un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Următoarea mea încuietoare la casă va fi electronică

15 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

36 comentarii

Nu plănuiesc să schimb ușa de la intrare în viitorul apropiat (pare complicat), dar mă bate un gând ca următoarea, cândva, undeva, să fie una smart. Adică să o pot deschide cu amprenta sau prin simpla prezență în fața ei sau cu vreun cod numeric complicat sau cu chip implantat sub piele sau ceva de genul acesta, nu doar folosind o cheie.

Mi se pare deosebit de enervant să vii acasă cu mâinile ocupate de sacoșe sau bagaje și să fii nevoit să cotrobăi în cine știe ce buzunar după chei. Pare că am putea simplifica procedura asta.

Practic ce-mi doresc este o încuietoare electrică. Ar avea în continuare deschidere manuală, mecanică, folosind o cheie pentru situațiile când poate rămâi fără alimentare electrică sau nu merge ceva.

În restul timpului, însă, partea mecanică ar fi acționată electric de diverși senzori. Ideal ar fi unul de proximitate care să descuie automat ușa atunci când telefonul meu mobil ajunge în fața ei la 1-2 metri. Aș accepta și senzor de amprente, că-i totuși mai ușor să pui degetul mare pe acesta chiar și dacă ai ceva în mână, sau poate un cod PIN.

Sunt multe asemenea încuietori create de diverse companii din domeniul smart home. Amazon vinde o tonă de modele, la fel și site-urile mari românești. sunt și proiecte stil kickstarter în dezvoltare, Schlage, Nuki și altele. Este un panou outdoor pe Nerva Traian care face reclamă la un site dedicat de încuietori.

Eu aș merge pe ceva mai cu tradiție. Assa Abloy vinde deja în România unele sub marca Yale Linus, dar mie mi-a atras atenția ceva numit Ultraloq U-Bolt Pro, care este un model 6-în-1 (chei, amprentă, cod numeric, aplicația de telefon, deblocare automată de proximitate și încă unele) cu criptare și alte idei mișto, de exemplu caractere false în codul PIN ca să nu-l vadă cineva sau alimentare de urgență prin microUSB în caz că nu mai ai curent și nici cheie fizică la tine.

Dacă așa sunt acum, îmi închipui că peste vreo 5 ani sau când voi avea eu nevoie de una vor fi și mai mișto. Telefoanele cu UWB ar trebui să adauge o nouă opțiune în domeniu.

În caz că vă întrebați despre securitatea lor, eu nu-mi fac griji. Întâi pentru că știu cât de puțin rezistente sunt yalele normale, pur mecanice. Dacă v-ați stricat vreodată o yală, poate ați observat și voi cât de rapid o deblochează cineva cu o bormașină. În domeniul spărgătorilor de uși, o pontoarcă bună rezolvă în câteva minute, poate chiar secunde, totul.

Am lucrat o vreme în domeniul de control acces și efracție și mi-am format ideea că ambele părți ale sistemului trebuie să fie rezistente, ușa și yala. În domeniul ușilor se merge până la standarde militare de ranforsare. Yalele pot avea și ele diverse arhitecturi care să le facă rezistente. Doar pentru că o yală include și un sistem controlat electronic de deschidere, nu înseamnă că nu poate fi gândită măcar la fel de bine ca una mecanică în această privință.

Iar în caz că ar trebui să mă tem de “spargere electronică”, nu mă tem. Avem keyless entry la mașină (ba chiar și cod PIN pe portieră), de ce nu și la casă? Sunt sigur că se pot cripta destul de bine semnalele electronice de acest tip pentru a nu fi ușor accesibile oricărui spărgător. Nici un sistem de securitate nu-i 100% impenetrabil, ci problema se pune mai degrabă în dificultatea de a-l sparge și deci la mulțime tot mai redusă a celor capabili să facă asta pe măsură ce complexitatea crește, iar apoi la timpul necesar acestei operațiuni. Cum o yală mecanică se poate sparge în câteva secunde, ștacheta este destul de jos.

Don’t worry, nu se schimba Constituția țării. Dacă voi vreți în continuare o ușă clasică cu 3 yale pe ea și 3 chei diferite, nu vă obligă nimeni la altceva! Dar dacă aveți deja o yală smart/conectată/whatever, mi-ar plăcea să știu cum merge treaba.

asus s5507

    36 comentarii

  1. Nu înțeleg cum e ușor de spart o yală simplă, când ai nevoie de bormașină. Locuiești în pustietate?

      (Citează)

    • De ceva vreme s-au inventat bormasinile cu baterii, deci e mai ușor pentru hoți. In principiu e vorba de 1 minut, cu un șpiral bun, cît găurești partea inferioara a yalei de bronz unde sint arcurile. Apoi pinii cad în jos și poti roti butucul cu orice surubelnita. Am deschis cîteva uși… (la cerere)

        (Citează)

    • Bormasinile fac zgomot iar cand esti spargator nu vrei sa faci zgomot.

      Nu stiu voi, eu am si protectie anti gaurire la yala (e o camasa de metal care nu expune decat gaura cheii. Asta inseamna ca se mai aduna timp la acel minut.

      Am evident si senzor de contact la usa, deci stiu imediat daca cineva deschide usa cand nu ar trebui.

        (Citează)

  2. Mă tot uit după yale de genul dar toate alea bune sunt pentru uși de model american în general. Și din cele menționate de tine, doar Yale merge și pe uși românești și și aici cu mențiuni.

    Pentru mine zona de interes e să mai pot deschide ușa remote la unii sau alții când nu sunt acasă că e mai secure decât să las cheia sub preș :)

      (Citează)

  3. Interesant, pe mine ma preocupa doar ce se intampla in caz de pana de curent dar pare ca s-au gandit la asta si nu trebuie sa iti vreun UPS.

      (Citează)

    • Folosesti o cheie normala sau baterii.
      Deocamdata la cat de unreliable* sunt aceste yale, nici nu m-as gandi sa iau una fara cheie normala.

      *Cercetez despre yale smart de vreo 2 ani.

        (Citează)

    • Pardon, tu ai zis de pana de curent – aia chiar nu e problema pt ca toate yalele smart functioneaza cu baterii.

      Problema e cand se termina bateriile si aici exista solutia sa alimentezi de afara cu alta baterie.
      O alta problema e cand nu functioneaza yala pur si simplu din cauze legate de ea si aici exista varianta cu cheia clasica.

        (Citează)

    • Numai când mă gândesc că trebuie să trag fire, să alimentez yala, cu module Smart și chestii de genul, mă apucă groaza. E moartea pasiunii să spargi pereții doar pentru o bălărie.
      Deocamdată yala mecanică, cu cheie. Abia am luat un bec din ăla care se stinge din smartphone. Dar sa îmi pierd timpul cu yale nus de care.
      Pentru cine e pasionat sau consideră că are nevoie, mult succes. Mai util văd un termostat inteligent, comandat remote de pe telefon, decât yale electromagnetice.

        (Citează)

  4. Daca vreti sa vedeti cat de usor se poate sparge o yala, un butuc, un lacat, analogic sau electronic… https://www.youtube.com/c/lockpickinglawyer/videos
    In rest – astept review-ul lui Radu inainte sa imi pun si eu una, desi cred ca tipul de yala de la usa atrage spargatorii, pe langa un pont bun.

      (Citează)

    • Și eu voiam să recomand canalul acela. Pe lângă faptul că o grămadă de yale electrice se pot deschide ușor cu un magnet, multe din yalele clasice sunt foarte simplu de deschis și de către un amator. Dar fiecare decide pentru sine ce alege și ce tehnologii testează. Probabil un sistem de alarmare complementar ajută mai mult decât alegerea unei yale mai greu de spart – cum ar fi una de la Bowley.

        (Citează)

  5. Uite unde era Teslahnici de București, nu de Tămași…

      (Citează)

  6. Am renunțat la ideea unei astfel de yale din cauza închiderii in 3 puncte a ușii deoarece nu am găsit nimic compatibil cu asta. In schimb mi-am schimbat butucul cu ceva ultra performant și de necopiat https://www.urbanalps.com/en/?v=928568b84963

      (Citează)

  7. Daca stai la bloc, pina la usa apartamentului mai ai asa: 1-2 uri la intrarea in bloc, + 2 usi de lift. Pe astea nu am cum sa le deschid fara sa las sacosele jos.
    Daca asta e un impediment major, sa nu lasi sacosele jos, pentru 1 usa in plus nu prea conteaza. Daca eram la casa si aveam o singura usa, atunci era mai interesant, chiar ajuta. Daca sunt si alte motive la mijloc – securitate – deschis usa pentru cineva care nu are cheie si vine la curatenie, sau pur si simplu ti-ai uitat cheile la birou…atunci e alta discutie.
    Sper ca daca montezi asa ceva sa ne faci si noua o prezentare.
    Toate bune.

      (Citează)

  8. Deocamdata problema cea mai mare cu yalele smart e ca cele mai multe sunt pt piata americana si nu prea se potrivesc la noi. Alta problema e ca sunt inca unreliable, ba nu se deschid imediat, ba se consuma f repede bateriile etc

    O alta problema e ca sunt scumpe daca vrei si conectivitate la internet, ca sa le poti integra in sistemul smarthome. Mai trebuie un bridge etc.

    Eu am fost aproape sa iau un Danalock, pe hartie arata bine, dar am renuntat din cauza unor review-uri proaste referitor la cat de bine functioneaza. O alta varianta ar fi Nuki.

    O Yala tb sa mearga snur tot timpul, mai ales ca va fi folosita de toata familia. Nu am chef sa ma sune nevasta-mea care e in fata usii si nu poate deschide yala pt ca nu se conecteaza bluetooth-ul sau mai stiu eu ce.

    Mai astept sa se maturizeze treaba.

      (Citează)

  9. Cu o yală sofisticată reușești în primul rând să atragi atenția. Mulți vor concluziona că protejezi lucruri de valoare iar asta va fi o informație care va circula printre cei “interesați”. Este o expunere pe care trebuie să ți-o asumi.

      (Citează)

  10. Eu am Nuki. L-am ales pentru ca e usor de montat si aveam nevoie si de ceva care sa deschida interfonul. Pana acum sunt foarte multumit, a fost o investitie excelenta.

      (Citează)

  11. daca as fi hot si as vedea o usa cu incuietoare din asta, sigur as fi curios sa vad ce e in casa aia.

      (Citează)

    • pai majoritatea se monteaza in interior, in locul yalei existente, pastrand butucul original
      deci din afara nu se vede nimic

        (Citează)

  12. Eu ma uit pe Youtube la LockPickingLawyer cum isi bate joc de yalele electronice si le deschide intr-o secunda, prin bypass-uri gen magneti si altele. Nu cred ca este o investitie mai buna decat o incuietoare serioasa.

    https://www.youtube.com/c/lockpickinglawyer/search?query=electronic

      (Citează)

    • alea pe care le deschide LPL sunt yale electro-magnetice ieftine / chinezarii 2 la leu

      nu se compara cu ce vorbim noi aici, astea nu sunt electro-magnetice ci au motor

      probabil pot fi si ele deschise cu unelte daca au butuc, ca inca nu s-a inventat butucul care sa-i reziste lui LPL, dar in aceasta privinta sunt exact la fel ca orice yala

        (Citează)

    • @Marean sunt vreo câteva pe care nu le poate deschide fără să le distrugă, una din ele e Bowley.

        (Citează)

  13. Cea mai buna idee e sa ai usa lasata/ reglata prost care trebuie ridicata intr-o anune pozitie pentru a putea invarti cheia in usa. :))
    La mine stiau vecinii cand ajungeam acasa dupa injuraturi si umarul de rigoare in usa.

      (Citează)

    • Dada! Sau o yala ce nu merge deschisa decat daca potrivesti cheia intr-o anumita pozitie stiuta doar de tine dupa n incercari! Un adevarat joc de noroc cand ajungi acasa :)))

        (Citează)

    • da, am eu o familie pe scara , care avea usa din asta faina si intr-o zi aud niste bubuituri de ziceai ca se darama blocul. ramasesera blocati in casa. a doua zi, usa noua :)

        (Citează)

  14. mi am luat o puscatoare de yala smart de asta de pe ali, cu fingerprint. invarti manual sa deschizi, dar e suficient sa dau cu dejetu si sa nu mai am grija cheii.

    se leaga cu tuya hub la internet, in total pe langa 100 eur. eu zic ca se merita la banii astia, chit ca invarti a la mano sa deschizi, dar nu mai conteaza.
    decat 300 eur ca invarte ea singura si trebuie sa sparg cine stie ce pe la usa, chestia asta e mai mult decat ok.

    blocul are si camere, si daca e sa te sparga, te rupe la fel de bine cu orice yala.
    nu sunt perfectionist ca voi astia de pe aici, mai bine iau ce pot decat sa sper la yala 100% perfecta in viata ca voi. de pret cum ziceam, 100 eur vs 300 eur, de 200 eur invart eu yala tati.

      (Citează)

  15. In urma cu un an si doua luni mi-am instalat Xiaomi Aqara N100 (https://www.gearbest.com/door-intercom/pp_009718041110.html?wid=1433363).
    Am comandat-o direct de pe GB si m-a costat 880 lei. Yala a fost montata pe o usa standard, banala. Nu ma pricep la montat asa ca am chemat un meserias. Nu a fost intocmai usor de montat.

    Ce am observat:
    – vine cu 8 baterii AA pe care nu le-am schimbat inca 2 chei fizice, in caz ca ramai fara baterii.
    – pentru a o descuia folosesc fie amprenta, fie pin-ul. Amprenta functioneaza ok in 75% din cazuri. Ca si la telefon, daca ai degetele usor transpirate da eroare.
    – are BT dar nu si wi-fi, din motive de siguranta. Daca ai in casa alte dispozitive de tip wifi bridge (sper nu ma insel), aceasta poate fi accesata remote prin app Mi Home. Pentru a o accesa iti va cere autentificare extra prin pin/amprenta.
    – remote se poate vedea log-ul (bye bye privacy) si se poate seta un pin temporar. Nu se poate descuia remote, ci doar daca esti in raza BT si te-ai autentificat in app prin amprenta/pin.
    – din exterior clanta este blocata tot timpul si poate fi deschisa doar prin autentificare, prin urmare scapi de grija “incuierii” usii
    – la 3 amprente citite gresit se poate seta o alarma pentru a descuraja curiosii
    – se poate descuia prin NFC-ul telefonului, daca ai tel Xiaomi

    – initial am avut batai de cap pe partea de software, nefiind destinata pietei din EU – toate instructiunile/software fiind in lb Chineza.
    – se intampla ca senzorul de amprenta sa dea eroare din prima, adica bipaie alarma cere pin.
    – destul de dificil de montat, fiind de dimensiuni mai mari decat broastele standard

    Per total sunt multumit. Au fost destul de multe batai de cap cu montatul instalat soft dar am scapat de grija de a cara multiple chei dupa mine, acum car doar tag-ul de la intrare in bloc (care am inteles ca poate fi clonat cu un RC522). Sunt constient de riscul asumat dar, din punctul meu de vedere, cea mai sigura yala/broasca este asigurarea de locuinta cu clauza de furt inclusa.

      (Citează)

    • Eu mi-am schimbat si usa, ca sa montez aceasta yala. E drept, aveam o usa chinezeasca de 600 lei, cu tabla cat cea a conservelor de peste, o panarama. Am avut noroc de am gasit niste producatori de usi din Romania, cu reprezentanta in Constanta, care mi-au respectat dorinta sa nu dea gaurile pentru clanta in usa, urmand a fi facute la montaj. E foarte misto. Completez la ce ai spus ca se poate deschide si cu bratara Xiaomi Mi Band (versiunea cu NFC), dar eu inca nu am reusit sa o configurez. Se poate crea remote cod temporar pentru deschiderea usii, mie mi-a fost foarte util cand eram plecat la munte si niste prieteni trebuiau sa ramana la mine vreo saptamana. Ceea ce s-a rezolvat usor prin crearea unei parole, de pe telefon, de la munte, unde eram eu. Erorile cu citirea amprentei se rezolva inregistrand aceeasi amprenta de mai multe ori. Inregistreaza pana la 50 de amprente, am impresia.

        (Citează)

  16. Gasiti la Buhnici un review pentru Yale Linus.

      (Citează)

  17. In casa scarii cum intrii? Nu ai interfon si acces cu cartela? Sau mai mult nu functioneaza?
    Eu scot cheile acolo si raman cu ele in mana/buzunar pana ajung la usa.
    Daca iei o varianta cu comanda vocala sa nu ajungi ca in reclama de mai jos:
    https://www.youtube.com/watch?v=nwPtcqcqz00

      (Citează)

  18. Și eu mă uit la Xiaomi.
    Între n200 și mijia ceva E.

    Pe ruta se găsesc mai ieftine, dar calitatea construcției parca e deficitară

      (Citează)

  19. Sa nu va luați yale chinezești, riscați sa între Xi peste voi noaptea sa va inlocuiasca iphone ul cu un Huawei

      (Citează)

  20. Dar si cand pica electronica/algoritmul:
    https://www.youtube.com/watch?v=2LWZhjPc4JU
    Lasand gluma la o parte insa, unele sisteme par facute de cretini (dupa cum au explicat si altii mai sus):
    https://www.youtube.com/watch?v=z4lVylO7y5U

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus