un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Trei sonde spațiale ajung la Marte în această lună

8 Feb 2021  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Inginerii n-au aflat că februarie trebuie să fie luna iubirii. Trei sonde ajung pe Marte peste câteva zile.

Mâine (sau poimâine, nu știu fusul exact) ajunge pe orbita planetei o sondă trimisă de Emiratele Arabe Unite. Numită Amal, sonda va orbita la o altitudine înaltă (peste 22.000 km) și va studia fenomenele meteorologice de pe Marte.

Nu știu ce treabă au arabii cu planeta Marte. De obicei astfel de programe ample sunt sponsorizate de țări cu prezență ceva mai mare în spațiul cosmic, dar nu-i cazul pentru EAU. Așa că fie au sponsorizat și ei o misiune spațială, că banii au, sau mai degrabă există vreun program universitar de studiu acolo și, bani fiind, o fac la maxim.

O zi mai târziu ajunge la Marte o sondă chineză numită Tianwen-1. “Quest for Heavenly Truth”. N-am curaj să încerc o traducere. Misiunea chineză este compusă de fapt din două sonde. Cândva în luna mai, dacă totul merge bine, un rover va… uh, amartiza, și va explora ceva la solul planetei. Îmi vin în minte multe stereotipuri și glume probabil rasiste despre obiceiurile turiștilor chinezi; mă voi abține.

China ar putea deveni a doua națiune ce aterizează cu succes un rover pe Marte. Ținta lor este câmpia Utopia Planetia. Dacă v-ați uitat la Star Trek cu mai multă atenție decât era necesar, probabil știți că acolo construia Federația navele spațiale. Cred că chinezii au aflat asta și vor să ocupe primii zona, că se va scumpi mult metrul pătrat acolo peste vreo două secole.

Tianwen-1 a trimis deja o fotografie cu Marte făcută de la 1,1 milioane de km distanță.

Cea mai interesantă misiune, însă, este cea americană Perseverance. Aceasta va duce direct la sol un rover de o tonă, cel mai mare de până acum, care va ateriza în zona craterului Jazero, în ceea ce cândva a fost delta unui râu. Robotul american va căuta fosile sau alte urme care să confirmă că a existat cândva viață pe planeta roșie.

Robotul este dotat cu camere video, braț manipulator și un sistem de a prelua mostre și de a le pregăti pentru ridicare de către alt rover care ar trebui să ajungă pe Marte în 2026. La propriu, Perseverance va aștepta un alt robot pe Marte. Acest viitor robot va colecta mostrele lăsate de Perseverance în urmă (imaginați-vă un om cu pungă curățând după câinele său), va decola de pe Marte și le va aduce cumva înapoi pe Terra pentru analiză. Mai este până atunci.

Misiunea a decolat spre martie în iulie 2020. Perseverance va avea în componență și un mic elicopter. Drona, alimentată solar, va zbura pe distanțe scurte pentru a găsi cea mai potrivită zonă în care robotul mare să se deplaseze pentru a săpa după o mostră frumoasă de planetă.

Zona de aterizare are un relief variat și aterizarea este considerată periculoasă. Sper că le va ieși cu bine.

BTW, mă gândeam că, dacă vor fi aduse înapoi pe Pământ roci de pe Marte, oare cu cât s-ar putea vinde bucățele de așa ceva la o licitație?

asus s5507

    8 comentarii

  1. Pfoa, ai scris ca Perseverance “va ateriza”? :)

    Apropo de bucatile de roca – n-a aparut si conceptul de “certificat de proprietar pentru o bucata din Marte”, cum erau candva pentru Luna?

      (Citează)

  2. Au si arabii treaba cu misiunile spatiale cum au si indienii, care trimisesera o sonda spre Marte ca sa… nimic. Sunt misiuni pentru propaganda, fara nimic concret, fara aport stiintific.

      (Citează)

  3. eu cred ca arabii au mirosit petrol pe marte.
    so yea, they do the needful. sir.

      (Citează)

    • toti cauta petrol si uraniu, doar ca nu poti spune asa ceva la pleava prin urmare o dai cu cercetare, stiinta, explorare.

        (Citează)

  4. Perserverence s-ar putea intoarce inapoi pe Terra facand autostopul.

      (Citează)

  5. Dacă au trimis chinezii un pozar acolo, curînd va apare o copie a Marte prin apropiere…

      (Citează)

  6. “Perseverance” are trebui sa se numeasca “Patience” daca sta si asteapta pana in 2026.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus