un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cred că este nevoie de un program amplu anti-suicid

19 Jan 2021  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Am văzut acum câteva săptămâni o știre despre un bărbat care s-a sinucis într-un poligon de tir din sectorul 6, împușcându-se în cap cu pistolul cu care trăgea la țintă.

Mi se par foarte sinistre aceste știri pentru că te gândești că un om care nu mai punea preț nici măcar pe propria lui viață a avut în mână o armă de foc și putea să-i omoare și pe alții din jur. Acum 6 ani, un bărbat a împușcat un fost coleg de-al meu de muncă într-un alt poligon de tir din București, apoi s-a sinucis.

Nu se știe de ce a făcut asta cel de acum 6 ani. Bănuiala mea este că a vrut să vadă cum este să omori pe cineva. Am reținut atunci că era client uzual al poligonului și poate, după atâta timp de tras la ținte de hârtie, a vrut să vadă și cum este să tragi într-un om. Este o curiozitate morbidă a unor oameni și de asta mă bucur că armele nu sunt la liber în România, că altfel ar fi apărut destule mass shootings și pe aici.

Fostul meu coleg a murit atunci. Avea 56 de ani, era un om foarte plăcut, prietenos, respectat de toți cei din jur.

În acest caz recent din alt poligon, sinucigașul n-a luat decât propria lui viață. Măcar atât. Mi se pare însă în continuare o metodă atât de întortocheată de a te sinucide și le mai faci și unor oameni o mulțime de probleme pentru că îți iei viața cu ei de față.

Mă feresc din a spune că sinucigașii sunt nebuni. De obicei sunt oameni cu probleme și, în lipsa unui ajutor extern, unii cad pradă acestor probleme. Mi-ar plăcea să văd în România mai multe inițiative de combatere a sinuciderii, mai multe informații despre hotline-ul anti-sinucidere și pe câți a ajutat el, mai multe testimoniale despre oameni care au fost în pragul sinuciderii și cum și-au revenit de acolo. Văd astfel de mărturii pe site-urile străine, dar nu și în România.

Linia telverde anti-sinucidere este 0800 801 200 de la ARPS, apelabilă între orele 19 și 7, probabil că atunci au voluntarii timp să răspundă. Altă linie ar fi la 0800.080.100, pentru adolescenți, nu știu exact a cui este și ce orar are pentru că astfel de informații lipsesc din Google. Site-urile respective nu apar la simple căutări despre sinucidere, ci doar niște articole vechi despre aceste linii telefonice din care aflăm, totuși, că au și efect.

Nu mai mult de atât. Informațiile nu sunt ușor accesibile sau ușor de găsit.  Nu există ceva activ în direcția aceasta, o preocupare reală. Nu-i ușor de făcut ceva în direcția asta. Japonezii au peste 20.000 de sinucideri în fiecare an și nu par să-i dea de cap — info.

Mă gândesc însă că o societate modernă, una a anului 2021, ar trebui să facă mai multe pentru a sprijinul celor cu intenție de sinucidere, celor care suferă de depresie, dependenților de alcool și droguri șamd. Vremurile când te puteai uita la astfel de probleme și să spui “nu ne pasă, asta e, au murit unii, acum restul hai înapoi la dat la sapă și la fabrică” au trecut.

sursa: Gândul.

asus s5507

    23 comentarii

  1. chestiile astea se trateaza dupa caz si individual, cu psiholog, pastile si alte cele.
    nu ca vine dorian popa sau ceva petarda de pe instagram si zice ca nu e frumi sa te sinucizi.

      (Citează)

  2. Un prieten a lansat https://www.facebook.com/imfineapp/ care “oferă resurse și instrumente care îi asistă pe cei care au nevoie de ajutor în îmbunătățirea stării lor mintale.” . E un pas in directia buna.

      (Citează)

  3. Acum ceva vreme a postat pe FB o cunostinta un link spre https://text50808.ie/. Mi se pare un serviciu extraordinar pentru ca ajuta cu o gramada de probleme, nu doar suicid. Practic iti notezi un numar si poti suna oricand sa ceri ajutor.

    Poate ca ar fi util un articol cu o lista de astfel de servicii disponibile la noi. Eu stiu de astea:

    Peditel (1791 24/7): https://www.peditel.ro/
    Toxapel (021.210.61.83 24/7): https://spitalulgrigorealexandrescu.ro/spital/serviciul-toxapel/

      (Citează)

  4. starea mentala, ca restul din viata unuia e o lupta continua, invatare continua, schimbare continua. nu e usor, nu va fi mai usor in viitor.

    psiholog, suport si in final moarte asistata daca acolo trage ata.
    care din pacate nu e sustinuta decat de cateva state. Spania am inteles ca are ceva in lucru sa se introduca pentru anumite cazuri. surpriza placuta, catolicismul lor mi s a parut imens de puternic..

      (Citează)

  5. Am observat la serialele americane, atunci când au episoade care au ca subiect o sinucidere la finalul episodului sunt afișate numerele de la linia lor antisuicid.
    Și în presa online la sfârșitul articolelor au trecute numerele de telfon și alte link-uri către organizații care pot ajuta.

      (Citează)

  6. instrumente de genu linia telverde si pocnitori sunt doar niste pansamente pentru o jugulara sfasiata. toate tarile dezvoltate (si aici intra si romania, nu mai latrati prostii de genu tara bananiera ca nu e cazu) au cote alarmante de depresie si foarte putini oameni au curajul sa adreseze radacina problemelor: alienarea oamenilor de semeni, respingerea lor in diverse forme (profesional, social, familial, sexual) si ruperea de mediul natural. extrema dreapta tot cauta tapi ispasitori printre liberali si asa zisi denaturati, dar adevarul e ca niciodata ca acum oamenii sunt respinsi si marginalizati pentru ceea ce simt si vor de fapt. iar situatia se va inrautati alarmant si nu va fi nevoie de arme de foc pentru masacre in romania.

      (Citează)

    • ai un limbaj prea elevat pentru o caznica și nu cred că te-au interesat câteva lucruri banale, de ex. …scopul existenței “minimului” pe economie ..(pe care unii se luptă să îl facă dispărut)
      o seară faină!

        (Citează)

    • @thesame

      Salarul nu ajuta decat pana intr-un punct.

        (Citează)

  7. nu e o idee rea. doar ca pana la suicid, chestie relativ rara, e vorba de oameni care isi foot viata lor si a familiei cu chestii mai simple: droguri, alcool, jocuri de noroc si violenta presarata peste toate.
    pune aici si depresia mult prea prezenta si ignorata cu sarg de toata lumea. mai degraba de aici pleci spre suicid. am aflat de atat de multi oameni care au nevoie de pastile ca sa aiba o viata normala ca ma ia durerea de cap. pune peste chestia asta si pandemia vietii si ai reteta unui dezastru pentru perioada urmatoare.
    toate chestiile astea le ignora sistemul de sanatate cu mare gratie.

      (Citează)

  8. @Radu. ‘Vremurile când te puteai uita la astfel de probleme și să spui “nu ne pasă, asta e, au murit unii, acum restul hai înapoi la dat la sapă și la fabrică” au trecut.’

    Hai nu serios. Tu ai folosit ‘nu-mi pasa’ in aproximativ 280 de articole pe blog.

      (Citează)

  9. “mă bucur că armele nu sunt la liber în România, că altfel ar fi apărut destule mass shootings și pe aici”

    Genial!!!
    Cere si interzicerea autoturismelor, ca apoi sa te poti bucura ca a scăzut numarul deceselor din accidente.
    Serios acum, exista un motiv pentru care blogul tau este in folderul “blogeri simpli”
    Motivul esti tu.

      (Citează)

    • Nu prea merg mecanismele la mansardă, nu? Automobilele sunt necesare în societate, că suntem dependenți de transportul de persoane și de marfă. Armele cum sunt necesare în societatea românească?
      Și chiar și așa, automobilele sunt bine reglementate. Viteză maximă admisă, ITP, se iau diverse măsuri pentru a preîntâmpina accidentele și decesele.

      Zi-o și pe aia cu “să se interzică și zahărul și alcoolul, că și astea fac victime”, ca să mergi până la capăt cu clișee de om care n-a înțeles nimic.

        (Citează)

  10. Programul la linia aia verde e de la 19 la 7 ptr ca intre 7 dimi si 7 seara oamenii mai si lucreaza. Inclusiv sinucigasii. Adica sinucigas sinucigas, da’ nu in timpu programului. Si mort si cu absenta in pontaj e cam de cacao.

      (Citează)

    • si ce vrei, turma de angajati 24/7 pt on-call?
      si daca nu ai destui oameni, sta sinu pe on-hold pana termina cu altu?

        (Citează)

  11. Am văzut acum câteva săptămâni o știre despre un bărbat care s-a sinucis într-un poligon de tir din sectorul 6, împușcându-se în cap cu pistolul cu care trăgea la țintă.

    Eu din asta inteleg ca e nevoie de un program care sa ofere un cadru mai facil si mai comod sinuciderii, ca sa nu mai fie nevoie sa mearga omu’ la poligonul de tir sa se sinucida in vazul lumii si pe riscul lor, adica e o activitate intima si nu e OK sa fii nevoit s-o faci in vazul lumii.
    Le face probleme celor de acolo, mai risca sa omoara si pe altii, ca stii cum e, iti vin idei, te gandesti poate ca daca tot ma duc, ia sa fac si o aroganta, ca n-au ce-mi face.

    Am putea avea “poligoane” special pentru sinucideri. Intri singur intr-o camera, gasesti acolo pistolul/pusca/grenada pe masa, daca te razgandesti si vrei sa iesi , poti doar fara arma. Inainte de asta ai un consult psihologic, sa incerce un profesionist sa determine daca e decizia ta sau esti grabit / confuzat de imprejurari sa faci asta, eventual sa incerce sa te ajute. Daca esti sigur pe tine, go for it, dar nu implica raspunderea nimanui altcineva.

      (Citează)

  12. E nevoie de un program pt sanatate mintala de fapt. Au apaut diverse app-uri si AI-uri care sa ajute in dierser probleme de gen, dar presupun ca au o limita.

      (Citează)

  13. O armă nu e o simplă jucărie să-ți satisfaci testosteronul, de aceea nu ar trebui permis oricui să se joace cu ea. Îți trebuie niște reflexe care se formează de mic și în timp, nu e ca și cînd dai click pe șoarec și împuști inamicii. Asta v-o spune unul care la 16 ani dormea cu AKM-ul la capul patului, iar în gardă eram cu cartuș pe țeavă.

      (Citează)

  14. In Romania e rusine sa mergi la psiholog sau psihiatru. Ce, vrei “sa rada lumea de noi”?

      (Citează)

  15. Cred ca nu e rau sa aducem in discutie si alte lucruri, din sfera suicidului. Spre exemplu, psihologii. N-as vrea sa zic ca sunt inutili, probabil nu sunt, dar ajutorul lor e foarte limitat. Spre exemplu, daca esti depresiv psihologul nu te mai ajuta, ci psihiatrul, pentru ca depresia intra in sfera bolilor psihice, iar psihologul nu are competenta sa trateze boli psihice, ci psihiatrul. Apoi, sa zicem ca nu esti inca depresiv ci esti doar putin trist, treci peste stigmatul de rigoare si mergi la pshiholog. Daca nu elimini din viata ta factorii care te-au facut sa fi trist, vei avea nevoie de foarte multe sedinte la psiholog, pe parcursul a cel putin catorava luni, daca nu chiar ani sau toata viata, ca sa iesi din starea respectiva, sau macar sa nu te afunzi mai rau in ea. Avand in vedere ca o sedinta la psiholog costa vreo 200 lei, si in general se recomanda vizite macar o data pe saptamana (daca nu chiar de doua ori), inseamna vreo 800 lei pe luna, bani care nu sunt decontanti si nici nu exista posibilitatea sa mergi la stat. Cati oameni isi permit sa dea banii astia pe o perioada lunga, cu efecte care apar greu, aproape imperceptibil? Cu atat mai mult un sinucigas, care are nevoie de o scapare rapida, si care de cele mai multe ori are si probleme cu banii care probabil l-au si adus in starea asta…
    Asta cu pshihologii, ca tot ii recomanda toata lumea. La psihiatru este alta discutie. Ai posibilitatea sa mergi si la stat, gratuit, poate sa iti dea si niste pastile (ceea ce, btw, psihologul nu poate) si psihiatrul poate sa trateze si cazuril clinice, spre exemplu oamenii depresivi. Dar aici apare alta problema: va trebui sa admiti ca esti bolnav psihic. Pe langa stigmatul natural, mai vin si niste probleme logistice: angajatorul va avea acces la informatia asta? Cu alte cuvinte, vei avea probleme la angajare daca vei figura cu probleme psihice?
    Cu toate astea, parerea mea e ca e foarte, foarte dificil pentru cineva cu tendinte sinucigase sa iasa din starea asta chiar mergand la doctor si incercand sa isi rezolve problemele. Cat de eficient ar putea sa fie un program national, un call center sau niste afise pe strada care sa iti zica ca e ok, o sa treci peste?

      (Citează)

    • Sedintele la psiholog/ psihoterapeut pornesc de la 100 de lei, se duc la 130-150, doar recent am vazut 180. Cu siguranta exista si mai scump dar sa nu raspandim informatii false ca ar porni de la 200 de lei. Sa ai o problema de sanatate de mentala e comparabil cu orice alta problema de sanatate a corpului. Acea problema nu s-a dezvoltat intr-o luna-doua, prin urmare este nerealist sa te astepti sa treaca atat de repede. Imagineaza-i ca nu ai facut sport 30 de ani pana la punctul in care ai probleme de sanatate si tu vrei intr-un an sa ajungi culturist. Nu este posibil, asa cum nu e posibil ca intr-un an sa ajungi la un echilibru sufletesc si o fericire a cuiva care a avut o copilarie echilibrata si care n-a trecut prin ani de traume.

      Tratamentul de la psihiatru este util si complementar, decat daca nu ai niste dezechilibre chimice in creier tot psihoterapia este de baza, pentru a te ajuta sa intaresti stima de sine, sa dezvolti abilitati de adaptare la stres etc, de adresat in general de unde pornesc problemele. Altfel si cand opresti tratamentul tot acolo vei ajunge la un moment dat.

        (Citează)

    • Am uitat sa mentionez ca exista de ani de zile posibilitatea de a fi decontate de stat sedintele (din 2015 daca-mi amintesc bine) si sunt numeroase clinici particulare care colaborraza cu CASMB. Nu ai nevoie decat de trimitere de la medicul de familie.

        (Citează)

  16. N-am avut niciodată gânduri să omor pe altcineva, dar au fost momente când mi-au trecut gânduri negre prin cap legate de mine (mai ales când eram puști, n-am avut o adolescență mereu roz). Problema cu suicidul este că acum e ușor să fii marginalizat, multe se petrec online și lumea uită cât de mult poate răni o vorbă rea. Oamenii ar trebui să știe că problema este reală și că ar trebui să caute ajutor. Nici nu vorbesc despre victimizarea pe care unii o fac (așa cum s-a mai spus mai sus).
    Cel mai greu pas e primul. Trebuie să îl faci tu, nu-l poate face nimeni pentru tine. Problema e prezentă în toate țările, indiferent cât de dezvoltate sunt. Oamenii râd de probleme pe care ei nu le percep a fi reale pentru că ei nu le au. Sub nici o formă n-ar trebuie să existe o modalitate prin care oamenii să se sinucidă.
    Așa cum a spus deja cineva aici, și eu am făcut armata și când mi s-a pus arma în mână pentru prima dată am fost șocat. Ca să pot trece peste am văzut-o ca un inginer și nu ca o armă. Cel mai bun lucru este să nu minimizăm probleme ca suicidul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus