un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review Xiaomi Mi 10T Pro – flagship la preț decent

2 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Xiaomi Mi 10T Pro este un flagship lansat în octombrie 2020. Ecran mare, cel mai bun procesor din 2020 cu modem 5G, cameră foto surprinzător de bună. E un telefon care m-a surprins plăcut.

Specificații Xiaomi Mi 10T Pro 5G:

  • ecran 6,67″, LCD, 1.080 x 2.400 px, 144 Hz, 650 nits, HDR10, Gorilla Glass 5
  • chipset Snapdragon 865 cu 8 GB RAM, 128/256 GB stocare, fără microSD
  • cameră normală 108 megapixeli, f/1.7, OIS, ultrawide de 13 megapixeli f/2.4, macro 5 megapixeli, frontală 20 megapixeli
  • baterie 5.000 mAh și încărcare pe fir la 33 W
  • 5G, senzor de amprentă, difuzoare externe, Wi-Fi 6, NFC
  • 165,1 x 76,4 x 9,3 mm și 218 grame

Preț: 2.439 lei la eMAG, PC Garage, evoMAG. Uitați-vă după oferta cu ceas Mi Watch Lite oferit gratuit, dacă mai există.

VIDEO

Susține-mă cu un Subscribe:

ACCESORII INCLUSE

În cutie vine cu o husă siliconică suficient de bună pentru a nu fi nevoie să cumpărați alt accesoriu și cu un încărcător de 33 W.

CUM ARATĂ TELEFONUL

Este mare. Bezel-uri mici, dar asimetrice, punch-hole într-un colț.

Spatele modelului testat de mine este un argintiu oglindă. Chiar ar putea fi oglindă, dar forma sa curbilinie introduce deformări puternice. Reține amprente mai ceva ca o secție de poliție, dar probabil că 99% dintre oameni îi vor pune husa din pachet. Mie nu-mi place această “culoare”, dar se poate evita alegând modelul negru.

Ochiul meu este deranjat vizual de modulul foto asimetric, cu acel senzor mare de 108 megapixeli așezat deasupra celorlalți, dar nu-i un dealbreaker.

Senzorul de amprentă este pe lateral, integrat în butonul on/off. Funcționează foarte bine.

Mi-a plăcut să văd că există două speakere externe, ceea ce face viața mai bună în clipuri YouTube și jocuri pentru că scot sunet și sus și jos din telefon.

Finisările sunt bune, telefonul pare bine asamblat. Îi lipsesc anumite mici detalii care să-i dea acel aspect de… lux, de flagship. Poate o muchie finuț prelucrată, o textură diferită, așa cum fac Apple și Samsung, companii în urma cărora Xiaomi este în topul vânzărilor. Mi 10T Pro arată bine, dar concurența pare că a trecut dincolo de “să fie bine făcut” la un alt nivel de complexitate sau de atenție la design și detalii. Then again, de asta Xiaomi nu costă cât Samsung sau Apple, nu?

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul de 6,67 inchi are rezoluție 1080p și un refresh de 144 Hz, ceea ce este un bonus plăcut, fiind peste Samsung S20+ sau S21+, de altfel. Ecranul afișează culori vii, plăcute, și este luminos pentru a nu avea probleme cu el în practică; pe hârtie, însă, este în urmă concurenței cu luminozitate maximă de 650 nits.

O problemă minoră este că afișajul pare mai întunecat când este privit din unghiuri extreme (LCD, și probabil nu cel mai bun), de exemplu dacă ții telefonul pe birou și te uiți razant la el, fără a-l ridica de acolo. N-ar trebui să conteze în decizia de achiziție. Punctez mai degrabă astfel de lucruri pentru că mai târziu în articol voi concluziona că Mi 10T Pro își îndeplinește cu brio toate funcțiile și promisiunile, dar mereu cu un pas în urma concurenței S20+ de la Samsung.

Procesorul este un Snapdragon 865 împerecheat cu 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare internă. Nu are slot de card. Chipsetul funcționează foarte bine, puteți juca orice în calitate și frame rate maxim, iar în benchmark-urile de stress-testing nu am văzut nici un throttling din cauza creșterii temperaturii interne sau din alt motiv. Qualcomm a făcut treabă bună, iar Mi 10T Pro, mai ales cu ecranul său de mari dimensiuni și două difuzoare externe, este un telefon bun pentru gaming, în caz că vă interesează asta.

Are și 5G la bord. Am activat un abonament Vodafone Flex în el. În testele mele am obținut 300 Mbps în Centrul Vechi și în cartier la mine; mă declar mulțumit. Are și Wi-Fi 6, NFC, Bluetooth 5.1.

La lansare acest telefon avea o mică problemă cu conectivitatea la rețeaua telefonică, în sensul că unii clienți sau cumpărători raportau că se întrerupeau apelurile. Un patch apărut prin decembrie a rezolvat problema asta.

Senzorul de amprente, vă spuneam, este în lateral cu rol de buton on/off. Funcționează foarte bine și rapid și mi-ar plăcea să văd soluția asta pe mai multe telefoane în locul senzorilor integrați în ecran deoarece pot debloca telefonul doar pe pipăite, fără să mă uit unde trebuie să pun pe ecran degetul personal.

CAMERA FOTO

Modulul foto are acel senzor Samsung de 108 megapixeli care face binning 3×3 pentru a obtine imagini de 12 megapixeli de calitate mult mai bună. Tehnologia funcționează foarte bine, iar fotografiile făcute cu Mi 10T Pro sunt în general foarte bune: nuanțe realiste, detalii fine bine surprinse, focalizare rapidă și bună.

Mai mult, fotografiile făcute noaptea au ieșit peste așteptările mele pe modul Night. Tot cu un pas în urma celor Samsung, dar doar dacă le analizezi la crop 1:1 (I did, că am avut în paralel și un S21). Pentru majoritatea clienților care fac upgrade-ul la Mi 10T Pro, fotografiile făcute pe Night Mode probabil vor părea excelente.

Telefonul nu are o cameră dedicată de zoom optic, dar senzorul de 108 megapixeli face un zoom digital 2x foarte bun atunci când alegi modul zoom. Surprinzător de bun, chiar aș spune.

Același senzor vine cu problema pe care am reclamat-o și la Note20 Ultra: fiind foarte mare, apare un efect optic nedorit de defocalizare a marginilor unui obiect, chit că este plat și fotografiat de la apropiere. Observați mai jos cum marginile sunt foarte soft.

Același efect duce însă la portrete mai reușite, cu adâncime de câmp mică. Din nou, nu o problemă mare, deși este de remarcat că noul Samsung S21 Ultra (cu același senzor) rezolvă această problemă cu un artificiu software și hardware ce asigură un mod Deep Focus.

Camera de macro de 5 megapixeli este, desigur, inutilă. Probabil e pusă acolo ca să se poată spune “are trei camere pe spate”, dar în realitate are doar două care să conteze.

De fapt, dacă trag linie la hardware, reiese mai clar de ce zic că Mi 10T Pro este bun, dar cu un nivel sub concurentul Samsung S20+. Ecran LCD, nu AMOLED. Fără cameră reală cu zoom. Finisaje mai banale. Fără microSD (deși acum nici S21+ nu mai are). Senzor de amprentă ieftin de tot, că-i același ca acum 5 ani, dar pus pe lateral (bună poziție, însă!). Avantajul său principal este, de fapt, că prețul este cu vreo trei niveluri sub S20+ în acest moment.

INTERFAȚĂ

Aici rămâne principala problemă a Xiaomi. MIUI 12, dacă-l puneți în limba română, are în continuare traduceri anapoda, făcute parcă în Google Translate, cu opțiuni pe care nici nu le înțeleg dacă n-aș ști din engleză și experiența anterioară ce anume fac ele.

Primesc de la Xiaomi comunicate despre cum este al treilea vânzător de telefoane în lume, despre creșterea extraordinară de pe piața românească și cea a Europei de Est. OK, bravo, mă bucură concurența, dar în acest caz compania ar trebui să acorde mai multă atenție interfeței în română și măcar să facă niște traduceri mai bune.

Chiar și în engleză, MIUI 12 rămâne prea complicat și îmbârligat, cu multe meniuri și submeniuri. Au copiat de la iPhone noul meniu drop-down, în sensul că tragi de sus în jos, dar mai pe stânga ecranului, și se deschide meniul de notificări din Android, iar dacă tragi de sus în jos mai pe dreapta ecranului se deschide un Control Center cu clasicele butoane on/off pentru wifi, date, lanternă și restul. Inițial este foarte enervant, deși utilizatorii de iPhone probabil se vor adapta cel mai repede. Câți oameni trec de la iPhone la Xiaomi? Nu știu.

Ideea este că OneUI 3.0 este cu două niveluri peste MIUI 12 (și la fel și EMUI de la Huawei, dacă mai contează). OneUI de la Samsung și-a descoperit acum vreun an sau doi organizarea optimă a meniurilor, iar în ultima vreme a făcut chiar fine tuning pe user experience, umblând pe la fonturi, spații între butoane, grafică mai eyecandy șamd. MIUI încă este un mic labirint cu opțiuni multe aruncate acolo, că mult înseamnă telefon complex și customizabil, nu?

CE E BINE

CE E RĂU

  • Fotografiază bine și lipsa unei camere cu zoom nu se cunoaște.
  • Procesor performant, ecran mare, sunet puternic = bun și pentru gaming.
  • Interfața MIUI tot prea complicată este.

CONCLUZIE

Xiaomi Mi 10T Pro este un telefon bun. Îmi dă din nou situația că se vede cum Xiaomi evoluează în sus în domeniul flagship-urilor. Nu este la nivelul unui Samsung S20+, dar nici nu costă cât acesta. La 2.500 de lei, preț în care uneori îl găsești la bundle cu un ceas Mi Watch Lite, oferă specificații și funcții de flagship la un preț decent.

Preț: 2.439 lei la eMAG, PC Garage, evoMAG.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Review muncit, ca de obicei :)

    Telefonul are un pret foarte bun, daca avea si certificare de rezistenta la apa il luam, la inceputul anului m-am uitat de un upgrade pentru ca am reusit sa stric Sony-ul. Am ales un P30 Pro New Edition, clar modelul Huawei este inferior la specificatii dar am fost capos…

    Cred ca nu am avut experiente cu garantia la eMAG, pe partea de retur produse a fost exceptional deci eu as zice ca de acolo ar trebui luat intai. Cu PCGarage si evoMAG am avut garantii si nu pot spune ca a fost minunat.

    La astfel de telefoane trebuie neaparat o husa serioasa care sa fie indeajuns de groasa incat sa protejeze camerele si ecranul avand marginile mai ridicate decat ele. O husa subtire este foarte frumoasa, dar nu impiedica zgarieturile daca pui telefonul pe o suprafata rugoasa, un birou sau o masa de lemn, o suprafata ceramica etc.

    Pacat ca nu ai avut parte de vreme mai frumoasa cand ai iesit pentru facut pozele de test, ieseau mult mai bine. Si doar o poza cu Cookie?! Asta nu e test pertinent, va rog refaceti articolul.

      (Citează)

    • Care e faza cu rezistenta la apa? De ce ai nevoie asa mare de ea?

        (Citează)

    • @alin pentru ca nu traim in desert si pentru ca ne mai prinde ploaia afara si suntem nevoiti sa folosim telefonul. Si da, am avut telefoane care s-au busit de la o simpla ploaie.

        (Citează)

    • Inseamna ca eu am fost mai norocos, cu telefonul in buzunarul de la blugi, sau in geaca, am fost plouat de N ori si nu a patit nimic.

        (Citează)

    • Pandemie, certificarea ajuta il dezinfectezi mai cu incredere.

        (Citează)

  2. Un telefon care are probleme fix cu apelurile telefonice.
    Wow…….

      (Citează)

  3. Ai prins 300 Mbps pentru ca aia e limita la flex. Scrie pe site la vodafone.

      (Citează)

  4. Mda, astept cu mare interes un articol despre diferenta in finisajele alea finute la Xiaomi, Samsung si Apple, eu aparent fiind incapabil sa o vad.

    As fi considerat in schimb mult mai relevant faptul ca bateria mai mare se traduce in cam 35% extra battery life si ca daca vrei S20 in varianta 5G diferenta de pret e de cam 2000 RON.

    La interfete eu personal cred ca oneui e urat cu spume, dar se poate rezolva cu o niste pachete de iconite din store. Oricum e irelevant, am trecut la Nova Launcher acum mult timp pentru ca vreau o experienta similara pe toate telefoanele si cat mai aprope de cea stock. Toate celelalte launchere mi se par inferioare.

    Lucru bun de stiut la Xiaomi pe care Radu nu l-a mentionat: tehnic valabil pt. toate telefoanele, dar in special aici, e ca browserul stock Xiaomi trimite cam multe date “acasa” cu setarile default. Asta include toate cautarile pe google, youtube, etc. Se poate dezactiva, dar per total e mai safe sa folosti alt browser oricum.
    Articol despre asta: https://palant.info/2020/05/08/what-data-does-xiaomi-collect-about-you/

    Singura functie pe care care imi pare rau ca am pierdut-o cand am trecut la Xiaomi e smart unlock. Mie imi place ca atunci cand sunt acasa telefonul sa stie asta si sa nu mai blocheze. La fel si cand sunt in masina si e conectat la bluetooth. Din pacate la Xiaomi functia asta e implementata complet idiot si singura metoda de smart unlock care merge e bluetooth pairing cu un alt device Xiaomi.

      (Citează)

    • Eu folosesc Chrome pe telefon, ca să am istoric comun cu desktopul, parolele și restul.

      Super că nu folosește nimeni Xiaomi browser.

      Claudiu: As fi considerat in schimb mult mai relevant faptul ca bateria mai mare se traduce in cam 35% extra battery life si ca daca vrei S20 in varianta 5G diferenta de pret e de cam 2000 RON.

      Nu e mult mai mare, e cu 10% mai mare decât la un S20 Plus. Și este greu de comparat, că unul are ecran AMOLED și altul LCD, dar unul are și Exynos și altul Snapdragon, iar rețeaua 5G poate însemna consum mai mare.

      Bateria m-a ținut ca la orice alt telefon. Nici nu știu dacă mai contează în vremea încărcătoarelor rapide și bateriilor externe. Oamenii sunt interesați de baterie ca fapt divers, dar nu cred că cineva mai rămâne în mod uzual cu telefonul descărcat complet.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus