un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Salariile bugetarilor sunt cu 70% mai mari decât salariul mediu

13 Jan 2021  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Așa zice un articol din Ziarul Finaciar, care precizează că România este pe primul loc din UE în ce privește salariul la paritatea de cumpărare. Salariul mediu în administrația publică este de 5.680 lei, pe când cel mediu pe economie este de 3.340 de lei, o diferență de 70%.

Nu mai există nicio altă ţară în Euro­pa care să aibă o asemenea situaţie. Următoa­rea ţară după noi este Cipru, cu circa 40% mai mult. Toate celelalte state au un nivel al sala­riilor, în sectorul administraţiei publice, mult mai apropiat de media pe economie

a spus omul care a făcut analiza.

Sper că s-a disipat mitul legat de medicii și asistentele prost plătite după ce salariile le-au crescut mult acum vreo doi ani. Oamenii încă dau șpagă la halat, uneori pentru că le este condiționat actul medical de oferirea plicului, dar realitatea este că situația salarială în sistemul medical s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii doi ani.

După cum se vede, și în administrația publică este la fel. A crescut și performanța? Sunt angajații respectivi mai performanți, mai politicoși cu cetățenii, altfel spus lucrează pe măsura salariilor cu mult peste media pe economie?

Nu știu, ziceți voi cum v-a fost experiența.

A mea a fost mixtă, am dat și de oameni de treabă, dar și de unii prea sictiriți de faptul că trebuie să muncească. Uneori îi înțeleg, au parte și de interacțiuni cu mulți ciudați și țărani în sensul acela peiorativ, dar cred că este datoria lor să-și ajusteze comportamentul atunci când ajunge un alt tip de persoană în fața lor.

În realitate, însă, în România există aproximativ 1,25 milioane de bugetari, iar asta înseamnă că au o influență asemănătoare cu un monopol: votul lor trebuie câștigat, așa că nimeni nu-i “supără” cu cereri stupide legate de performanță. Sindicatele practic șantajează clasa politică. Acum niște ani, un loc de muncă la buget era considerat prost plătit, dar sigur și “călduț”, că nu te dădea nimeni afară și nu ți se cerea ceva uimitor. Acum sunt sigure și bine plătite.

În ciuda salariului mediu de mai sus și a situației generale, chiar în acest moment sunt proteste ale bugetarilor ce se împotrivesc creșterilor salariale, că vor și mai mulți bani.

Țara este în criză, șomajul a crescut, dar nu contează asta. Ei vor salarii mai mari pentru că… au și mai mult de muncă? Nu sunt deja mari? Nu mi-e clar. Dacă nu salarii, poate un nou spor de praf sau spor de computer, cum se dădea la PMB.

Sper că în curând se va duce însă și mitul legat de salariile mici ale bugetarilor. Nu sunt mici, sunt mari. Nu uitați asta data viitoare când aveți treabă pe acolo.

asus s5507

    36 comentarii

  1. “situația salarială în sistemul medical s-a îmbunătățit semnificativ”
    pacat ca mentalitatea doctorilor e aceasi, adica bombardieri de medici care nu vor vaccin covid, ca stiu ei mai bine.
    da doamne vaccin obligatoriu, la vite asa trebuie sa functioneze, nu cu libertate de alegere.
    libertate de alegere e la android vs iphone, nu la chestiuni care tin de viata.

      (Citează)

    • Hei,
      De fiecare data când am fost cu câte o problema la spitalul de stat ca de asta plătesc sănătate sa beneficiez de tratament gratuit, mereu încearcă sa te convingă sa te duci la el în privat ca la stat e grele…

        (Citează)

  2. Pai un medic rezident castiga net intre 6000 si 8000lei plus sporuri de pana la 80% in functie de specialitate.

    Un medic specialist castiga net intre 11 000 si 15 000lei plus sporurile.

    Pe langa salariile de “baza”, mai au contracte cu pharma, cu laboratoare, cu clinici private.

    Apoi lumea se mira dece 70% din apartamentele noi se vand cash.

      (Citează)

    • Zic sa mai studiezi un pic subiectul si sa te informezi corect. Tu scrii acolo despre sume nete cand de fapt alea sunt sumele brute. Iar sporuri in plus iau o foarte mica parte a medicilor.

        (Citează)

  3. 1.25 milioane de bugetari cu salariul înjumătățit înseamnă 3.5 mld lei economie la buget dar și 3.5 mld lei dispăruți lunar din circuitul economic privat.
    Apoi.. din comparație lipsesc companiile deținute de către stat, ai căror angajați nu sunt bugetari dar cu salarii mult peste administrația publică.
    Când scrii impresii de la o interacțiune cu un consilier de primărie de sector cu 3500 lei net gândește-te când te-ai întâlnit ultima dată cu un director din ASF, ANCOM sau ANRE.

      (Citează)

  4. Haideți să vă spun eu câteva salarii dintr-o Primărie de Municipiu Reședință de Județ. Email-ul folosit e fictiv pentru prefer să rămân anonim.

    Sumele de mai jos reprezintă salariul NET și include și norma de hrană de aproximativ 300 lei pe lună.

    Referent (studii medii) Grad III, vechime 25+ ani = 2500 LEI.

    Consilier (studii superioare) Debutant, fără vechime = 3000 Lei
    Consilier Asistent, 2 – 5 ani vechime = 3200 Lei
    Consilier Principal, 5 – 8 ani vechime = 3600 Lei
    Consilier Superior, 9+ ani vechime = 4000-4100 Lei

    Șef Serviciu, 9+ ani vechime = 4300 – 4600 Lei
    Director, 9+ ani vechime = 6500 – 7000 Lei

    Secretar Municipiu = Aproximativ 8000-10.000 Lei

    Viceprimari = Aproximativ 10.000 Lei
    Primar = Aproximativ 12-15.000 Lei

    Consilierii Personali ai Primarului = 3500 – 4000 Lei

    Cam astea sunt în medie salariile din administrația locală a unui municipiu reședință de județ.

    PS: În anul 2013, salariul NET pentru un Consilier Debutant cu studii superioare era de 520 Lei. Femeia de serviciu lua aproximativ 1000 Lei.

      (Citează)

  5. poți verifica câți din acei 1.2 mil de bugetari sunt în: medicină, ordine public etc.. suma pare mare, dar trebuie văzut și cum este împărțită.

      (Citează)

  6. La salariile bugetarilor se adauga si sporurile, care nu sunt mentionate atunci cand se plang de salarii. Diferenta stat – privat e mult mai mare.

      (Citează)

  7. Povestita de un medic ORList, care lucra si la o clinica privata: Colegii, care iau acum 12-15k RON (brut) stau acum si nu mai fac nimic. Cate o consultatie, cate o operatie, dar si alea alese pe spranceana.
    Acum, daca e sau nu generala treaba, nu stiu (are 1 an si ceva discutia). In acest caz se aplica vorba “Timpu’ trece, leafa merge”.

    “Banii la halat” da, inca se dau, chiar daca nu neaparat conditionat, dar se dau.

      (Citează)

    • soția e doctor ORL (nu la mafie).

      și zice același lucru că îi spun pacienții: că la stat nu îi consultă nu îi operează nu își bat capul. nu îi interesează absolut deloc.

        (Citează)

  8. Nu sunt salariile mari problema cat sunt oamenii care o freaca degeaba, fie ca sunt din sanatate, invatamant sau administratie.

    Sa ramana salariile la fel, dar sa inceapa sa trieze si sa eficientizeze.
    Am auzit de prea multe povesti din partea medicilor si profesorilor debutanti “nu pot sa intru acolo, trebuie sa dai spaga, e spitalu lui X”.

      (Citează)

  9. Ai dreptate, salariile în mediul privat sunt prea mici. Pentru că dacă un salariu de sub 1000 de euro e mare… că bănuiesc că ăia 5 mii și ceva sunt brutul. Și să nu uităm că aia e media. Cu alte cuvinte pentru fiecare șmecher cu salariu de 10 000 sunt doi cu salariu de 2 500…
    Cum observa cineva mai sus problema nu e că sunt salariile astea ci că sunt mulți. Nu mai știu unde citeam de o comună cu puțin peste 100 de locuitori care are tot aparatul administrativ: primar, secretară, consilieri. Sper ca la un moment dat cineva să își asume o reformă administrativă serioasă.

      (Citează)

    • Nu, ăia 5 mii sunt net, scrie în articol, dar e o medie pe administrația publică, care înseamnă foarte multe domenii. Eu cunosc destui angajați la stat care au în jur de 3 mii de lei net, dar ca să-ți dai seama care e ponderea ar trebui făcută o medie defalcată pe domenii – una e sistemul medical, alta încățământul și complet altă mâncare de pește tot ce ține de infrastructură.

        (Citează)

    • @dam167, acelasi lucru se aplica si la media salariilor in domeniul privat.
      Este o medie de 3340 lei, dar asta inseamna foarte multe domenii. Una este salariul unui programator si alta este salariul unui lucrator comercial din supermarket.

        (Citează)

  10. Nu ma deranjeaza salariile mari la stat, atat timp cat sunt primite de profesionisti.

      (Citează)

  11. 1. Salarii prea mari comparat cu media.
    2. Prea multi angajati.
    3. Multi sunt slabi pregatatiti/corupti/indiferenti.
    4. Accesul greu spre imposibil fara spaga/pile la angajare.

      (Citează)

  12. Eu stiu destui oameni care presteaza la stat si nu au salariile alea. Vorbesc de palmasi, functionari simpli pe la casa de pensii, anafuri, primarii…..etc. Toti au netu undeva la 3000 max. Cu tot cu sporuri si ce rahat mai iau ei acolo. Venitul net total lunar undeva la 3000. 3000 si ceva aia cu vechime maxima. Vb de oameni cu studii superioare pe functii de executie. Nu sefi. Nu stiu de unde scot aia sumele alea. Probabil sint unii care au foarte mult si ridica media. Nu zicea ministru turismului ca gasise nu stiu ce companie sau agentie in subordinea ministerului unde salariul mediu era de 19000 lei. Si nu faceau nimic. Alde d-astia saltă media.
    Mie mi s-a luat de vesnicul razboi privat-stat.

      (Citează)

    • EffTheBugetar

      13/01/2021 la 6:25 PM

      Oamenii aia de care zici tu de ce nu se angajeaza in alta parte? ca dupa cum ii descrii par sa fie oameni competenti care stiu ce fac.. sunt convins ca si-ar gasi rostul la privat la bani mai multi.

        (Citează)

    • Acei oameni cu <3000 lei de ce nu se duc la privat pe mai multi bani? Hmm…

        (Citează)

    • Si aia din privat care se vaita ca au salariu mic de ce nu se duc la alta firma pe salariu mai mare? Hmmm….

        (Citează)

    • @BlackSkull, fiindca asa cum spun aceste statistici, salariile in privat sunt mult mai mici in general.
      Dar totusi angajatii de la privat cu studii superioare si vechime de minim 10 ani in domeniu castiga cu siguranta mai mult de 3000 de lei. Asadar cunostintele tale, daca sunt atat de bine pregatite si atat de prost platite, pot oricand sa isi gaseasca un loc de munca mai bun la privat.

        (Citează)

  13. Andrei G:
    @dam167, acelasi lucru se aplica si la media salariilor in domeniul privat.
    Este o medie de 3340 lei, dar asta inseamna foarte multe domenii. Una este salariul unui programator si alta este salariul unui lucrator comercial din supermarket.

    Un meșter bun câștiga mai bine decât un ITst.

      (Citează)

  14. În bula mea, medicii le dau bani pacientilor pentru autobuz spre casa, si cateodata le iau țigări și nu iau șpagă. Salariile sunt publice pe site urile spitalelor.

      (Citează)

  15. Daniel:
    Hei,
    De fiecare data când am fost cu câte o problema la spitalul de stat ca de asta plătesc sănătate sa beneficiez de tratament gratuit, mereu încearcă sa te convingă sa te duci la el în privat ca la stat e grele…

    Lăcomia asta nu e doar la stat. Pe mine m-a chemat un medic Regina Maria la clinica proprie, că are condiții mai bune :)

      (Citează)

  16. nu cumva salariile de la privat sunt cam mici?
    nu cumva salariile REALE de la privat sunt cam mici?
    nu cumva conditiile de angajare difera, cu consecinta pe salariu (studii medii la privat vs studii superioare la stat)?

    nu cumva…?

    P.S. nu sunt bugetar.

      (Citează)

  17. Eu intotdeauna am avut experiente de nota 10 cu angajatii de la stat (una-doua exceptii inevitabile) si mai ales cu doctorii (fara exceptie).

    La posta am fost de 5 mii de ori si niciodata nu am avut probleme, ba chiar doamnele sunt foarte amabile si asta chiar si seara (ca atunci ma duc de obicei), cand sunt obosite.

    Am prieteni angajati la stat care, atat cat vad eu, isi fac treaba foarte bine.

    Nuj ce sa zic, nu e ok sa judeci bazat doar pe experienta personala, dar fiind atat de vasta mi e greu sa cred ca pur si simplu sunt eu norocos.

    Cred ca unora le place sa se vaite sau sa arunce cu noroi gratuit, altii retin doar experientele neplacute, altii judeca prin prisma unei experiente singulare traumatizante (aici ma refer la spital). Sau sunt exasperati de hartogaraia si plimbarile inutile si se razbuna pe angajati, care n au nicio vina.

    Problema cu bugetarii e mai sus, nu la oamenii cu care interactionam noi in viata de zi cu zi. De acolo vine si discrepanta asta, de la cei cativa privilegiati. Si la sistemul de rahat care e neschimbat de zeci de ani.

    My 2 cents.

      (Citează)

  18. Florin:
    Acei oameni cu <3000 lei de ce nu se duc la privat pe mai multi bani? Hmm…

    Tu de ce nu te duci undeva sa castigi dublu? Hmm…

      (Citează)

  19. Lucrez la stat de 21 de ani. Într-adevăr salariul mi-a crescut binisor in ultimii ani (iau 5700 ron cash in hand cu totul) dar pot sa spun ca si volumul de munca a crescut foarte mult. Daca in primii de 5 ani puteam sa zic ca o frecam destul de mult, acum sunt o gramada de situatii si hartii de intocmit. Poate unele sunt facute degeaba doar pentru a-si justifica conducerea unele activitati sau pentru simplu fapt ca la stat se produc foarte multe hartii si nu se trece prea usor la digitalizarea și centralizarea unitara a situatiilor.
    La stat ramane in schimb problema angajatilor pe pile care vin odatata cu o conducere noua si nu fac nimic. Sinecuri politice sau personale.

      (Citează)

  20. confirm! soția e medic rezident și zilnic mă anunță ING-ul că am mai cumpărat ceva de la farmacie. notă: aflu seara că soția a mai cumpărat pastile pentru câte un pacient. în spitalul în care lucrează farmacia e goală.

    cât despre venituri, venitul unui rezident fără sporuri mari este sub media de la stat. desigur sunt și excepții (spor mare, multe gărzi, etc)

    conspicuous: u iau șpagă. Salariile sunt publice pe site urile spitalelor.

      (Citează)

  21. Andrei G:
    @ionut, adica vrei sa spui ca majoritatea angajatilor de la stat au studii superioare si asta este motivul pentru care sunt platiti mai bine?

    https://www.stirilekanald.ro/cati-bani-trebuie-sa-castige-de-fapt-un-angajat-cu-studii-superioare-care-este-salariul-minim-pentru-acestia-20108933
    Conform acestui articol, 1.370.000 de angajati de la privat au salariul minim pe economie, in contrast cu doar 33 de angajati de la stat.

    La stat oare sunt doar 33 de angajati fara studii superioare? Sau aici, chiar si pentru functiile care nu necesita o pregatire prea mare salariile sunt mai mari?

    Depinde, dar, în majoritatea cazurilor răspunsul e DA, fie că place, fie că nu.
    În ceea ce privește sursa citată, da-mi voie sa am îndoieli.

    Privat: Pe un șantier, de exemplu, 85% din lucrători nu au studii superioare. Într-o fabrică de conserve, confecții samd, procentul e mult mai mare. Situația e inversă în cazul unei case de avocatura, evident.

    Stat: Într-un liceu, 90% din angajați au studii superioare. Procent similar și într-un spital, judecătorie. În ceea ce privește administrația publică, tot ce înseamnă funcție publică de expert, consilier, auditor, inspector, arhitect, consilier juridic necesită studii superioare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus