ce plangem ipocrit de mila nu stiu caror lucratori din jungla
Pmk(Citează)
01/04/2021 la 5:45 PM
Afirmația asta este dovedită ca fiind falsă. Doar pentru că ai unde munci nu înseamnă că ești bine, la fel cum dacă ai un acoperiș deasupra capului nu înseamnă că ești bine. Poate ai un bordei prăpădit.
Nu toată lumea cere tricouri de 10 lei. Unii ar da și 30 de lei pe ele, de exemplu.
nwradu(Citează)
30/03/2021 la 2:30 PM
orice forma de capitalism are si o forma de protectie pentru ca altfel se ajunge exact la ce spui tu
ovidiu(Citează)
30/03/2021 la 3:27 PM
Sensibilă temă. Fix pe tema asta mă mai ‘cert’ cu unii conspiraționiști care urlă despre drepturile lor.
Una din discuții a fost restricția libertății de mișcare, că nu vei mai putea călători în europa că illuminati și din astea. Băi mi-a venit să o iau razna de câtă prostie radiază în cercurile mele.
Cum să explici omului că bă boule, tu ești român, aia e Ungaria, Austria, Germania, etc. E țara lor. Lasă pe cine vor. Nu există nici un drept de liberă circulație, există PRIVILEGIU de liberă circulație. Care e ceva extraordinar considerând istoria omenirii.
În alte vremuri doar dacă erau super-bogat și îți permiteai escortă puteai călători undeva, pentru că bandiți și hoți erau peste tot. Iar dacă oamenii locului te simțeau străin, știau că ești bun de praduit și dacă nu erau bande de hoți.
Oamenii nu realizează și s-au obișnuit cu binele, s-au obișnuit cu atâtea privilegii încât la cel mai mic semn de slăbiciune o iau razna.
Pe cuvânt că suntem ca acei copii de 8 ani care a fost răsfățat constant și are o cădere psihică când aude pentru prima dată un NU definitiv.
Acum 20 ani încă erau vize, ambasade, cozi, chestii. Azi e conspirația conspirațiilor că oamenii vor să dovada unei vaccinări când intri la ei în țară.
Nici nu vreau să deschid subiectul faptului că dacă mergi în concediu într-o țară mai exotică ești obligat să-ți faci anumite vaccinuri, și nimeni nu urlă că e dreptul lor, că ei sunt daci liberi.
E trist dar e adevărat citatul acela: Good times create weak men…
E incredibil ce răsfățați suntem în colțul nostru de lume civilizată din care și noi facem parte, vrem nu vrem să acceptăm.
manu144x(Citează)
30/03/2021 la 7:08 PM
Excelent comentariu. Si eu simt la fel.
florian(Citează)
01/04/2021 la 5:49 PM
@manu144x: voiam să scriu ceva asemănător mai de mult.
Unele drepturi sunt prost înțelese. Libera circulație nu înseamnă că poți merge oriunde ai tu chef, inclusiv dacă ăia nu te vor acolo.
Libera exprimare nu înseamnă că poți spune orice, fără să porți și responsabilitatea cuvintelor tale.
Libertatea nu înseamnă că statul nu poate impune reguli pentru binele comun. O face mereu prin limite de viteză, interzicerea fumatului, limitarea zahărului, purtatul măștilor șamd.
Mi-am dat seama însă că toți cei de aici cam știu deja acestea, iar oameni care nu le-au înțeles probabil că nu le vor înțelege în continuare.
nwradu(Citează)
30/03/2021 la 3:41 PM
Pentru Radu :
Cred că ai un bug la site pentru că la ultima postare, a lui Manu144x îmi apar butoanele de Click to edit și Request Deletion, ca și cum ar fi postarea mea și am mai văzut și altă dată problema asta pe site
Mirel(Citează)
30/03/2021 la 5:38 PM
Radu, fonturile comentariilor sunt foarte mici, comparativ cu articolul.
https://imgur.com/9aAbOeB.png
Pana acum erau ok, acum tre sa dau zoom cand dau la comentarii, e ceva intentionat? Mersi
Tano(Citează)
01/04/2021 la 5:52 PM
Teoretic este un bug. Articolul are font 15px, comentariile de 14px.
Acum câteva săptămâni am schimbat fontul și acesta părea mai mic. Am pus articolele la 16px, dar de comentarii am uitat și sunt la 14px în continuare. O să le măresc.
nwradu(Citează)
01/04/2021 la 5:57 PM
Schimbat acum, dar trebui să dai și tu clear cache sau să aștepți să se actualizeze.
nwradu(Citează)
30/03/2021 la 10:59 PM
unii, ca Bogdan Calinescu de pilda, intr-un podcast recent, sustin sus si tare ca statul si impozitele sunt raul universal, capitalismul sa nu fie schimbat, ca e cel mai bun, asa cum e.
cand ii vad pe oamenii aia, copii si femei chinuite ca sa produca ieftin pentru capitalism mi-ar fi jena sa-l apar in forma actuala.
sa produci ieftin intr-un capat de lume si sa vinzi scump in altul a pus cruce umanitatii.
J(Citează)
31/03/2021 la 10:07 AM
Singura metoda prin care poti sa te opui capitalismului in forma actuala este sa nu mai cumperi produse de la companiile despre care se stie sigur ca se bazeaza pe sclavagism.
Doar ca asta este dificil si nimeni nu vrea sa inceapa, sa fie el primul care se sacrifica.
Andrei G(Citează)
01/04/2021 la 5:59 PM
După prea multă viață bună, inclusiv acestea încep să te deranjeze.
NU că mi-ar plăcea impozitele, dar altă metodă de a finanța funcționarea statului nu există, iar din când în când vrei școli, spitale, vaccin moca etc.
Treaba asta diferă de la stat la stat. Cei care dau exemplu de taxe mici în alte state uită de obicei să precizeze că acele țări fac bani din altceva. Poate exportă mult petrol, poate au mulți oameni și suprafață mai mică etc.
nwradu(Citează)
31/03/2021 la 8:57 AM
Nu ma plang deloc de faptul ca nu invadeaza o alta tara…. Lucreaza cu dubla masura. Ori iti asumi ca esti politistul planetei si te comporti ca atare ori stai in banca ta si iti vezi de tarisoara ta.
Cel mai bun exemplu de la noi a fost cu jandarmii zilele trecute. In 10 August 2018 au snopit in bataie tot ce au prins sub pretextul ca se elibera zona, iar zilele trecute stateau cu ei de vorba chiar daca ei aruncau cu pietre in fortele de ordine.
Nu stiu cum este mai bine, dar trebuie sa se aplice aceeasi masura tuturor.
ovidiu(Citează)
01/04/2021 la 6:00 PM
Nu cred că americanii au zis vreodată că sunt polițiștii planetei. Mi se pare că au acționat în interes propriu de câte ori au invadat ceva. Că poate au fost și beneficii pentru cei invadați… sigur, dar nu întotdeauna.
nwradu(Citează)