un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: cântar smart Xiaomi Mi Body Composition Scale 2

8 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 este un cântar care se conectează prin Bluetooth la telefon și-ți salvează acolo greutatea și restul măsurătorilor. Suportă mai multe profiluri. Pe lângă greutate, are acei 4 senzori metalici cu ajutorul cărora măsoară și determină o mulțime de alți indicatori despre BMI, masă musculară, indice de grăsime viscerală, masă osoasă, apa din corp și încă vreo 5 astfel de parametri de funcționare.

Costă 83 de lei. Nu-i perfect, aplicația ar putea fi mai bine optimizată, dar la un astfel de preț l-aș lua în locul unui cântar obișnuit de baie.

Specificații Xiaomi Mi Body Composition Scale 2:

  • cântărește între 100 grame și 150 kg și încă vreo 10 parametri corporali, testează și echilibrul
  • 300 x 300 x 25 mm
  • afișaj digital cu precizia 50 grame
  • Bluetooth 5.0 pentru comunicație
  • suportă mai multe profiluri plus mod guest

Preț: de la 83 lei la eMAG, PC Garage, Mi-Home.

Nu-l confundați cu Mi Scale, care nu are cei 4 senzori metalici și măsoară doar greutate, și nici cu Mi Body Composition Scale 1, care-i prima generație.

CUM ARATĂ

Design-ul este plăcut. Alb lăptos, rotunjit, subțire de 2,5 cm. Afișajul are digits mari, ascunși când este stins, vizibili și în întuneric când te cântărești.

Partea superioară este din sticlă rezistentă. Partea inferioară este din plastic și pe spate se introduc 4 baterii AAA în el. Autonomia declarată oficial este de 12 luni.

Cei patru senzori metalici folosesc un curent electric foarte slab pentru a calcula rezistența corpului tău și astfel își dă seama de cantitatea de apă din țesuturi și alți parametri. Întrucât în aplicație îi spui vârsta și înălțimea ta, pot fi calculați sau estimați și alții.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Bine pentru cântărirea oamenilor. Dacă nu-ți pasă de partea “smart”, te urci pe cântar și îți arată greutatea și asta este tot. Eroare de măsurătoare pare mică, adică m-am urcat de 10 ori la rând pe el și mi-a arătat aceeași greutate, plus-minus 50 de grame.

Trebuie să ai picioarele desculțe pentru funcționarea senzorilor electrici. Este bine să te amplasezi cu călcâiele pe cei din spate, astfel încât degetele picioarelor să ajungă pe cei din față. Sub greutatea corporală apare un indicator care-ți spune să stai acolo și pentru aceste măsurători. Durează vreo 3-4 secunde.

Dacă ai înrolat cântarul în aplicația Mi Fit, greutatea și restul parametrilor apar acolo. Pentru unii vezi grafice privind evoluția în timp, pentru alții ți se spus doar dacă e bine sau nu, cât ar fi o valoare normală pentru vârsta ta șamd. Per total, ți se calculează:

  • greutatea
  • indicele BMI, care-ți spune cât de obez ești
  • procentul de țesut gras
  • masa musculară
  • nivelul apei din corp
  • rata metabolică
  • masa osoasă
  • nivelul de proteine
  • vârsta aparentă a corpului (adică dacă ești ramolit sau nu)
  • greutatea ideală
  • indicele de grăsime viscerală

Majoritatea parametrilor sunt interesanți și mai afli lucruri despre tine. Cantitatea de apă din corp este insuficientă și nu m-a mirat asta, că beau puțină apă zilnic, sunt mai ramolit decât am vârsta reală, probabil ar trebui să pierd cele 4,2 kg de grăsime corporală de care îmi recomandă și aplicația să scap.

Matilda, în schimb, care-i mult mai pe sport și fitness decât mine, este pe verde la absolut toți indicatorii. M-am și enervat.

Mă temeam că va trebui să te cântărești cu telefonul lângă tine, dar în practică nu-i nevoie. Cântarul reține mai multe seturi de date și le sincronizează ulterior cu telefonul, când poate.

Sincronizarea aceasta funcționează cam aleator și nu mi-e foarte clar dacă este vina cântarului sau a telefonului. Conexiunea Bluetooth face parte parte din permisiunile de Location și, dacă le activați doar “only when using app”, s-ar putea să nu meargă întotdeauna.

Apoi, cântarul nu emite permanent pe Bluetooth, ci trebuie apăsat ușor pentru a fi activat. După activarea aceasta, uneori caută în jur un telefon căruia să-i transfere datele; dacă-l găsește bine, dacă nu… nu.

Dacă vreți un grafic riguros și măsurători complete și precise, puteți să deschideți întâi aplicația (și bluetooth, dacă nu e mereu pornit) și apoi să mergeți să vă cântăriți. Așa a funcționat aproape întotdeauna în cazul meu.

Aplicația Mi Fit vă permite să faceți mai multe profiluri pentru secțiunea de greutate. I-am făcut unul Matildei. Mi-a plăcut că aplicația se prinde automat că anumite măsurători sunt ale ei. Probabil își dă seama că o persoană care are 93 kg ieri nu va avea 55 kg astăzi sau după doar două ore și se prinde să aloce altcuiva noile date.

Nu știu ce s-ar întâmpla dacă ai în casă mai multe persoane cu greutate similară. Să testeze altcineva treaba asta, dacă are cum.

Anumite puncte de măsurare pot fi șterse, desigur, în caz că te-ai cântărit greșit.

O altă opțiune din aplicație te ajută să cântărești copii. Pentru asta aplicația îți spune să te cântărești întâi cu copilul în brațe și apoi fără el în brațe. Chestia asta nu-i musai necesară deoarece cântarul este suficient de sensibil să ia singur și greutăți mici. Am aflat asta când s-au urcat singure pisicile mele pe cântar și am văzut că afișa greutatea pe care o știu și eu că o au.

Mi Body Composition Scale 2 are și două funcții care mi se par inutile. Prima ar fi că poți cântări și obiecte mici, de peste 100 de grame, exemplu fiind câteva fructe. Hai să nu. Ai un cântar pus în baie și pe care te urci dimineață, dezbrăcat. Hai să nu-l punem apoi și la bucătărie pentru a cântări fructe sau aluatul de pâine.

A doua ar fi că te ajută să-ți măsuri echilibrul. Te urci într-un picior pe cântar, apeși ceva în aplicație și ești cronometrat cât timp stai așa. Am stat 6 secunde, a fost puțin. Am stat vreo 30 de secunde și m-am plictisit, așa că am coborât de pe cântar; mi-a zis că este un rezultat mediu. Până la urmă nu mi-a păsat deloc.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Măsoară precis greutatea.
  • Îți arată și o mulțime de alți indici.
  • Alocă automat măsurătorile pe profilul potrivit, cel puțin dacă nu sunt apropiate.
  • Sincronizarea nu funcționează mereu fără să fie nevoie de intervenție.

CONCLUZIE

Cântarul Xiaomi este bun. Aplicația mai are uneori probleme cu sincronizarea datelor, dar nu-i vreun capăt de țară. Un cântar corporal chior, dumb, costă între 50 și 80 de lei, în funcție de marcă, așa că aș da 83 de lei pe acesta Xiaomi.

Preț: de la 83 lei la eMAG, PC Garage, Mi-Home.

asus s5507

    23 comentarii

  1. Mersi! Chiar cautam ceva asemanator.

      (Citează)

  2. Eu am prima variantă. Mi body composition scale.

    Extrem de mulțumit de el. Nu mă așteptam ca varianta asta sa fie atât de ieftină. Eu am dat 180 de lei acum vreo 4 ani. Știu că la pcgarage era mai ieftin decât pe alie.

      (Citează)

  3. “Afișajul are digits mari”
    hai mai raducule, am asteptari mari de la tine, nu ca mine care sunt pe stilul lui ‘se merita’.

      (Citează)

  4. Dă-mi voie să mă îndoiesc de precizia măsurătorilor sale. Am un prieten care și l-a cumpărat, 1,78 m înălțime, 75 kg greutate și acest cântar îi spune că este supraponderal, aproape de obezitate.

      (Citează)

    • Nu are cum. Bmi are o formula simpla, greutatea supra inaltimea la patrat si pt prietenl tau iese vreo 24, adica normal.

      Nu au cum sa greseasca o asemenea formula.

      Poate prietenul tau are 80 kg, caz in care da, e supraponderal, ca limita e bmi de 25.

      On topic, e f bun cantarul, ca orice produs Xi. Poate stoca greutatile pt 4 oameni, ai acolo posibilitatea sa adaugi persoane, doar tb sa le alegi inainte de a efectua cantaririle.

      Singura chestie care nu-mi place e ca nu e foarte clar care sunt momentele cand au fost facute cantaririle anterioare. Practic graficul cu greutatea nu are etichete pt axa timpului, ceea ce e enervant.

        (Citează)

    • In app. sunt doua masuratori diferite, indice BMI si o matrice body fat ratio/muscle ratio care iti poate da overweight (sau obese, lacks exercise, skinny muscular, etc, 9 valori in total).

      Eu am aproape aceleasi valori ca prietenul tau. La BMI imi da passed (chiar daca pe formula imi iese 24.4 si limita maxima la normal e 24), dar la matrice imi da overweight, ceea ce na, este corect daca ia in calcul fat vs muscle.

      @Radu, eu imi faceam probleme cu body score de 66, (apropo altii ce body score aveti, ca nevasta-mea are 98, ceea ce m-a pus pe ganduri), dar la tine ce sa mai zic. Ti-am mai comentat la un post la care ai pus oximetru pe deget, ca dupa valori mi-era ca nu termini videoul…poate e cazul sa iti faci ceva analize si schimbat stil de viata, ca altfel nush unde mai comenteaza Gaelex in anii urmatori.

        (Citează)

    • Orice chestie de genul mai da rateuri, poate a nimerit un cantar cu senzori defecti.
      Si eu am un fitbit cu care ma inteleg perfect, dar tot sunt unii care se plang de el, e normal sa se mai nimereasca si cate un produs defect, care da rateuri.
      A incercat sa il returneze, sau sa-l schimbe?

      In general, orice chestie de genul, fie ca e un ceas de fitness, sau o aplicatie de numarat calorii, trebuie folosit in scop orientativ, nicidecum de luat ad literam, pentru ca nimic nu are acuratete de 100%.

      On topic: Si eu ma uit dupa un astfel de cantar, a inceput sa ma intereseze procentul de grasime din corp, pentru ca am o greutate normala (53kg), dar cu toate astea, am putina burta si ceva grasime in partea de sus a bratelor, chiar daca sunt “pe fitness”, mananc echilibrat, etc.
      Probabil tre’ sa mai umblu putin la dieta, dar eram curioasa de parametrii astia, in afara de greutate.
      Probabil ca il voi cumpara pe cel de la Fitbit, ca am deja un Fitbit Versa si as sincroniza totul in aplicatie. Din pacate, e 230 de lei, sunt intr-o dilema, daca sa cumpar software de la partidu’ comunist IEFTIN, sau software de la americani, de 3 ori mai scump :)))))

        (Citează)

  5. 93kg :D Incep sa se vada roadele “investitiilor” in burgerii aia buni, in vita suculenta si alte delicii.

    Am si eu cantarul acesta. L-am luat acum anul trecut, cu vreo 150 de lei. A inceput sa ma enerveze de cand imi arata ca “investiile” au devenit din ce in ce mai profitabile.

      (Citează)

  6. Il am si eu de vreun an, dar si-a dovedit utilitatea abia in pandemie cand am tinut dieta. Foarte util si m-a ajutat si la motivatie. Eu deschid aplicatia cu bluetooth-ul+locatia pornite cand ma urc pe el si nu mi s-a intamplat sa nu se sincronizeze in real time. Nu am incercat sa-l las sa se sincronizeze ulterior pentru ca ma intereseaza analiza pe care o face atunci imediat.

      (Citează)

  7. Desi as spune ca sunt fan Xiaomi, cantarul e una dintre dezamagiri, am avut si eu unul, nu stiu de ce dar arata cu 2 kg mai putin decat orice alt cantar. Nu, nu era planul deformat, am incercat sa masor pe multe suprafete – acelasi rezultat.

      (Citează)

    • Deci e numai bun de facut cadou unei femei.

        (Citează)

    • Acum nu stiu cate cantare ai tu in casa ca sa validezi rezultatul in fix aceleasi conditii, dar eu am cantarit un bidon de apa de 20l, si in cazul meu da bine.
      Oricum, cantarul este util pentru a urmari niste tendinte in timp (mai ales la restul masuratorilor, care sunt f. aproximative). Bineinteles ca m-as astepta totusi ca greutatea sa fie corecta :)

        (Citează)

    • @Boris
      Testat vs. un Tefal (nu mai stiu model) si un Withings Body+ care e si cantarul pe care l-am pastrat intre cele doua. Banuiesc ca nu toate or fi defecte, al meu a fost.

        (Citează)

  8. stie sa trimita datele in aplicatia apple de sanatate?

    m-am cam plicitisit de device si app si ecosisteme fragmentate. De la xiaomi am deja home si roborock, tre sa pun si fit?

    la tp link am tapo/deco si teather. parca device-urile astea trebuiau sa simplifice viata.

      (Citează)

    • stie sa trimita … cu degetul :-)
      hai ca nu e greu de bagat greutatea cu mana, ca te cantaresti maxim 1data / saptamana

      (dar da, ai nevoie de mifit, nu merge cu mihome, pe undeva inteleg de ce, ca mifit e pt wearables/ sanatate iar mihome pt casa)

      in rest, pe partea de smarthome ai dreptate, fiecare producator e cu aplicatia lui, ceea ce e neplacut … de asta trebuie sa va puneti home assistant :-)

        (Citează)

  9. stie daca dai acces la mi fit sa exporte date catre health. merge f bine cu apple. recomand

    alxzen:
    stie sa trimita datele in aplicatia apple de sanatate?

    m-am cam plicitisit de device si app si ecosisteme fragmentate. De la xiaomi am deja home si roborock, tre sa pun si fit?

    la tp link am tapo/deco si teather. parca device-urile astea trebuiau sa simplifice viata.

      (Citează)

  10. Eu am cantar din Lidl, 40 de lei am dat pe el. Cantar simplu, dar bine calibrat. L-am testat cu doua gantere, arata exact greutatea lor.

      (Citează)

  11. Eu acum am cantar de la garmin. Unul langa altul, cel de la xiaomi arata valori diferite, din 5 cantariri consecutive, nu primeam aceleasi valori.Cel de la garmin nu face asa. https://prnt.sc/yow9gw

      (Citează)

    • Ai uitat să zici că ăla de la Garmin (probabil Index S2 sau frate-su mai bătrân) costă și de vreo 9 ori mai mult… :)
      Și eu „bălesc” la el de ceva vreme, mai ales că știe să se sincronizeze cu Connect-ul, dar totuși cred că sunt din filme prea diferite ca să le compari.

        (Citează)

  12. Sunt la al 2lea.. primul a fost schimbat pe garantie, nu mai sincroniza nimic pe telefon

    Am body score 100 sau 98.
    Indicii corporali sunt aproximativi, am comparat dupa ce m am analiza in mai multe cabinete medicale + la world class.

    De ex am un bfi de 16.. cantarul arata 17 sau 18. Nu e asa dramatic oricum.

    Il folosesc odata la 2 luni.. nu are rost si nu sunt obsedat sa ma cantaresc zilnic

      (Citează)

  13. Cred ca eu am prima generatie, mi s-a parut dubios de ieftin a doua asa ca nu l-am luat.

    Merge si cu Zepp? E aplicatia celor de la Amazfit care fac mult hardware pentru Xiaomi. Cand m-am logat cu contul de Xiaomi in Zepp mi-a gasit si cantarul intre dispozitive.

      (Citează)

  14. Multumesc de recomandare, are fix parametrii pe care ii voiam monitorizati. Conectare foarte facila cu aplicatia, bateriile nu sunt incluse.

      (Citează)

  15. @anyone:
    l-a facut cineva sa mearga cu Huawei ? ca eu am incercat cu 2 si nu merge cu nici unul
    Pe IOS insa fara probleme de fiecare data.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus