►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
În caz că vă întrebați ce s-a mai întâmplat în conflictul economic dintre guvernul american și Huawei, iată un rezumat al ultimelor luni. Acum că SUA are un nou președinte și un nou guvern, ne-am putea aștepta la diverse schimbări. Eu cred că șansele de a se schimba ceva în favoarea Huawei sunt mici, iar într-o conferință de presă de la Casa Albă, ținută luni, s-a spus cam același lucru.
Situația din prezent este următoarea:
1. Companiile americane nu au voie să vândă tehnologie hardware sau software către Huawei, măsură luată în luna mai 2019.
Asta înseamnă că Google le poate da Android, că-i open source, dar nu și Google Play Services și tot ce înseamnă asta (acces la magazinul de aplicații, acces la servicii secundare ce utilizează tehnologii Google, de exemplu hărți, plăți, DRM șamd).
Aceeași măsură previne și vânzarea de hardware produs de americani, de exemplu chipseturi Qualcomm, module Broadcom, memorii Micron și altele. Într-un telefon nu există doar procesorul principal, ci multe alte controllere.
2. Companii din alte țări nu pot vinde produse către Huawei câtă vreme au utilizat tehnologie americană în producția lor. De exemplu taiwanezii de la TSMC, care produceau anterior chipseturile Kirin proiectate de Huawei, foloseau mașinării americane pentru realizarea acelor chipseturi, așa că în prezent nu mai pot produce pentru Huawei.
Departamentul de Comerț din SUA a acordat însă câteva licențe de export unor companii americane pentru a continua livrările către Huawei. Nu știm exact care companii au avut acest noroc, câte și în ce condiții.
Huawei s-a ținut bine în 2019 și 2020, denunțând toate acuzațiile. Vânzările au mers bine, poate din inerție sau poate pentru că piața chineză, unde Huawei are o cotă de piață mare, oricum nu folosește serviciile Google, acestea fiind blocate de stat. Huawei a fost chiar cel mai mare vânzător de telefoane mobile la nivel mondial în trimestrul 2 din 2020, deși mulți spun că asta s-a întâmplat mai degrabă pe fondul scăderii vânzărilor Samsung.
Problema principală este la chipseturi. Toți producătorii de chipseturi de 5 sau 7 nm nu pot livra către Huawei. Industria chineză are un fabricant de microelectronică, dar acolo încă sunt la etapa de 28 nm.
În 2020, Huawei a vândut divizia de telefoane Honor altei companii, probabil pentru a-și micșora costurile și pentru a încerca să scoată Honor de sub talpa interdicțiilor. Honor a fost cumpărată de Shenzhen Zhixin New Information Technology, un consorțiu înființat de vreo 30 de alte companii chinezești.
Aceasta era situația la începutul anului 2021.
Aoleo, asta a fost doar introducerea?
Da.
În ultimele zile ale președinției Trump, Departamentul de Comerț al SUA, adică instituția care acordă sau retrage licențele de export menționate, a notificat mai multe companii americane că va retrage câteva licențe deja emise și că va refuza acordarea unui număr de alte noi licențe.
Nu s-au dat detalii privind numărul licențelor și cine rămâne fără ele, dar vestea este foarte proastă pentru Huawei și pentru americanii care vor să le vândă componente.
Se pare că aplicaseră pentru în jur de 150 de licențe mai multe companii care ar fi vrut să exporte bunuri de 120 de miliarde de dolari către Huawei. Deciziile de acordare sau revocare de licențe durează foarte mult (există tot felul de perioade de câte 45 de zile pentru răspuns la notificarea DoC, făcut apel, cerut clarificări șamd), deci abia peste câteva luni poate aflăm ceva nou sau concret în această direcție.
Semnalele, însă, sunt de limitare a relației economice, nu de îmbunătățire.
Se zvonea în octombrie despre Huawei că ar vrea să vândă altei companii seria de flagship-uri P și Mate. Oficialii Huawei au respins de curând aceste zvonuri, spunând că sunt hotărâți să continue ambele serii de telefoane și să producă flagship-uri mult și bine de acum încolo.
Analiștii, însă, au observat că și zvonurile despre vânzarea Honor au fost inițial infirmate de Huawei, dar apoi s-au dovedit adevărate. S-ar putea dovedi adevărate, prin urmare, și cele legate de seriile P și Mate.
Problema este, desigur, că orice companie chineză ce preia aceste serii/branduri ar putea la fel de bine să se regăsească imediat pusă pe entity list, lista care interzice vânzarea de tehnologie americană către ei. Huawei nu-i singură pe acea listă, tot acolo se află și ZTE și multe alte companii chinezești de care în acest articol nu ne pasă.
Acum părțile cele mai importante.
În iunie 2020 fondatorul Huawei, Ren Zhenfei, a ținut un discurs care a ajuns doar recent în mass-media. A vorbit despre cum poate Huawei supraviețui sancțiunilor americane.
Planul este destul de dur. “Supraviețuirea” include:
Acum ne putem însemna ce înseamnă asta pentru România. Este țara noastră o piață profitabilă pentru Huawei. Nu știu. Ei vor spune că da. Nici o companie din nici o țară nu va spune clienților altceva, dar decizia de a micșora operațiunile din România nici nu cred că se va lua de la București, ci va veni de la HQ.
Huawei ar putea continua în România ca și până acum sau ar putea restrânge operațiunile (prin închiderea magazinelor, a insulelor din malluri, restrângerea reclamelor stradale și online) și chiar s-ar putea retrage de tot din țara noastră.
Vom vedea ce va fi.
Tot în particular pentru România și legat acum de rețelele 5G, pandemia a pus pauză dezvoltării lor și licitației de spectru și posibilității ca echipamentele Huawei să fie utilizate în aceste viitoare rețele. Situația este în prezent cea menționată aici după decizia de analiză în CSAT a furnizorilor de echipamente.
O altă întrebare importantă este legată de ce vor face președintele Biden și guvernul său în legătură cu Huawei. Biden va relaxa, menține sau înăspri măsurile?
Bănuiala mea este că în cel mai bun caz pentru Huawei le va menține și în cel mai rău caz le va înăspri. Primele sancțiuni împotriva companiei au fost luate în perioada Obama, când Biden era vice-președinte, deci nu-i străin de situație și de o astfel de politică.
Un răspuns foarte bun l-am aflat însă la o conferință de presă de luni, 25 ianuarie. Printre întrebările reporterilor a fost inclusiv una legată de sancțiunile Huawei.
Întrebarea reporterului a fost:
I was going to pile on a little more on China while we’re on this topic. But I wondered — Huawei has been on the entity list for, like, two years now. Just before the Trump administration left office, they initiated a new policy to basically revoke and issue intents to deny licenses for even more innocuous items that U.S. companies were selling to Huawei. Does the Biden administration plan to keep Huawei on the entity list and continue to enforce this much more stringent blanket ban on U.S. goods sales to China — to Huawei?
Iar răspunsul secretarului de presă al președintelui, Jen Psaki, a fost:
Well, technology, as I just noted, is, of course, at the center of the U.S.-China competition. China has been willing to do whatever it takes to gain a technological advantage — stealing intellectual property, engaging in industrial espionage, and forcing technology transfer.
Our view — the President’s view is we need to play a better defense, which must include holding China accountable for its unfair and illegal practices and making sure that American technologies aren’t facilitating China’s military buildup.
So he’s firmly committed to making sure that Chinese companies cannot misappropriate and misuse American data. And we need a comprehensive strategy, as I’ve said, and a more systematic approach that actually addresses the full range of these issues.
So there is, again, an ongoing review of a range of these issues. We want to look at them carefully, and we’ll be committed to approaching them through the lens of ensuring we’re protecting U.S. data and America’s technological edge. I don’t have more for you on it. As we do, we’re happy to share that with all of you.
Adică tehnologia este în centrul competiției economice SUA vs China, iar americanii îi acuză pe chinezi de spionaj industrial, furt de proprietate intelectuală și alte acțiuni care sunt în detrimentul economiei americane și a cetățeanului de rând, care rămâne fără loc de muncă.
Așa că Biden este firmly committed să nu lase de la el în această privintă, ceea ce eu interpretez ca însemnând că va menține sau chiar înăspri sancțiunile.
S-a discutat tangențial despre sancțiunile generale împotriva Chinei în aceeași conferință de presă. S-au spus următoarele:
China’s Xi Jinping spoke earlier today. I’m wondering if there’s any official White House reaction to his comments. He talked about unity, as well, and also talked about cooperation on coronavirus and other issues. Is that likely — is that kind of statement today likely to change or affect the stance that the U.S. — that the Biden administration has toward China on trade and technology?
MS. PSAKI: No. I think our approach to China remains what it has been since — for the last months, if not longer. We’re in a serious competition with China. Strategic competition with China is a defining feature of the 21st century. China is engaged in conduct that it hurts American workers, blunts our technological edge, and threatens our alliances and our influence in international organizations.
Concluzia a fost că Biden analizează diversele sancțiuni împotriva Chinei de la caz la caz, dar că nu consideră din start că ceea ce s-a făcut până acum greșit.
Asta-i o veste rea pentru Huawei, pentru DJI și chiar și pentru Xiaomi, care pare noua țintă a sancțiunilor.
Și cam asta este situația la final de ianuarie 2021.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
27/01/2021 la 7:38 AM
Situatia la zi este ca astept livrarea unui P30 Pro New Edition comandat pe evoMAG.ro pentru ca bifeaza cateva cerinte esentiale:
– se poate spala cu apa si sapun
– are servicii Google instalate
– specificatii hardware de top
Si ma gandesc serios la MateBook 14 care in varianta 512Gb cu 16Gb avea un pret foarte bun pe Altex, dar s-a terminat stocul. Asta se intampla cand stai prea mult.
Gaelex(Citează)
27/01/2021 la 8:21 AM
“se poate spala cu apa si sapun”
lol, da’ pe unde il bagi, mamica? eu dau cu un servetel umed sau cu putin spirt si e de ajuns.
Anda(Citează)
27/01/2021 la 8:31 AM
Cu spirt mizeria rămâne de fapt pe telefon. Spălatul cu apă și săpun este mult mai eficient și chiar îndepărtează mizeria și virusul. Și este mai simplu pentru că oricum te duci să te speli pe mâini.
Gaelex(Citează)
27/01/2021 la 10:15 AM
Ce tare s-a schimbat lumea: când primul motiv pentru achiziția unui telefon este faptul că poate fi spălat cu apă și săpun și abia pe 3 specificațiile tehnice. Să îți fie de folos!
pahomi(Citează)
27/01/2021 la 10:43 AM
@Gaelex, dacă vrei să îi iei husă, ți-o recomand pe asta:
https://www.emag.ro/husă-premium-originală-spigen-rugged-armor-huawei-p30-pro-negru-silicon-emagmpref-6904/pd/DT6DPZBBM/
Avantajul la New Edition 2020 față de modelul apărut în 2019, este faptul că va primi update-uri cu un an mai mult față de primul. Prin 2023-2024 vedem cu ce îl schimbăm :))
Adrian(Citează)
27/01/2021 la 11:43 AM
E o scenă foarte mișto în Pulp Fiction, îți explică Christopher Walken pe unde ar fi putut ajunge telefonul ăla. Să zicem doar că husa e de piele.
Giani Mucea(Citează)
27/01/2021 la 12:49 PM
Ah, da, Spigen sunt foarte misto :)
New Edition are si UFS 3.0 fata de P30 PRO simplu care era cu UFS 2.0
Gaelex(Citează)
27/01/2021 la 8:13 AM
Hai acum cu robinet care sa le dea voie înapoi, oricum s a dovedit științific ca toate balariile alea cu spionatul nu au nimic cu realitatea.
Ce ma mai bucur este ca ficusu v a trebui sa o dea la întoarsă, ca dansa fix cum îl punea trump, ca un Lacheu ascultător.
Bogdan(Citează)
27/01/2021 la 9:59 AM
Hahahahaha!
nashu_mare(Citează)
27/01/2021 la 11:33 AM
@Bogdan, unde-s dovezile respective?
Andrei G(Citează)
27/01/2021 la 1:31 PM
Pai unde Rank Xerox a retras plîngere a de furt contra Huawei ? Cred că este vorba de știință ghicitului în bobi.
Simonctln(Citează)
27/01/2021 la 2:46 PM
Cum se poate dovedi stiintific o problema eminamente politica? Au publicat un studiu cei de la SNSPA?
Webber(Citează)
27/01/2021 la 8:36 AM
Articol publicitar sau…?
Că altfel pun asta aici: https://youtu.be/js-hlCwQGMc
O femeie cu oo!
Claudiu(Citează)
27/01/2021 la 10:10 AM
De aia m-am trezit eu pe factura cu SMS trimis la numar din China, dupa ce am bagat SIM-ul intr-un Xiaomi brand new, luat de pe emag…. Asta pana am apucat sa instalez un antivirus care mi-a si raportat si sters spyware.
Fereste-te de orezari si cand fac daruri si singurul lucru pe care ei il inteleg cum trebuie este batul! Eventual batul poate fi si nuclear – pe mine personal, nu ma deranjeaza!
Mircea(Citează)
27/01/2021 la 11:02 AM
:))
bogdan(Citează)
27/01/2021 la 12:47 PM
nu poti sa ai dovezi la ceva ce nu exista in primul rand.
unde sunt dovezile ca huawei spiona? deci nu ai cum.
suntem copii acum?
bogdan(Citează)
27/01/2021 la 1:46 PM
Aici lumea se hrănește cu propaganda și ipocrizie americana, Huawei e bad ca asa zic ei și asta este îndeajuns.
Pmk(Citează)
27/01/2021 la 2:12 PM
Breh Bogdan vezi ca ti se invart argumentele in cap.
Ori s-a dovedit stiintific si atunci trebuie sa existe niste concluzii scrise ori nu s-a dovedit nimic si atunci fiecare crede cum il taie capul.
Radu(Citează)
27/01/2021 la 3:47 PM
Cerceteaza si apoi crede!
https://www.npr.org/2019/01/29/689663720/a-robot-named-tappy-huawei-conspired-to-steal-t-mobile-s-trade-secrets-says-doj
Si asta la o cautare lejera pe net…
Cred ca fraza ta, Bogdan, “nu poti sa ai dovezi la ceva ce nu exista in primul rand” se potriveste mai degraba la modul in care china (sic!) incearca sa rescrie istoria coronavirusului chinezesc pe care, tot ei datorita secretomaniei, coruptiei si incompetentei, l-au scapat in lume – de tragem acum cu totii! Si aici ma refer la incercarea lor patetica de a demonstra ca coronavirusul chinezesc a fost adus in china….
Cateva chestii originale au si ei in epoca moderna: marea foamete si epurarile facute de tov. mao, crimele si epurarile comise de gardienii rosii – tot ai tov mao, agresarea continua a vecinilor – din timpul tov jinping, crearea de insule artificiale in Pacificul de Sud (tot pentru agresarea si agasarea vecinilor) – din timpul tov jinping, lagarele de concentrare pentru uighurilor -tot din timpul tov jinping, si scaparea virusului chinezesc in lume. Cam astea sunt chestiile lor originale – restul sunt doar furaciuni de pe la alte natii… Absolut patetic!
Mircea(Citează)
28/01/2021 la 10:33 AM
@bogdan, bre, stai ca o dai in diverse.
Ai zis initial ca s-a dovedit stiintific faptul ca Huawei nu are posibilitatea de a spiona, nu ai spus ca americanii nu au dovezi ca ar face asta.
@Pmk, degeaba comentezi pe aici de atata timp, se pare ca tot nu ai inteles.
Nu spune nimeni ca Huawei este bad, lumea spune ca guvernul chinez este bad. Iar in conditiile in care Huawei este sub conducerea totala a guvernului, devine o unealta in mana acestuia.
Andrei G(Citează)
27/01/2021 la 8:30 PM
Oricum au mai multe chestii originale decât tine și natia ta de roman. Rade ciob de oala sparta
Pmk(Citează)
28/01/2021 la 10:39 AM
Pmk: Huawei nu face spionaj industrial, totul este doar propaganda americana.
Mircea: Huawei face spionaj industrial, uite aici dovezi clare.
Pmk: Du-te ma de aici cu rasa ta de roman, ca oricum chinezii sunt cei mai tari.
Cam asa merg argumentele tale in general.
Urlii ca nu exista dovezi, iar cand ti se arata acele dovezi incepi sa jignesti. Sau mai ai momente in care esti suficient de inteligent sa te retragi din discutie.
Dar cu toate ca romanii sunt de rahat, nu ai nici cea mai mica dorinta de a parasi tara asta si a te muta in tarile alea bune mai de la est. Oare de ce?
Andrei G(Citează)
27/01/2021 la 10:25 PM
Cine a adus în discuție românii în toată faza asta? Este doar vorba despre cum se comporta acest stat pe plan mondial. Si de ce este pus pe lista țărilor precum Iran-ul…
Unii clar au o problema…!
Mircea(Citează)
28/01/2021 la 1:36 PM
… si pare ca ii intra apa la camere, l-am spalat azi dimineata. Nu cred sa faca condens in buzunar intre masina si cladire.
Gaelex(Citează)
28/01/2021 la 1:59 PM
unii nu vad utilitatea ip68 ..
vorbesti fara griji cind ploua (la splash resistant e asa ca o loterie .. cita apa, din ce unghi ..)
nu ai griji cind il scapi in apa la strand sau la pescuit
nu ai griji cind ti-l scapa copilul in wc
ip68 nu e (neaparat) pt spalat ca sosetele ..
daca e acolo bonus e bine sa fie, sau daca ai de ales cu sau fara la diferenta mica de pret, nu strica ..
dan(Citează)
28/01/2021 la 5:09 PM
Spalat cu apa si sapun, nu la masina de spalat rufe.
Gaelex(Citează)
28/01/2021 la 9:13 PM
nu a zis nimeni de masina de spalat rufe man!
dar daca vrei poti incerca in cea de vase :-) (un program mai scurt fara prea multe substante chimice .. daca rezista camere gen gopro – gasesti clipuri pe youtube filmate din masina de spalat vase – atunci rezista si telefonul daca e de calitate; in plus o sa luceasca de la subst de clatire mai ales daca e din sticla .. bine pina pui mina prima data pe el si il umpli de amprente)
btw, eu pe al meu il sterg cu o carpa inmuiata in alcool izopropilic (99.6%)
dan(Citează)