un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

O explicație despre liberalizarea totală a pieței de energie electrică și ce trebuie să faceți în continuare

6 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

79 comentarii

Eu am aflat de trecerea la piața de energie total concurențială în ultimele zile din 2020 și n-am avut mare chef de informare pe acest subiect, că na, fix birocrație îmi mai lipsea acum. Lucrurile însă trebuie făcute, așa că m-am interesat.

Ca o paranteză, nu-mi vine să cred ce prost comunicată a fost toată treaba asta și mai ales cât de prost explicată. Termeni precum liberalizare, concurențială, serviciu universal și alții nu spun  mare lucru. Autoritățile trebuiau să facă explicații ca pentru copii și să le ruleze constant la TV și pe Internet în ultimele luni.

Uitați ce-am înțeles eu din toată treaba asta citind în diverse locuri despre acest subiect.

La 1 ianuarie 2021, piața de energie a fost complet liberalizată, adică prețul maxim al kilowatt-ului oră nu mai este impus de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE). Până acum avea loc următorul joc: ANRE impunea distribuitorilor un preț maxim per kWh, iar distribuitorii se plângeau că acesta este prea mic și asta îi împiedică să facă investiții suplimentare în rețeaua de electricitate sau în serviciile oferite (modernizări, contoare inteligente, investiții în energie verde șamd, de exemplu).

Așa că prețul electricității în România este relativ mic, dar rețeaua gâfâie în multe zone, mai ales de când avem tot mai multe aparate electrice prin casă pe o rețea dimensionată înainte de Revoluție.

Acum că ANRE nu mai impune tarifele, mă așteptam ca acestea să crească, dar se pare că e posibil să scadă. De ce? Pentru că asta înseamnă concurența pe piață: un număr mare de furnizori ce achiziționează energie electrică de pe bursa de energie (sau o produc singuri, deși producători sunt mult mai puțini) și o vând la ce prețuri vor ei, uneori mai bune decât cele practicate până acum, alteori nu.

În caz că vă întrebați ce este bursa de energie, este exact ce descrie numele ei. În funcție de diverse situații, producătorii de energie pot vinde ce produc mai ieftin sau mai scump. Poate au nevoie de bani pentru investiții, poate nu vrea nimeni energia lor și o dau la preț de dumping, poate îți oferă un preț mai bun dacă faci contract să cumperi un milion de MWh în următorii 3 ani. Europa este conectată, energia se importă și exportă, prețurile se negociază direct, nu există un monopol local.

Și acum sunt două scenarii posibile după această liberalizare:

Erai deja client în piața concurențială, la care s-a trecut parțial de câțiva ani: nu trebuie musai să faci ceva, că ai deja un contract concurențial semnat cu furnizorul tău.

Eventual vă puteți uita dacă nu este disponibilă o ofertă mai bună pentru care să optați, că este o perioadă cu oferte bune, la furnizorul curent sau la oricare altul disponibil în zona voastră, că e o piață liberă.

Cea mai bună analogie este cu operatorii de telefonie. Din când în când, poți negocia un contract mai bun, tarife mai mici șamd, ba chiar te poți porta la altul după ce învârți niște acte.

Erai (ești) client în piața reglementată. Sunt două posibilități în acest caz:

1. nu faci nimic și vei fi trecut automat la ceva numit serviciu universal. Probabil veți plăti mai mult decât înainte.

Serviciul universal trebuie gândit ca un preț generic, de listă, pentru energia electrică. În lipsa unui contract clar cu furnizorul tău, care să știe că îi vei fi client o perioadă bine stabilită, acesta îți oferă de acum energie la acest preț universal. O știre Digi24 estimează scumpiri între 13% și 26% față de tarifele reglementate de până acum.

2. alegi o ofertă concurențială de la furnizorul tău actual sau de la oricare alt furnizor disponibil și închei un nou contract de energie electrică. ANRE tocmai a decis că aceste noi contracte pot fi încheiate până la 31 martie 2020 (pot fi încheiate și ulterior, desigur, doar că factura va fi mai mare în lunile fără contract concurențial).

Cum afli ce tip de client ești? La mine (Enel) scrie în factură în stânga sus, pe prima pagină. Cred că în facturile tuturor scrie asta, că probabil este o cerință a ANRE.

Cum găsești o ofertă mai bună la energie electrică

ANRE pune la dispoziție un comparator de tarife pe care vă rog să-l butonați cu atenție. Vă sfătuiesc să luați factura pe noiembrie sau decembrie și să o citiți cu atenție pentru a descoperi ce plătiți de fapt în acea sumă totală.

Există un preț per kWh și de obicei un preț de abonament per zi (adică faptul că ești “legat” la rețeaua lor, indiferent de cât consumi) și alte taxe diverse. La mine (Enel Electrica Muntenia) sunt detaliate în pagina 3 din factură.

Am introdus în comparatorul ANRE consumul din decembrie (230 kWh) și valoarea facturii mele (191 lei), plus faptul că sunt din București/joasă tensiune/casnic și mi-a arătat 103 alte oferte disponibile. 103!

Dacă dați click pe “vezi detalii” la oricare dintre ele, veți găsi aceleași tarife defalcate ca în factura de electricitate. Puteți astfel compara ușor oferta nouă cu cea anterioară ca să vedeți de unde apar reducerile de preț:

Atenție să nu comparați mere cu pere. Factura mea din decembrie este de fapt pe 38 de zile, de la 29 octombrie până la 5 decembrie, nu pe o lună (și nu știu de ce). Așa că de fapt plătisem 191 lei / 38 zile = 5,02 lei/zi curentul electric. Factura din noiembrie este pe o perioadă de 30 de zile și acolo am plătit 5,5 lei/zi.

Nu știu dacă valorile estimate în comparatorul ANRE sunt pe 30 de zile sau pe alte perioade, asta trebuie clarificat când contactați furnizorul și vedeți exact oferta sa. Bănuiesc că pe 30 de zile, deci mai bine calculați și comparați prețul/zi ca să fie cât mai simplu.

Dacă vreți alt abonament la furnizorul actual, contactați-l pentru un nou contract.

Dacă vă place oferta altui furnizor, contactați-l cum puteți pentru a încheia un nou contract și pentru procedura de transferare. Nu se schimbă nimic prin casă, nu trage nimeni alte cabluri de electricitate, ci doar trebuie să faceți niște drumuri cu acte pentru că “portarea” în domeniul energetic este ceva mai complicată.

Important de verificat: nu toți furnizorii acceptă să plătiți online factura sau să vă citiți singuri contorul sau să primiți factură electrică. Dacă aceste servicii contează mult pentru voi, verificați că sunt disponibile la furnizorul ales. Plata online a facturii ar trebui să fie posibilă la toți măcar prin metoda “old school” a transferului bancar în contul scris în factură.

Eu voi rămâne la Enel din simplul motiv că am zero chef de plimbat acte. Acum doi ani am refuzat chiar o campanie destul de bine plătită pe blog în care trebuia să-mi schimb furnizorul de energie electrică și să povestesc în 4-5 articole cum a decurs totul. Sunt prea comod pentru asta.

Nu că mă plâng de Enel. Îmi citesc singur contorul, plătesc online factura, n-am avut niciodată probleme cu curentul electric, sunt mulțumit de serviciile primite.

Voi încerca totuși să trec la un abonament Enel Online Fix, dacă voi putea. Scade un pic tariful pe kWh, scade semnificativ abonamentul zilnic (de la 0,5 la 0,19 lei), cresc ușor taxele de transport și introducere energie în rețea și accize și restul Update: rămân la fel acele taxe; atenție să nu comparați tarife fără TVA cu tarife cu TVA inclus, site-ul ANRE include și TVA din ce-mi dau seama. În funcție de perioada pe care este calculată oferta din site-ul ANRE, ar putea sau nu să fie mai bună. Asta rămâne să studiez eu.

Aș vrea însă energie din surse regenerabile și sunt dispus să plătesc în plus pentru asta pentru a încuraja furnizorul să cumpere sau să genereze energie verde. Văd că la alții este disponibilă, cum este E.ON, de fapt pe comparatorul ANRE apar 38 de furnizori ce au și energie verde disponibilă, dar nu știu dacă au și o ofertă integrală doar cu așa ceva.

Pentru Enel scrie că în 2018 au cumpărat 15% energie din solare și eoliene și 30% din hidro (iar pe site-ul Enel au altă statistică, poate pe 2019, cu 38% energie renewable versus 62% non-renewable), dar sunt pe acolo unii cu 100% solară sau 100% hidro. Nu-i un deal breaker pentru mine, dar sper ca în viitor Enel să poată oferi și un astfel de pachet, m-aș abona la el chiar dacă aș plăti în plus 25-30% pentru asta, să zicem.

Acum să zicem că majoritatea dintre voi v-ați fi prins ce trebuie să faceți în perioada următoare. Ajutați-vă însă părinții să facă un nou contract avantajos pentru ei, dacă este nevoie, că altfel vor plăti mult mai mult dacă timpul trece și vor fi facturați la tarifele serviciului universal.

asus s5507

    79 comentarii

  1. Factura pe noul furnizor va veni dupa 3 luni. Am incheiat in noiembrie noul contract (am trecut de la Electrica la Enel, avand o prietena care se ocupa), iar pana in februarie voi transmite in continuare indexul in aplicatia Electrica.
    Tot procesul a fost foarte simplu. Trimis pe whatap poze: buletin, contract casa, factura veche. Am primit pe mail un link cu documentele si daca esti de acord, dai accept. Ai posibilitatea sa ai totul online, dar sa si primesti fizic.
    Daca nu ai adresa de email (parinti, bunici), puteti opta sa primeasca acel link intr-un sms, iar daca nu au telefon cu net, va trimiteti sms-ul si intrati de la voi ( asa am facut cu bunica).
    Dupa care urmeaza sa fiti contactati si telefonic de cineva de la sediu pentru o confirmare si daca aveti alte intrebari.

      (Citează)

    • Nicolae Turcu

      06/01/2021 la 8:02 AM

      Tot procesul a fost foarte simplu…avand o prietena care se ocupa.
      Incearca s-o faci tu, sa vezi ce simplu e, mai ales sa alegi un alt furnizor!

        (Citează)

    • Bună ziua, ați trecut la Enel ce tip de contract ați ales? Fix online sau simplu? M at ajuta f mult un răspuns , vreau sa schimb și nu știu ce e mai convenabil .

        (Citează)

  2. e gresita comparatia pret/zi, chiar daca la unii ai taxa de rezervare zilnica defalcata.

    la mine factura vine pe 2 luni, impart pretul la kwh consumati, pana acum am avut 0,6-0,65lei. de acum incolo 0,8 la universal, ~0,7x la concurential in functie de ce aleg

      (Citează)

    • Da asta voiam sa zic si eu, nu stiu de unde a scos Radu pretul de 0.5lei per kw, cred ca e fara tarife.

      Pe sitela enel la oferta aia online fix iese spre 0.7 lei, iar eu de ex acum platesc undeva la 0.6 lei

      De asemenea eu am folosit comparatorul acela de pe ANRE si absolut toate ofertele sunt mai mari decat ce platesc acum, media e undeva la 10% mai mari (locuiesc in bucuresti)

      Asa ca reducerea aia de la 190 la 103 de care zice Radu nu cred ca e reala.

        (Citează)

    • edit: 103 nu e pret, ci e numarul de oferte, my bad, inca nu ma trezisem cand am citit.

        (Citează)

    • Ai dreptate, e bună și comparație cu preț total per kWh, chiar dacă ai și unele costuri fixe care nu intervin în ecuația asta.

        (Citează)

  3. “cresc ușor taxele de transport și introducere energie în rețea și accize și restul.”
    Astea nu sunt stabilite de ANRE, la fel pentru toată lumea?

      (Citează)

    • Da. Tarifele de transport sunt aceleași pentru toată lumea. Oferte de energie verde 100% au CEZ și Hidroelectrica.

      Am mers pe piața liberă de curent acum câțiva ani, a fost simplu și doar cu acte scanate și totul online. Apoi a venit OUG 114 și a devenit mai scump decât tariful reglementat :)

        (Citează)

    • Am greșit eu. Comparam tariful fără TVA din factură cu cel cu TVA din site-ul ANRE, care nu precizează că include TVA acolo. Voi schimba în articol.

        (Citează)

  4. La mine care am un contract din 2011 la enel, o sa creasca. La fel si la parinti. Sunt curios daca o sa scada la cineva.

      (Citează)

  5. ENEL au fost niste cretini, a durat 3 luni de zile sa actualizeze contractul nostru dupa ce ei ne-au contactat sa facem asta. 3 luni de zile ca sa proceseze o foaie!

    Am pus toate optiunile ENEL disponibile in excel, am facut calcul pe baza consumului nostru aproximativ si am luat optiunea cu totalul cel mai mic.

    De ce nu am trecut la alt furnizor cu totul? Pentru ca din ce am vazut in jur sunt niste tzepari ordinari, cu costuri ascunse de platesti mai mult decat o faceai inainte.

      (Citează)

    • Sunt pe Enel Fix Online de vreo 3 sau 4 ani, timp in care au tinut anual sa fie stupizi sau jegosi cu ceva.
      Maximul a fost in 2019, cand mi-au trimis prin posta o oferta de prelungire cu acelasi nume (“Enel Fix Online”-online prin posta), dar mult mai proasta decât ce afisau pe site in momentul respectiv (abonamentul zilnic era dublu, de exemplu). Cu manele gen “se considera aprobata tacit daca nu refuzati oferta in 20 de zile”. Data de pe oferta 1 aprilie, data postei 10 aprilie, ajunsa undeva pe 15 la adresa din buletin nu la cea de corespondenta, care e intamplator si loc de consum si pe care o am trecuta clar in contract. Mi-a facut o deosebita placere sa refuz oferta in ultima zi posibila si sa o cer pe cea de pe site.

      Poate cu ocazia liberalizarii totale gasesc in sfarsit o oferta semnificativ mai buna la alt furnizor, imi va face o deosebita placere sa ma mut. In toamna am renuntat la gazele de la Engie, dar nu pot spune inca mare lucru despre noul furnizor, astept facturile de iarna. Astia noi au si curent, poate pana la vara ma conving cu o oferta combinata daca se poarta frumos. Nu, nu sunt Tinmar, aia cu reclama pe bloguri :)

        (Citează)

    • Nu era neaparat reply pt Gaelex, c dar omentariile de pe blogul asta au o vointa proprie :)

        (Citează)

  6. Acu’ vreo 2 ani max, umblau astia de la enel din usa in usa cu oferte. O vecina a muscat si a facut un nou contract atrasa fiind de pretul mai mic la kilowat. Cand au inceput sa vina facturile, suma de plata era mai mare ptr ca kilowatu avea pret mai mic, dar crescuse pretul la restul serviciilor: taxe cogenerare, transport etc. Habar n-aveam ce sint alea la momentu ala. A vrut sa rezilieze, a ajuns pe la opc. In final a rezolvat. Ideea e sa nu va uitati doar la pretul kilowatului daca alegeti alta oferta. Pretul final din factura contine si alte servicii. Si astia sint bulangii si nu spun tot. Te imbrobodesc frumos cu tot felu de oferte.

      (Citează)

    • Alea sunt taxe impuse de ANRE și aceleași pentru toți. Prețul a crescut ulterior pentru că OUG 114. Aia ce se mai chema și taxa pe stâlp.

        (Citează)

    • Da este absolut sinistru, e incredibil de greu de inteles pana si ce scrie in factura de curent, darmite o oferta. De aia am refuzat in anii trecuti toate ofertele “binevoitoare” de la Enel.
      E mai rau decat la nemernicii cu telefonia mobila.

        (Citează)

    • Blackskull: Cand au inceput sa vina facturile, suma de plata era mai mare ptr ca kilowatu avea pret mai mic, dar crescuse pretul la restul serviciilor: taxe cogenerare, transport etc. Habar n-aveam ce sint alea la momentu ala. A vrut sa rezilieze, a ajuns pe la opc. In final a rezolvat.

      Și eu știu că alea sunt fixate de ANRE, un fel de taxe impuse de stat.

      Pentru facturile complicate trebuie să mulțumești tot ANRE-ului, care atât a putut să facă.

        (Citează)

  7. Vezi ca faci o greseala cand imparti totalul facturii la 38 de zile. Tu de fapt contractezi cu furnizorul doar componenta Pretul energiei Tg, eventual si componenta fixa, care e de fapt un abonament de rezervare, la mine de 0,22 lei pe zi, adica fabuloasa suma de 6,6 lei pe 30 de zile. De altfel sunt si oferte in care acest abonament zilnic este zero. In rest, celelalte componente au acelasi pret pentru zona ta, indiferent de furnizor, fiindca sunt preturi fixate de distribuitor, taxe si accize. Eu sunt deja la al treilea contract in ultimii 5 ani si pot sa spun ca efortul de schimbare a contractului e minimal, cateva documente scanate si trimise prin email. De asemenea vezi ca sunt si oferte de pachete (gaz energie electrica) care chiar daca pe comparator par mai scumpe, luate impreuna per total sunt convenabile.

      (Citează)

    • Așa este, ar trebui să calculez ceva mai bine, că unele costuri sunt fixe, altele au și unități de măsură. Per total, însă, diferențele nu ajung să fie semnificative.

      Gaz am de la bloc, apare la întreținere.

        (Citează)

  8. Hai sa fac un rezumat la ce am facut pana acum:

    Am comparat pe ANRE folosind datele din ultimele facturi, date introduse intr-un excel. Eu am consumul de curent cam 200 kwh/luna si de gaz 11000 kwh sau 1100 m3 pe an.

    -in octombrie am incercat sa trec cu gazul de la Engie la Enel, totul online, simplu, frumos.
    Doar ca, eu stau pe strada Harmanului si desi in buletin, in contractul de apartament si scrisa de mine pe site-ul lor scrie strada Harmanului, am primit actele cu strada Fundatura Harmanului. I-am sunat le-am zis, m-a sunat o tanti pe 30 decembrie sa ma convinga sa facem prin telefon, am zis pas.

    -ieri am trimis mail la Tinmar Energy, pentru gaz si electricitate, aseara am primit pe mail toate actele, pdf-uri editabile. Au o aplicatie super, are chiar cont demo.
    La electricitate nu prea economisesc nimic dar la gaz as economisi 200 lei/an

    -la CEZ, la gaz, as economisi 300 lei/an dar site-ul lor e praf, am incercat 8 ore sa contractez online, aplicatia nu merge, e crapata, plus review-uri proaste in GPlay de plati cu cardul neefectuate, aplicatie crapata de zeci de ori etc.

    -am citit review-uri foarte bune despre Nova Gas, am testat site-ul lor, e OK, preturi OK.

    -Restart Energy au site-ul virusat, au un .exe pe pagina (troian ceva) si nici nu merge, am intrat de pe laptopul de munca prin VPN si mi s-a inrosit ecranul.

    -Hidroelectrica au metoda de contractare si trimitere index doar pe mail, probabil in dosar cu sina.

    -Digi au cel mai scum pret la energie electrica si nu vand gaz, plus ca trebuie sa merg la ei la sediu

    In concluzie, pentru Brasov, desi la Electrica Furnizare as avea cam acelasi pret, merg pe Tinmar Energy si la gaz si la curent. Platesc cu 100 lei/an mai mult decat as plati la CEZ dar economisesc per total 200 lei fata de Engie si merita pentru aplicatie si relatia cu clientul.

      (Citează)

    • Și eu sunt uimit de cât de slab este suportul comercial la Enel. Știu foarte mulți oameni care se plâng de ei.

      Singura mea interacțiune a fost acum vreo 5 ani, când am modificat online un contract. A mers totul bine.

      Doi ani mai târziu, Matilda s-a luptat vreo 2 luni cu diverși operatori telefonici pentru că nu a mai mers atât de bine la un contract de-al ei. Nu înțeleg cauzele.

        (Citează)

  9. Imi poti spune Radu de ce comentariile mele sunt sterse?

      (Citează)

  10. Salut!
    In vara m-am mutat cu gazul de la Engie la Restart Energy. Sunt foarte multumit, platesc cu 10% mai putin decat as fi platit la Engie. Fiind asa de multumit si de site si de platforma lor, am depus actele sa ma mut si la curent.

    Costi, si eu intru de pe laptopul de munca cu VPN, dar fara probleme.

    Eram deja la Enel pe piata concurentiala si plateam 0.73 KWh (toate taxele incluse). Acum voi plati 0.66. La consumul meu, economisesc 30-35 lei / luna, mi se pare important.

    Consider ca trebuie sa luam actiune impotriva acestor mamuti care au monopolizat piata. Marele ENEL are cel mai prost site din cate exista. Sunt niste mafioti la cel mai inalt nivel. Cred ca cu cat piata va fi mai divizata, cu atat va fi mai bine pentru consumator.

    Numai bine!

      (Citează)

    • Salut Coco, nu contest ca au oferta buna ca doar am calculat pe ANRE.

      Dar prima intalnire cu un serviciu conteaza. Am intrat si acum pe site, cu Chrome, Mozila, IE si de pe mobil cu Brave, Chrome. Nimic, pagina alba, zero.

        (Citează)

  11. OT: tot de la începutul anului trebuia să se aplice și sistemul de garantie-returnare pentru PET-uri nu?
    Am întrebat la MegaImage-ul de cartier dar inca nu știau nimic.
    @Radu tu ai incercat, știi mai multe despre sistemul asta?

      (Citează)

    • Nu știu nimic, eu le duc la un coș de gunoi din cartier pentru plastic-metal. Dar nu cred că strâng mai mult de 3-4 pet-uri pe lună, că am filtru de apă, sucuri nu consum (poate doar la doză), bere iau din aia de bogați, la doză sau sticlă.

        (Citează)

  12. Radule , esti (imi pari) foarte naiv cand spui ca ti-ai facut temele si tu crezi ca o sa scada . Pai cum sa scada daca aia 5 au monopol . Isi vor impune pe ograda lor ce cheltuieli vor vrea , vor lua mii de masini chiar daca nu vor avea nevoie pentru ca vor fi platite din cheltuielile cu transportul si transformarea de la joasa la inalta si invers.

    Nu poti emite pretentii de concurential cand nu poate fi asa – de aici incolo doar va creste , din pacate . AIK energy a avut probleme si pe piata de gaze care s-a “liberalizat” la jumatatea anului, nu stiu cum au luat licenta sa ofere mai departe si aici . Ce e prost ca nu a fost mentionat de nimeni si va pierde guvernul actual ca imagine , este ca acest aspect este combinatia guvernului Nastase (da acum 17 ani) cand a format grupul de baieti smecheri din energie . Retineti .

    Daca nu dadeau drumul la 01.ian.2021 intram in proceduri de infringement pentru lipsa pietei concurentiale . Va mai povestesc daca vreti :))

      (Citează)

    • vor lua mii de masini? transportul din oferta/factura se refera la kw, nu la km.

      Transportul energiei de la producator la distribuitor se face doar de catre Transelectrica(400kV) -cost fix in functie de zona

      Distributia energiei se face de la transportator la utilizator 110kV > 20kV > 400V > 220V. Cei 5. -cost fix si cel mai mare pt ca intra multe retele, echipamente, oameni

      Furnizorul poate fi oricine( cei 103 ) cu un laptop si o firma care intermediaza, factureaza energia consumata de clientul final. Ex: eu imi fac firma de telefonie mobila, nu am nici o antena, doar un laptop si un site dar atrag clienti, vand cartele , abonamente, facturez si platesc catre orange, vdf utilizarea retelei, site-uri, servere, fibre.

        (Citează)

    • @Liviu: păi dacă acel comparator ANRE îmi spune că sunt acum disponibile oferte mai bune decât cea pe care o am eu în prezent, mă aștept să scadă factura, nu?

      O piață concurențială la asta ar trebui să ducă. Ca la telefonie, a venit Cosmote cu o ofertă bună, au scăzut și ceilalți tarifele. Asta a fost ideea din spatele acțiunii, cel puțin.

      Sunt foarte mulți furnizori pe piață. Mă aștept ca în anii următori mulți să fie cumpărați de firmele mai mari și să urmeze o consolidare, așa cum s-a întâmplat și pe la curierat, pensii pilonul 2, magazine online șamd. Ce-o fi atunci rămâne de văzut.

        (Citează)

  13. Asa cum ai spus sunt foarte multe opinii in spatiul media si in cele mai multe cazuri sunt proaste.
    Ceea ce ai mentionat mai sus este perfect adevarat cu o mica exceptie: tarifele de distributie (cele mentionate de tine ca avand impact in investitii) sunt in continuare reglementate. Singura componenta care a fost “liberalizata” este pretul energiei si anume acum acest pret va reflecta pretul de tranzactionare a energiei la bursa, si nu va mai fi “subventionat” de stat.
    Liberalizarea pietei a fost facuta acum ani de zile (cred ca in jur de 10 deja) dar majoritatea oamenilor au fost reticenti in a schimba furnizorul din diferite motive de asta subiectul este asa de fierbinte acum. In mod sigur, cei care nu schimba vor “suferi” minimal pentru ca desi dispare subventia marirea de factura lunara e mai putin de un pacht de tigari de exemplu… iar daca compari cu restul tarifelor concurentiale sunt in jur de 5 lei/luna plus sau minus.
    Da, comuincarea a fost deficitara, dar nu e nimic nou nici pentru domeniu, nici pentru romania in general… din pacate.

      (Citează)

  14. Trebuie sa ștergi partea asta: ANRE impunea distribuitorilor un preț maxim per kWh, iar distribuitorii se plângeau că acesta este prea mic și asta îi împiedică să facă investiții suplimentare în rețeaua de electricitate sau în serviciile oferite (modernizări, contoare inteligente, investiții în energie verde șamd, de exemplu).
    Distribuitorul este cel care distribuie energia, adică cel care are rețelele electrice prin care ajunge energia la noi, iar furnizorul este cel care o vinde. Practic, furnizorul iti aduce energia prin rețelele distribuitorului și plătește pentru asta taxa de distributie. Pe viitor, dacă vei avea întreruperi, vei suna tot la Enel, dar la E-Distributie, nu la Enel Energie.
    Distribuitorii se supun unor reglementari complet diferite și nu au legătură cu acest subiect. Ce ai scris tu mai sus rămâne în continuare valabil. Astfel, de curând s-au modificat ceva legi, iar toți operatorii economici și persoanele fizice care vor sa se racordare la rețea, vor depune o cerere și le se va face rețeaua gratis din partea distribuitorului. Gratis care nu e gratis deoarece toate aceste investiții vor fi recunoscute de ANRE în tariful de distribuție, cel despre care vorbeam mai sus. Ca sa fiu mai clar, începând de anul acesta, noi vom plăti ca prostii racordarea la rețea a tuturor operatorilor economici, cum ar fi benzinăriile, Emag, etc.

      (Citează)

    • Da, știu ce zici, dar am preferat să o țin la modul simplu. Ar fi prea lungă discuția privind lanțul energetic al României de la generare la transport pe mai multe tensiuni și apoi la ușa clientului.

      Din discuțiile mele cu toți cei implicați (am fost la diverse conferințe în anii trecuți și urmăresc subiectul energiei electrice), mai puțin Transelectrica desigur, toți se plâng că prețurile fixate de ANRE îngheață investițiile în dezvoltarea rețelelor în special în zona de joasă tensiune și distribuție la ușa clienților.

        (Citează)

  15. Pe forumul softpedia uneori mai prinzi si cate un om normal si harnic care face tabele cu comparatii – am gasit asta, inca nu l-am verificat.
    https://drive.google.com/file/d/14INmv_sAsibrJ660ctd7n9pP4TGAmiYw/view?fbclid=IwAR1TLDJPWQ7LfBaggPb6m69g2OsU8iaw0SCBjWxHuWCwsdD9qCROsFx3QsY
    Nu o luati ca atare, verificati datele inainte de a trece la un alt furnizor.

      (Citează)

  16. Tipic Romania, adica cum sa complicam o treaba simpla. Ma refer la taxele de pw langa pretul pe kw. Aici in Germania ai 2 taxe: kw/h si transportul. Asa puteau face si in Romania, sa bage gramezile alea de taxe/comisioane intr-o taxa comuna si era foarte simplu pt. oameni.

      (Citează)

  17. Radu zice:

    prețul electricității în România este relativ mic

    .
    Ma miram sa nu o dai si tu in harfe din astea neoliberale si in monologul actionarilor care vor cat mai mult profit pe spatele clientului.
    Dar salariul mediu si cel minim pe economie, de ce nu le compari cu cele din Euopa Centeala, de exemplu? Cu cele din tarile fostului grup de la Visegrad, de exemplu? Ca sa nu zic Austria, Spania si altele? Ai?
    Asta apropo de comparatul de mere cu pere.
    In rest da, felicitari pentru abordarea subiectului – e foarte util sa avem cat mai multe puncte de vedere si cat mai multe comentarii pe o chestie (liberalizarea pietei) care a fost facuta numai pentru profitul revanzatorilor de energie.

      (Citează)

    • Salut, Ion. Nu are nici un rost să facem comparații.

      În primul rând că n-am comparat nimic, am zis doar că nu mi se pare că plătesc mult pentru ceva vital. Nu-mi pasă așa tare de salariile din alte țări, important este cât pot câștiga aici.

      Este mai ieftină energia electrică în Austria? Nu știu. Să presupunem că o fi. Chiria este mai scumpă sau mai ieftină pentru aceeași suprafață în centrul Vienei față de centrul Bucureștiului? Sau asta nu contează și trebuie să ne limităm comparația doar la energie, nu și la restul cheltuielilor cu locuința? Dar Internetul cum este? Mai scump sau mai ieftin la noi?

      Tu ai vrut să intri în comparații, dar unde le oprești? Că sper că le vei opri la totalul costurilor lunare pe o suprafață similară dintr-o zonă similară a unei alte capitale. Să-mi spui și mie cum iese calculul, dacă-l faci până la capăt, nu doar în privințele care-ți convin.

      Eu stau ziua cu un televizor mare care funcționează minim 10 ore, două PC-uri deschise, un espressor de 2000 W pornit câteva ore, vara cu aer condiționat non stop, niște lumini decorative care pornesc automat seara (nu că alea ar consuma mult), avem mașină de spălat vase, cuptor electric și alți asemenea consumatori ocazionali. Plătesc cam 160 de lei pe lună, în medie. Nu mi se pare mult pentru câți consumatori am în casă. Dacă ție ți se pare, mută-te în țările fostului grup de la Visegrad, dar parcă mai bine vorbim de situația reală de aici.

        (Citează)

    • Vai ce te-ai atacat. Omu a zis ceva simplu, mai ușor cu mirarea ca vezi doamne energia electrica e ieftina în România, a zis ca nu are rost sa faci afirmația asta fără sa pui în balans costul energiei vs salariu. Deși poate ca preț pe kw în ro ar fi mai ieftin, ca procent din salariu cheltuit pe energie poate e mai mult.
      Liberalizarea nu are cum sa duca in viitor la preturi mai mici, nu inteleg ce logica ai când zici ca ei se plâng de tarifele anre care ii impiedica saracii sa facă investiții. Pai ce inseamna asta, nu ca vor sa poată mari prețul ca să aibă de unde face investiții? Cum de tu inteleg invers?
      Atât timp cât energia este distribuita de firme private al căror scop este profitul vs o firma de stat al cărui scop este serviciul în sine, se va incerca creșterea prețului cât de mult permite plafonul de suportabilitate al consumatorului. Scopul lor nu este sa ai tu curent la un preț bun ci sa scoată cât mai mult profit din faptul ca tu ești nevoit sa folosești curent.

        (Citează)

  18. depinde de ce se potriveste mai bine pt tine.
    ex personal: am o a doua locatie unde nu stau mereu, la enel plateam luna de luna, cel putin 15 ron(30 zile x taxa rezervare zilinica) chiar daca nu era nici macar un bec aprins ca consumator. de 2 ani sunt mutat la alt furnizor unde sunt putin mai scumpi la kw/h, dar nu au taxa de rezervare. platesc marginal mai mult in alea 2 luni cand sunt acolo, dar restul anului factura e 0

      (Citează)

    • Da, dar cred că cei cu o a doua casă se gândesc singuri la asta.

      Mai este și alt avantaj: unele abonamente au tarif diferențial în funcție de ora de consum, deși ai nevoie de contor inteligent pentru asta.

      Energia ar trebui să fie mai ieftină noaptea, că nu-i cerere atât de mare pentru ea. În același timp, tu poate vrei ca noaptea să-ți încarci mașina electrică sau să pui rufele la spălat sau să faci cozonaci, deci ai fi avantajat de un contract cu tarif diferit în funcție de intervalul orar.

      Nu știu dacă mai există din acestea, nu m-am uitat cu atenție după ele.

        (Citează)

  19. Acum 4 ani m-am mutat la casa si am semnat ca primarul contractul cu Enel. Dupa ceva timp, adica vreo 2 ani si jumatate, am facut asa o comparatie a pretului pe kwh intre cele doua facturi, cea de la casa si cea de la apartament, ca inca mai am si apartamentul inchiriat. Si vad ca la casa plateam 80 bani/kwh, iar la apartament 60 bani/kwh, ca era contract vechi, din 2005. Evident ca la casa aveam contract concurential, cu rezervare pe zi si pret mai mare la kwh. Citind pe net am gasit ca furnizorii sunt obligati sa accepte sa furnizeze electricitate la pret reglementat, asa ca am cerut prin email trecerea la pret reglementat si in doua zile am primit noul contract de la Enel, am trecut la 60 bani/kwh. Au inghitit-o, nimic de zis. Retineti, acest pret era pentru Bucuresti/Ilfov, ca in restul tarii era putin mare cu cativa bani. Acum Enel mi-o trage, ca orice oferta este pe la 67-69 bani/kwh.

    Fiti atenti la oferte, ca am studiat bine problema. Am inceput cu cea mai buna, AIK whatever, compania este in insolventa si deja are contract reziliat cu Electrica pentru furnizarea a nu stiu cati MWh contractati acu ceva timp, ca nu are scrisoare de bonificatie de la banca, etc.

    Urmatoarea oferta, de la Restart Energy, trebuie analizata in detaliu si citit si fine print-ul: pretul ala foarte bun de 62 bani/kwh este, atentie, batai de tobe, tam-tam… pentru 1 an de contract sau primii 1000kwh pe an. Dupa care factureaza umpic mai mult, de la 25 bani/kwh la 28.5 bani/kwh (pret de baza curent, fara nimic altceva, taxe, accize, transport, tva), asta insemnind de la 62 bani la 66 bani pret final pe factura. Eu consum cam 240-280 kwh pe luna, deci termin ratia in 4 luni. Faceti calculele si vedeti cum iesiti. Oferta lor e pentru garsoniera si client o persoana singura, fara router wireless, care tine tv-ul pornit 3 ore pe zi.

    Enel le-o trage tuturor clientilor sai, in sensul ca are un pret mai mic pentru clientii noi si un pret mai mare pentru clientii existenti, take it or leave it. Daca mergeti pe site-ul lor vedeti aceasta diferentiere, oferte pentru clienti noi si oferte pentru fraieri existenti.

    Cea mai buna oferta pare cea de la SPEEH Hidroelectrica.

      (Citează)

    • finch: pentru 1 an de contract sau primii 1000kwh pe an

      Toate sunt pe un an. Aia cu primii 1000 kWh poate fi problematică, că eu îi consum în 5 luni.

        (Citează)

    • Așa e cu Restart. Eu consum 500 kwh lunar, deci am calculat direct cu 0.66. Tot sunt mulțumit.
      Eu le-am dat și mail să îmi spună băbește: la Enel am platit 387 lei, cât plătesc la voi? Mi-au răspuns repede că pentru primii 1000 kwh 332 parca, iar ulterior 351. Transparent.

        (Citează)

  20. Costi:
    Salut Coco, nu contest ca au oferta buna ca doar am calculat pe ANRE.
    Am intrat si eu si primesc HTTP error 500 :))

    Dar prima intalnire cu un serviciu conteaza. Am intrat si acum pe site, cu Chrome, Mozila, IE si de pe mobil cu Brave, Chrome. Nimic, pagina alba, zero.

      (Citează)

  21. Radu vrea sa para informat dar nu este. Face confuzie intre distribuitor si furnizor,
    pretul nu se liberalizeaza complet si distribuitorul oricum nu are nicio treaba in povestea asta. Liberalizarea este facuta deja de cativa ani, doar ca pana acum statul impunea un tarif fix, reglementat, destul de mare, pt consumatorii care nu trecusera pe piata concurentiala. Tariful de furnizare reglementat nu era in niciun caz cel mai mic de pe piata, doar ca era “fix”, neputand fi modificat de catre furnizor, ci doar de catre stat, care il mai ajusta in plus din cand in cand.

    Pretul energiei electrice per KWh este format din:
    – tarif de furnizare (aici se include si pretul de productie) – merge la furnizor si acesta plateste mai departe producatorul/producatorii de la care cumpara energia;
    – tarif de transport (doua componente distincte) si tarif servicii sistem – merge la Transelectrica, compania nationala care detine retelele de transport de inalta tensiune si asigura echilibrarea sistemului energetic national;
    – tarif de distributie – merge la distribuitori; acestia au monopol pe cate o regiune geografica, adica intr-o regiune exista un singur distribuitor (ca exemplu, in B si IF este Enel Distributie Muntenia). Distribuitorul este cel care are reteaua de medie si joasa tensiune din localitati, punctele de transformare, cablurile electrice si contorul de la consumator.
    – tarife care merg la stat – contributie cogenerare, certificate verzi, acciza, TVA.

    Pe langa costul pe KWh, furnizorii mai pot percepe si un “abonament” zilnic. Uzual este intre 0.19 si 0.6 lei/zi, dar sunt si oferte fara acest abonament.

    Singurul tarif care se liberalizeaza este cel de furnizare, restul sunt in continuare fixe si sunt stabilite de catre ANRE. Din totalul costurilor, tariful de furnizare poate fi de 40-50%.

    Cum pretul de furnizare este singurul variabil, in functie de acesta se compara diferitele oferte.
    Cele mai bune oferte pt Bucuresti/IF sunt in jurul a 0.24 lei pret de furnizare.
    E clar ca un pret de 0.24 va duce la un pret final/KWh mai mic decat unul de 0.28, dar trebuie vazut si abonamentul perceput si celelalte conditii contractuale (perioada de timp in care tariful de furnizare este fix, termenul de plata, modalitatea de citire a contorului, transmiterea facturii, eventuale servicii extra – asigurare de bunuri sau interventii)

      (Citează)

    • Eu sunt dintre ăia care a mers la vreo 8 conferințe despre energie până acum, din când în când mă uit pe site-ul Transelectrica la ce se mai întâmplă prin țară și știu cum merge lanțul de energie.

      Este o diferență însă între a ști astea și a explica simplu care-i treaba cu liberalizarea. Articolul trebuie să explice simplu ce se întâmplă acum. Cei care știu diferența între furnizor și distribuitor nu cred că aveau nevoie de explicații.

        (Citează)

  22. Eu tot nu am inteles pe deplin ce presupune pretul de tip UNIVERSAL.
    Adica pot intelege ca un pret CONCURENTIAL este dependent de piata si intri parctic in jocul pietei. Aici furnizorul iti poate face o oferta, formata din pret fix sau variabil depedente te negocierile lui si un set de conditii, cum ar fi durata minima a contractului.
    Ar fi ca in cazul creditelor cu dobanda variabila, iti asumi tu riscul de fluctuatie, negativa sau pozitiva.

    Dar in cazul pretului UNIVERSAL ce este diferit? Doar ca e mai mare? Nu as crede. Trebuie sa mai fie alte “beneficii” care sa justifice un cost mai mare decat cel concurential. Oare e vorba doar de lipsa perioada minima contractuala?

    In acelasi context imi aduc aminte acum cativa ani cand a fost nebunia cu trecerea la preturi concurentiale, multi au beneficiat de preturi mai mici la inceput dar cand le-au expirat ofertele initiale s-au trezit cu preturi concurentiale mult mai mari. Au venit toti cu coada intre picioare inapoi la preturile reglementate.

    Revin deci, poate cineva sa ne explice ce inseamna un tarif UNIVERSAL, cu toate dedesubturile sale?

      (Citează)

  23. Marean:
    Da asta voiam sa zic si eu, nu stiu de unde a scos Radu pretul de 0.5lei per kw, cred ca e fara tarife.

    Pe sitela enel la oferta aia online fix iese spre 0.7 lei, iar eu de ex acum platesc undeva la 0.6lei

    De asemenea eu am folosit comparatorul acela de pe ANRE si absolut toate ofertele sunt mai mari decat ce platesc acum, media e undeva la 10% mai mari (locuiesc in bucuresti)

    Asa ca reducerea aia de la 190 la 103 de care zice Radu nu cred ca e reala.

    Degeaba comparați valorile facturii indicate in comparatorul ANRE in urma selectarii ofertelor valabile la zi (in 2021) cu valoarea facturii aferente aceluiași consum din anul 2020. De la 01.01.2021 au crescut toate tarifele reglementate de transport si de distribuție, deci implicit valoarea facturii la zi va fi mai mare decât cea din 2020.
    Relevant pentru luarea deciziei de schimbare a furnizorului sau a tipului de contract, respectiv a ofertei, este comparatia intre valorile indicate de comparator intre ofertele aferente serviciului universal si cele din piața concurențială, ambele categorii valabile in 2021.
    Tarifele de transport si de distributie, cogenerarea si certificatele verzi sunt aceleasi la toti furnizorii, indiferent de tipul pieței, deci ceea ce face diferența este pretul energiei active si al abonamentului, daca este cazul.

      (Citează)

  24. E.ON sunt mizerabili, pe site nu ai dreptul sa descarci factura daca nu activezi Factura Electronica, ar merita o sesizare la ANPC.

      (Citează)

    • Păi cum să descarci un document electronic dacă nu ai activat opțiunea de electronic întâi? Poți încerca la ANPC, n-ai nimic de pierdut.

        (Citează)

    • Nu, nu, are dreptate. Sunt 2 chestiuni foarte diferite. Una este să ai factura și în format .pdf și alta să fie factură electronică.

        (Citează)

  25. Foarte corect ce spune Vio.

    Încă o data, atenție mare la toate condițiile ofertelor pe care le analizați.

    Pe de alta parte sa dam puțin credit lui Radu pentru analiza făcută. Deși nu e perfecta, e pe calea cea buna.

    vio:
    Radu vrea sa para informat dar nu este. Face confuzie intre distribuitor si furnizor,pretul nu se liberalizeaza complet si distribuitorul oricum nu are nicio treaba in povestea asta. Liberalizarea este facuta deja de cativa ani, doar ca pana acum statul impunea un tarif fix, reglementat, destul de mare, pt consumatorii care nu trecusera pe piata concurentiala. Tariful de furnizare reglementat nu era in niciun caz cel mai mic de pe piata, doar ca era “fix”, neputand fi modificat de catre furnizor, ci doar de catre stat, care il mai ajusta in plus din cand in cand.

    Pretul energiei electrice per KWh este format din:
    – tarif de furnizare (aici se include si pretul de productie) – merge la furnizor si acesta plateste mai departe producatorul/producatorii de la care cumpara energia;
    – tarif de transport (doua componente distincte) si tarif servicii sistem – merge la Transelectrica, compania nationala care detine retelele de transport de inalta tensiune si asigura echilibrarea sistemului energetic national;
    – tarif de distributie – merge la distribuitori; acestia au monopol pe cate o regiune geografica, adica intr-o regiune exista un singur distribuitor (ca exemplu, in B si IF este Enel Distributie Muntenia). Distribuitorul este cel care are reteaua de medie si joasa tensiune din localitati, punctele de transformare, cablurile electrice si contorul de la consumator.
    – tarife care merg la stat – contributie cogenerare, certificate verzi, acciza, TVA.

    Pe langa costul pe KWh, furnizorii mai pot percepe si un “abonament” zilnic. Uzual este intre 0.19 si 0.6 lei/zi, dar sunt si oferte fara acest abonament.

    Singurul tarif care se liberalizeaza este cel de furnizare, restul sunt in continuare fixe si sunt stabilite de catre ANRE. Din totalul costurilor, tariful de furnizare poate fi de 40-50%.

    Cum pretul de furnizare este singurul variabil, in functie de acesta se compara diferitele oferte.
    Cele mai bune oferte pt Bucuresti/IF sunt in jurul a 0.24 lei pret de furnizare.
    E clar ca un pret de 0.24 va duce la un pret final/KWh mai mic decat unul de 0.28, dar trebuie vazut si abonamentul perceput si celelalte conditii contractuale (perioada de timp in care tariful de furnizare este fix, termenul de plata, modalitatea de citire a contorului, transmiterea facturii, eventuale servicii extra – asigurare de bunuri sau interventii)

      (Citează)

  26. “Aș vrea însă energie din surse regenerabile”
    :))) oameni fara ocupatie
    NIMENI nu vrea sa plateasca mai mult, pt ce?
    centralele oricum merg.

      (Citează)

    • La propriu eu vreau să plătesc mai mult pentru așa ceva.

      Mă costă și să reciclez, dar o fac oricum. Zi mersi că unii vor să facă asta, respiri si tu aer mai curat.

        (Citează)

  27. Imi explica si mie cineva de ce costul a 2911 kwh creste de la 1120 lei la peste 1760 lei? Minim!
    Sau toti au pret bun pentru primii 150 kwh si atat?

      (Citează)

  28. Ultima făcură emisă de Enel o am cu estimare 99kwh pe o perioadă de 30 de zile, cost 58 lei.
    Pe comparatorul Enel cel mai mic preț e 60 iar cel mai mare 112.
    Nu înțeleg cu as primi un preț mai mic fata de tariful reglementat

    LE: trec de la reglementat la universal, daca nu aleg oferta concurențială. Universal la Enel o să mă coste 72… Deci ar trebui aleasa o oferă de piață concurențială.

      (Citează)

  29. Părerea mea este ca ai scris ceva complet greșit și ar trebui sa ștergi, eu știu ca ești un tip care se documentează mult, dar este complet greșit ce ai scris. Nu trebuie sa continui cu greșeala.
    Referitor la preturile stabilite de ANRE, normal ca se plâng, dar asta nu înseamnă că este si adevărat. ANRE recunoște toate investițiile în tariful de distribuție.
    Distribuția pana la ușa clientului, adică rețeaua de distribuție, o plătea pana de foarte curând clientul, nu înțeleg despre ce vorbești.
    Începând de anul asta, o vom plăti noi prin tariful de distribuție.
    Ca sa fie clar, un mega image solicita racordare la rețea, operatorul executa fara costuri din partea mega image, iar ANRE baga investiția în tarif, iar la anul noi plătim tariful de distribuție mai mare.
    Ei aveau alte investiții de făcut și nu prea au făcut. Aveau investiții de făcut prin contractul de privatizare, dar nu au respectat. Deci, cred ca ar trebui sa mergi și la alte conferințe, nu doar la cele organizate de ei.

    nwradu:
    Da, știu ce zici, dar am preferat să o țin la modul simplu. Ar fi prea lungă discuția privind lanțul energetic al României de la generare la transport pe mai multe tensiuni și apoi la ușa clientului.

    Din discuțiile mele cu toți cei implicați (am fost la diverse conferințe în anii trecuți și urmăresc subiectul energiei electrice), mai puțin Transelectrica desigur, toți se plâng că prețurile fixate de ANRE îngheață investițiile în dezvoltarea rețelelor în special în zona de joasă tensiune și distribuție la ușa clienților.

    nwradu:
    Da, știu ce zici, dar am preferat să o țin la modul simplu. Ar fi prea lungă discuția privind lanțul energetic al României de la generare la transport pe mai multe tensiuni și apoi la ușa clientului.

    Din discuțiile mele cu toți cei implicați (am fost la diverse conferințe în anii trecuți și urmăresc subiectul energiei electrice), mai puțin Transelectrica desigur, toți se plâng că prețurile fixate de ANRE îngheață investițiile în dezvoltarea rețelelor în special în zona de joasă tensiune și distribuție la ușa clienților.

      (Citează)

  30. Pentru ca Radu vede mai departe de farfuria de mâncare de pe masa de astăzi. Pentru ca probabil a văzut la viata lui un oraș poluat. Pentru ca rezervele fosile se vor termina și ar fi interesant ca atunci când se întrerupe curentul din lipsa de combustibil sa încerci sa descoperi cum faci energie din vânt îndeajuns încât sa functioneze o rețea. Altfel copii noștri vor trai în evul mediu.

    bogdan:
    “Aș vrea însă energie din surse regenerabile”
    :))) oameni fara ocupatie
    NIMENI nu vrea sa plateasca mai mult, pt ce?
    centralele oricum merg.

      (Citează)

  31. Pe comparatorul ala de preturi toate ofertele rezultate sint peste cat platesc acum. Nu este nici una mai buna decat acum.
    Daca aleg sa nu fac nimic si sa raman pe serviciul universal imi arata ca o sa platesc x lei. Daca aleg cea mai buna oferta enel imi arata tot x lei. Deci…..

      (Citează)

  32. Este o greșeală în articol, nu exista legătură între liberalizarea pietei și crearea de centrale verzi. Nici una. Unul produce, altul distribuie și altul furnizează. De obicei studiezi mai bine, de data asta nu ai facut-o. Problema este ca cititorii tai iau de bun ce scrii, iar acum ai greșit complet.
    Energie verde se va produce când va fi profitabil sa o vinzi. Nu pot uita cum am rămas fără nimic de munca când s-a modificat legislația în domeniu de pe o zi pe alta, a scăzut valoarea certificatelor verzi și s-au oprit toate investițiile.

      (Citează)

    • Investiții de genul micro hidrocentrale făcute ca să distrugă râurile și sa scoată bani din certificate verzi pentru șmecheri?

        (Citează)

  33. Cu cat creste pretul pe kw/an? Ca peste un anume procent ar fi bine de luat in considerare oferte cu pret fix pe termen mai lung.

      (Citează)

  34. Pentru cei care vor sa treaca la o companie cu energie 100% regenerabila, impartasesc experienta mea.

    Acum un an am trecut la SPEEH HIDROELECTRICA, producator si furnizor energie 100% regenerabila.

    Contract primit fizic prin posta (ooo Doamne..) ce contine o clauza ca poti schimba furnizorul doar o data pe an cand se termina contractul, ce se reinnoieste pentru inca un an automat.
    Ok, trecut peste, mergem inainte. Am inteles ca aceasta clauza oricum nu se respecta musai (adevarat, fals, nu stiu).

    Dupa 3-4 facturi (factureaza bilunar) constat ca au dublat o luna. Si am facut sesizare pe mail.
    La telefon nu raspunde nimeni oricum.
    Am primit un raspuns ca va fi rezolvat ziua urmatoare si cam atat pana astazi. De atunci au trecut 5 luni si nu m-au facturat de atunci.

    Desigur am revenit cu mailuri si la fiecare citire a contuarului, amintesc sa remedieze situatia.

    Totul este inchis si nu am ce face, poate OPC.

    Facturile sunt primite pe mail, nu exista “contul meu”.

    Probabil o sa prind curaj sa fac sesizare la OPC.

    Daca vrei sa incercati si voi 100% energie regenerabila de la Hidroelectrica, bafta!

    Partea buna este ca citirile (mailul trimis la inceputul lunii) sunt operate corect iar factura contine aceste informatii, ceea ce mi-a placut.

      (Citează)

    • ionut din berceni

      06/01/2021 la 9:54 PM

      Terminati dracului cu energie 100% verde. Hidroelectrica se poate lauda cu PRODUCTIE 100 % energie verde, dar furnizeaza/vinde si de altfel. Fiti atenti la nuanta. Furnizor e cel ce iti vinde marfa, (gaze naturale, energie), distribuitor e ala de detine infrastructura (fire electrice/tevi de gaze-monopol natural cu tarife fixate de anre). Un grup de energie piate detine o firma de furnizare si una de distributie. Vezi engie cu distrigaz sud retele, e on energie cu delgaz grid, enel furnizare/enel furnizare cu enel distributii banat/dobrogea/,muntenia si etc.

        (Citează)

  35. Nicolae Turcu:
    Tot procesul a fost foarte simplu…avand o prietena care se ocupa.
    Incearca s-o faci tu, sa vezi ce simplu e, mai ales sa alegi un alt furnizor!

    Nicolae Turcu:
    Tot procesul a fost foarte simplu…avand o prietena care se ocupa.
    Incearca s-o faci tu, sa vezi ce simplu e, mai ales sa alegi un alt furnizor!

    Buna,
    M-am referit simplu din punct de vedere al clientului. Unul dintre contracte l-a facut la mine acasa, a durat aprox 40 de minute sa completeze tot.

      (Citează)

  36. Litviniene:
    Bună ziua, ați trecut la Enel ce tip de contract ați ales? Fix online sau simplu? M at ajuta f mult un răspuns , vreau sa schimb și nu știu ce e mai convenabil .

    Enel Simplu Anual Salut. Am inteles ca a fost oferta pana la 31.12. nu stiu daca s-a prelungit

      (Citează)

  37. Random thoughts:
    Energia electrica “verde” e vrajeala. Curentul vine din “retea” iar retaua e functionala daca merg toate centalele, inclusiv alea pe carbune. In plus nu e treaba mea sa fiu verde; deja platesc certificatele verzi o data; nu vreau sa platesc mai platesc altceva.

    Cablul pe care vine curentul e acelasi deci “calitatea” curentului e aceeasi indiferent de firma. Diferenta e facuta doar companii care angajati care freaca hartii degeaba sau companii care cred ca au sisteme de calcul facturare bine puse la punct:
    La companii “noname” si ieftine exista riscul sa apara erori de facturare si sa-ti fie greu sa-i contactezi si sa rezolvi problema. Deci ieftin poate insemna timp mult pierdut.
    Din pacate nici la companiile mari (adica furnizorii universali) nu esti scutit de probleme de genul asta. Search pe google: Enel usability si constati ca site-ul lor e absolut varza.
    Mi s-ar parea interesant de stiut care/cate din companii au contracte de “export” (ca sa le vinzi tu lor curent – fotovoltaic) si la ce preturi sau tarife diferentiate. Asta are aplicabilitate mai ales daca stai la casa, si vrei sa cupmeri masina hibrid. (sau mai rar la contactele asociatiilor de proprietari care pot sa puna panouri pe bloc.

      (Citează)

  38. “nwradu: Cum afli ce tip de client ești? La mine (Enel) scrie în factură în stânga sus, pe prima pagină. Cred că în facturile tuturor scrie asta, că probabil este o cerință a ANRE.”

    Am verificat pe 2 facturi la 2 companii diferite – E.ON Energie România S.A. (Jud Bacau) si Enel Energie Muntenia SA (Bucuresti). Nu scrie nimic despre ce tip de client sunt – concurential sau universal. Am deschis caz la ambele online sa imi confirme ce fel de tarif am.

      (Citează)

  39. Petru:
    OT: tot de la începutul anului trebuia să se aplice și sistemul de garantie-returnare pentru PET-uri nu?
    Am întrebat la MegaImage-ul de cartier dar inca nu știau nimic.
    @Radu tu ai incercat, știi mai multe despre sistemul asta?

    la inceputul anului a intrat in vigoare hotararea de guvern, dar prima faza e organizarea unei agentii care sa lucreze cu producatorii; pentru cumparatori sistemul va functiona peste 18 luni

      (Citează)

  40. nwradu:
    Eu sunt dintre ăia care a mers la vreo 8 conferințe despre energie până acum, din când în când mă uit pe site-ul Transelectrica la ce se mai întâmplă prin țară și știu cum merge lanțul de energie.

    Este o diferență însă între a ști astea și a explica simplu care-i treaba cu liberalizarea.Articolul trebuie să explice simplu ce se întâmplă acum. Cei care știu diferența între furnizor și distribuitor nu cred că aveau nevoie de explicații.

    Pai au mers degeaba la 8 conferinte daca ai aflat la sfarsitul lui 2020 de liberalizare. Totusi nu inteleg la ca te referi in articol cu “factura electrica”.

      (Citează)

  41. La regularizarea din octombrie am plătit ~0.75 lei/kWh. Jegurile incompetente nu au emis factură 3 luni cât nu au procesat contractul nou. Iar când au emis au folosit tariful vechi, nu tariful nou, să mai jupoaie o dată.

    La regularizarea din decembrie am plătit ~0.38 lei /kWh. Aștept ianuarie.

      (Citează)

  42. nwradu: Toate sunt pe un an. Aia cu primii 1000 kWh poate fi problematică, că eu îi consum în 5 luni.

    Radu, au actualizat oferta asta si, de pe 10.01.2021 nu mai este acea limita de 1000kwh/an dupa care se mareste tariful

      (Citează)

  43. nwradu: Toate sunt pe un an. Aia cu primii 1000 kWh poate fi problematică, că eu îi consum în 5 luni.

    Radu, au actualizat oferta asta si, de pe 10.01.2021 nu mai este acea limita de 1000kwh/an dupa care se mareste tariful

      (Citează)

  44. De la 673 lei/Mwh in Ianuarie si Februarie 2021, m-am trezit acum la sfarsit de Martie ca platesc 729 lei/Mwh la Enel (mentionez ca sunt la Enel Transilvania pe piata concurentiala si am trecut la ei in 2019 de la Electrica).
    Eu am consum mare in special iarna (intre 1,8 Mwh si 2,2 Mwh pe luna), asa ca orice marire de tarif ma afecteaza direct.

    Eu zic ca pe viitor, ne putem astepta si la alte mariri ca doar ei produc energia nu noi.

    Singura solutie ar fi sa incepem sa ne producem energia singuri, cel putin o parte din ea caci altfel, o mare parte din venitul lunar va merge la funizorul de energie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus