un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

MPOS pentru ospătari și alți casieri mobili

16 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Acum niște ani de zile eram cu Matilda în Berlin. Oprim la o terasă, undeva pe malul Spree-ului pe Friedrichstrasse. Flori, seară plăcută, din astea.

Comandăm o pizza și încă ceva. Ospătarul scoate din buzunarul telefonul mobil, tastează acolo ce vrem, pleacă. Asta-i ceva uzual și la noi în România acum, dar cu 3 ani în urmă nu era. De obicei aici erau folosite niște PDA-uri, nu telefoane mobile personale.

Vine mâncarea, bem, mâncăm, totul bine. Cerem nota, cu cardul. Ospătarul, în loc să plece după vreun POS și bon fiscal, mă surprinde scoțând pe loc din buzunar același telefon mobil și pe spatele său avea un fel de POS agățat. Dau cu cardul acolo. Avea și tastatură, dar n-a fost nevoie de PIN. Peste 3 secunde ne-a spus că e plătit. Dacă vrem bonul fiscal, să-l ridicăm la plecare de la intrarea în restaurant. Nu l-am vrut.

Atunci pe moment m-a  uimit de fapt rapiditatea cu care am plătit. De obicei, când ceri nota, chelnerul pleacă după ea. Tastează în computer, imprimanta imprimă, bonul e pus într-un suport și adus clientului. Dacă ospătarul este eficient, aduce și POS-ul odată cu bonul, altfel mai face un drum. În total, durează măcar 5 minute operațiunea de plată în România.

În Berlin, atunci, am plătit în 10 secunde după ce i-am spus omului că am această intenție onorabilă în minte.

Între timp am aflat mai multe despre Mobile POS sau mPOS, cum se numesc de obicei, sau Soft POS în alte variante. Mi se par ideale în astfel de situații: plată rapidă, la orice membru al personalului. Mai sunt utile și curierilor care livrează colete sau mâncare, festivalurilor cu multe puncte de vânzare unde dispare nevoia unui POS mare-mare, food truck-urilor, diverșilor comercianți ambulanți (poate vrei să te cântărești în parc și să plătești cu cardul) și în multe alte situații.

La noi, nu știu exact din ce motive, astfel de soluții intră greu. Bănuiala mea este că ține de ANAF și regulile excesive de fiscalizare. Străinii, unde poate că evaziunea fiscală nu este un fenomen de amploare (mai țineți minte la noi cât de puțini dădeau bon înainte de marea campanie cu “cere bonul sau e gratis”?), probabil au un regim mai relaxat în această privință.

Intră greu, dar intră și la noi. În România sunt deja 4 bănci care oferă astfel de soluții: OTP, BCR, Alpha Bank și CEC Bank. Let’s do it, Romania?

asus s5507

    15 comentarii

  1. Nu cumva nu prea vor să facă asta? Din ce am văzut cei de la Bringo au o asemenea soluție instalată pentru plata cu cardul la livrarea comenzii

      (Citează)

  2. Tata a facut mult timp solutii POS pentru restaurante, nu exista interes si preocupare pentru facut aplicatia pe telefon mobil. Nici pentru PDA nu e prea mult.

    Poate din cauza ANAF care sunt niste imbecili patentati. Poate din motive tehnice legate de sistemul de operare al telefonului.

    Cu siguranta din cauza ca angajatul ar fura cumva patronul folosind aplicatia pe mobilca. Cand e vorba de soft se poate orice, inselat la cantitati, tras banii si in alt cont etc.

      (Citează)

  3. Si unicredit, ing

      (Citează)

  4. Poate ar trebui moderate niște comentarii pe aici fiind vorba de un blog de tehnologie nu de bătut câmpii în mod repetitiv.

    În România există un semi-monopol atât pe case fiscale cât și POS-uri. Alea pe care le vedem cu diverse branduri de bănci pe ele sunt în final de la același furnizor ce surpriză, nu prea are chef de democratizarea sistemului. În același timp, nici horeca nu e cunoscută pentru dorința nemărginită a fiscalizării veniturilor așa că inovare mai târziu. Și nici legislația nu încurajează că și dacă ea există, lipsesc normele de aplicare așa că nu prea are chef nimeni să se judece cu ANAF și să le explice că ăsta e viitorul și e mai bine pentru toți.

    Cum ar zice unii ce împart teorii ale conspirației și pe aici prin commenturi: sunt alte interese la mijloc :)

      (Citează)

    • Moderarea comentariilor nu intră în atribuțiunile de serviciu ale lui Radu.

        (Citează)

    • @Iulian, ai dreptate. In general cei din Horeca nu prea vor sa incurajeze plata cu cardul, si asta din 2 motive:
      1. Este mai usor sa faci evaziune fiscala la plata cash (nu toti ospatarii iti aduc si bonul fiscal, de multe ori il aduc doar pe cel de casa).
      2. La plata cu cardul, clientii lasa bacsis mai mic.

        (Citează)

  5. In Olanda cam 3 din 4 comercianti de vand la taraba chestii (de la fructe/legume la chiloti) au asa ceva. Si nimeni nu stramba din nas cand platesti 1 euro cu cardul. Nu stiu care e treaba cu comisioanele, dar ma gandesc ca sunt de bun simt. Sau ca nu exista deloc si se plateste doar o taxa fixa lunar. In Romania acum vreo 3 ani imi explica un nene cu o bodega cum la anumite produse ieftine unde are adaos foarte mic, daca cineva plateste cu cardul, comisionul (zicea ca e 1 leu si ceva) este mai mare decat profitul lui.

      (Citează)

    • Da, comisioanele erau foarte mari la noi acum cativa ani. Mai ales pentru comerciantii mici, care nu aveau putere de negociere cu procesatorii. Din cauza asta multe magazine de cartier refuzau sa accepte plata cu cardul la tigari daca nu cumparai si altceva. Intre timp au mai scazut si la noi, este mai rezonabil.

        (Citează)

  6. Acum niste ani (vreo 5-6) eram in Koln la Gamescom, unul dintre cele mai mari evenimente de gaming, vreo 350.000 de vizitatori in fiecar an.

    Din aproximativ 15 taxiuri pe care le-am folosit in alea 4 zile cat am stat acolo, doar unul singur avea POS la el si vreo 3 aveau aceste “cititoare”: https://i.imgur.com/E4kVW3b.jpg .

    Cina la restaurant in centrul orasului – vorba aia, turism, catedrala, istorie, pod cu lacate – nota de plata pentru 4 insi a fost in jur de 150 de euro. Zic sa platesc cu cardul, ca nu car atat cash la mine din motive de “turism, catedrala, istorie, pod cu lacate”. A trebuit sa gasesc un bancomat si sa scot bani, ca altfel nu era “zer gut”.

      (Citează)

    • Și acum în Germania se plătește mai mult cash decât cu cardul și nu neapărat din vina comercianților. Așa sunt nemții tradiționaliști când vine vorba de bani.

        (Citează)

  7. am lucrat la solutii de genul asta – nu anaf-ul e vinovat (are cerinte usor de indeplinit si aprobat), efectiv horeca e vinovata – 60% din ei intrebau daca sistemul (hardware si software) nu ofera evidente contabile duble si prefera cea mai ieftina si proasta solutie chiar daca la banii aia luau o strutocamila ce nu il ajuta cu nimic. omul horeca e un prost lacom, nu stie sa faca afaceri, el face bisnita, rar gasesti unul ok.

      (Citează)

  8. Costin:
    Și acum în Germania se plătește mai mult cash decât cu cardul și nu neapărat din vina comercianților. Așa sunt nemții tradiționaliști când vine vorba de bani.

    Mda, ce proști ca nu Ii lasa pe alții sa le intermedieze accesul la bani. Niște dobitoci

      (Citează)

  9. Pmk: Mda, ce proști ca nu Ii lasa pe alții sa le intermedieze accesul la bani. Niște dobitoci

    Pentru ca e mult mai sigur sa tii 10.000 de euro in casa de marcat decat in contul bancar… yeap, right!

    Un POS e un mijloc pentru o tranzactie, nicidecum un intermediar pentru accesul la bani.

    Chelnerul-sef tinea sa-mi explice ca el nu vrea sa plateasca comisionul de 1% pentru tranzactiile facute cu cardul, iar taximetristii erau porniti pe faptul ca pot fi pacaliti daca cineva plateste cu un card bancar.

    Deci da, dobitoci.

      (Citează)

    • Pentru ca în mintea ta non stop se dau jafuri si se fura din casa de marcat, ca în filmele americane. Also poate e vorba si de cei care platesc si prefera cash ul, te-ai gândit? Bine si aia sunt niște boi, umbla cu bani în portofel si își umple cu el buzunarul, mai stau și câteva secunde în plus sa primească rest, etc, nu au înțeles încă precum voi romanii deștepți cat de folositor este sa ai doar card sau si mai șmecher, sa plătești cu telefonul. Sa le arătați voi calea, plătiți la ei acolo niște campanii legate de plata cu cardul, bagati-o si la sentiment pe aia cu evaziunea fiscala, puțin mai mult cash shaming, poate si o reclama in care dintre 2 barbati ala care scoate cardul atrage femeia în detrimentul fraierului cu cash, implicați-vă băieți ca la noi se pare ca funcționeaza

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus