un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Google Pay are o aplicație nouă și clienții sunt nemulțumiți

9 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Google Pay va introduce în aprilie o nouă aplicație de mobil și asta îi nemulțumește pe foarte mulți utilizatori deoarece Google pare să repete greșelile din trecut ce au dus la eșecuri mari.

Nu că ar conta asta în România. Noua aplicație Google Pay nu-i disponibilă aici, deși serviciul este activ. Revin și la ideea aceasta.

Ars Technica are un articol mișto despre Noul Google Pay. Pe scurt, nemulțumirea vine din faptul că aplicația se împarte în două. Partea de plăți NFC cu carduri înrolate în Pay rămâne legată de contul Google. Cealaltă mare funcționalitate a Google Pay în țările vestice, adică posibilitatea de a trimite și primi bani de la prieteni direct din aplicație (PayPal style), va deveni însă legată de numărul de telefon al persoanei.

Asta înseamnă că este nevoie de un cont nou, făcut pe numărul de telefon. Asta înseamnă și că această funcționalitate va dispărea din interfața web și va rămâne doar pe mobil; pe web nu te poți loga cu un număr de telefon. Asta înseamnă și că aceste funcții vor fi disponibile pe un singur dispozitiv, iar oamenii se întreabă, pe bună dreptate, de ce nu vor putea accesa astfel de funcții și de pe o tabletă sau alt dispozitiv unde sunt logați cu contul Google, cum făceau până acum.

Decizia Google pare a veni din faptul că noul Google Pay este de fapt o aplicație dezvoltată pentru India, iar piața indiană are specificul ei. Mai mulți oameni au acolo telefon mobil și acces la rețea de date mobilă decât au computer personal și acces fix la net. În vest, lucrurile sunt diferite, oamenii au de obicei mai multe dispozitive pe care se loghează cu același cont Google și preferă această versatilitate.

Din același motiv, de altfel, eu prefer Facebook Messenger și nu WhatsApp.

Chestia asta făcută de Google nu pare ceva foarte deranjant, dar cei de la Ars Technica au dreptate în ce zic. Astfel de momente în care oamenilor li se cere să-și facă noi conturi în noi aplicații ca să folosească în continuare serviciile cu care erau obișnuiți sunt momente în care oamenii se întreabă dacă nu cumva există vreo aplicație mai bună, dacă nu cumva ar putea trece pe Apple Pay, dacă nu cumva aplicația băncii s-a îmbunătățit șamd. Tranzițiile trebuie să ceară zero efort de la utilizator, la modul ideal.

Vedem ce-o fi. M-ar mira ca Google Pay să fie oprit cândva de tot, dar Google cu siguranță nu face serviciul mai atractiv pentru clienți noi în viitor.

În ce privește România, însă, vă spuneam că în noiembrie am activat Google Pay pe telefonul meu. Aplicația oficială nu este disponibilă aici și nu am instalat-o nici neoficial. Tranzacțiile le vedeam oricum în BT Pay sau ING Homebank sau RaiPay, dacă voiam asta.

Așa că, în decembrie sau ianuarie, am și uitat când, am dezactivat-o. Am ales altă aplicația ca default payment service în meniul NFC. Google Pay chiar nu-mi oferea nimic în plus dincolo de aplicațiile băncilor, ci doar plățile mele treceau prin încă un circuit suplimentar pentru a fi efectuate. Nu am văzut nici un rost și nici un beneficiu pentru așa ceva.

Dacă asta e tot ce poate Google pentru Pay în România, mai bine nu se deranjau. Iar când va veni aplicația nouă și la noi, considerând că va fi adusă, ar putea descoperi că e prea târziu inclusiv pentru plăți peer-to-peer.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Foloseste cineva Google Pay in Romania? Nu a ramas stabilit ca aplicatia lor este degeaba, tot cea a bancii emitente de card facand de fapt plata?

      (Citează)

    • L-am incercat eu si am gasit o singura utilitate: nu cere PIN nici pt. sume mai mari. Nu stiu daca e o limita, dar am platit pana pe la 400 lei fara PIN.

      Mie imi place, oricum mi se pare inutil PIN cand imi cere sa deblochez telefonul pt. a face plata, mecanismul pt. asta find mult mai sigur decat un cod de 4 cifre.

        (Citează)

    • @Claudiu: nici BTPay nu cere pin, indiferent de suma.
      In schimb, Banca Transilvania s-a gandit ca ar fi o idee buna sa paroleze extrasele de cont pe care le trimit pe mail, parola fiind o combinatie de litere si cifre, o parte din CUI, alta parte din IBAN. Le-am zis, “bai baieti, extrasele sunt la mine pe mail, daca imi e spart mailul, extrasele alea sunt ultima mea problema, plus ca parola poate fi dedusa din extrasele mai vechi, neparolate”. N-ai cu cine.

        (Citează)

  2. Da, folosesc eu, ca sa pot plati din Revolut cu telefonul in loc sa stau sa scot cardul.

      (Citează)

    • si eu la fel, motivul fiind ca google pay cu revolut = plata instantanee si cu rata de success aproape de 100%, spre deosebire de mizeria aia de RaiPay, despre care niciodata nu stiu daca o sa functioneze sau nu si oricum, chiar si cand functioneaza e inceata.

      in ultimul an am folosit oricum aproape exclusiv cardul revolut si pe internet si offline, pentru ca pur si simplu aplicatia e mai buna si mai usor de folosit decat ce am de la raiffeisen.

        (Citează)

  3. La noi platile peer-to-peer sunt de facto acaparate de Revolut, cu o cota mai mica pentru ING (studiu empiric desigur; sursa: nevasta-mea, care umbla pe la tot soiul de targuri de designeri si mici mestesugari, plus ce mai vad eu pe la prieteni, grupul de parinti de la gradinita).
    Dar ambele folosesc numarul de telefon pentru indentificarea contactelor, deci nu cred ca asta ar fi o problema pentru eventualii utilizatori de GPay.

      (Citează)

  4. Eu toate platile le fac cu Orange Pay de la Orange Money,foarte ok aplicatie pentru plati si pana acum nu am avut probleme. In ultima vreme am inceput sa las cardurile pe acasa inclusiv cel de la orange,atat timp cat mai peste tot locul este POS scot telefonul si gata :)
    Cat despre Gpay…pentru mine nu e nicio pierdere :))

      (Citează)

  5. dar hey, cine isi customizeaza nu stiu ce chestie inutila? voi cu android sunteti power useri, nu ca aia de pe iphone.

      (Citează)

  6. Avand BT Pay, nu pot decat sa rad. Acolo fac toate chestiile astea de vreo 3 ani (plati NFC, transferuri via app) cu zero probleme si batai de cap. Ma si mir cand genul asta de functionalitati devin subiect de stiri.

      (Citează)

    • Transferuri catre oameni care folosesc BTPay. Am dat acum scroll prin toata lista de contacte (hello BT, punem si noi un filtru?), am 7 cu tot cu mine.
      La Revolut am vreo 30.

      Ce ar trebui sa faca bancile romanesti ar fi un protocol comun, cum e cel de plati instant, pentru a se bate cu Revolut, Apple Pay si cine s-ar mai putea decide sa intre pe piata asta (GPay, Venmo)

        (Citează)

  7. Cătălin Tănase

    09/03/2021 la 2:55 PM

    heming:
    dar hey, cine isi customizeaza nu stiu ce chestie inutila? voi cu android sunteti power useri, nu ca aia de pe iphone.

    Dar hey, dacă Apple se decide să taxeze utilizatorul pentru folosirea Apple Pay, cine nu se poate muta pe altceva, pentru că NU ARE ALTERNATIVE? :)

    Râdem, glumim, dar măcar în tabăra Android există alternative dacă nu îți place Google Pay

      (Citează)

  8. Am 4 carduri inrolate in Gpay de la diferite banci si doar unul (de rezerva) cu mine.
    Avantajul la Gpay e ca nu te leaga de o aplicatie specifica unei banci, ci agrega toate cardurile de la toate bancile.
    Nu am mai folosit un card fizic de 1 an, poate doar cand am avut nevoie de cash, de vre-o 2 ori :) anul asta.

    Nu ma va afecta noua schimbare, de trimis bani o fac din aplicatia fiecarei banci in parte, nu cred ca m-as complica cu noua functie a google.

      (Citează)

    • Ar fi fost util sa poti trimite bani in functie de contul Google sau de numarul de telefon, dar fara sa te oblige sa creezi un cont separat.

        (Citează)

  9. Marean:
    si eu la fel, motivul fiind ca google pay cu revolut = plata instantanee si cu rata de success aproape de 100%, spre deosebire de mizeria aia de RaiPay, despre care niciodata nu stiu daca o sa functioneze sau nu si oricum, chiar si cand functioneaza e inceata.

    in ultimul an am folosit oricum aproape exclusiv cardul revolut si pe internet si offline, pentru ca pur si simplu aplicatia e mai buna si mai usor de folosit decat ce am de la raiffeisen.

    Eu folosesc RaiPay pe un OP7T si merge impecabil.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      09/03/2021 la 4:32 PM

      Și la mine, pe OnePlus Nord și Nokia 8.3

      E adevărat că au fost ceva probleme în prima săptămână de la lansare, dar acum plata se face instant, nici măcar nu trebuie să deschid vreo aplicație.

      Evident că RaiPay e în urma altor aplicații. Nu face rapoarte pe tipuri de cheltuieli sau alte brizbriz-uri, dar funcționează perfect

        (Citează)

    • nu stiu boss-ilor, eu am avut RaiPay pe 2 telefoane, deci nu e problema de telefon.

      in special la benzinarii nu functiona, mi s-a intamplat de cel putin 4 ori in 2 ani sa ajung la casa si sa nu mearga si nu e amuzant deloc, ca a trebuit sa ma duc la masina sa iau bani/ card si am blocat toata coada

      sigur, puteti sa ziceti ca de ce nu am luat si cardul la mine de la inceput tocmai pt asemenea situatii dar e absurd… asa nu mai folosesc telefonul ci cardul direct deci raipay e oricum inutil

        (Citează)

  10. Asa s-a gandit BT sa faca neo ca sa inlocuiasca bt24. Momentan merg impreuna. Mod de logare diferit. Aspect diferit. Dar fac practic acelasi lucru. De ce au facut asta, ei stiu.

      (Citează)

    • Poate are legatura cu lipsa serviciilor Google de pe telefoanele Huawei. Cred ca a fost mai simplu sa creeze o aplicatie noua care sa mearga si pe GMS si pe HMS decat sa adapteze aplicatia veche sa functioneze fara serviciile Google.

        (Citează)

  11. Am ales altă aplicația ca default payment service în meniul NFC.

    Ce aplicatie folosesti? Ceva specific unei banci sau una care suporta mai multe carduri de la diferite banci? Mi-ar placea sa pot sa inreolez atat Revolut cat si cardul de la banca si sa pot alege usor cu care platesc.

      (Citează)

  12. Hai sa nu ridicăm băncile locale in slăvi. Avem un sistem de plăți instant de doi ani și fiindcă bnr nu i-a obligat să implementeze serviciul abia 4 bănci au aderat.
    Plus în străinătate poți să trimiți cuiva bani la altă bancă daca ii știi nr de telefon cum au unele băncii si aici pentru transfer intrabancar dar acolo merge si interbancar.
    Cât despre gpay nu ar trebui să uitați că nu toate băncile aveau aplicație de plăți nfc.

      (Citează)

  13. avantaje (pt mine fata de ing) :
    – nu mai trebuie pin daca telefonul este deblocat indiferent de suma pe cand la ing tot ce depasea limita de 100 ron trebuia pin la pos(plus daca sunt probleme, nu se mai refuza tranzactia la pos sa astept chitanta si iar activarea lui de catre operator, doar indepartez telefonul si l pun iar)
    – tokenizarea datelor pt tranzactii( siguranta in plus)

      (Citează)

  14. Simplul fapt ca nu mai cere PIN-ul, folosesc G Pay de cand a venit oficial in Ro, face serviciul asta DUMNEZEUL serviciilor.

      (Citează)

  15. Și la WhatsApp nu se poate fără număr de telefon dar se poate și pe desktop.

      (Citează)

  16. Mai folosesti Mes de cand nu poti sa mai cauti prin istoric ?

      (Citează)

  17. Virtual Cards și GPay mi-au eliminat practic cardurile din portofel. Gpay și-a câștigat locul prin faptul că iti permite înrolarea de carduri de la bănci diferite si rata de succes de aproape 100%. Practic mai sunt legat de UniCredit și nu mut totul la Raiffeisen pentru că primii au posibilitatea înrolării cardurilor in GPay. Sunt curios cum merge noua versiune de Raipay, nu am avut posibilitatea să o testez in ultimile două luni de cand e lansată. Poate se descurca mai bine ca prima care cam tot dădea erori.

      (Citează)

  18. Pentru cei ce vor agregator de carduri cu aplicatie care vine si cu card fizic incercati CURVE (nu, nu alea romanesti). Iti inrolezi ce carduri vrei in aplicatie si tot din aplicatie alegi care sa fie activ pe cardul lor fizic,evident ca le schimbi cum vrei in functie de nevoi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus