►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Libris are zilele acestea o campanie amplă de reduceri la cărți, un adevărat târg de carte în online. M-am uitat pe categoria lor SF & Fantasy și am ales câteva cărți bune de pe acolo. Eu l-am citit pe toate cele de mai jos și le recomand oricui.
Amintirea Imperiului de Arkady Martine. Câștigătoare de Hugo pentru cel mai bun roman în 2020. Sunt uimit că a fost tradusă așa rapid în română. Cartea este foarte bună, are loc într-un imperiu din viitor cu reguli foarte stricte, unde ambasadorul unei mici națiuni ce se teme că va fi imediat absorbită de imperiu ajunge și trebuie să se descurce la “curte” și să descopere de ce ambasadorul anterior a fost asasinat. Nu vă uitați că scrie acolo volumul 1, cartea este de sine stătătoare. A apărut acum câteva săptămâni și volumul 2, cu altă poveste în același univers.
Brave New World (în română) este 19 lei, poate vreți să vedeți despre ce este cu adevărat această carte foarte celebră. Subiectul este diferit de cel al serialului Netflix. Oarecum șocant pentru mine este că a fost publicată în 1932, dar este de actualitate și astăzi (90 de ani mai târziu!), genul acela de carte SF nemuritoare care îi arată, de fapt, calitatea.
Prăbușirea imperiului de John Scalzi. Un SF mișto, modern, amuzant. Seria este deja încheiată, deși în română mai trebuie tradus volumul 3. Le-am citit cu mare plăcere. Într-un mare imperiu stelar, un cercetător descoperă că găurile de vierme ce-l conectau sunt pe cale să se închidă. Urmează un șir lung de aventuri și probleme.
Seria Culture a lui Iain M. Banks a început să fie tradusă. Pentru mine este în top 3 cele mai bune serii SF citite vreodată. Cărțile nu au legătură cu ele, ci doar au loc în universul utopic al civilizației Culture, genul acela de loc unde cu toții am dori să trăim. Ideal ar fi să le citiți în ordinea publicării, că se vede o evoluție în ideile autorului, și deci începând cu Spectrul lui Phlebas. Vă recomand totuși să începeți cu Jucătorul Total, a doua, ca să prindeți gustul seriei.
Cartea mea preferată este Look to Windward, o poveste excelentă despre război, consecințe și prețul utopiei, iar capitolul 13, care parcă se numește Ways of Dying, mi s-a părut printre cele mai bine scrise din toate cărțile ce mi-au trecut vreodată prin mână, o capodoperă a meșteșugului limbii engleze în paralel cu explicații despre ce înseamnă să fii un AI atotputernic, creat pentru război și felul în care a fost transformat de acesta, aproape un zeu chiar și față de civilizația extrem de avansată de acolo. Iain M. Banks știa să scrie!
Prințul Spinilor de Mark Lawrence. Trilogia m-a făcut să citesc tot ce-a scris Lawrence. E un fantasy bine scris, l-am recomandat mereu pe aici pe blog.
Omul Pictat, de Peter Brett, este un fantasy bunicel într-o lume în care noaptea apar niște demoni, iar un om descoperă cum se poate proteja de ei și eventual cum îi poate învinge. 5 cărți în serie, toate traduse, o lectură plăcută. Mulțumesc Eftimie pentru recomandare, că de el am auzit-o cândva menționată.
Wheel of Time de Robert Jordan. Una dintre cele mai bune serii fantasy scrise vreodată. Sunt 13 volume în total, văd că s-au tradus deja 9 la noi, probabil vor apărea toate. Aveți deci de citit, dar este o lectură plăcută și lungă, cu atâtea volume.
Al 5-lea anotimp de NK Jemisin. Dacă țin bine minte, Jemisin a luat premiul Hugo pentru fiecare dintre cele trei cărți ale seriei în perioada 2016-2018. Este foarte bună și tradusă integral. Ideea mi s-a părut total diferită de clișeele moderne, cu o lume în care apar des cutremure și evenimente apocaliptice, dar apar oameni ce le pot simți și chiar declanșa.
Transformarea de Justin Cronin. Pe scurt, o carte cu zombie și lumea post-apocaliptică în care oamenii trebuie să supraviețuiască. În practică, este foarte bine scrisă, are trei volume pe care le-am citit cu sufletul la gură, iar mie de obicei nu-mi plac cărțile sau filmele cu zombie.
Văd că au început să traducă și seria 9 prinți în Amber, care este mai veche, dar fantasy foarte bun. Zelazny at its best, desigur în afară de Lord of Light, care-i cartea sa supremă. Două volume traduse din cele 5 care contează din seria Amber, așa că poate vă uitați după varianta în engleză.
Uitați-vă și pe cărțile în engleză. De exemplu găsiți acolo noua trilogie Salvation a lui Peter Hamilton, încheiată anul acesta, foarte bună.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
33 comentarii
25/03/2021 la 11:17 AM
Salut!
Mulțumesc pentru recomandări, mi-ar plăcea să scrii mai des despre cărțile citite la voi în casă.
Uneori nu am inspirație deloc.
Honorius(Citează)
25/03/2021 la 8:30 PM
Da, n-am reușit până acum. Aveam în plan un site dedicat sau măcar o listă mare aici, ca la routere. Este însă mult de scris.
nwradu(Citează)
25/03/2021 la 12:48 PM
Am citit cele 10 cărți principale ale seriei Amber apărute la Tritonic, dar traduse de alt traducător.
AI_core(Citează)
25/03/2021 la 8:31 PM
Corect, mi se părea mie că au mai apărut cândva la noi. Le-am și cumpărat acum câțiva ani și făcut cadou, de altfel. Am început să uit.
nwradu(Citează)
26/03/2021 la 7:49 AM
da, au aparut mai de mult.
Prima jumatate din serie mi s-a parut foarte misto. A doua cam “meh”, parca scrisa din cauza obligatiilor contractuale. Dar ar merge o miniserie fantasy dupa Amber.
F.(Citează)
25/03/2021 la 12:50 PM
Multumesc de recomandari. Am dat si eu comanda de Amintirea Imperiului de Arkady Martine si continuarile.
Alin(Citează)
25/03/2021 la 1:35 PM
Salut.
Multzam fain de recomandari, insa mi-ai rasucit iarasi “cutitul in rana”, cu batjocura editurilor romanesti de a incepe o carte dintr-o trilogie si de a o lasa balta.
Dau doar trei exemple (fara sa mai amintesc de “extirparea” colectiei Nautilus, de catre actualii imberbi “vechili” de la stabilimentu’ nemira) : seria “Wayfarers”, a excelentei scriitoare Becky Chambers, editura Herg Benet a inceput-o cu “Un lung drum catre o planeta mica si furioasa”, dar a lasat-o balta : https://www.goodreads.com/series/170872-wayfarers
Excelenta serie a scriitorului Adrian Tchaikowsky inceputa si oprita la mareata “Copiii timpului”
Trilogia “Luna” a lui Ian McDonald, “zavorata” la prima carte “Luna noua”, a doua va apare la pastele cailor… https://uglybadbear.wordpress.com/2017/08/14/luna-wolf-moon/
Singura speranta ramane la excelenta editura “Paladin”, am inteles ca sunt in discutii cu Peter Hamilton, la toamna ,iarna vor scoate “Anathem” ,a exceptionalului Neal Stephenson, fara sa mai aminntesc seria lui Asimov “Fundatia” sau seria “Dune”, bravo lor !
Sfarsitul anilor ’90, cand la Teora si nemira (apoi la exceptionala editura MIllenium) se traduceau pe banda rulanta clasicii SF-ului nu se vor mai intoarce ever…
Pana atunci long live “forum Romania inedit”, o adevarata comoara a literaturii ! (prietenii SF-ului si nu numai stiu de ce ;) )
George(Citează)
25/03/2021 la 1:57 PM
Salut.
Motivul pentru care nu se publică integral trilogiile e că nu le cumpără atâta lume cât crezi. Adică lumea laudă seria, dar cumpără doar prima carte, a doua foarte foarte slab. Și nu prea se pot risca editurile cu investiții de-astea, pentru că plătesc nu doar producția în sine a cărților ci și drepturile de autor pentru ele și traducătorul (astea înainte să scoată cartea pe piață).
Eftimie(Citează)
25/03/2021 la 8:36 PM
@George: da, editurile nu vând suficient cât să finanțeze și restul volumelor. Încearcă apa cu unul, dar dacă nu merge, probabil renunță.
Wheel of Time cred că este de 6-7 ani începută în România, de exemplu.
La Wayfarers nu cred că pierzi mult :D Eu am renunțat pe la mijlocul cărții doi.
Anathem am citit (de două ori, chiar), e o carte foarte mișto, dar greu de citit în engleză pentru că este plină de discuții filosofice și matematice. Tchaikovsky este pe lista de “în viitor”.
nwradu(Citează)
26/03/2021 la 10:10 AM
@George: Paladin are datorii la trilogia Imperial Radch a lui Ann Leckie, asta din ce am urmarit.
@Eftimie: Sigur o sa iau primul volum dintr-o bi/tri/quadrilogie stiind ca sa mi se lungeasca urechile pana/daca apar volumele urmatoare. Nu, boss, publica matale (editura, adica) tot si atunci merita sa imi bag banii in cartile tale.
alunelu(Citează)
25/03/2021 la 2:18 PM
Ah, am uitat de Scalzi, îmi mai rămăsese ultima.
Giani Mucea(Citează)
25/03/2021 la 2:21 PM
Eu am profitshare blocat din filtre, doar asa se dau linkuri acum?
Mie îmi lasa impresia ca majoritatea articolelor sunt scuze pentru linkuri profitshare. Nu neapărat in blogul asta, în general.
Pmk(Citează)
25/03/2021 la 2:43 PM
Iar pe tine te afectează asta cum?
varucu(Citează)
25/03/2021 la 2:56 PM
Si continutul cum ai vrea sa fie sustinut? Donezi tu 1000 euro lunar?
Louis(Citează)
25/03/2021 la 3:24 PM
Si mai exact cu ce te deranjeaza linkurile de profitshare? Iti iau bani din buzunar? Daca tot citesti blogul asta (si altele pe care tot gasesti linkuri cu ps) nu crezi ca merita sustinere din partea ta, cat de mica ar fi? Un link profitshare pe tine nu te costa nimic, in schimb ii da de o bere celui pe care il citesti.
Catalin(Citează)
25/03/2021 la 3:30 PM
@all: în general n-am nici o problemă să îl înjur pe băiatul ăsta, că e genul de jigodie care merită. Dar, de data asta, s-ar putea să nu fie vina lui. VPN-urile corporațiilor blochează multe chestii, inclusiv profitshare de multe ori.
Giani Mucea(Citează)
25/03/2021 la 4:09 PM
Fac destule afișări blogului asta ca să nu trebuiască sa primească bani din orice link afișat la orice articol citesc. Nu plâng de mila lui Radu sau a primelor 10 bloguri din tara, ca ei nu plâng de mila nimănui de la căldura banilor din net și confortul apartamentului zugrăvit cu meșteri de nota 10.
In rest cum am zis, articole scuze pentru gramada de link-uri care sa adune bani.
Ma bucur totuși ca e si brave new world acolo, dar a trebuit sa o caut eu prin google ca să îi vad prețul, linkul nu îmi merge.
Pmk(Citează)
25/03/2021 la 4:18 PM
@all: my mistake
Giani Mucea(Citează)
25/03/2021 la 4:53 PM
Afisarile nu prea platesc, in cazul in care nu stiai. Mai bine nu le-ai mai face. Du-te si citeste ce sustii tu, daca sustii ceva. Altfel esti doar un parazit.
Louis(Citează)
25/03/2021 la 8:38 PM
Ai impresia că ajută cu ceva afișările sau de ce-ar conta asta? Mă duc cu ele la Românii au talent sau de ce crezi că sunt importante?
Nu primesc bani din linkurile afișate.
nwradu(Citează)
25/03/2021 la 10:00 PM
@Pmk, conform comentariilor tale de la articolele anterioare tu le iei bani pritenilor pentru instalarea de Windows (desi sunt prieteni), dar acum te plangi ca Radu pune un link afiliat cu profitshare.
Adica tu sa tot castigi vreo 60.000 de euro din instalarea de Windows la diversi prieteni, dar Radu sa nu castige nimic pentru ca a facut efortul de a cauta toate aceste carti si de a posta si o mica descriere pentru fiecare.
Parca tu mereu spuneai ceva legat de ipocrizie.
PS: daca o sa spui ca nu am inteles nimic, stai linistit; stiu ca acele comentarii legate de “prieteni” aveau ca scop sa iti sustina punctul de vedere si nu erau adevarate, dar glumesc si eu acum.
Andrei G(Citează)
25/03/2021 la 2:33 PM
Se poate afla de undeva dacă o anumită carte va fi tradusă de vreo editură de la noi?
Em(Citează)
25/03/2021 la 3:37 PM
Nemira mi-a luminat anii tineretii cu Nautilus, Urzeala Tronurilor (cu mult inainte de film) si tot ce tine de Stephen King. Pacat ca au lasat-o moale cu SF-ul acum, dar din fericire Paladin a preluat stafeta si face treaba foarte buna, inclusiv cu celelate ramuri din grup care editeaza benzi desenate sau carti pentru copii. Competitia face bine pana la urma.
Sol(Citează)
25/03/2021 la 8:38 PM
Și Rao a tradus foarte multe cărți bune.
nwradu(Citează)
26/03/2021 la 10:12 AM
Editura Rao sa suga ciorapii, nu am mai luat nimic de la ei de cand au facut lansari de carte cu infractori https://www.raobooks.com/autori/dan-voiculescu/
alunelu(Citează)
25/03/2021 la 5:44 PM
Chiar daca nu sunt la reducere, trebuie mentionata trilogia Problema celor trei corpuri scrisa de Liu Cixin, cu titlurile:
1 – Problema celor trei corpuri
2 – Padurea Intunecata
3 – Capatul mortii
Este o lectura care te transporta printr-un carusel de emotii, situatii si te indeamna sa gasesti si tu la randul tau o rezolvare.
Nu este doar o carte SF, este o calatorie prin spatiul social, razboiul religios, care pe alocuri preia din dilema cartii/filmului Contact, reusind in acelasi timp sa creeze senzatia ca nimic nu este imposibil sau ceea ce pare.
Cele 3 volume au impreuna peste 1700 de pagini, dar la final vei dori sa mai aiba inca pe atat.
Am mai citit si alte carti SF ulterior, dar parca nu pot trece peste Pc3c, simt ca as insela seria cu ceva inferior, nu mi s-a mai intamplat asa ceva.
Din cate am citit, Liu Cixin face parte dintr-un incubator de idei, ceea ce ar putea explica multitudinea de idei, viziuni si abordari regasite in carte.
Spor la citit!
BobbyR0(Citează)
25/03/2021 la 8:39 PM
E mișto, vreau să o recitesc. Este destul de cunoscută la noi, din ce mi-am dat seama.
Am citit și Ball Lightning, bună și aceea, în același stil.
nwradu(Citează)
25/03/2021 la 9:23 PM
Mai e si a 4-a, scrisa de altcineva, dar acceptata de autorul original
https://www.goodreads.com/book/show/36262251-the-redemption-of-time
botzi(Citează)
26/03/2021 la 9:12 PM
Mai exista si filmul Pamantul Rratacitor, tot dupa o carte de Liu Cixin.
Era intr-o vreme pe netflix.
mac gregor(Citează)
25/03/2021 la 10:52 PM
Mie mi se par foarte scumpe cartile SF. Asa ca prefer sa le caut pe net, ca se gasesc foarte multe gratis pe anumite siteuri.
Kopa_Kopan(Citează)
26/03/2021 la 7:52 AM
Pai da, ca autorii aia, traducatorii si editura nu trebuie sa traiasca. Scriu si muncesc din pasiune, nu ca asta e meseria lor.
Cartile de mai sus sunt in jur de 40 de lei/bucata. 2 pachete de tigari, adica.
F.(Citează)
26/03/2021 la 1:25 PM
Pro memoria Valentin Nicolau, cel mai cool director de editura din Romania ;
nu am spatiu sa insir cate serii s-au tradus cat domnia sa, laudat fie-i numele 42 de trilioane de ani… Sau as fi incarcat ,dar nu pot, poze cu rafturi de biblioteca de la prietenii mei, cu siruri intregi de serii si trilogii de la Teora (eram intr-o gasca formata de doar “nerdisti”, abonati la “Teora cartea prin posta”),sau Nemira de atunci samd.
Pe vremea aceea de ce se puteau publica serii si trilogii si acum nu ?!?
Din cauza pretului petrolului, a cadmiului ?!?
Nu cumva a pretului R.A.H.A.T.-ului (regiei autonome a huilei, antracitului si turbei) astia de azi nu mai pot continua cu cartea a doua ?!?
Mai are sens sa va spun cat de draga mi-e seria “Jocul lui Ender” ?!?( dupa mine, subiectiv, peste “robotii” lui Asimov si “Dune” a lui Frank Herbert ! )
Ca exact in aceasta perioada recitesc “odiseea” purcelusilor si a Savarsitorului din “Vorbitor in numele Mortilor”, o saga ce “te unge la inima cu miere” ?
Sa aduc aminte cum anul asta e centenar Stanislaw Lem , (asa cum “maestrul emerit” Horia Nicola Ursu amintea acu’ un an), dar zbanghiilor actuali de la nemira li se pare prea sofisticat clasicul polonez (“nu se vinde dom’le”)?
https://uglybadbear.wordpress.com/2020/01/05/editii-stanislaw-lem/
Asa ca nu ma mai enervez, raman la clasicii mei, citesc teribila”Intoarcerea din stele” si nu-mi mai fac iluzii…
George(Citează)
12/04/2021 la 6:59 PM
nu as vrea sa para elitist comentariul dar majoritatea sf-urilor sunt scrise intr-o engleza super accesibila si merita citite in original. Kindle + amazon si nu stai dupa nici o editura si iti imbunatatesti si vocabularul.
vlad(Citează)