un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De la 1 martie, electrocasnicele vor avea noi etichete energetice

1 Mar 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

De la 1 martie 2021, pe electronice și electrocasnice va apărea o nouă etichetă energetică deoarece Comisia Europeană a modificat scara de măsură și a simplificat eticheta.

Principiul rămâne același: o clasă energetică mai mică înseamnă consum mai mic și deci facturi mai mici. Un aparat din categoria A va consuma mai puțin decât unul din categoria B. Momentan schimbările se aplică doar mașinilor de spălat haine, mașinilor de spălat vase și frigiderelor, plus “dispozitivelor de afișare”, ceea ce poate înseamnă televizoare.

Schimbarea scării de măsură introduce modificări drastice. Documentul oficial al CE spune că un frigider care până acum era clasificat A+++ ar putea fi încadrat în noua clasă C deși este același aparat, iar o mașină de spălat vase din clasa A++ ar putea fi în noua clasă E.

Producătorii deja confirmă astfel de clasificări. Iată o mașină de spălat LG clasificată în prezent A+++. În pagina de Specificații există și o secțiune de fișă nouă de produs unde scrie că este în categoria B a noii clasificări.

Iată un frigider care trece de la A++ la E.

Mi se pare deci important de reținut că urmează aceste modificări. Dacă veți vedea un frigider de clasă C în magazine, nu plecați în căutarea celor de clasă A sau mai bine. De fapt, zice Comisia Europeană, inițial probabil că nici nu vor fi aparate care să se încadreze în categoria A.

Povestea este următoarea. Eticheta inițială, introdusă acum mulți ani, clasifica aparatele de la A la G. În timp, însă, electronica a progresat, iar producătorii de electrocasnice au creat aparate care consumă tot mai puțin, că asta contează în decizia de cumpărare. Au trebuit introduse clase precum A++ sau A+++, iar clasele E, F și G au chiar chiar eliminate pentru că nici un aparat nu mai era atât de varză.

Dacă majoritatea aparatelor sunt A urmate de niște plusuri, pare că scara nu mai este relevantă.

Așa că acum Comisia Europeană a modificat substanțial limitele fiecărei categorii și se revine la clasificarea de la A la G.

Modificările erau necesare. Iată un exemplu practic. Mai jos sunt două combine frigorifice LG, ambele cu aspect similar și capacitate 384 litri. Cea din stânga, model GBB92MCACP, este nou-lansată și are momentan clasa A+++ cu un consum anual de 172 kWh. Cea din dreapta, model GBB62PZHMN, are clasa A++ și un consum anual de 268 kWh.

Mă așteptam la o diferență infimă între A+++ și A++, dar de fapt frigiderul mai nou LG are un consum cu 33% mai mic. Conform noii etichete, cei de la LG spun că vor ajunge în clasele C și respectiv E, ceea ce va ilustra mai bine diferența reală de consum.

Categoria A este atât de restrictivă încât va fi populată semnificativ în viitor, pe măsură ce componente tot mai performante și tehnologii de fabricație avansate ajung să fie utilizate și în domeniul electrocasnicelor.

Vor intra și acum în categoria A niște electrocasnice flagship. Uitați o mașină de spălat cu uscător 2-în-1 care este clasa A și consumă 1,37 kWh pe un ciclu de spălare și centrifugare, ceea ce pare mai ieftin decât o capsulă de detergent. Alta aici. Cool cool cool.

Noua etichetă mai are câteva schimbări arătate mai jos:

Consumul anual este acum calculat ceva mai precis și indicat prin acel 66 kWh/annum în exemplul de mai jos. Vă reamintesc că prețul unui kWh la noi este de aproximativ 0,6 lei, deci eticheta spune că acel frigider vă va costa 66 kWh x 0,6 lei/kWh = 40 de lei/an în funcționare medie.

Comisia Europeană nu spune exact cum calculează mai precis consumul. Îmi pot închipui diverse metode. De exemplu, poate că anterior consumul anual de energie electrică al unui televizor era estimat pentru o utilizare zilnică de 3 ore, dar studii mai recente poate că au arătat că oamenii se uită în medie 4 ore/zi la televizor. Este același televizor șî consumă la fel de mult pe oră, dar dacă faci calculul pe un an poate ieși un cost mai mare.

Am văzut prin exemple și un alt tip de etichetă. Cele de mai jos se referă la același produs, dar cea nouă descrie consumul de energie la 100 de cicluri de utilizare, pe când cea veche spune consumul pe an. Eticheta nouă este mai relevantă. Unii folosesc o mașină de spălat vase zilnic, alții la fiecare 4 zile, așa că e mai relevant consumul la o sută de utilizări, o cifră exactă.

Codul QR din dreapta sus poate fi scanat cu un telefon mobil pentru a afla mai multe informații despre produsul respectiv. Veți ajunge la o pagină din Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL) care ar putea să vă ajute în decizia de cumpărare.

Acesta este începutul schimbării. De la 1 septembrie 2021, noile etichete vor fi utilizate și pentru becuri și lămpi, care sunt alt tip de produse ce funcționează multe ore pe zi. După aceea, eu aș fi interesant să le văd introduse și pentru plite și cuptoare electrice și aer condiționat, care sunt consumatori importanți într-o casă, dar rămâne de văzut orizontul de timp pentru asta.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Mi se pare complet nepractic consumul la 100 de utilizări, nu știe nimeni în cât timp se fac. Consum pe an era un termen de comparație aproximativ relevant, consum pe utilizare iar ar fi util.

    Trebuie un termen de comparație unificat, ca să poți calcula corect și decide ce să cumperi.

      (Citează)

  2. Interesanta trecerea unor produse de la clasa A++ la D. Ma asteptam la o schimbare de 1 hai 2 trepte, dar nu ceva atat de drastic. Sunt curios daca retailer ii vor aplica ceva reduceri de preturi pt produse mai vechi incadrate acum la D sau E. Am vazut ca de vreun an si automobilele comercializate in Germania, inclusiv cele second hand, au atribuita o clasificare similara cu eticheta energetica.

      (Citează)

    • Pai de ce ar face-o? Sunt fix aceleasi produse. Nu s-a schimbat decat eticheta.

        (Citează)

    • @nashu-mare
      Da, s-a schimbat doar eticheta, dar la nivel psihologic, oamenii il vor percepe, brusc, ca pe un produs prost.
      Cum sunt hainele. In zilele noastre, cu toata prostia asta cu politicaly corect si grasele care se simt suparate pe X-urile prea multe din eticheta, multe companii au transformat M-ul, in S. Psihologic, te simti mai bine ca scrie S pe eticheta, dar realist, tot M esti. Desi, e o prostie, ca brusc, te simti prost ca nu incapi in XS. Destul de periculos, daca ma intrebi pe mine, pentru ca eu sunt marimea M la pantalon si nu mi-am dat seama de smecheria asta si asa m-am ingrasat 5 kile, ca m-am pacalit. Pantalonii M, vechi de ceva timp, de acasa, imi veneau fix, in timp ce incapeam perfect in S-ul de la magazin.
      De-aia au aparut multe haine marimea XXS.

      Sau ca la mancarea de lux. In pricipiu, mancarea gourmet, cu staif, are un gust de cacat, in mare parte. Dar oamenii se mint ca au mancat ceva revolutionar, doar pentru ca au dat niste sute de euro, se simt bine, desi costul de productie a ceea ce e in farfurie, are un cost infim. Nu e valabil pentru asbolut orice preparat, dar in principiu, trei boabe de mazare intr-o farfurie asezate pe un ficat bolnav de rata (denumit pompos “foie gras”), te costa 100 de euro.
      Daca mananci acasa mazare cu ficat de pui, zici ca e de saraci, parca nu-ti vine sa pui pe instagram.

        (Citează)

  3. Marketing și atât.
    Un a putea fi mai scump cu sute de lei doar pt aia vs un a , atât doar ca plătești upfront ce salvai în consum de energie.

    În alta ordine de idei, dacă tot o dam cu planeta, scara ar trebui sa fie de la a la c, cu stele la A dacă vrei sa plătești mai mult.
    De ce e nevoie pana la G? Dacă iei orice sub A se știe ca Greta o sa te urască

      (Citează)

    • Ar trebui sa trecem la next level si sa renuntam la modul de gandire ca imi iau clasa energetica mai performanta doar daca diferenta de pret mi-o scot prin economia la curent in 1-2 ani.

      Ideea e sa luam chestii mai eficiente energetic si pentru ca asa e mai bine ca ramanem in curand fara ghetari si alte chestii ce ne ajuta sa traim. Ca s-ar putea peste 50-100 de ani sa avem bani in buzunar pe care i-am economisit pentru ca dieselul era mai ieftin, dar sa nu prea mai avem ce sa facem cu ei.

        (Citează)

    • As adauga si faptul ca mentalitatea asta ii va forta si pe producatori sa inoveze si sa iasa pe piata cu produse mai in “ton” cu timpurile in care traim.

        (Citează)

    • Vezi ca nu e doar factura. La un moment dat cand o sa pice sigurantele ca ai adunat aparate la care nu ai vrut sa platesti “upfront” o sa vina distribuitorul cu o factura de intarire a retelei ca sa ai tu sa sugi curent. Si atunci ai sa vezi ce frumos va trebui sa alegi ce aparate raman in priza si ce aparate le folosesti pe post de bibelou.
      O sa fie fun.
      Asta ca sa nu intram in discutia de protejare a mediului.

        (Citează)

  4. Misto! Oled-ul meu LG e clasa G acum :D

      (Citează)

    • mno, amu hop pe emag, uite aici un link de profishare, si ia modelul ala cu A***.
      salvezi si planeta, si o sa ai si tu acum ultimul modelul.
      toata lumea e fericita, mai putin tu cu minus 4k in buzunar

        (Citează)

  5. Asta e gen așa mărițișoare pentru electrocasnice. De obicei îmi plac chestiile simplificare dar aici versiunea anterioară arată mult mai bine.

      (Citează)

  6. Sunt economice, dar sunt si bune? Frigidere care abia racesc, aspiratoare lesinate, masini de spalat care ametesc rufele… cum poate o masina de spalat sa consume mai putin de 2kw la o spalare?!

      (Citează)

    • evident ca nu, orice program eco de spalare e ca o la.ba la un picior de lemn. mai bine scuipi pe vase si iasa mai curate.

        (Citează)

  7. ba tati, aveai frigider A cu 10 stelute/plusuri si tot se distrug ghetarii.
    termina cu prostiile, nu electrocasnicele tale cu stelute salveaza planeta.

    Iulian:
    Ar trebui sa trecem la next level si sa renuntam la modul de gandire ca imi iau clasa energetica mai performanta doar daca diferenta de pret mi-o scot prin economia la curent in 1-2 ani.

    Ideea e sa luam chestii mai eficiente energetic si pentru ca asa e mai bine ca ramanem in curand fara ghetari si alte chestii ce ne ajuta sa traim. Ca s-ar putea peste 50-100 de ani sa avem bani in buzunar pe care i-am economisit pentru ca dieselul era mai ieftin, dar sa nu prea mai avem ce sa facem cu ei.

      (Citează)

  8. bogdan:
    evident ca nu, orice program eco de spalare e ca o la.ba la un picior de lemn. mai bine scuipi pe vase si iasa mai curate.

    Fiecare dupa preferinte. Unii scuipa ca sa aiba in ce manca, altii au incredere in tehnologie.

    Ai avut 2 comentarii la acest post, ambele proaste. Stai jos data viitoare.

    @Kopa: Doar o mica tehnicalitate. Consumul se exprima in kWh.

      (Citează)

  9. Kopa_Kopan: Sunt economice, dar sunt si bune? Frigidere care abia racesc, aspiratoare lesinate, masini de spalat care ametesc rufele… cum poate o masina de spalat sa consume mai putin de 2kw la o spalare?!

    Prin eficientizare/ marirea randamentului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus