un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul sistem de operare Fuchsia de la Google ar putea funcționa pe laptopuri și telefoane

8 Mar 2021  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Mi se par interesante zvonurile potrivit cărora noul sistem de operare al Google, numit Fuchsia OS, ar urma să unifice Android și Chrome OS pentru a rula pe mai multe tipuri de dispozitive.

Informații despre Fuchsia există de multă vreme. Acum a apărut și imaginea de mai jos, găsită în codul unui update de Chrome OS, care dă de înțeles că același sistem de operare poate rula pe laptopuri și pe dispozitive portabile, primul pare chiar un telefon foldable.

De fapt, chiar site-ul oficial Fuchsia spune următoarele:

Fuchsia is a new open source operating system created at Google that is currently under active development. We are building Fuchsia from the kernel up to meet the needs of today’s growing ecosystem of connected devices.

Fuchsia este bazat pe un kernel numit Zircon și scris de la zero de Google, nu adaptat de la Linux. Este gândit pentru arhitectură ARM, din ce înțeleg acum.

Ideea este următoarea: Android e mișto, dar dezvoltarea sa acum se concentrează mai mult pe optimizare “sub capotă” și adaptare la noile stiluri de dispozitive și noile rezoluții. Prea multe elemente legacy pot dăuna unui sistem de operare, iar uneori este nevoie de o evoluție majoră, poate cum a fost de la Windows 95-98-Me la Windows XP.

Pe partea cealaltă, Chrome OS probabil trece neobservat în România, dar la nivel mondial a depășit MacOS și este al doilea sistem de operare ca popularitate, după Windows. Laptopurile numite generic Chromebook-uri rulează Chrome OS și să nu credeți că sunt musai ieftine. Google vinde un model Pixelbook Go cu 1.400 de dolari ce include Core i7 și ecran 4K, iar Samsung are un Galaxy Chromebook cu ecran 4K AMOLED și stylus.

Mai mult, recent Apple a arătat ce avantaje poate aduce unificarea sistemului de operare între computere și telefoane/tablete. Cu noile Macbook cu procesoare Apple M1 în arhitectură ARM, Apple îți permite să rulezi aplicații de iPhone/iPad pe MacBook.

Sistemul este în chinurile facerii, dar se va îmbunătăți în viitor și va aduce o integrare pe care cred că ne-o dorim cu toții: posibilitatea de a trece direct, fără complicații, fără efort, seamless, între telefon și laptop.

Să zicem că o revoluție a avut loc în momentul apariției smartphone-urilor și a posibilității de a face cam orice activitate de pe telefon. Zilele trecute am cumpărat niște acțiuni din baie, din telefon, ceea ce cu siguranță va fi un candidat pentru articolul de final de an și categoria “tehnologii noi utilizate în 2021”.

O altă revoluție sunt convins că va veni în momentul în care vom putea trece între telefon și laptop într-un mod natural, lipsit de efort sau dezavantaje imediate. Asta ne va face cu adevărat “device-independent”. Sunt multe semne în această direcție și multe programe care arată cât de bună este ideea, de la posibilitatea de a continua orice discuție Messenger sau WhatsApp de pe mobil pe desktop și înapoi, de la istoric comun și parole salvate în Chrome, de la coșul de produs regăsit din site-ul eMAG în aplicația eMAG, aplicatia Link to Windows de la Microsoft șamd.

Așa că nu m-ar mira deloc dacă Google ar lucra la un astfel de sistem de operare nou. Pare evoluția normală ca Google să ofere interoperabilitate perfectă între chromebooks și telefoanele mobile și să poți rula orice aplicație pe orice dispozitiv.

Mai rămâne problema arhitecturii diferite. Chromebook-urile folosesc procesoare Intel și arhitectura x86, telefoanele și Android sunt pe ARM. Nu-i nimic, e timp să se mute totul pe ARM.

Singura chestie este că Fuchsia nu pare un nume comercial prea bun, că e acolo lângă fucks. Dar aia să fie problema lui. După logo-ul de mai jos, nu m-ar mira să-i zică Infinity sau ceva așa, dar nici acest nume n-ar fi bun, că e complicat să ai apoi versiunea Infinity 2.

Then again, it’s Google. Muncesc la Fuchsia din 2016. Ar putea anunța într-o zi că au anulat proiectul și nu mai fac nimic. N-aș fi uimit.

sursa: Chrome Unboxed

    22 comentarii

  1. Doar după numele ales îți poți da seama că nu o să vadă lumina zilei acest proiect.

    Chromebook-urile se vând bine în afară pentru că prețul lor pornește de la $100 până la $350. Nu cumpără nimeni mai scump de atât un Chromebook.

    Ca să-i prinzi pe Apple din urmă (și nu știu cât de posibil este), mă gândesc doar la o colaborare între Microsoft și Google – colaborare strânsă, nu cu implementări doar ca să fie făcute și ciao.

      (Citează)

    • @claudiu din pacate sau nu, Fucsia asta are toate sansele sa ajunga departe. In nici un caz nu cred ca va fi abandonat. Asta e viitorul pentru android. Numele conteaza mai putin. A se vedea mizeriile de nume primite de android de-a lungul timpului.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      08/03/2021 la 9:28 AM

      “Ca să-i prinzi pe Apple din urmă…”
      La ce te referi? Dpdv market share văd că deja o fac (vezi linkul din articol)

        (Citează)

  2. Ce vreau eu de la Android e să pot folosi telefonul ca desktop. Gen DeX, dar mult mai bine făcut. Dacă apare feature-ul ăsta, devine acceptabil să dau 1500 eur pe un telefon.

      (Citează)

    • ” devine acceptabil să dau 1500 eur pe un telefon”
      ba baiatu, te rog sa iti revi.

        (Citează)

    • Ultima dată am dat 750 eur pe un telefon și 800 eur pe un laptop care avea specificații inferioare telefonului (cu procesorul e discutabil). Aș fi de acord să dau 1500 pe un telefon care poate să îndeplinească ambele funcții. De la ce ar trebui să îmi revin?

        (Citează)

    • @bogdan, ti-am mai zis, nu toti suntem saraci si prosti ca tine.

        (Citează)

    • Don’t get your hopes up. Chiar și la Apple, unde rulează nativ aplicațiile de pe iOS pe MacOS e mai mult „the cool factor”, pentru că o interfață optimizată pentru touch nu merge grozav la nivel de desktop. Se poate, dar ar trebui să fie mari eforturi pe soft, iar la Android nu sunt nici măcar cât sunt pe iOS.

      În teorie sună bine ce vrei tu, dar practic cred că rămâne varianta cu telefon + tabletă/ultrabook. Dar nici măcar la tablete nu sunt în stare să facă soft, iar Surface e încă departe din cauza hardware-ului slab și a softului care nu e optimizat. Bine, e drept că pe Adroid e greu să optimizezi ceva când hardware-ul are n combinații.

        (Citează)

    • Asta e o pacaleala ieftina ( dar care te costa foarte mult )
      Toti producatorii de telefoane si mai ales cei care fac chip-uri au un ciclu de release de 12 luni.

      Asta inseamna ca apare un nou telefon in fiecare an, cu un alt HW.

      Din cauza asa, producatorii de chip-uri (Qualcomm, Samsung, etc ) suporta platformele HW nu mai mult de 3 ani.

      Dupa 3 ani, o sa ai un telefon pe care ai dat 1500 eur, care trebuie aruncat ca nu mai e secure daca vrei sa il folosesti ca laptop, si ca sa fie si mai grozav, trebuie sa cumperi pe langa telefon un dock, o tastatura si un mouse si unul sau doua monitoare.

      Deci ar trebui ca la fiecare 3-4-5 ani sa dai 1500 de eur pentru un nou telefon. Mi se pare cam scumpa treaba asta si in plus, telefoanele chiar si cele flagship nu au puterea unui laptop.
      Nu te gandi ca ARM-ul dintr-un Samsung S1 se compara cu ARM-ul dintr-un MacBook, sunt gandite pentru altceva si au alte puteri.
      Cand or sa fie la fel, telefonul o sa fie de 7″ ca e un chip mare si trebuie sa il pui undeva, o sa aiba 1-2cm grosime ca ai nevoie de baterie pe masura si deja arata prea hidos sa fie un telefon, mai ales unu de 1500 eur :)
      In plus, ce job sa ai ca sa merite o astfel de investitie?

        (Citează)

    • @dam167: îmi dau seama că e puțin probabil să se întâmple. Pentru început m-aș mulțumi să optimizeze pentru desktop browser-ul, Office, niște utilitare standard și niște jocuri.

        (Citează)

    • @SYAOnline: laptop-ul de la job îl țin 3 ani și costă ceva mai mult de 1500eur. 95% din timp folosesc browser-ul, aplicații office, VMWare și diferite vpn-uri și remote desktop apps. Rar mai folosesc niște aplicații care nu se vor porta pe mobil niciodată.

      Ca să folosesc telefonul ca desktop îmi mai trebuie doar un adaptor usb c – hdmi. Ideal ar fi unul și cu alimentare usb c, dar nu e neapărat necesar. Oricum, 10eur pe Amazon.

      Îmi dau seama că telefoanele nu sunt la fel de puternice ca laptop-urile, dar mă gândesc strict la nevoile mele. Pentru muncă, după cum spuneam, n-am nevoie de prea mult. Cu VMs lucrez mai puțin acum, că au mutat tot pe AWS. CAD nu mai folosesc de ceva vreme și. dacă am nevoie, există browser-based. Pentru chestii personale trebuie să adaug doar jocurile, la care telefonul meu actual (nu de 1500eur) e sensibil mai bun decât desktop-ul meu actual.

        (Citează)

    • @SYAOnline: care-i faza cu job-ul și investiția? dacă ți se pare mult 1500 euro pentru orice hardware, poți da lejer 1000/an doar pe software. 1500 de euro pe hardware care te ține de 3 ani de utilizare continuă nu e mult, chiar și dacă utilizarea aia e în interes personal.

        (Citează)

  3. astept sa il anuleze, daca de 4 ani nu au produs nimic, e cam clar….
    si e cam de porc sa aduci un OS nou pe piata, cand nu esti in stare sa faci maintenance la ce ai deja pe piata.

      (Citează)

    • @bogdan, tocmai asta este ideea. Android este bazat pe un kernel care se cam apropie de limita. Este din ce in ce mai greu sa il imbunatatesti.
      Asa ca pornesti ceva de la zero, gandit din start sa “profite” de instructiunile si de puterea de calcul imbunatatite ale procesoarelor moderne.

        (Citează)

  4. Fucsia…. hmmm… cine o fi venit cu ideea de nume? Vreun băiețel “nedefinit “?

      (Citează)

  5. as vrea si eu.
    de fapt, un indian. si mai rau.

    Iulian:
    Fucsia…. hmmm… cine o fi venit cu ideea de nume? Vreun băiețel “nedefinit “?

      (Citează)

  6. dam167:
    @SYAOnline: care-i faza cu job-ul și investiția? dacă ți se pare mult 1500 euro pentru orice hardware, poți da lejer 1000/an doar pe software. 1500 de euro pe hardware care te ține de 3 ani de utilizare continuă nu e mult, chiar și dacă utilizarea aia e în interes personal.

    Sorry, asta e poveste pentru copii.
    Daca dai bani pe ceva trebuie sa primesti ceva la schimb.
    Daca dai 1500 pe ceva care doar sta dragut in buzunar si e la fel de folositor ca unu de 500eur se numeste ca arunci banii pe fereastra.
    Asta in conext de folosinta persoanala, nu folosire ca bussiness

      (Citează)

  7. Giani Mucea:
    @SYAOnline: laptop-ul de la job îl țin 3 ani și costă ceva mai mult de 1500eur. 95% din timp folosesc browser-ul, aplicații office, VMWare și diferite vpn-uri și remote desktop apps. Rar mai folosesc niște aplicații care nu se vor porta pe mobil niciodată.

    Ca să folosesc telefonul ca desktop îmi mai trebuie doar un adaptor usb c – hdmi. Ideal ar fi unul și cu alimentare usb c, dar nu e neapărat necesar. Oricum, 10eur pe Amazon.

    Îmi dau seama că telefoanele nu sunt la fel de puternice ca laptop-urile, dar mă gândesc strict la nevoile mele. Pentru muncă, după cum spuneam, n-am nevoie de prea mult. Cu VMs lucrez mai puțin acum, că au mutat tot pe AWS. CAD nu mai folosesc de ceva vreme și. dacă am nevoie, există browser-based. Pentru chestii personale trebuie să adaug doar jocurile, la care telefonul meu actual (nu de 1500eur) e sensibil mai bun decât desktop-ul meu actual.

    Laptopul de la job, e platit de job si tu produci multi multi bani cu el, ca altfel nu iti dadeau un laptop de 1500 eur ca sa produci100.
    De acord ca multe lucruri s-au mutat in cloud dar inca o data, tot o sa ai nevoie sa iei dupa tine un ecran si niste periferice si atunci nu vad scopul telefonului.
    Cat despre browsing, chrome-ul mobil nu e acelasi de pe desktop, e o varianta stripped-down ( nu ai pluginuri si extensii )
    Security wise iar nu sustin idea, sansele sa iti scape laptop-ul din mana sunt aproape nule si mix de work si personal data iar nu e bine si o sa ajungi sa plimbi 2 telefoane dupa tine.
    Ideea e draguta, dar nu mi se pare practica.

      (Citează)

  8. Pai tu ai adus munca in discutie, eu ma refeream strict personal in primele comentarii. As da 1500 pe un telefon care poate fi folosit si ca desktop, in scop personal. Sau sa zicem personal plus.

    Ce periferice imi trebuie: mouse, tastatura, adaptor. Dimensiunea lor e mai mica decat a unui laptop si oricum le iau dupa mine ca accesorii la laptop si acum. TV exista in fiecare spatiu delimitat de 4 pereti si acoperis la care ma pot gandi in momentul asta.

    Browser-ul da, nu e la fel, dar de-aia mi-as dori sa fie. Nu neaparat pentru plugin-uri, ca translate si adblock sunt singurele plugin-uri folosite si alea merg si pe mobil.

    Scapatul telefonului din mana e o problema minora ca deja l-am blindat. Update-uri ma mai astept sa aiba 2-3 ani.

    2 telefoane plimb dupa mine si acum.

      (Citează)

    • “Ce periferice imi trebuie: mouse, tastatura, adaptor. Dimensiunea lor e mai mica decat a unui laptop si oricum le iau dupa mine ca accesorii la laptop si acum. TV exista in fiecare spatiu delimitat de 4 pereti si acoperis la care ma pot gandi in momentul asta.”

      Pana sa vina telefonul care face asta, cred ca mai degraba poti sa folosesti o chestie de genul asta: ACEPC PC Stick 8GB DDR3 128GB eMMC, Windows 10 Pro Intel Atom Z8350 Computer Stick, Support 4K HD, Dual Band WiFi, BT4.2, USB 3.0

      Da, e al doilea device, dar e cu mult, mult mai ieftin decat un ipotetic telefon de 1500 de euro. Si mai si merge. Dar evident ca stiu ca nu vrei asta, mai bine iti cari laptopul cu tine :)

      Telefonul ala pe care il doresti nu o sa apara prea curand. Si nici nu cred ca o sa se vanda, caci marea masa a utilizatorilor va refuza se care cu tastatura, mouse, adaptoare si/sau ecrane dupa el. Oamenii nu vor asta de la un telefon. Caci, daca era asa, Windows Phone-ul de la Microsoft cu Continuum (care era cel mai apropiat tehnologic de ce iti doresti) ar fi rupt piata in doua. Dar nu prea s-a intamplat.

        (Citează)

    • Foarte tare. Știam de stick-urile astea, dar auzisem că nu sunt extraordinare. Dacă pot să facă cam același lucru ca telefonul (jucat jocuri la fel de bine, viteză de acces comparabilă etc), pot să trec peste faptul că e un device în plus.

      Nici măcar nu trebuie să fie la fel de bun ca un telefon de fapt. Acum mă joc pe un calculator din 2007 (sau 2008?), cu procesoare din anul ăla, 16gb de ram din anul ăla, 480gb ssd (cel mai ieftin de anul ăsta) și un gtx 1050 ti. Dacă stick-ul e la fel de bun, sunt pregătit să renunț la desktop.

        (Citează)

  9. bogdan:
    ” devine acceptabil să dau 1500 eur pe un telefon”
    ba baiatu, te rog sa iti revi.

    Revi, singular rev.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus