►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Zenbook Flip UX363EA este un nou laptop 2-în-1 de la Asus, dotat cu ecran tactil, procesor Core i7 de generația 11 și chiar și noul modul grafic Intel Xe.
Direct concluzia: este bine construit, ușor, portabil, performant. Nu i-am putut găsi nimic semnificativ în neregulă, ba poate chiar iese un pic în evidență prin câteva avantaje față de concurență. It just works și își face banii, ca să zic așa, deci dacă sunteți în căutarea unui astfel de model care se poate contorsiona în diverse forme, uitați-vă și pe UX363EA.
Ca idee, înțeleg că în viitor va apărea și varianta cu ecran OLED. Dacă vreți un model care are deja OLED și este un pic mai ușor, uitați-vă direct pe UX371.
Specificații Asus Zenbook Flip UX363EA:
Preț: 6.000 lei varianta Core i5/8 GB RAM, 6.700 lei varianta Core i7/16 GB RAM la PC Garage, eMAG.
Aspectul este curat, profesional. Culoarea este sobră, tastele sunt negre și cu iluminat alb, ceea ce asigură un contrast plăcut. Sigla Asus este singurul element mai shiny de pe laptop.
Bezel-ul ecranului este micuț pe trei laterale și destul de gros în partea de jos. Ecranul este tactil și se dă peste cap, poți cumpăra și un stylus pentru el în caz că vrei așa ceva.
Mi-a plăcut că este foarte ușor să-l deschizi. Spre deosebire de generații mai vechi, acum “buza” de care apuci monitorul ca să-l ridici este mai bine conturată și ușor de apucat cu degetul.
Tastatura este confortabilă pentru scris, chiar dacă nu superioară altor modele Asus. E un 2-în-1, așa că butonul on/off este pe lateral, nu lângă tasta Delete în dreapta sus. Tastele săgeți sunt cam mici, ca la multe alte ultrabook-uri însă. Are tastă specială pentru dezactivat webcam-ul, dar nu și una care să taie microfonul.
Touchpad-ul are acea funcție specială prin care devine numpad. Funcția asta poate fi utilă celor ce introduc volume mari de date în diverse programe, dar în rest nu-i ceva chiar crucial și vă zic asta din experiență proprie.
Este interesant că are o ieșire HDMI, iar porturile USB-C sunt de fapt compatibile Thunderbolt 4. Laptopul se poate încărca prin aceste porturi, iar încărcătorul oficial are conector USB-C. În practică îl poți încărca și cu cel de la telefonul mobil, doar că va dura mult mai mult timp. Posibilitatea mi se pare foarte utilă, mă bucur că există.
Mi-ar fi plăcut să aibă și cititor de carduri microSD. În foarte multe situații acestea sunt în continuare importante. Mai important însă este că lipsește un jack audio de 3,5 mm, însă în cutie primești un adaptor USB-C la jack audio. Trebuie doar să nu uiți să-l iei cu tine. Bănuiesc că problema ar putea fi evitată complet folosind căști bluetooth sau USB-C, însă lipsa jack-ului audio rămâne oricum cea mai mare problemă găsită de mine.
Poate mai important pentru construcție este certificarea MIL-STD-810G obținută cu teste de rezistență la șocuri, vibrații și rezistență la temperaturi scăzute. Nu-ți garantează nimeni că rezistă mai bine dacă-l scapi pe jos, dar are o șansă în plus față de altele.
Iar în caz că vă întrebați unde ar fi util un 2-în-1, iată o fotografie cu mine stând într-un jacuzzi și uitându-mă la cursa de Formula 1 pe acest Zenbook Flip UX363. Am pus laptopul în mod “cort”, că doar așa încăpea pe marginea ferestrei. Un moment când a fost util.
Ecranul e tactil și asta îi reduce luminozitatea. Dacă vă interesează un ecran foarte luminos, UX363 probabil că nu vă va plăcea decât în varianta OLED. În soare, de exemplu, nu-i foarte vizibil, dar pentru majoritatea situațiilor de utilizare nu va fi însă o problemă importantă.
Sistemul audio m-a surprins plăcut, iar Asus spune că microfoanele pot face și o anulare de zgomot ambiental.
Stocarea (un SSD de 512 GB PCI-Express 3 x2 pe modelul testat de mine, cel 1 TB are PCI-Express 3 x4) a fost mediocră. Pot numi așa 2000 MB/s citire și 1000 MB/s scriere doar prin comparație cu alte laptopuri ce au stocare mai performant, dar în utilizare oricum nu contează, că și 1000 MB/s scriere secvențială este peste orice nevoie uzuală.
Problema vine, după cum poate vă așteptați, de la procesorul Intel. Este un Tiger Lake Core i7-1165G7, construit în 10 nm, și care suferă de clasicele probleme Intel: dacă-l puneți la o activitate mai lungă, se încălzește rapid, iar un ultrabook nu are răcire de amploare, așa că apare un throttling de performanță după câteva zeci de secunde de high-load. În activități normale tip office, social media și relaxare, însă, se descurcă bine.
Modulul grafic Iris Xe nu este vreo minune a tehnologiei, apropo. Chiar dacă Intel i-a dat un nume diferit pentru a sugera diferența mare față de vechile HD630 sau Iris Plus, sporul de performanță nu este extraordinar.
Integrează câteva tehnologii bune, în special pe codare video, și deci apare un sport de performanță (și autonomie) în streaming video, apeluri video, randare video șamd, dar nu vă așteptați să vă schimbe lumea. Personal aș prefera un NVIDIA MX în interior, că măcar Adobe Premiere Pro este mai bine optimizat pentru plăci NVIDIA, chiar dacă ultimele versiuni au scos suportul oficial pentru modelele tip MX.
Iată niște benchmark-uri ce arată cum se compară UX363 cu alte sisteme:
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Zenbook Flip UX363 este un model 2-în-1 reușit, dacă sunteți în căutare de așa ceva. Pare a fi și la un preț bun pe piață la lansare, deși sunt atât de puține laptopuri 2-în-1 cu Tiger Lake și Intel Iris Xe încât comparația este dificilă în acest moment.
Singura problemă reală este lipsa unui jack audio direct pe carcasă. Trebuie folosit adaptorul USB-C inclus sau o pereche de căști bluetooth, la o adică. Are și câteva avantaje, precum încărcarea prin USB-C și testarea MIL-STD-810G. Personal aș alege un model Zenbook clasic cu ecran mat, fără 2-în-1, dar bănuiesc că UX363 se adresează celor care au decis deja că vor o altă formă.
Preț: 6.000 lei varianta Core i5/8 GB RAM, 6.700 lei varianta Core i7/16 GB RAM la PC Garage, eMAG.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
01/02/2021 la 8:00 AM
In afara de scenarii de filme SF, mai foloseste cineva touch-ul pe ecranul de laptop? Eu nu concep sa pun degetul pe ecran de laptop sau desktop in mod intentionat.
Chiar le-as taia degetelor celor care fac asta pe ecranul meu pentru ca n-au invatat sa arate ceva fara sa lasea amprente.
Gaelex(Citează)
01/02/2021 la 9:18 AM
Credeam că sunt singurul căruia nu-i place să aibă urme de degete pe ecran :))
Cătălin Tănase(Citează)
01/02/2021 la 3:18 PM
In avion, pe zborurile lungi, e ok un laptop de genul.
Alin(Citează)
01/02/2021 la 8:36 PM
Eu folosesc touch-ul când am un astfel de laptop. În browsing și multe alte momente este mult mai simplu să apeși pe ecran decât să nimerești cu mouse-ul vreun buton.
Nu-l consider însă crucial, stau și fără.
nwradu(Citează)
01/02/2021 la 9:19 PM
Mi se pare foarte cah să văd urmele de deget și grăsimea pe ecran.
Pentru avion e mai ok o tabletă de 10″, laptop are probleme cu spațiul.
Dorința asta de a face struțocămile se termină cu făcut prost tot produsul.
Gaelex(Citează)
01/02/2021 la 8:41 AM
E misto dar e Asus.
Daca ai o problema cu el si il trimiti la garantie iti gasesc orice motiv ca sa iti refuze gatantia.
La mine au trecut pe lista: contact cu lichide, in conditile in care le-am spus ca nu s-a atins apa de el.
Asta e, niciodata nu o sa mai cumpar sau includ asus in proiectele mele.
Stefan(Citează)
01/02/2021 la 8:20 PM
Eu mi-am reparat laptopul Asus la Depanero fără probleme. L-am dus, m-au sunat înapoi că nu înțelegeau sau nu se manifesta la ei defectul (ceva cu stabilitatea bluetooth), până la urmă i-au schimbat placa de bază și a fost totul ok.
nwradu(Citează)
01/02/2021 la 9:29 AM
“Touchpad-ul ,…. poate fi utilă celor ce introduc volume mari de date”
ba asta e ca si cum ai zice ca o femeie e cea mai bucuroasa in bucatarie :))
bogdan(Citează)
01/02/2021 la 10:42 AM
La diferenta de bani de doar 700 de lei intre cele 2 versiuni, recomand puternic varianta cu i7/16GB pentru viitor.
C(Citează)
01/02/2021 la 8:37 PM
Greu de zis. Ar trebui testate comparativ cele două. Dacă I7 se duce rapid în throttling și obtii tot performanță de i5 cu el, mai bine cumperi varianta i5.
Ce-i drept, n-aș lua 8 GB RAM, mai ales că nu pot fi upgradați.
nwradu(Citează)
01/02/2021 la 10:10 PM
“mai ales că nu pot fi upgradați”
Exact de asta!!! (banuiam eu ca sunt lipiti pe placa).
i5 sau i7 o sa fie la fel de bun si peste 5-7 ani. Adica o sa fie ok pentru browsing, office, netflix si alte activitati asemanatoare (nu simultan). Oricum nu e diferenta asa mare intre ele nici acum. Adica nu poti sa zici ca daca ai i7 poti juca mai multe jocuri decat cu i5.
In schimb 8GB de RAM ficsi nu o sa mai fie suficienti in curand.
C(Citează)
01/02/2021 la 11:05 AM
2 în 1 a fost super util când l-am cumpărat, că mi l-a împrumutat copilul să deseneze pe el. L-a împrumutat acum 3 ani, poate îl și primesc înapoi curând.
Giani Mucea(Citează)
01/02/2021 la 11:05 AM
„În activități normale tip office, social media și relaxare, însă, se descurcă bine.” – poate așa însepe lumea să înțeleagă de ce o tabletă bună sau un telefon pot înlocui un PC. În afară de uitatul la filme (deși unii reușesc), social media, verificat mailul sau multe alte activități ce țin de internet le poți face cu un telefon bun – gen cumpărături online, plăți, banking etc. Dacă scrii mai mult ai totuși nevoie de o tastatură, deci tableta e mult mai bună. Chiar și muzica sau apelurile video merg mai bine de pe telefon, dar na, trebuie să fie un telefon bun ca să nu te scoată din sărite.
Nici măcar porturile nu te ajută prea mult – HDMI probabil pentru proiectoare? dar încă sunt șanse să ai nevoie de VGA sau DVI, deci dacă ești genul cu prezentări ai oricum adaptoare.
dam167(Citează)
01/02/2021 la 8:39 PM
Cred că s-au mai modernizat și proiectoarele sau se folosesc televizoare.
nwradu(Citează)