un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Musk a devenit influencerul suprem, făcând 800M dolari cu câteva tweeturi

9 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Tesla a anunțat ieri că a cumpărat Bitcoin de 1,5 miliarde de dolari și în curând ar putea vinde și mașini în această monedă. Asta este o veste importantă pe multe planuri.

În primul rând, este prima oară când o companie de mare amploare investește cash în Bitcoin. Această acțiune conferă încredere monedei Bitcoin, îi dă o parte din capitalul de imagine pe care-l are Tesla în lume, din cool-ul său. Pentru criptomonedă, este o veste cum nu se putea mai bună și s-a cunoscut imediat în valoarea Bitcoin-ului, care a sărit de la 37.000 de dolari la 44.000 de dolari per unitate în câteva minute.

Veste bună și pentru cei care dețineau deja Bitcoin, nu? Free money, cadou de la Elon Musk.

Sau, dacă vreți un context mai larg și un exemplu numeric, cea mai mică valoare a Bitcoin în ultimele 52 de săptămâni a fost un 3.797 USD cândva pe la început de 2020 și maximul de ieri a fost un all-time-high de 44.700 USD. O investiție la momentul potrivit în ultimul an (indiferent de sumă, că se pot cumpăra și fracții de bitcoin) v-ar fi putut aduce un return de 1200%.

(Acesta nu este un sfat legat de investiții. Nu investiți în criptomonede decât dacă înțelegeți foarte bine ce sunt acestea, de ce le variază prețul și dacă sunteți dispuși să pierdeți toți banii investiți. Volatilitatea este foarte mare. Eu nu dețin Bitcoin, de exemplu.)

Mult mai interesant este însă faptul că acum, poate pentru prima oară, vedem cum un influencer câștigă o mulțime de bani din faptul că-și exercită “influența” pe social media. Mă refer la Elon Musk.

Tesla a cumpărat acei Bitcoin cândva în ianuarie. Ieri, 8 februarie, doar a declarat investiția respectivă în niște acte cerute obligatoriu de autoritățile americane, ocazie cu care s-a aflat de această treabă.

Acum două săptămâni, Musk și-a pus hashtag-ul #bitcoin în biografia de pe Twitter. Are 46 de milioane de urmăritori acolo. Prețul Bitcoin a urcat atunci cu 5.000 de dolari.

În ultima perioadă, a dat mai multe mesaje de susținere pentru Dogecoin, care-i tot o criptomonedă. Fiecare astfel de tweet a făcut ca prețul Dogecoin să crească, uneori și de zece ori, pentru că oamenii au cumpărat Dogecoin după ce am citit că Musk susține sau măcar consideră că acea monedă are un principiu bun în spate.

Criptomonedele evoluează similar pe piață. De câte ori a sărit Dogecoin, și Bitcoin s-a bucurat de atenție și creștere, iar de acolo a profitat și Tesla.

Cu 46 de milioane de urmăritori, orice mesaj pozitiv al lui Musk despre Bitcoin îi va crește prețul. Dacă exemplul Tesla va fi urmat și de alte companii, prețul va crește și atunci, deci iată cum ceea ce zice sau face Musk influențează o piață de sute de milioane de dolari. Ăsta da influencing!

Am zis sute de milioane. Nu știu când a investit Tesla în Bitcoin, dar e posibil ca ideea să fi venit după schimbul de mesaje de mai jos (link), din 20 de decembrie.

Dacă nu-i declarat exact pe undeva, este imposibil de știut momentul când Tesla a investit în Bitcoin. 1,5 miliarde de dolari este o sumă mică, volumul tranzacționat zilnic pe Bitcoin (sell și buy împreună) variază între 50 și 120 de miliarde de dolari și deci suma investită de Tesla n-ar genera un spike în graficul de volum.

Să presupunem însă că Tesla a cumpărat Bitcoin când acesta era la un minim. Poate pe 11 ianuarie, când a fost 31.000 USD, sau pe 22 ianuarie, când a fost 29.000 USD (și poate și mai jos, acesta fiind prețul mediu al zilei). În această ultimă variantă, de 1,5 miliarde de dolari putea cumpăra 51.724 BTC.

Ieri, cei 51.724 BTC valorau 2,31 miliarde de dolari la momentul de maxim. Încă valorează la fel și la această oră, plus/minus câteva mărunțișuri de milioane de dolari.

Altfel spus, prin puterea exemplului, pentru că este un influencer, Musk a adus companiei sale 800 de milioane de dolari în decurs de 2 săptămâni. Este echivalentul vânzării a 8.000 de automobile Tesla Model S, bani făcuți însă fără altă muncă decât câteva tweeturi. That’s influencing!

Acum sunt curios ce alte companii îi vor urma exemplul, vor cumpăra Bitcoin în secret și vor încerca să pump the price prin social media.

PS: când mă refer că cei 800 de milioane au fost făcuți din câteva tweeturi, mă refer fix la acea sumă. Cum a făcut cei 1,5 miliarde de dolari inițiali și, de altfel, cum a făcut acei 46 de milioane de urmăritori este o altă discuție. Pe aceia i-a făcut prin muncă, foarte multă muncă (o carte mișto pe subiect, apropo, din care am citat aici). Musk este, de altfel, cel mai bogat om al planetei. Rămâne de văzut și dacă tweeturile sale nu sunt considerate un soi de insider trading sau lipsite de etică.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Cand Musk a scris pe twitter “use Signal” a crescut de 10 ori pretul actiunilor unei companii care se numea tot ceva cu Signal, dar care evident nu avea nimic de-a face cu aplicatia de mesagerie :-))

    The world is going to shit :-)

      (Citează)

  2. Doar ca pana nu vinde toti acei bitcoini, pana la ultimul firfiric, Elon Musk nu a facut de fapt nimic altceva decat o gaura de 1.5 miliarde de dolari companiei.

    Maine dimineata se trezeste Biden cu fata la cearsaf si declara Bitcoin ilegal pentru ca este folosit in spalari de bani, tranzactii ilicite, trafic international si sustinerea terorismului.

    Bitcoin valoare 0. The end. Punct.

      (Citează)

    • Am venit aici pentru comentariile lui Gaelex și Bogdan.

        (Citează)

    • Cel mai rau e ca datorita cryptomonedelor nu se gasesc deloc placi video de generatie noua. Mai nou am citit ca e rentabil pentru mineri si cu laptopuri cu RTX.

        (Citează)

    • Dacă se trezește Biden și zice asta, trebuie sa treacă prin niște procese de acceptare “a nemulțumirii lui Biden” de către alte instituții in senat etc

      Și nu se face 0 instant. Volatil da, 0 instant imposibil.

      Diferența dintre 2017-2018 și 2020 e mare ca și context social și acceptare Crypto de către alte companii plus dezvoltarea unui sistem de finanțe descentralizate in Crypto are alte efecte care pot fi surprinzătoare.

        (Citează)

    • @Costin, problema e ca am senzatia ca si Musk a intrat de dimineata sa vada ce zic astia doi.

        (Citează)

  3. in acest caz, niciodata nu pierzi toti banii investiti, pierderea este procentuala

      (Citează)

  4. te pup pe botik
    dar de data asta nu am nici o parere, adica am, dar nu e ceva spectacular sa te amuze
    urmaresc cu grija si consideratie, ca un ficus savant

    Costin:
    Am venit aici pentru comentariile lui Gaelex și Bogdan.

      (Citează)

  5. @Radu: “Eu nu dețin Bitcoin, de exemplu.”.
    – Nu detineai. De acum nu este exclus sa detii.

    @Gaelex: “Doar ca pana nu vinde toti acei bitcoini, pana la ultimul firfiric, Elon Musk nu a facut de fapt nimic altceva decat o gaura de 1.5 miliarde de dolari companiei.”
    – Pai scrie in articol ca deja nu numai ca a acoperit-o , este si pe plus. Iar conversia inapoi in $ dureaza maxim 3 secunde.

      (Citează)

    • Nu ai inteles nimic.

      Bitcoin este fum care nu valoreaza nimic cat timp il ai. Trebuie sa il poti vinde, sa faci asta si sa incasezi banii pe el ca sa valoreze ceva.

        (Citează)

    • Pai si nu poate sa il vanda? I-a cazut curentul?

        (Citează)

    • Si eu pot sa o “bifez” pe Anna Lesko. Dar am facut-o? Nu. Se va intampla vreodata? Da, imediat dupa ce voi castiga la loterie fara sa joc.

      Cam asa si bitcoinii aia valoreaza ceva.

        (Citează)

    • Eu doar ti-am zis ca in momentul acesta este pe plus. Si cu banii($) , cel mai probabil, inapoi in cont. :)

        (Citează)

  6. bitcoinul si crypto in general au o perioada salbatica acum, ca asa e la inceput, dar mie mi se pare din ce in ce mai clar ca asta e viitorul.

    dpdv al calitatii de “mijloc pentru stocarea de valoare”, nu este absolut nici o diferenta intre o moneda digitala si una fiat, ba de fapt cel putin teoretic ar trebui sa avem mai multa incredere intr-o tehnologie cum este blockchainul decat in bunavointa unui guvern

    si mai e si problema inflatiei, care la crypto-monede lipseste (odata ce dispar dubiile legate de fraude posibile, a se vedea problemele cu ripple), in timp ce la banii fiat sunt principala slabiciune (ca daca guvernul nu mai are bani, pur si simplu porneste tiparnita)

    ganditi-va ca atunci cand au aparut pentru prima data banii de hartie, stramosii lui Gaelex tot asa ziceau, ca sunt o escrocherie, valoare zero bla bla bla, ceea ce sincer era mai de inteles, ca treceai de la ceva palpabil (bani de aur/alte metale) la o hartiuta.

    pe cand acum trecem doar de la un simbol (token) la altul…

    referitor la pret, nu stiu ce sa zic… nici nu prea se poate vorbi de bule in ce priveste bitcoinul, pentru ca el oricum nu are o ancora reala (cum sunt cash flow-urile viitoare la o actiune sau obligatiune)… adica el intotdeauna valoreaza cat e dispusa lumea sa dea pe el… e clar ca e multa specula la mijloc, dar asta nu inseamna ca pretul nu poate ramane pentru totdeauna la aceste niveluri mari

    si daca dupa pandemia asta vom avea inflatie, probabil ca pretul se va duce si mai sus.

      (Citează)

  7. Totusi, cum vinzi acesti bitcoini, presupunand ca ai cumparat cand era pret mic si acum vrei sa vinzi? E ceva simplu, intri uneva si-i pui la vanzare, si te te scapa cineva de ei in 10 minute, sau e ceva mai complex? Pentru ca par a fi niste proceduri pe acolo…

    Si cine cumpara la pretul asta de 44.000 de dolari un bitcoin? cumperi acum in speranta ca se face 50.000 dar daca scade la 3,700 cum a fost pana acum cateva luni?

      (Citează)

    • ii vinzi ca pe orice alta actiune, pe bursa, prin intermediul unui broker.
      eu de ex ma uit acum pe etoro la pretul bitcoin si pot sa cumpar daca vreau.

      tranzactia se face bineinteles instantaneu, cand ai apasat “cumpara” sau “vinde”

        (Citează)

    • Daca esti “pe persoana fizica” (adica folosesti exchangeuri), ii vinzi cum ii si cumperi. Ca de cumparat, i-ai cumparat de la altii care i-au vandut, nu i-ai cumparat din fabrica.

        (Citează)

  8. Kopa_Kopan:
    Totusi, cum vinzi acesti bitcoini, presupunand ca ai cumparat cand era pret mic si acum vrei sa vinzi? E ceva simplu, intri uneva si-i pui la vanzare, si te te scapa cineva de ei in 10 minute, sau e ceva mai complex? Pentru ca par a fi niste proceduri pe acolo…

    Si cine cumpara la pretul asta de 44.000 de dolari un bitcoin? cumperi acum in speranta ca se face 50.000 dar daca scade la 3,700 cum a fost pana acum cateva luni?

    1) Ii vinzi pe un exchange ( etoro Coinbase etc )

    2) practic nu cumperi 1 Bitcoin. Cumperi cât îți permiți dacă vrei sa te joci, o subdiviziune a Bitcoin-ului parca satoshi se cheamă.

    3) $ cost average se pare ca e ultimul răcnet, cumperi o suma mică pe o anumită perioadă fără sa conteze prețul și in medie scoți profit*

    *nu e sfat. E doar una din strategii

      (Citează)

  9. Nico: sti “pe persoana fizica” (adica folosesti exchangeuri), ii vinzi cum ii si cumperi. Ca de cumparat, i-ai cumparat de la altii care i-au vandut, nu i-ai cumparat din fabrica.

    Daca sa spunem ca cumperi 1 bitcoin de 30k si maine ajunge 40k, poti sa scoti direct in contul bancar acei 40k daca vinzi bitcoinul in acel site de exchange?
    Banuiesc ca sunt si comisioane mari.
    Banca ar zice ceva?

      (Citează)

    • Nu sunt comisioane mari, banca ar zice ce ar zice si daca ai primi x mii de euro din alt cont din strainatate.
      In principiu nimic (daca nu scoti sute de mii/milioane), dar trebuie sa stii ca profiturile din crypto se impoziteaza ca si profiturile din stock exchange, cu 10% din profit (pe declaratia unica), la care se adauga si 5% CAS (sau cass, habar n-an) peste un anumit prag.
      Si da, ai toate sansele sa te trezesti cu decizie de impunere + penalizari in urmatorii pana la 5 ani (cand se prescrie) de la anaf, daca nu o faci.

        (Citează)

    • Si daca ii tii in Revolut? Se mai prinde ANAF-ul?

        (Citează)

    • Andrei I. Da. Si cam orice alt card/cont emis de o institutie din UE sau UK.
      Exista suficiente directive europene cica “anti spalare de bani”, de fapt 1984 reloaded. Deci platiti-va taxele.
      Sau nu folositi bitcoin pentru specula, ci pentru ceea ce a vrut el sa fie, o metoda de a nu mai fi controlati mereu de stat.

        (Citează)

  10. ” vânzarea a 150 de bitcoini a dus la scăderea prețului bitcoin cu 10%. Atenție, sunt 14,9 milioane de bitcoini pe piață. 150 de bitcoini înseamnă 0,001% din bitcoinii de pe piață.”

    https://economie101.ro/bitcoin-investitie-proasta/

      (Citează)

  11. Nu m-ar mira daca Tesla a vandut deja bitcoinii sau are de gand sa ii vanda dupa acest spike

      (Citează)

  12. Nu cred ca Musk a facut asta neaparat ca sa speculeze pe termen scurt, nu pare genul. Pana acum a aratat ca e dispus chiar sa mearga in pierdere pentru a dezvolta pe termen lung. Probabil asta face si acum.
    Orice salt de genul asta ajuta pe termen scurt speculatorii, dar mai face un lucru: muta toate stop loss-urile mai sus. Deci cand va scadea, nu va scadea asa de abrupt, si ii va da sansa sa se decida daca iese onorabil sau cumpara mai mult si sa mai genereze apoi o bula.
    Sper sa reuseasca, am mai bagat si eu 10 lei :)

      (Citează)

  13. A scris Radu ca zilnic se tranzactioneaza BTC in valoare de 50-120 miliarde, daca Tesla are BTC in valoare de 2 miliarde ii da fara probleme intr o zi. Nu conteaza pretul din piata se cumpara constant pt swing trade, scalp, FOMO, etc.

    Kopa_Kopan:
    Totusi, cum vinzi acesti bitcoini, presupunand ca ai cumparat cand era pret mic si acum vrei sa vinzi? E ceva simplu, intri uneva si-i pui la vanzare, si te te scapa cineva de ei in 10 minute, sau e ceva mai complex? Pentru ca par a fi niste proceduri pe acolo…

    Si cine cumpara la pretul asta de 44.000 de dolari un bitcoin? cumperi acum in speranta ca se face 50.000 dar daca scade la 3,700 cum a fost pana acum cateva luni?

      (Citează)

  14. ca fapt divers la pcgarage se poate plati cumparaturile cu BTC ..

      (Citează)

  15. Altcineva a zis mult mai scurt si mai clar:

    Tesla redirecționează 1.5 miliarde de dolari în speculă financiară, terorism și opresiune.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus