un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: umidificator Xiaomi Mi Smart antibacterian

18 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Dacă aveți nasul uscat, ochii iritați și respirați mai greu, s-ar putea să aveți umiditatea prea mică în casă. Eu am problema asta de vreo 6 luni.

Acum câțiva ani am luat doi senzori Xiaomi de temperatură și umiditate. De câteva luni am tot observat că umiditatea relativă din casă este foarte scăzută, undeva pe la 30%, iar într-o dimineață m-am trezit cu un nou record nedorit: 18% umiditatea în dormitor, 22% umiditatea în camera unde stă celălalt senzor. Pentru o atmosferă confortabilă ar trebui să fie peste 45%.

Nu știu cât de preciși sunt acești senzori. Costă vreo 40 de lei unul, pe când un dispozitiv de măsură profesional costă probabil 400. În general, însă, nu am motive să mă îndoiesc de precizia lor, mai ales că, dacă îi pun unul lângă altul, arată aceleași valori, ceea ce înseamnă că niciunul dintre ei nu a luat-o razna și indică aberații (sau că sunt amândoi defecți în mod similar, dar mă îndoiesc de asta).

Avem, eu și Matilda, de vreo 4-5 luni toate simptomele clasice de umiditatea prea scăzută în casă: nas foarte uscat, respirație un pic mai greoaie, senzația că aerul este uscat, ochii ușor iritați sau măcar o jenă în lumină prea puternică sau după stat prea mult la calculator.

Am încercat în timp mai multe soluții băbești: pus un vas cu apă în cameră; fiert niște apă pe aragaz, ca să facă abur; cumpărat un fel de vaporizator gândit mai degrabă pentru aromaterapie, care creștea umiditatea din cameră, dar într-un ritm atât de slab încât nu se cunoștea efectul său.

În cele din urmă am montat soluția entry-level în domeniul umidificatoarelor de aer, un Xiaomi Mi Smart (eMAG, PC Garage – vreo 230 de lei) care are și o funcție antibacteriană, adică o mică lampă UV cu care “purifică” apa, ca să nu răspândească în cameră bacterii. Nu-i soluția perfectă, dar până acum își face cel mai bine treaba din tot ce-am încercat.

CUM FUNCTIONEAZĂ UMIDIFICATORUL XIAOMI MI SMART

Are un rezervor de 4,5 litri de apă. Acesta este detașabil, iar eu îl încarc cu apă purificată de filtrul de apă pe care-l am în casă. Se poate turna și apă normală de la robinet, desigur, doar că în acest caz trebuie spălat mult mai des și curățat de depunerile de calcar și alte elemente prezente în apa de la robinet. Nu cu Calgon, bănuiesc, ci cu ceva mai “natural” precum sarea de lămâie sau oțetul.

Mi Smart are o bază care controlează funcționarea. Trage automat apă din rezervor și apoi o eliberează în cameră sub forma unui jet de vapori. E ca un aparat de făcut ceață, nimic prea SF de altfel. Este practic silențios, că și dormim uneori cu el pornit în cameră.

Pe bază are un buton care îl plimbă între patru moduri de funcționare: Low, Medium, High și Menținerea umidității, plus rol de on/off. Rezervorul are un indicator de nivel. Un LED alb în jurul butonului îți arată cum funcționează. Mi Smart include și un senzor propriu de umiditate, ca să știe cât de tare “să dea ceață”.

Se poate controla direct din acel buton, dar vă recomand aplicația Mi Home de telefon pentru câteva opțiuni avansate, că de asta se numește Smart. Eu oricum aveam aplicația instalată deoarece tot din ea controlez și robotul aspirator Roborock și acolo sunt integrați și senzorii de temperatură/umiditate de care vă spuneam mai sus.

Odată băgat umidificatorul în aplicație, apar câteva avantaje:

  • poți seta un nivel dorit de menținere a umidității pentru acel mod de lucru. De exemplu, setezi un 45% și umidificatorul va duce camera la acel nivel și apoi o va menține.
  • poți dezactiva LED-urile de stare, ca să nu-ți ilumineze camera noaptea.
  • îl poți porni și opri din aplicație, ba chiar îl poți integra în Google Assistant și Google Home ca să-l pornești și oprești din voce.
  • schedule on/off, că poate vrei să ruleze doar la anumite intervale orare, și poate fi interconectat și cu alte dispozitive precum senzorii stand-alone Xiaomi.

CE ESTE BINE

Umiditatea o crește. Își face treaba, nu mă pot plânge. Mica lampă UV integrată mi se pare binevenită. Nu știu cât de eficientă este, dar e un bonus plăcut și știi că nu aruncă (la fel de multe) bacterii în aer ca un umidificator fără UV.

Este și foarte silențios. Îmi plac funcțiile din aplicație.

Funcționează multe ore în continuu fără să se plângă. Cel mai mult cred că l-am ținut 20 de ore pornit permanent. Un rezervor de apă ține cam 24 de ore pe nivelul mediu.

Does the job, ca să zic așa.

CE NU MERGE BINE

Crește lent umiditatea relativă din cameră. Dacă este la 20%, poate dura chiar și o zi să o ducă la 50%.

Ce-i drept, ușa la acea cameră este permanent deschisă (pisici) și din când în când mai aerisim deschizând fereastra, ceea ce scade rapid umiditatea din cameră, din păcate. În plus, mai am o fereastră de la baia mică permanent deschisă (are un sistem din acesta IKEA de blocare ca să nu se sinucidă pisicile pe acolo) și intră și pe acolo aer uscat în casă. Am explicat mai jos de ce aerul exterior este uscat, deși vremea e cu ninsoare sau ceață.

Probabil că, dacă închideți ușa la cameră, va acționa mai rapid. În același timp, eu vorbesc acum de o cameră de 12 mp cu ușa deschisă. Dacă-l vreți pentru o cameră de 30 mp, așteptați-vă să lucreze încet (dar sigur).

Preț: în jur de 230 de lei la eMAG și PC Garage.

CARE-I TREABA CU UMIDITATEA

Aici este cu niște fizică simplă.

Umiditatea absolută se referă la cantitatea de vapori de apă ce se găsește într-un volum de aer. De obicei se măsoară în grame pe metru cub.

Umiditatea asta depinde însă de temperatura aerului respectiv (și de presiune, dar aia nu contează așa tare în lumea reală). Aerul mai cald are capacitatea de a reține mai mulți vapori de apă decât aerul rece. Wikipedia dă un exemplu elocvent: aerul la 30 de grade Celsius poate înmagazina 28 de grame de vapori de apă, dar aerul la 8 grade Celsius doar 8 grame de apă.

Când aerul este saturat cu vapori de apă, adică a ajuns la cantitatea maximă de vapori pe care o poate reține, se cheamă că este la punctul de rouă.

Pentru că umiditatea absolută și punctul de rouă depind de temperatura aerului, în practică vorbim de obicei despre umiditatea relativă (RH), exprimată în procente față de cea maximă pentru temperatura din acel moment.

O umiditate relativă de 50% înseamnă că aerul este abia la jumătate din capacitatea sa de înmagazinare de apă, adică ar mai putea reține, la o adică, încă pe atâția vapori de apă. 100% înseamnă că este la umiditatea maxim posibilă aka punctul de rouă.

Senzorii Xiaomi despre care vă spuneam mai sus și, de altfel, majoritatea aparatelor din piață asta măsoară, umiditatea relativă, exprimată în procente din cea maximă. În tot ce zic în articol despre umiditate mă refer, de fapt, la umiditatea relativă, dar mi-e lene să scriu de fiecare dată un cuvânt în plus.

DE CE AERUL EXTERIOR ESTE USCAT IARNA

Eu asta nu înțelegeam deloc. Vedeam pe geam că-i ceață afară sau că ninge și mă gândeam că asta înseamnă că este un aer foarte umed. Ceața înseamnă umiditate, nu?

Well, o fi umed, dar temperatura exterioară este de zero grade, iar aerul rece are o capacitate foarte mică de înmagazinare a umidității. Ziceam mai sus un exemplu: poți “integra” 28 de grame de apă într-un metru cub de aer la 30 grade Celsius și doar 8 grame de apă într-un aer de 8 grade C. Câtă apă poate încăpea în aerul de -2 grade? Nu știu, dar puțină.

Așa că aerul de iarnă este mereu uscat. De asta uneori mai crapă și pielea sau buzele. Deschizând fereastra ca să aerisesc, eu permiteam de fapt aerului uscat de afară să intre în casă și deci îmi scădeam singur umiditatea relativă din încăpere.

Aerul acesta uscat de afară se încălzea apoi la 23 de grade sau cât are fiecare în casă și poate reține mai multă apă. Trebuie să-i dai de undeva și această apă, de unde și rolul practic al unui umidificator.

Iarna, deci, aerul este prea uscat și asta înseamnă senzația de disconfort, nas uscat, ochi uscați sau iritați și se poate ajunge la astm și alergii. Vara aerul cald poate deveni prea umed și strică și această extremă. În umiditate mare, apare o altă senzație de disconfort deoarece transpirația de pe piele se evaporă mai greu și te faci “leoarcă”.

CÂT TREBUIE SĂ FIE UMIDITATEA RELATIVĂ

Când am vizitat acum doi ani centrul de testare a materialelor de construcții Baumit am văzut graficul de mai jos:

Scrie acolo (și cam oriunde pe net) că umiditatea confortabilă este între 40% și 60%. Mai jos de atât se încurajează dezvoltarea unor bacterii cărora le place un mediu uscat, dar și înrăutățirea unor posibile alergii sau a astmului. Mai sus de 60% se dezvoltă mai bine alt rând de bacterii și virusuri și mucegaiuri etc.

TLDR

Dacă vă simțiți nasul uscat, pielea crăpată și aveți probleme de respirație mai ales în această perioadă, cel mai probabil aveți covid umiditatea prea mică în casă. Luați un senzor Xiaomi sau whatever ca să vedeți cum stau lucrurile. Costă 30 de lei, iar un set de baterii ține vreo doi ani.

Dacă umiditatea este scăzută, puteți face următoarele:

  • folosiți niște picături de nas cu apă salină. Adică nu-i substanță din aceea care desfundă nasul și dă ușoară dependență, ci acestea au doar rolul de a umezi mucoasa nazală. Cereți la farmacie “picături cu sare marină” și luați-le pe cele ieftine. Eu am mereu unele în casă, erau utile de obicei în călătoriile cu avionul (aer mega uscat în avioane) sau când simțeam nasul uscat.
  • aerisiți mai rar. Cum spuneam, aerul de iarnă este uscat.
  • beți multă apă. Apă mai multă în corp = piele mai hidratată, nas mai puțin uscat șamd. Cum ar fi, combateți aerul uscat din partea cealaltă a baricadei.
  • fierbeți apă pe aragaz ca să se evapore în casă, faceți un duș lung și fierbinte și aerisiți baia deschizând ușa ei spre casă, nu fereastra ei spre exterior, gătiți cu ușă de la bucătărie deschisă spre casă
  • folosiți un umidificator. Există și purificatoare de aer cu funcție de umidificare, de exemplu de la Philips, Sharp și Dyson, dacă vreți să împușcați 2 iepuri dintr-o singură priză.
  • atenție că purificatoarele de aer fără umidificare probabil reduc umiditatea din casă. Un filtru HEPA bun probabil reține și o parte din vaporii de apă. N-am cercetat treaba asta, dar așa îmi spune logica.
  • dacă aveți umidificator, spălați-l des sau folosiți apă filtrată în el. O cană din aceea Brita sau filtru racordat la țeava de apă sunt soluțiile simple, că doar nu veți cumpăra apă plată pentru umidificator.
  • există și umidificatoare mici și ieftine, de forma unei vaze, cu rezervor mic. Am unul, nu pare să facă o diferență sesizabilă în cameră, sunt mai degrabă pentru aromaterapie.
asus s5507

    29 comentarii

  1. Am utilizat timp de 3 ani genul asta de umidificator ( ultima luna de utilizare a fost exact acest model) aproape 24/24 7/7 . Concluzia : umiditatea in casa se menținea la valori corecte. Problema: având în permanență 2 aparate care funcționau am constatat că în casă exista aproape peste tot o depunere de “praf”, “pulbere” alba care era în special atrasă de suprafețele lucioase sau de obiectele electrice. Abia după 3 ani mi-am dat seama că e calcarul din apa care se depune peste tot prin vaporizarea apei. Suna puțin tâmpit dar din momentul in care am încetat să utilizez genul asta de vaporizator și am trecut integral pe umidificatoare de la Philips, care utilizează un alt sistem, problema prafului alb a dispărut. Calcarul din apa rămâne în filtrul aparatului care se schimba cam la 3 luni. Utilizez Philips nanocloud hu4083

      (Citează)

  2. La mine e o diferenta de 10-15% intre ce afiseaza senzorul de la xiaomi si ce arata umidificatorul philips…

      (Citează)

    • Nu-mi spune, cumva senzorul Philips arata umiditate mai mica?

        (Citează)

    • Exact asa e.

        (Citează)

    • mda, e funny
      ar fi interesant sa iei un dezumidificator de la Phillips, probabil ca ala ar arata in plus fata de Xiaomi, ca pare ca senzorii de la Philips sunt calibrati asa incat utilizatorul sa fie “convins” ca este nevoie de aparatul respectiv :-)

      mi-a venit ideea asta cand am citit anul trecut materialul ala de la nu stiu ce blogger in care compara el purificator de la philips cu purificator de la xiaomi si evident senzorii de la philips aratau ca e prapad pe partea de poluare, fata de xiaomi care erau mai relaxati (bine, el sufla praf in fata xiaomi, care are senzorul in spate, dar ok)

      eu avand un purificator de la xiaomi acasa pe care il compar deja de mai bine de 1 an cu senzorul airly din zona mea (pentru ca da, le-am integrat pe ambele in homeassistant :-) ) sunt de parere ca senzorii de praf de la Xiaomi sunt ok – nu or avea ei precizie de laborator, dar au fix aceeasi evolutie in timp ca Airly si daca pun purificatorul pe balcon (ca am facut si asta), diferenta fata de Airly e sub 10%

      asa ca s-a nascut banuiala ca senzorii Philips sunt calibrati pentru a induce ideea ca fara aparatul respectiv nu te descurci domne, ai neaparata nevoie de el

      o sa mai cercetez aspectul

        (Citează)

    • 5%rh e o eroare uzuala pentru senzorii de casa. Doi senzori cu abatere opusa ajung la 10%

        (Citează)

  3. Intre o casa prea uscata si una prea umeda, as alege-o pe a doua. Tot ce e sub 50% umiditate relativa se traduce pentru mine in nas uscat si respiratie nasoala. Prefer sa cobor de la 65% la 50% decat sa urc de la 30-40% la 50% din simplul motiv ca asa nu te prinde niciodata in extrema prea uscata, daca e prea umed va fi o senzatie de rece, dar macar imi pastrez sucurile in nas si gat.
    In general cred ca umiditatea mica e in locurile incalzite prin radiatoare la temperaturi mai mari de 50-60 C, de aceea am ales radiatoare mari care merg la 40 C si nu usuca aerul.

      (Citează)

  4. Eu am un umidificator Daewoo și unul Levoit, sunt ambele foarte ok, dar le-am folosit doar pentru dormitor.

    Mă gândeam să iau și un purificator, dar la cele care au și umidificare nu prea par să se găsească filtre de schimb. Nu știu de ce nu or fi făcut cei de la Xiaomi purificator și cu umidificator.

      (Citează)

  5. Aia cu aerisitul mai rar ar trebui să fie a 7.258.374-a soluție pentru reducerea umidității.

      (Citează)

    • Asta e o credință populară printre boomerii gospodari. În practică, oamenii s-au mutat din corturi si peșteri în case pentru care au dezvoltat sisteme de izolare tocmai pentru a se simți mai bine. Se aeriseste in exces, deși există feedback de la bucla de reglaj (senzorii) că asta nu îmbunătățește confortul.

        (Citează)

  6. Au precizie destul de buna senzorii Xiaomi. Eu am luat varianta mai mica (e cat ecranul unui ceas de .ana mai mare, dar își face treaba). Întrebarea mea este….cum reușești sa ai asemenea valori scăzute? Eu am șemineu ce usca aerul, si nu cobor sub 40%… ce iti usca asa de tare aerul?

      (Citează)

  7. @Radu: apa de la filtru nu e varianta ok, pentru ca filtrul curata de impuritati si pune inapoi minerale – o face buna de baut.
    Pentru umidificator poti folosi apa distilata sau apa de la uscatorul de rufe!

    Eu am uscator de rufe (Miele) iar apa colectata o pun la flori, o folosesc la masina de calcat rufe (scop de dezinfectare pt hainele copilului – hainele mele merg rar la calcat dupa ce ies din uscator).

    Am facut o comparatie: intr-o farfurie de culoare inchisa (sa poti observa usor calcarul) am pus pe rand cate un pahar de apa de la chiuveta, filtru, uscator.
    Castigator a iesit uscatorul de rufe, aproape deloc calcar. Celelalte doua surse de apa erau cu depuneri de calcar.

      (Citează)

  8. Alexandru Georgescu

    18/02/2021 la 1:03 PM

    Kllaus:
    Am utilizat timp de 3 ani genul asta de umidificator ( ultima luna de utilizare a fost exact acest model) aproape 24/24 7/7 . Concluzia : umiditatea in casa se menținea la valori corecte. Problema: având în permanență 2 aparate care funcționau am constatat că în casă exista aproape peste tot o depunere de “praf”, “pulbere” alba care era în special atrasă de suprafețele lucioase sau de obiectele electrice. Abia după 3 ani mi-am dat seama că e calcarul din apa care se depune peste tot prin vaporizarea apei. Suna puțin tâmpit dar din momentul in care am încetat să utilizez genul asta de vaporizator și am trecut integral pe umidificatoare de la Philips, care utilizează un alt sistem, problema prafului alb a dispărut. Calcarul din apa rămâne în filtrul aparatului care se schimba cam la 3 luni. Utilizez Philips nanocloud hu4083

    Problema este de la metoda de evaporare a apei. Din pacate nu mai am linkul ca am cautat informatia asta acum 1-2 ani dar ideea e urmatoarea:

    Metoda de evaporare prin ultrasunete (folosita si de acest Xiaomi mentionat in articol) este nociva mobilei pentru ca prin vibratiile apei se evapora particule mai mari de apa care atrag firele/punctele de praf si acestea vor cadea foarte repede. De aceea apar urme pe mobila sau langa aparat (am vazut multe recenzii la multe umidificatoae prin ultrasunete) pe tema asta.

    O solutie este sa folosim un aparat care umidifica prin evaporare clasica. E.g. acest Phillips https://altex.ro/umidificator-philips-hu4803-01-2l-alb-auriu/cpd/UMDHU4803-01/ care chair daca este la suprapret pentru ce stie sa faca, acesta nu lasa urme (eu am din acesta si nu am problemele spuse de voi.

      (Citează)

    • Am avut nevoie de 3 ani sa pot înțelege fenomenul. :)) Acum totul e ok. Nu mai am și acel praf alb. Mi-a rămas doar cel gri :))

        (Citează)

    • “este la suprapret pentru ce stie sa faca”

      Poti sa il iei resigilat cu o reducere de 2 bani: De la 346,45 redus la 346,43

        (Citează)

  9. Kopa_Kopan:
    Probabil tine caloriferele non stop pe maxim.

    De obicei unde e doar incalzire prin calorifere+ centrala pe gaz, e cam umezeala ridicata…. Faza e ca Radu are valori mai mici chiar si decat afara, deci ceva ii usca drastic aerul.

      (Citează)

  10. Xiaomi? :D

    Aș cumpăra altceva mai bun când vine vorba de sănătatea mea.

      (Citează)

    • vei fi surprins cat de bune sunt produsele lor….peste philips si altii cu preturi europene…imho….

        (Citează)

  11. Când aerul este saturat cu vapori de apă, adică a ajuns la cantitatea maximă de vapori pe care o poate reține, se cheamă că este la punctul de rouă.

    Punctul de roua este temperatura cea mai ridicata a unei suprafete la care apa din gaze se depune pe acea suprafata. Adica se depune roua. Pentru gazul metan, spre exemplu, este important ca acest punct de roua sa fie cat mai jos, ca sa nu cumperi gaz cu apa, ca nu e eficienta arderea. Metoda primara de masura este cu oglinda racita: in mediul gazos se introduce o oglinda a carei temperatura este scazuta controlat. In momentul in care aceaa oglinda se abureste, se constata valoarea punctului de roua ca fiind temperatura oglinzii.

      (Citează)

  12. apa plata imbuteliata din ro (indiferent de brand) musteste de calcar!

      (Citează)

  13. Sa sfatuiesti pe cineva sa aeriseasca mai rar in vremuri de covid (parca dezinfectai metodic toate lucrurile, nu?) e o tampenie super mare si ai putea macar sa o stergi. Parca era vorba de sanatate aici, nu?..

    Vrei mai putin calcar in apa? Folosesti apa demineralizata/dedurizata/distilata. Cat despre apa plata, nu toata contine la fel de mult reziduu sec (ex. Bucovina).

      (Citează)

    • Andrei: Sa sfatuiesti pe cineva sa aeriseasca mai rar in vremuri de covid (parca dezinfectai metodic toate lucrurile, nu?) e o tampenie super mare si ai putea macar sa o stergi. Parca era vorba de sanatate aici, nu?..

      Aici este vorba de locuinta. Ce treaba are covidul cu aerisitul locuintei? Recomandarea era ca locurile publice in care se intalnesc diverse persoane, unele posibil infectate, sa fie aerisite des. Sesizezi diferenta?

        (Citează)

    • Eu sesizez ca oriunde esti, trebuie sa aerisesti cat mai des casa.
      (Aproape) Intotdeaua aerul din interior este mai viciat decat cel de afara. Asta daca nu ai un foc sub fereastra sau o masina al carui motor merge la un metru de fereastra ta . Aerisitul nu e doar pentru covid si nu e ceva optional.

      nashu_mare: Aici este vorba de locuinta. Ce treaba are covidul cu aerisitul locuintei? Recomandarea era ca locurile publice in care se intalnesc diverse persoane, unele posibil infectate, sa fie aerisite des. Sesizezi diferenta?

        (Citează)

    • Asta e credință de “gospodar”. Articolul nu mai vorbește de sfaturi băbești ci intră sin sfera HVAC. Aerisirea se face cu un scop. În cazul de față, ai niște senzori care îți spun când ai terminat de aerisit sau când ai nevoie sa aerisesti. Ar mai fi o mărime pe care nu o măsoară, dar aia se rezolva rapid înaintea umidității. Si nici nu prea se măsoară online nici în clădirile cu sisteme HVAC complicate

      Ce înțelegi prin “aer viciat”? Care sunt mărimile fizice care definesc viciatul?

        (Citează)

  14. Patit la fel, deci nu recomand absolut deloc sa utilizati apa de la robinet ci doar apa distila, apa purificata – sa nu aiba calcar – altfel un praf alb de calcar se va pune in toata incaperea – dap e calcar super fin si da e super naspa si pentru respiratie! Eu utilizez acum apa distilata si nu mai am problema asta.

    Kllaus:
    Am utilizat timp de 3 ani genul asta de umidificator ( ultima luna de utilizare a fost exact acest model) aproape 24/24 7/7 . Concluzia : umiditatea in casa se menținea la valori corecte. Problema: având în permanență 2 aparate care funcționau am constatat că în casă exista aproape peste tot o depunere de “praf”, “pulbere” alba care era în special atrasă de suprafețele lucioase sau de obiectele electrice. Abia după 3 ani mi-am dat seama că e calcarul din apa care se depune peste tot prin vaporizarea apei. Suna puțin tâmpit dar din momentul in care am încetat să utilizez genul asta de vaporizator și am trecut integral pe umidificatoare de la Philips, care utilizează un alt sistem, problema prafului alb a dispărut. Calcarul din apa rămâne în filtrul aparatului care se schimba cam la 3 luni. Utilizez Philips nanocloud hu4083

      (Citează)

  15. @Radu – spune-mi te rog daca umiditatea indicata de aparat se apropie de cea indicata de ceilalti senzori. La mine e o diferenta foarte mare si nu-mi dau seama daca e aparatul defect sau asa functioneaza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus