►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am testat în ultimele zile un OnePlus 9 Pro, care fix acum a fost lansat oficial în România. E mișto de tot telefonul, un flagship adevărat în majoritatea aspectelor sale, chiar cu unele duse la extrem, dar și cu un preț pe măsură.
Am comparat pe cât posibil și cu OnePlus 9, că-l am și pe acela, dar este 95% același telefon.
OnePlus 9 Pro: ecran de 6,7″, rezoluție 1440p, 120 Hz, tehnologie LTPO AMOLED, 1300 nits, Gorilla Glass, senzor tactil rapid. Chipsetul este un Snapdragon 888 cu modem 5G, cu 8/12 GB RAM și 128/256 GB stocare internă, fără microSD. Bateria are 4.500 mAh și se încarcă pe cablu la 65 W (inclus în pachet) și wireless la 50 W. Senzor de amprente în ecran, difuzoare stereo, IP68 the works.
OnePlus 9: ecran de 6,55″, rezoluție 1080p, 120 Hz, tehnologie AMOLED, Gorilla Glass. Chipsetul este un Snapdragon 888 cu modem 5G, cu 8/12 GB RAM și 128/256 GB stocare internă, fără microSD. Bateria are 4.500 mAh, se încarcă pe cablu tot la 65 W (inclus), dar wireless la doar 15 W. Senzor de amprente în ecran, difuzoare stereo, carcasă fără certificare IP.
Camerele foto sunt și ele remarcabile, modulul fiind făcut în colaborare cu Hasselblad:
OnePlus 9 normal, non-Pro, nu are deci cameră cu zoom. Mai sunt alte mici diferențe constructive: 9 Pro folosește un modul Sony IMX789, pe când 9 folosește un Sony IMX689 fără stabilizare optică, dar cea digitală este oricum tot mai bună în vremurile moderne.
OP9 Pro filmează 4K la 120 FPS și 8K la 30 FPS, apropo. Prima parte este impresionantă, scoți slow motion la calitate excelentă. OP9 filmează maxim 4K la 60 FPS și 8K la 30 FPS.
Prețuri de lansare: 3.599 lei OP9 128 GB, 4.599 lei OP9 Pro de 128 GB. Sunt disponibile la precomandă la Orange, cu diverse pachete.
În primul rând aspectul telefoanelor, care este foarte îngrijit. Bezel-uri micuțe, iar remarcabil este tratamentul de spate, unde s-a obținut un gradient între o zonă mată și una aproape oglindă în partea de jos.
Sunt mici detalii care arată grija pentru finisaje de top pe telefon, de exemplu un contur argintiu pentru modulul foto sau sigle care nu ies deranjant în ochi. OP9 Pro are ecranul ușor rotunjit pe laterale, OP9 este drept.
Deasupra butonului on/off, pe dreapta, se afla un slider ca la iPhone ce comută telefoanele între sunet/vibrație/silențios, ceea ce este o idee bună (de vreo 14 ani).
Per total, aspect de flagship adevărat. Doar OP9 Pro este oficial IP68, dar bănuiala mea este că și OP9 rezistă la apă și praf într-o oarecare măsură și doar nu a fost și testat oficial în această privință. Mă îndoiesc ca l-au construit mai prost pe la garnituri, lipici și membrane, când este 95% practic identic cu 9 Pro.
Încă două puncte bune la aspect: primești o husă siliconică în pachet, cum ar fi și cazul la un flagship, și telefonul este mai ușor decât altele, are 197 grame într-o lume în care astfel de telefoane au cam 230 de grame pentru diagonala de 6,7 inchi.
Hardware-ul este, de asemenea, de top-top. Procesorul garantează că poți rula orice aplicație sau joc în condiții excelente. Am rulat un stress test și abia pe la a 15-a repetiție am văzut un ușor throttling din cauza căldurii, dar în următorul test a băgat din nou performanță maximă.
Mie ecranul mi s-a părut excelent, unul dintre cele mai bune văzute până acum. Culori vii, luminozitate foarte mare (1300 nits, dacă am reținut corect), refresh adaptiv de până la 120 Hz. Pentru gameri, poate fi activat un mod de overdrive pentru senzorul tactil, ca să răspundă și mai rapid.
Sunetul este și el puternic și sunt două difuzoare stereo. Senzorul de amprente reacționează suficient de rapid, dar este plasat inexplicabil de jos.
Încărcarea vă spuneam că este de top. Ai în cutie un încărcător de 65 W cu cablu (roșu) OnePlus. 0-100% în vreo 43 de minute, dar de la 30% la 80% ajungi mult mai rapid, o scurtă pauză la priză e suficientă pentru reîncărcare.
Opțional poți cumpăra acel wireless charger de 50 W. E mișto ca accesoriu, dar zic asta neștiind cât costă. Este gândit să încarce telefonul și dacă-l pui landscape pe el, ca poate vrei să te uiți la un film în timp ce bateria este constant încărcată.
Face un foarte mic zgomot, aproape imperceptibil într-o cameră normală, pentru că integrează și răcire pentru bobinele de încărcare. Pe timp de noapte poate fi setat din telefon să încarce lent, că poate te deranjează acel bâzâit. Personal cred că mulți nu l-ar auzi.
Camerele foto sunt și ele foarte reușite. Colaborarea Hasselblad s-a rezumat momentan la partea software: calibrarea culorilor, codarea datelor raw într-un mod cât mai bun, un pic de colorizare “a la Hasselblad”.
Per total le-a ieșit bine. Culorile chiar sunt de obicei aceleași între cele trei camere. Când nu sunt la fel, de obicei camera zoom este prinsă în ofsaid, dar aceea are un senzor mai slab. În toate fotografiile mele, însă, culorile au fost foarte realist surprinse, nuanțele sunt cele reale, detaliile și texturile fine sunt acolo, focalizarea este rapidă, gama dinamică este bine ținută sub control inclusiv în zone ce-ar putea fi arse de alte telefoane.
Mi-a plăcut inclusiv modul macro, pe care telefonul îl face cu camera ultrawide, nu cu vreo cameră dedicată de 2 lei. Ies fotografii reușite. Și noaptea face fotografii foarte luminoase, pe Night Mode. Pe modul Portrait face un bokeh foarte plăcut pentru fundal. De fapt, nu am văzut vreo fotografie proastă de la acest telefon și cred că încă mai tunează camera, că ieri a venit un update nou.
Filmarea este, de asemenea, pe cai mari. 4K la 120 FPS este impresionant. Dacă filmezi mult cu telefonul, poți face așa niște slow-motion-uri adevărate, nu doar acele încetiniri artistice ce puteau fi obținute de la 30 fps la 24 fps sau de la 60 fps la 30 fps. Calitatea video rămâne foarte bună și în acest mod, deși ești limitat doar la camera principală pentru acest frame-rate.
8K n-am testat, nu-mi pasă momentan, dar este de remarcat că OP9 filmează la 30 fps, nu 24 fps ca pe Samsung-uri. Asta înseamnă că poți integra acele clipuri într-un flux normal de producție video, că poate chiar ai filmat 8K ceva pentru a da apoi crop sau whatever.
Până și interfața mi-a plăcut. Oxygen este curată și foarte bine organizată, toate opțiunile sunt ușor de găsit prin setări (poke, Xiaomi!), ba chiar poți customiza unele elemente, de exemplu să ascunzi de tot pictograma de baterie și să lași doar procentul ei în bara de stare.
Animațiile sunt foarte reușite, pun bine în valoarea ecranul de 120 Hz fiind foarte rapide, dar și fluente. Bloatware-ul este inexistent, ai preinstalate vreo 3 aplicații Google suplimentare și Netflix, plus un File Manager. Pentru mine este o interfață la nivelul celei Samsung și aș putea-o utiliza oricând pe termen lung.
Altfel spus, este greu de găsit ceva în neregulă la noile OnePlus. Nu doar că stau foarte bine în construcție și specificații, dar mie mi s-a părut chiar că excelează în câteva elemente, de exemplu în ce privește ecranul de foarte bună calitate, filmarea 4K@120FPS și încărcarea 65 W wired și 50 W wireless.
OnePlus 9 Pro este un telefon care se bate de la egal la egal cu Samsung S21 Plus, de exemplu. În funcție de ce anume vă interesează la un telefon, îl poate și depăși în preferințele voastre. Pentru mine sunt la egalitate din câteva motive enunțate mai jos.
Urmează acum o listă lungă de lucruri care nu mi-au plăcut. Aveți însă în vedere că majoritatea punctelor forte sunt cele principale, care contează zi de zi, pe când majoritatea celor de mai jos sunt de obicei elemente aproape neimportante în decizia de achiziție.
Începe cu cele două mari dezavantaje reale pentru mine. Primul este poziția senzorului de amprente, care este foarte jos, aproape de capătul ecranului. Este greu de ajuns acolo cu degetul mare, simți că te chinui ca să apeși pe el. Poate că interiorul nu le-a permis altă soluție, dar… se putea mai bine.
Al doilea dezavantaj probabil contează mult doar pentru mine: în filmare 4K nu folosește camera cu zoom optic atunci când dai zoom. Adică filmează cu cea ultrawide și cu cea normală, iar zoom-ul se face digital, din camera principală, ceea ce la peste 2x obține niște imagini pixelate.
Camera tele de 8 megapixeli nu poate obține rezoluția necesară pentru 4K Ultra HD. Rezoluția ei este de 3.264 x 2.448 pixeli, sub cei 3.840 x 2×160 px necesari unei imagini 4K în format 16:9, așa că nu este utilizată. Pe filmare Full HD intră în acțiune.
Treaba asta m-a mirat, însă, pentru că vechiul meu Samsung S10 comuta cu succes între camere încă din 2019. Samsung S20 de anul trecut face de asemenea un zoom de succes pe video, chiar dacă folosește camera principală pentru asta. OP9 Pro obtine rezultate mai slabe.
Pe lângă aceste două puncte negative, sunt altele ceva mai puțin importante. Ca să rămân în zona foto, HDR-urile mi s-au părut un pic duse spre alb, spre supraexpunere, nu o simplă echilibrare a zonelor prea luminoase sau prea întunecate. Poate că așa a vrut Hasselblad sau poate că va fi corectată treaba asta cu un update viitor.
Mai există și alte limitări. Night Mode este disponibil pentru camerele ultra-wide și normală, nu și pentru cea zoom; Samsung nu are limitarea aceasta. De asemenea, nu există Night Mode pentru camera frontală, ceea ce inclusiv Xiaomi-ul de anul trecut făcea cu succes.
Mai este o treabă amuzantă. Am zis că poți filma 4K la 120 fps. Ei bine, nu poți filma Full HD la 120 fps. Poți intra în opțiunea Slow-motion ca să filmezi Full HD la 240 fps sau 720p la 480 fps, dar nu Full HD la 120 fps. Pare ceva trecut cu vederea.
N-am găsit opțiuni prin interfață de gestionare avansată a încărcării. La 65 W, mi-ar fi plăcut să văd ceva mai multe opțiuni privind limitarea încărcării la alte valori, că poate pe vremea nopții este suficient și un 10 W, ceea ce ar mai lungi viața bateriei.
Autonomia a fost ușor sub așteptări. Mi-e greu să mă pronunț, pare genul de chestie ce poate fi rezolvată cu un update software. Nu-i vorba că nu te ține o zi întreagă și chiar mai mult, dar am avut senzația că are un consum peste alte telefoane în anumite momente de activitate, de exemplu când am făcut 20 de fotografii sau când am filmat câteva minute.
Sliderul de pe lateral are avantaje și dezavantaje. E mișto să oprești sunetul dintr-un scurt gest. Este foarte ușor să uiți că l-ai oprit astfel. De asemenea, prin husă acel slider este mai greu de mișcat, trebuie băgată unghia acolo.
Un alt punct care poate fi văzut ca fiind negativ este legat de poziționarea celor două telefoane între ele și prețul de lansare. Mie mi se pare că diferența de doar 0,15 inchi între cele două este prea mică pentru a conta. De ce se mai obosește OnePlus cu două modele în loc de unul singur? Nu știu, dar ar fi trebuit diferențiate mai bine și prin dimensiunea ecranului. Cei 0,15 inchi sunt aproape insesizabili, în realitate (that’s what she said).
Diferența de preț este cam mare. OP9 costă 700 € în varianta 8/128 GB. OP9 Pro costă 900 € în aceeași variantă de memorii. Pentru 200 de euro, 1.000 de lei în plus, primești 0,15 inchi la ecran, o cameră cu zoom optic 3,3x și mici alte avantaje ce probabil nu vor fi observate nici de 5% din potențialii cumpărători, precum senzori un pic mai buni, încărcare wireless 50W în loc de 15W și protecția IP68. Nu zic că aceasta din urmă n-ar fi importantă, ci doar că e foarte posibil ca și OP9 să aibă o rezistență la apă și praf, chiar dacă necertificată de un institut de testare.
Cam mici diferențele pentru 1.000 de lei în plus. Pentru mine, mai ales, unde camera cu zoom optic de fapt nu este utilizată în filmare, deja dispare jumătate din motivul de a alege varianta Pro. Cred că toți cei interesați ar trebui să se uite prin arhiva foto și să vadă câte poze fac cu zoom optic (dacă au) și dacă le este cu adevărat necesar.
Apoi este prețul în sine. 900 € pentru OP9 Pro 8/128 GB, 1.000 € pentru 12/256 GB, sunt prețuri de Samsung Galaxy S21 Plus, care de obicei vinde telefoane scumpe în zona high-end. Nu zic că Samsungul este mai bun. Mie mi se par egale în ansamblu, cu puncte unde OnePlus este în față și altele în care Samsung este în față.
Ideea este că pentru mulți ani OnePlus s-a poziționat ca fiind o alternativă mai accesibilă de flagship. Compania se bătea cu pumnul în piept că ei nu cheltuie banii pe marketing clasic, nu au magazine ample, nu bagă sponsorizări, nu fac bannere pe toată clădirea, ci cresc datorită unui word of mouth excelent și asta le permite să țină costurile sub control și deci prețurile mai jos. S-au cam dus vremurile acelea, nu?
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Per total, telefoanele OnePlus 9 sunt excelente în toate aspectele lor, iar dezavantajele sunt minore. OnePlus 9 Pro în particular pare scump. OnePlus 9 normal, varianta 8/128 GB la 700 euro, este o afacere bună. Sunt telefoane pe care le-aș putea utiliza și eu cu plăcere pe termen lung, fără a simți că fac vreun compromis real alegându-le, iar eu sunt destul de fițos în anumite privințe și deci nu zic asta ușor.
Prețuri de lansare: 3.599 lei OP9 128 GB, 4.599 lei OP9 Pro de 128 GB. Sunt disponibile la precomandă la Orange, cu diverse pachete.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
23/03/2021 la 6:00 PM
Sunt surprins plăcut să citesc review de la un român. Mi-aș dori să faci o comparație mai în amănunt la camera foto. Eu personal nu văd colaborarea cu Hasselblad. Pozele nu sunt atât de bune față de cât ar putea fi (am un 7T Pro acum). Tot la un port de GCam vom apela pentru a stoarce toată performanța din camerele foto. Prețul variantei 9 Pro cu 256 GB stocare este aproape de 1000 de euro (999 USD/EUR) și e cam mult. Poate mai lucrează la softul de cameră, ar fi bine să o facă cu adevărat.
Mihai(Citează)
24/03/2021 la 10:17 AM
Colaborarea cu hasselblad este redusă, de fapt.
Se vede la balansul de culori. Multe telefoane nu fac un balans de alb identic la trecerea între camere, dar OP9 face pe normala și ultrawide.
Mai mult, este primul telefon din ultimii ani care surprinde foarte bine toate nuanțele de culoare. Nimic suprasaturat, nimic ars. Și asta este lucru mare.
În rest, însă, nu poți scoate minuni din senzorul respectiv.
nwradu(Citează)
23/03/2021 la 6:39 PM
Am vazut review-ul tau inainte sa-l vad pe cel al lui MKBHD. Gg Radu!
Catalin(Citează)
24/03/2021 la 10:18 AM
Mulțumesc!
nwradu(Citează)
23/03/2021 la 6:46 PM
onePlus nu mai este ce a fost, dar asta nu este neaparat un lucru rau..
am avut pana acum 2 zile un 7T PRO de care am fost extrem de multumit si nu as schimbat daca nu suferea un accident teribil (calcat de vreo 3 masini)
sincer, nu as da 4600ron pe 9 PRO cand la pretul asta sunt atat de multe variante pe piata. se pare ca strategia onePlus este sa “impinga” gama Nord in locul fostelor generatii de PRO, accesibile ca pret.
vlad(Citează)
23/03/2021 la 9:59 PM
Salut Vlad, la ce variante te gândești?
Sorin(Citează)
23/03/2021 la 7:02 PM
Cumpărați-vă acest telefon ca să aveți motive să vă plângeți mai târziu. :D
Claudiu(Citează)
23/03/2021 la 7:46 PM
Macar ca are SD si tot il bate la fundul gol pe S21 pro. Altfel, comparatia este cu S21 ultra de fapt, unde are avantajul pretului.
costin(Citează)
23/03/2021 la 10:20 PM
Deci tu citești de 2 ori în articol ca nu are sd nici o versiune dar intelegi ca are? Cum se cheama asta?
Pmk(Citează)
23/03/2021 la 10:25 PM
Snapdragon, dragule
Costin(Citează)
24/03/2021 la 10:20 AM
Nu compara cu Ultra. Acolo ai zoom 10x și senzor mare pe principală, iar pe S21 au rezolvat și problema adâncimii mici de câmp printr-o șmecherie software. Ultra este pentru o nișă ce are nevoie de așa ceva sau pur și simplu vrea să se audă pronuntand “Ultra” des.
nwradu(Citează)
23/03/2021 la 9:34 PM
Salut Radu,
Deci pana la urma nu merita diferența pentru opțiunile suplimentare ale One Plus 9 PRO? Ca am mai văzut și în alta parte aceeași concluzie și atunci nu știu pe ce telefon sa merg. Mulțumesc!
Sorin(Citează)
24/03/2021 la 10:22 AM
Păi tu trebuie să decizi asta în funcție de cum îl utilizezi.
Îți pasă de camera cu zoom?
Vrei să filmezi 4k la 120 fps?
Faci poze cu telefonul în apă?
Contează încărcarea wireless la 50w față de doar 15w?
Bineînțeles ca 9 Pro are mai multe feature-uri. Tu știi însă cât contează ele pentru tine și dacă merită deci diferența de bani.
nwradu(Citează)
23/03/2021 la 10:12 PM
Preturi prea mari, o sa vadă si oneplus după ce va vinde mai puține. Cel mai bun telefon este flagship ul de anul trecut la prețul de anul asta.
Pmk(Citează)
24/03/2021 la 10:25 AM
Cred că își schimbă strategia. Scot 9 și 9 Pro în gama de sus și pe piață vor merge tare cu modelele Nord, care sunt grosul vânzării.
Așa fac și Samsung cu S21 versus A52, Xiaomi cu Mi 11 versus Redmi Note 10, Oppo cu Find x3 versus Reno.
Oferi ceva mișto celor cu buget mare și atragi și atenția celor care au doar buget de mid-range spre brandul tău.
nwradu(Citează)
24/03/2021 la 2:15 PM
Da ok dar deja asa sunt ca toți ceilalți, care mai e diferența? Luai flagship like la pret de ceva mai ieftin, acum o sa iei ceva mai ieftin ( nord) la același pret sau prea mica diferenta ca sa conteze, cu ceva ieftin de la ceilalti. Nu mai este nici o diferență între ei si restul.
Pmk(Citează)
23/03/2021 la 10:31 PM
Păi ce credeați că vă scapă chinezii la nesfârșit de lăcomia celor de la Apple? Ha!
varucu(Citează)
23/03/2021 la 11:19 PM
4.599 lol
Oneplus one, the OG a fost ultimul meu telefon android.
Geniala strategie, buna pozitionare, initiala.
Urmatorul meu telefon o sa fie tot iphone in conditiile astea.
alxzen(Citează)
24/03/2021 la 8:05 AM
cand ajungi sa iti iei iPhone, ca e mai ieftin decat One Plus :)))))))
Anda(Citează)
24/03/2021 la 10:26 AM
IPhone 12 Pro este 5.600 lei.
nwradu(Citează)
24/03/2021 la 10:50 AM
Pe bune? Nu vorbim de flagship vs flagship. Chiar crezi ca o sa convingi targetul apple pro sa cumpere one plus ca e cu vreo 200 de dolari mai ieftin?
Vb de pricepoint si cine e clientul tinta. Comparatia corecta e tot timpul vs produsul vedeta (Ca la ofertele de servicii, ala bolduit sau pus in chenar colorat in pachet) si in cazul de fata e Iphone 12 128gb.
alxzen(Citează)
24/03/2021 la 9:52 AM
salut. am ales sa trec la IOS din prisma ultimelor update-uri de securitate. iPhone12 128G (a fost mai ieftin decat pretul de lista al 9PRO)
Vlad(Citează)
24/03/2021 la 10:26 AM
IPhone 12 trebuie comparat cu Oneplus 9, iar iPhone 12 Pro cu Oneplus 9 Pro.
nwradu(Citează)
24/03/2021 la 10:29 AM
M-am uitat ieri la evenimentul de lansare si apoi la review-uri. E amuzant cat au laudat camerele alea, ca apoi dupa cateva ore toti reviewer-ii mari de pe Youtube sa spuna ca e “meh”.
In orice caz, ca detinator de Oneplus 5, iar inainte de Oneplus One, mi-e foarte greu sa ma despart de oxygen os si de comutatorul de mod vibratii/silent. Daca mi se strica telefonul, probabil imi iau Oneplus 9. Momentan e mai ieftin daca-l comanzi de pe amazon.de
Alex(Citează)
24/03/2021 la 11:13 AM
Foarte ciudat faptul ca 9-le nu are OIS. Nu inteleg cum de nu au pus.
mArius(Citează)
24/03/2021 la 11:51 AM
Singurul motiv pentru care investesc in telefon este pentru camera foto, vreau sa am o camera de calitate in buzunar. Acum 4 ani am luat 5T-ul intrucat venea cu foarte bune reviewuri si un pret decent. Telefonul era genial pe partea de rapiditate, senzor amprenta si incarcare ani lumina fata de orice concurent. Partea foto era ok, statea bine in review-uri iar cand l-am testat eu pozele erau ok, decente.
In decurs de 2 ani calitatea pozelor a scazut constant, nu stiu daca de la update-uri sau ceva fizic in telefon, banuiesc ca prima. Dupa o excursie in Australia si Asia de SE unde m-am bazat pe telefon pot sa zic ca pozele au fost medicore si sub mediocre in zone cu nor.
Acum 2 ani am trecut la Samsung S10 si calitatea pozelor e foarte buna, stiu ca e subiectiva situatia insa asta e parerea mea.
Ca telefon Oneplus bate samsung la partea foto mi se pare ca sta mai bine samsung si iphone, altele nu am avut ca sa compar.
Pozele facute de tine cu nout Oneplus sunt doar meh, cam sterse iar alea unde e nor dureroase.
L!nuX(Citează)
25/03/2021 la 1:00 PM
Volte- Vo-wifi, funcționează?
Lucian ignat(Citează)