►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
« Știri despre tehnologie – 15 februarie 2021
Facebook lucrează la un smart watch pentru că vrea acum și datele despre sănătatea ta »
Îmi plac jocurile cu nave spațiale, le-am jucat aproape pe toate. Everspace 2 va fi lansat oficial în 2022, dar l-am cumpărat în Early Access după ce câteva săptămâni m-am uitat la stream-urile producătorilor (Rockfish, niște nemți) și mi s-a părut foarte promițător.
Dacă știți domeniul jocurile space-action/space-sim, Freelancer-ul lansat de Digital Anvil în 2003 este tatăl lor. Un joc superb pentru acel moment, cu multe sisteme legate între ele prin jump gates, cu o poveste bună, mistere, epave de explorat, câmpuri de asteroizi și tot ce mai trebuia. După ce terminai povestea, te puteai bucura de zeci de sisteme solare pentru a face trading și a oscila între a fi “legal” sau “pirat”.
Everspace 2 este primul joc care mi se pare că se apropie foarte mult de acel Freelancer. Vor fi vreo 9 sisteme solare, fiecare cu mai multe planete, stații spațiale, epave, semnale SOS și random encounters. Ai o poveste de urmat, dar poți face și trading și explorare open world.
Jocul este un shooter în spațiu, nu un simulator foarte realist fizic. Sunt mai multe nave la dispoziție, cu niște elemente de tuning. Everspace 2 include și elemente RPG, adică ai niște perk-uri de upgradat, plus vreo 10 componente cu diverse atribute pe care le poți schimba și îmbunătăți așa cum schimbi armele într-un RPG.
Everspace 2 este construit ca o urmare la Everspace 1, care a fost și el foarte reușit, dar un alt tip de joc. E1 a fost un joc rogue-like. Tu cu nava ta treceai prin diverse sisteme solare, dar aveai doar câteva minute disponibile în fiecare pentru a colecta arme, elemente pentru poveste șamd.
Rogue-like este un tip de joc în care se presupune că mori des și reiei de la început jocul, dar cu experiența și informațiile câștigate până atunci. Așa că un run prin Everspace 1 putea dura vreo oră înainte să ajungi la dușmanii de care nu mai poți trece pentru că sunt prea buni. Mori, o iei de la capăt, poate alegi alt traseu, poate ai ajuns la nivelul în care să ai arme mai puternice sau torpila aia babană cu care să scapi de corveta extratereștrilor și să ajung în următorul nivel.
Am jucat și Everspace 1. Este foarte reușit, luați-l dacă este la o ofertă bună. Remarcabil este cât de spectaculos e realizat spațiul cosmic. Unele sisteme sunt câmpuri deasteroizi, altele sunt nebuloase plin de ceață, altele au radiație sau ești prea aproape de câte un Soare. Arată mult mai bine decât Star Wars Squadrons la acest capitol.\
Everspace 1 este și bine echilibrat. Nivelurile sunt generate de un algoritm, nu seamănă niciodată între ele, și continuă foarte natural atunci când reiei de la început cursa ta către final.
Everspace 2 a schimbat tipul jocului, după cum vă spuneam, pe unul de tip freelancer. Foarte bine. Early Access a costat 37 euro, dar voi primi jocul complet la lansarea sa de la anul. Până atunci, mi-am luat doza de gaming, am jucat primele două sisteme solare, am schimbat câteva nave, am făcut quest-uri secundare și am ajuns la nivelul 14, care-i cap-ul pentru early access. Producătorii vor mai adăuga periodic noi elemente, mai echilibrează arme șamd, dar până acum Steam zice că am jucat în total 28 de ore și au fost entertainment de calitate.
Sunt și lucruri de îmbunătățit, aș prefera mai mulți inamici sau arme mai slabe. Producătorii spun însă că cele două sisteme solare disponibile în early access sunt pentru începutul jocului. Povestea finală, care te va purta prin toate, va fi mai dificilă, zic ei.
Iată trailerul oficial:
Clipuri cu gameplay găsiți pe canalul Rockfish, fac în fiecare vineri un stream de vreo două ore.
« Știri despre tehnologie – 15 februarie 2021
Facebook lucrează la un smart watch pentru că vrea acum și datele despre sănătatea ta »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
15/02/2021 la 2:03 PM
Tatal lor, al tuturor jocurile de genul asta, este Elite, joc pe ZX Spectrum. Cate nopti am pierdut pe vremea aia, cu jocul asta!
Florian(Citează)
15/02/2021 la 2:07 PM
In cazul asta, daca nu stiai deja, o sa te bucuri ca exista Elite: Dangerous, care e un urmas demn de cel clasic.
E fix genul de joc de care te apuci un pic sambata dimineata si peste o ora iti dai seama ca e duminica :)
Claudiu(Citează)
15/02/2021 la 2:11 PM
Tatal lor a fost FreeSpace: The Great War, lansat prin 1998. Mie mi-a schimbat viata la propriu.
Gaelex(Citează)
15/02/2021 la 3:08 PM
@Radu: Nu il compari cu No Man’s Sky?
Actzipild(Citează)
15/02/2021 la 3:14 PM
Nu cred ca il poti compara cu no man sky. Eu am cateva zeci de ore jucate, dar doar de 2 ori cred ca m am batut in spatiu. Cred ca il poti compara cu squadrons.
Alin(Citează)
15/02/2021 la 8:40 PM
meh, inca astept ceva comparabil cu independence war 2 (sau 1), printre putinele simulatoare extraordinar de bune cu reguli newtoniene.
Baltha Zerus(Citează)
15/02/2021 la 9:56 PM
ba radu esti cam batran peste asa ceva nu crezi?
bogdan(Citează)