un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Documentare: Night Stalker (Netflix) este șocant și interesant

18 Jan 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

Ne-am uitat în weekend pe Netflix la documentarul Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer. Sunt patru episoade despre cum doi detectivi din Los Angeles au investigat crimele comise în 1985 de unul dintre cei mai mari criminali în seria din SUA, botezat Night Stalker de ziariști.

Night Stalker a omorât vreo 15 persoane în acel an, iar alte victime au scăpat cu viață din atacuri. Victimele au variat de la copii și până la bătrâni, majoritatea aleși la întâmplare de criminal. Documentarul arată cum a decurs ancheta, ce-au făcut polițiștii, uneori și în câte moduri incompetența celor din LAPD a făcut să le scape indicii importante ce l-ar fi putut identifica mai devreme șamd.

Documentarul nu-i șocant doar prin subiectul său, ci mai și arată diverse imagini și fotografii de la locul crimelor, așa că nu vă uitați dacă sunteți mai impresionabili sau nu vreți să vă stricați seara. Nu-i musai ceea ce aș putea considera entertainment, ci mai degrabă o prezentare a cât de mare poate fi nebunia unor oameni, de ce sunt capabili și, dacă veți căuta apoi mai multe informații pe Wikipedia, despre cum un astfel de psihopat poate fi creat de mediul în care a copilărit.

Am înțeles mai bine, cu această ocazie, de ce filmele și serialele despre criminali în serie sunt atât de populare la Hollywood. Americanii chiar s-au lovit des de astfel de cazuri. Detectivul care a condus cazul Night Stalker, de exemplu, mai anchetase înainte un alt criminal în serie destul de celebru.

Cazuri de acest tip au influențat a mare parte din industria de filme și seriale, de la Cobra cu Stallone și până la Seven cu Brad Pitt și Morgan Freeman sau seriale precum Profiler și Criminal Minds. Subiectul n-a ieșit niciodată din actualitate, acum sau întrecut; perioada Night Stalker vedea la vreo 10-15 ani după cea a lui Manson și Zodiac Killer, alte cazuri celebre.

Țin minte că mă uitam la astfel de filme când eram mai mic și mă gândeam “băi, dar prea au ăștia criminali în serie și psihopați peste tot”. Eh, se pare că scenariștii chiar au avut de unde să se inspire.

Prin comparație, România a fost mult mai ferită de astfel de nebuni. Statistic, ei există în fiecare țară, că nu naționalitatea îți prăjește creierul, ci este stricat din naștere sau de condițiile în care crești și ce abuzuri vezi în familie. 3 din primii 5 cei mai prolifici criminali în serie sunt columbieni, de exemplu. Dar vă amintiți cazul de la Caracal din 2019, când mulți oameni nu puteau să accepte că un bărbat oarecare, un neica-nimeni în vârstă, răpea și ucidea și fete din când în când.

Un caz precum Night Stalker ar fi zguduit țara noastră din temelii, ne-ar fi răsturnat tot ce credem despre oameni și societate. În SUA, în schimb, zeci de femei i-au scris apoi scrisori admirative criminalului, inclusiv trimițându-i fotografii nude unui care omorâse și violase orice de copii și până la bărbați de 82 de ani. Dacă citiți apoi pe Wikipedia, veți vedea că s-a și căsătorit cu o astfel de fană.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Recomand maxim cartea despre acest nene: Evil Has A Name, fabuloasa.
    https://www.goodreads.com/book/show/41836110-evil-has-a-name

    Am inteles ca documentarul nu ar fi asa de bun.

      (Citează)

    • Dun păcate nu e și in română

        (Citează)

    • O poti asculta ca audiobook. Stiu ca suna ciudat, dar unele carti suna mai bine in audio dpmeu de vedered, mai ales ca apar vocile reale ale investigatorilor.

      Am prins gustul lor odata cu “Masters of Doom”, cartea citita m-a plictisit maxim, dar audio mi s-a parut dementiala. Unele carti le prefer scrise, totusi, depinde. :-)

        (Citează)

    • Salutare,

      Cartea din link este despre alt criminal in serie, Golden State Killer (Joseph James DeAngelo, fost politist) serialul de care zice Radu este despre Night Stalker (Richard Ramirez).
      Doi nebuni care isi alegeau victimele la intamplare, de asta au fost mai greu de prins (mai ales DeAngelo care era politist si se pare ca mai investiga si crimele sale-))

        (Citează)

  2. Cătălin Tănase

    18/01/2021 la 2:51 PM

    “Statistic, ei există în fiecare țară, că nu naționalitatea îți prăjește creierul, ci este stricat din naștere sau de condițiile în care crești și ce abuzuri vezi în familie”

    Cum? Condițiile în care crești îți formează caracterul? Nu horoscopul, luna în care te-ai născut? :))

      (Citează)

  3. Am vazut destul filme despre criminali in serie, reprezinta un subiect tentant la americani, exploatat bine de Hollywood. Majoritatea criminalilor in serie americani “beneficiaza” chiar de mai multe filme. Carti despre astfel de monstri n-am prea citit, cu exceptia uneia singure despre Chikatilo, un rus care a omorat peste 50 de persoane (femei, copii) si care se mai si infrupta uneori din victime. A fost facut si un film despre asta, in care au jucat si cativa actori romani… cam slab per total.

      (Citează)

  4. Uita-te si la asta: https://www.netflix.com/title/81006684

    Este la fel de interesant. :)

      (Citează)

  5. Recomand The Serpent de pe BBC1, povestea ucigaşului de pe Hippie Trail

      (Citează)

  6. nwradu:
    Horoscopul are rolul principal, desigur. Dacă te-ai născut cu ascendent în vărsător, e de rău.

    ooopppsss, am pus-o

      (Citează)

  7. Îți recomand Zodiac (filmul din 2007 cu Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. și Mark Ruffalo) dacă mai vrei o doză de mind-fuck (e pe Netflix acum). M-a șocat atât de mult filmul încât țin minte și acum o marte parte din el (deși l-am văzut în 2007). Pe Netflix mai e un documentar similar numit “Evil Genius” în care e vorba despre unul dintre cele mai ciudate jafuri din America.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus