►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Samsung a reușit să facă noul chipset Exynos 2100 interesant. Aceste este chipsetul din viitoarele Samsung Galaxy S21 pentru Europa și probabil și din seria Note21, dacă va exista una.
Exynos 2100 este fabricat în 5 nm și asta înseamnă un consum redus cu 20% față de generația anterioară. Folosește o arhitectură tri-cluster cu un nucleu ARM Cortex-X1, trei nuclee ARM Cortex-A78 și 4 nuclee Cortex-A55 eficiente energetic, performanța multi-core fiind îmbunătățită cu 30%. Modulul grafic este unul ARM Mali-G78 cu performanță crescută. Modemul 5G este integrat.
O îmbunătățire serioasă este la nivelul modulului de procesare neuronală, unde performanța crește la 26 TOPS (tera-operațiuni per secundă — și da, tera-operațiuni/s, de o mie de ori peste giga-oprațiuni/s!). Modulul NPU este acum crucial în multe aplicații, fiind cel care recunoaște scene când fotografiezi și îmbunătățește imaginile în funcție de conținutul acestora, cel care recunoaște zâmbete, chipuri, optimizează galerii de imagini și face o mulțime de alte operațiuni moderne de procesare audio și video.
Altfel spus, noul Exynos 2100 pare performant, din cum îl prezintă Samsung. Ca utilizator vechi de telefoane Samsung de top, am avut mereu procesoarele lor Exynos de top în modelele folosite și aproape în fiecare an am văzut clasicele lamentări de tipul “oh nu, de ce nu vând și la noi modele cu Qualcomm Snapdragon, ca în SUA, ci din acestea cu Exynos? Vreau Snapdragon, că-i mai bun!”.
Serios, oamenii chiar se întreabă de ce Samsung pune propriul lor chipset în telefoane în loc să cumpere pe bani mulți unele de la concurență. Am explicat aici pe larg cum stă situația, iar în SUA sunt forțați de patente să folosească tehnologie Qualcomm.
Chipsetul anterior, Exynos 990, bătea însă un Snapdragon 865 în majoritatea testelor de benchmark. Qualcomm ieșea superior la managementul termic și throttling de performanță, dar nu cu mult. Dacă lucrurile stau cum spune Samsung că stau pe noul Exynos 2100, diferența nu va mai exista.
S-ar putea chiar ca Exynos 2100 să fie mai bun decât un Snapdragon 888 și vom vedea asta după lansarea telefoanelor Samsung S21, când apar teste comparative. O să mustăcesc cu amuzament atunci.
Trebuie să spun însă că nu înțeleg de ce Samsung depune atât de mult efort în a dezvolta aceste chipseturi de top. Din câte știu eu, generațiile anterioare au fost utilizate doar pe seria flagship Galaxy S și pe seria Note.
Anul 2018 a fost ultimul când flagship-urile Samsung au intrat în top 10 cele mai vândute telefoane în lume, cu S9 și S9 Plus pe locurile 7 și 8. În 2019, telefoanele Samsung din același top au fost modele mid-range precum A50 și A20. În prima jumătate din 2020, Samsung a avut un singur telefon în top 10 vânzări, modelul A51. S-o fi schimbat situația în a doua jumătate a anului, după lansarea seriei Note 20? Vom vedea când apar cifrele, peste câteva săptămâni.
Totuși, dacă grosul vânzărilor Samsung este în zona de mid-range, pare costisitor efortul lor de a mai produce chipseturi doar pentru acele câteva milioane de flagship-uri vândute anual. Apple iși face propriile telefoane, dar ei vând numai modele premium și 5 din cele mai vândute 10 telefoane din lume sunt Apple, așa că merită investiția (plus că know-how-ul s-a transferat cu succes spre Macbookuri).
Qualcomm își face propriile chipseturi, dar le vând către foarte mulți alți producători de telefoane, care le integrează și în flagshipurile lor. Mediatek ar fi trebuit menționați primii: a fost cel mai mare vânzător de chipseturi în trimestrul 3 din 2020.
Samsung produce chipseturi, dar nu le vinde și altora (deși ar vrea, dar nu știu să o facă) și le folosește doar pe seria de flagshipuri ale cărei vânzări scad de la an la an, conform datelor oficiale. La un moment mă întreb dacă nu-i mai rentabil pentru ei să nu mai cheltuie bani cu design-ul.
Iată prezentarea Samsung:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
12/01/2021 la 9:23 PM
Nu mă interesează că trebuie să vândă Qualcomm în SUA, China și Korea parcă – nu poți aprecia o companie care vinde două procesoare diferite, cu performanțe diferite.
Merită un articol atunci când vor bate procesoarele celor de la Apple. Da` nu o să se întâmple secolul ăsta, oricum.
Claudiu(Citează)
13/01/2021 la 10:20 AM
Pare simplu de explicat.
Folosesc Exynos pe flagships fiindca au ROI mai mare => se plateste mai usor R&D.
Apoi, folosesc ce au invatat pe mid-range => cost mai scazut al procesorului + niste amortizare din ce au produs cu flagships.
Acelasi model ca la Tesla (Roadster -> S/X -> 3/Y) doar ca ciclurile sunt mult mai scurte.
Andrei(Citează)