►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 25 ianuarie 2021
Vânzările de camere foto au scăzut de aproape 10 ori față de 2010 »
Laptopurile Acer ConceptD sunt gândite pentru muncă, în special pentru creatorii de conținut foto, video și alte aplicații ce necesită hardware puternic. Acest model Ezel vine însă cu un twist, la propriu: o balama suplimentară face ca ecranul să se poată da peste cap, transformând laptopul într-un 2-în-1, o poziție ce poate fi avantajoasă în special pentru lucrul cu stylusul activ inclus în carcasa sa.
Am văzut câteva campanii publicitare pentru acest laptop în online-ul românesc, așa că vă zic de la început că acest review NU este așa ceva. Ca să prefigurez concluzia, cred că piața pentru un laptop în stilul Ezel este prea mică în România, iar majoritatea celor ce vor un laptop puternic și cu ecran bun vor prefera alte modele. Inclusiv Acer le oferă seria ConceptD normală.
L-am testat și butonat, însă, așa că iată cum mi s-a părut ConceptD 3 Ezel și cui cred că i se potrivește.
Specificații Acer ConceptD 3 Ezel CC315-72G:
Preț: încă nelistat, dar generația anterioară și aproape identică este în jur de 10.000 lei la eMAG.
ConceptD 3 Ezel, Ezel pe scurt, este bine făcut. Carcasa este din aluminiu și magneziu, iar partea superioară este acoperită suplimentar cu un material plăcut la atingere și rezistent la pete.
Cum spuneam, are un twist. Acea balama argintie de la mijlocul monitorului permite rotirea acestuia în diverse poziții, poți inclusiv lucra cu o “tabletă” de 15,6 inchi.
Tastatura este albă cu iluminat galben. Combinația de porturi mi se pare bună:
Ecranul în sine are bezel-uri discrete. Este tactil și protejat cu Gorilla Glass 6. Îmbinările sunt bine finisate, totul pare bine strâns.
Nu-i perfect. În ciuda eforturilor Acer de a face un fashionist din Ezel, balamaua aceea suplimentară pe mijlocul monitorului nu arată prea bine și nu înțeleg de ce nu au făcut-o albă, ca să se disimuleze bine.
Apoi, deși materialele sunt bune, niște plastice din zona îmbinării principale s-au îngălbenit deja. O fi variantă de test, nu cea de serie, că de obicei asta trimite Acer la review; asta este, însă, ce am văzut.
Balamalele sunt solide, dar nu extrem de solide și deci apare un mic joc în monitor. Asta se leagă, de fapt, de ceea ce zic mai jos privind tipul de clienți cărora li se adresează acest ConceptD 3 Ezel.
Ezel este performant, nu poți zice că nu. În primul rând că ecranul chiar este foarte plăcut vizual, culorile sunt vii, luminozitatea este mare, nuanțele nu sunt aproape deloc alterate când îl privești din unghiuri extreme.
Ecranul este glossy, că-i tactil și acoperit cu sticlă, dar sub acest strat se află un IPS 1920 x 1080 pixeli, validat de Pantone pentru reprezentarea culorilor, cu deviații minime de nuanțe și acoperire 100% AdobeRGB. Altfel spus, cam ce este nevoie pentru graficieni, editori video, creatori de conținut divers, fotografi șamd.
Problema pe care o văd eu este că această formă 2-în-1 de fapt nu se potrivește cu anumite meserii și workflow-uri. Un grafician nu va prefera să deseneze cu stylusul pe ecran, ci va avea o tabletă Wacom separată (dacă are 10.000 lei de dat pe un laptop, are și 1.000 de lei pentru o tabletă) pe care o poate conecta la orice PC de acum și din viitor. Stă stabil pe masă, desenează pe ea din ce poziție dorește.
Mai mult, o mulțime de tipuri de creatori de conținut vor prefera să lucreze în fața unui monitor de mari dimensiuni, cu ecran mat, nu pe un 15,6 inchi glossy.
Altfel spus, chiar și cei ce trebuie să lucreze pe un laptop în creare de conținut vor prefera probabil un laptop normal, un clasic ConceptD, de exemplu (care are tot ecran de bună calitate și hardware performant) sau vreun alt model din ceea ce NVIDIA numește gama “Studio”.
Pentru cine rămâne atunci acest Ezel? Pentru acei puțini oameni care chiar vor în mod special acel monitor rotativ. Cine sunt acei oameni? Păi graficieni “de ocazie”, să zicem. Poate un designer de interior care găsește momente când un stylus îi este mult mai util decât un mouse, iar apoi dă rapid monitorul peste cap și-i arată clientului noua propunere de design. Sau unui desenator amator, unui proiectant amator, nu full-time/full speed ahead, ca să zic așa.
Acer cred că-l propune și pentru categoria de oameni interesați de un design cât mai plăcut al laptopului în sine, unde ar putea concura cu un MacBook Pro de 16 inchi, dar Apple deja s-a dus pe alte direcții cu noile lor procesoare și nu știu în ce măsură mai sunt concurente.
E mică piața. Eu, de exemplu, care vreau hardware performant și ecran bun pentru editare video și gaming, aș prefera clasicul ConceptD cu forma uzuală de laptop, nu Ezel-ul 2-în-1. Dar na, nu-i prima oară când Acer face un astfel de laptop, deci să presupunem că, știind vânzările anterioare, au decis că merită să ducă mai departe gama având motive știute de ei.
Hardware-ul este performant. Core i7-10750H, un model hexa-core, la pachet cu o placă video NVIDIA GTX 1650 cu 4 GB RAM propriu, plus 16 GB RAM DDR4 în laptop. Asta înseamnă că rulezi orice program foarte bine și că te poți juca orice joc modern fără probleme (dar fără ray tracing, desigur).
Vreți și mai performant? Acesta este Concept 3 Ezel. Există și alte modele Ezel ce urcă până la RTX 2080, de exemplu, și probabil în curând vor fi actualizate cu seria RTX 30xx.
Mi-a plăcut că ventilația ține procesorul la niveluri bune de performanță. În niște teste de durată, de exemplu, procesorul se duce întâi tare spre 5 GHz în turbo boost, dar apoi rămâne constant pe la 3 GHz și 75 de grade C, ceea ce mi se pare că arată un sistem de răcire ce-și face treaba.
Problema ventilației este aceeași ca la toate laptopurile Acer de format mare testate de mine anterior: se turează și se liniștește de la un moment la altul, uneori fără un motiv aparent. Orice spike micuț de CPU, orice task pe fundal din Windows, o activează pentru câteva secunde.
Te uiți la desktop-ul din Windows și tot auzi ventilatoarele turându-se fără un motiv aparent. Știți cum se aude uneori viscolul variind în intensitate printr-o fereastră care nu-i bine închisă? Așa fac și ventilatoarele de aici. Software-ul lor de control, felul în care reacționează, ar putea fi mai bine reglat de Acer; altor producător le reușește mai bine acest aspect.
Sistemul audio este mediu. Difuzoarele sunt puternice, dar nu excelează în muzicalitate, în calitatea sunetului pe tot domeniul de frecvențe. Sunt potrivite pentru voce și apeluri, dar cam atât.
În rest, însă, n-am ce reproșa lui Ezel. Combinație bună de porturi, hardware puternic, cititor de carduri, ecran bun.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
ConceptD 3 Ezel este bine făcut și performant, dar prin sistemul său 2-în-1 se adresează unei nișe (foarte) mici de clienți ce au nevoie de un astfel de ecran și de stylusul său activ și care au și bugetul pentru un astfel de model.
Majoritatea oamenilor ce vor un laptop performant și cu ecran de bună calitate probabil ar trebui să se uite pe modelul ConceptD clasic. Ezel nu-i un laptop ușor de recomandat unei anumite persoane, că n-ai cum să știi dacă i se va potrivi, mai ales după ce-i spui și cât costă.
Preț: încă nelistat, dar generația anterioară și aproape identică este în jur de 10.000 lei la eMAG.
« Știri despre tehnologie – 25 ianuarie 2021
Vânzările de camere foto au scăzut de aproape 10 ori față de 2010 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
25/01/2021 la 12:11 PM
Eu astept un laptop la care ecranul poate ajunge prin rabatare sub tastatura
Marean(Citează)
25/01/2021 la 3:44 PM
Sau macar asa ceva (ok, acum laptopurile sunt wide, nu prea isi mai are rostul, dar cat de tare arăta): https://j.gifs.com/VPkPx9.gif
Florin Brutărescu(Citează)
25/01/2021 la 5:11 PM
@Marean, HP Envy x360. Se transforma in tableta. Are si stylus pentru grafica si merge bine de tot. E folosit pentru scoala online, cand laptop cand tableta. Nicio problema pana acum. Dupa rabatare poate intra in tablet mode. Si e si ieftin.
Johnny(Citează)
25/01/2021 la 12:44 PM
E bine că sunt tot mai subțiri laptopurile, acum încep să intre în nișă.
Nu știu de ce zice lumea de ecranul mat, eu aș prefera oricând unul glossy – contrastul și culorile arată mult mai bine. Iar soarele și lipsa perdelei nu sunt o problemă pentru cine lucrează precis cu culorile, acolo e atenție la lumina ambientală. Rezoluția aia în schimb… mai bine mai fac încă 15 modele decât unul gândit de la 0.
Grafiecienii în general încep să prefere iPad-ul de când cu modelele pro, mai mult la fotografi am văzut Wacom. În plus e mai simplu să transferi de pe iPad pe mac direct fișierele, de multe ori nici nu mai trebuie să treci prin cloud. Normal că e ciudat, orice ecran în plus sau balamale ciudate înseamnă că strică fluxul normal de lucru cu care erai obișnuit.
dam167(Citează)
25/01/2021 la 1:20 PM
In 2014 am avut un Sony Vaio Flip care făcea exact același lucru cu ecranul; finisajele fiind mai bune.
Kllaus(Citează)
25/01/2021 la 7:56 PM
Ecran cu touch la laptop este crima, se umple de amprente si mizerie imediat. Dintr-o chestie misto si draguta devine o mizerie infecta :(.
Procesorul Intel este deja vechi, au ajuns la generatia 11 si pe langa asta procesoarele AMD seria 4000 sunt mai puternice.
Gaelex(Citează)
25/01/2021 la 8:13 PM
@Gaelex nici dupa atatea luni de pandemie nu ai invatat sa te speli corect pe maini?
Tabletele si telefoanele ce sunt atinse pe ecran cum sunt? Sau tu ai inca un telefon cu taste?
cineva(Citează)
25/01/2021 la 8:19 PM
Tabletele și telefoanele au tastaturi fizice?
Gaelex(Citează)