►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Știri despre tehnologie – 6 ianuarie 2021
Review Philips TAPH805: căști over-ear cu anulare de zgomot la preț bun »
Din nou vaccinul. Aveam impresia că etapa 2 de vaccinare în România va include doar persoanele de peste 65 de ani și pe cei cu boli cronice, dar în realitate o mulțime de români vor fi vaccinați începând cu 15 ianuarie, când se va declanșa.
Uitați ce zice pe site-ul oficial de vaccinare:
Etapa a II-a
Populația cu grad ridicat de risc
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
Adică etapa 2 include și demnitari, bugetari, personalul din sectoare vitale ale economiei, profesori șamd.
Mă bucur să văd și curierii pe listă. Mi se pare că aceștia au avut în ultimul an de trei ori mai mult de muncă și au luat contact cu o mulțime de oameni. Au fost cazuri multe prin firmele de curierat și cred că nu-i ușor să auzi poate zilnic că încă un coleg are covid și trebuie să faci teste sau să te întrebi dacă nu-l ai și tu. Așa că mă bucur că sunt incluși pe etapa 2 și recunoscuți ca personal cheie.
150.000 de vaccinuri au intrat azi dimineață în România. Conform planului agreat cu Uniunea Europeană, vom primi câte 150.000 de doze în fiecare săptămână din ianuarie pentru un total de 600.000. Știu că mulți au impresia că până acum au intrat în țară doar 10.000 de vaccinuri, că nu i-a sunat personal Iohannis ca să le spună că pe 29 decembrie au sosit alte 140.000, “ca să știe și ei”, dar asta este situația.
Cele 150.000 de doze sunt distribuite astfel:
- Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti – 39.975 doze
- Centrul Regional de Distribuţie Braşov – 26.325 doze
- Centrul Regional de Distribuţie Cluj – 20.475 doze
- Centrul Regional de Distribuţie Constanţa – 20.475 doze
- Centrul Regional de Distribuţie Craiova – 13.650 doze
- Centrul Regional de Distribuţie Iaşi – 17.550 doze
- Centrul Regional de Distribuţie Timişoara – 11.700 doze
Până pe 5 ianuarie inclusiv, 41.609 români au fost vaccinați. 64 s-au plâns de durere la locul injectării, alți 72 au avut reacții precum febră, urticarie și alte asemenea probleme ce trec repede. Asta înseamnă cam 3,2 la mie probleme, dar ignorându-i pe cei care s-au plâns că-i doare mâna după vaccinare, înseamnă 1,7 la mie.
Site-ul oficial de vaccinare merge în continuare bine. Pe lângă comunicate zilnice privind numărul de vaccinări (poate fac și niște grafice?), au pus acolo prospectul vaccinului Pfizer și demontează aproape zilnic tot felul de fake news ce ajung pe net. Știu, e 2021 și mă mir că statul a făcut un site bun și actualizat periodic, dar asta e situația.
M-am uitat la imaginile de la Digi24 cu descărcarea vaccinurilor pe Otopeni (știrea asta, dar n-au pus și imaginile cu descărcarea, le-am văzut la TV). Containere metalice, ieșind dintr-o aeronavă DHL așa cum au ieșit mii de containere până acum în fiecare zi din trecut. Nimic special la acestea, dar n-am putut să nu mă gândesc că totuși reprezintă speranța pentru întoarcerea la o viață normală și, probabil pentru niște oameni care încă nu știu asta și nici nu-l vor ști vreodată, conținutul lor le va amâna decesul.
Uimitoare tehnologia asta. Mă gândeam că pe bune trăim cea mai bună perioadă de până acum. S-au inventat de mulți ani vaccinurile, dar acum le primești cu avionul! Vă dați seama cât dura înainte distribuirea lor?
Sau vă dați seama că un vaccin care trebuie păstrat la -80 de grade Celsius n-ar fi putut fi distribuit pe scară largă acum câteva decenii? Că degeaba îl inventai, și asta dacă îl inventai fără posibilitatea de a îl studia la astfel de temperaturi?
« Știri despre tehnologie – 6 ianuarie 2021
Review Philips TAPH805: căști over-ear cu anulare de zgomot la preț bun »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
30 comentarii
06/01/2021 la 3:18 PM
Nimic nimic despre faptul ca dozele nefolosite se arunca la gunoi, ca legea, LEGEA nu da voie vaccinarea celor care nu sunt pe lista sfântă?
Sau ca pe undeva s a ținut vaccinul în cutii de pizza, pe principiul “ce are dom’le”?
Radu, te rog incepe 2021 cum trebuie…
Bogdan(Citează)
06/01/2021 la 3:32 PM
Sau vaccinuri aruncate că nu s-au putut folosi din diverse motive în zilele in care se puteau ține la frigider normal
Tom(Citează)
06/01/2021 la 4:16 PM
N-am vorbit chiar ieri despre asta?
Legea e bine făcută. Zice că întâi se vaccinează o anumită categorie de persoane. Dacă ar fi spus “și daca la finalul zilei rămân câteva doze neconsumate, pot fi utilizate pe oricine”, undeva pe net ar fi spus cineva “și nimic despre cum medicii nu vaccinează persoanele impuse prin lege, ci își aduc prietenii în spital și spun că erau vaccinuri neconsumate ca să-i vaccineze pe apropiați și pe cei care dau șpagă?!?!?”
Așa că legea este făcută bine și rămâne la latitudinea fiecăruia ce face cu dozele care expiră la finalul zilei. Important este să să ai o lege care să oblige să vaccinezi conform strategiei, ca să nu poți face manevre în jurul ei.
nwradu(Citează)
06/01/2021 la 3:50 PM
Un moment, in fiola de vaccin se baga pe rand 5 ace de siringa?! Nu e cam mare riscul de contaminare cu orice daca se face asa? Daca greseste siringa si in loc sa traga cu una curata, trage cu una cu acul folosit?
Gaelex(Citează)
06/01/2021 la 3:56 PM
Tu ai o problema pentru fiecare solutie?
Boa(Citează)
06/01/2021 la 4:00 PM
Da, cred ca e posibil, mai ales daca medicul ia seringa din cosul de gunoi si o foloseste pentru altcineva.
nashu_mare(Citează)
06/01/2021 la 4:03 PM
Nu, boss, se foloseste acelasi ac de 5 ori
C(Citează)
06/01/2021 la 4:03 PM
Siringa e instrumentul cu care introduci Sir in corp?
Chris Toss(Citează)
06/01/2021 la 4:12 PM
Dar când ți-a luat sânge pentru analizele anuale ți s-a întâmplat să tragă cu un ac folosit? Dar dacă în loc să te injecteze în braț, te injectează în ochi din greșeală?
De obicei se desigilează seringa în fața ta și aia e.
nwradu(Citează)
06/01/2021 la 4:57 PM
Analizele anuale sunt o conspiratie big pharma, oamenii liberi au nevoie doar de 2 analize de-a lungul vietii: grupa de sange si alcoolemia.
Sorin(Citează)
06/01/2021 la 5:00 PM
Aham, ati uitat stirile cu acele si siringile refolosite prin dispensarele din tara.
In experienta mea la Matei Bals exista cel putin o asistenta care nu vrea sa isi schime manusile intre pacientii veniti la vaccinat. Iese din cabinet cu ele, punand mana pe toate clantele cu manusile acelea si vrea sa iti faca vaccin dupa.
Probabil nu ati vazut cum ramane dupa un pacient vaccinat tava plina de deseuri, vata cu spirt folosita pentru dezinfectat locul, siringa, ac, ambalaje, sticluta de vaccin. Si ar trebui totul aruncat la deseuri si sanitizat, dar se mai sare peste etape.
Si asta in conditii de cativa veniti pentru vaccin ca le trebuie, nu sutele si miile care trebuie vaccinate preventiv cat mai repede.
Gaelex(Citează)
06/01/2021 la 3:51 PM
Ciudat, in locul unde poti face programarea scrie ca se poate face doar de catre persoanele juridice “Atât pentru etapa 1 (Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat), cât și pentru etapa 2 (populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale), înscrierile se realizează la nivelul persoanelor juridice. Mai exact, fiecare instituție desemnează responsabil care să facă programarea centralizat pentru personalul care dorește să se vaccineze.
Dar populatia cu grad ridicat de risc e pe persoana fizica, bolnavi cronici, batratni etc. Undeva e o scapare.
nashu_mare(Citează)
06/01/2021 la 4:11 PM
Te va înregistra medicul de familie acolo, folosind certificatul său digital. Doar pentru etapa 3 se înregistrează direct persoanele în site.
nwradu(Citează)
06/01/2021 la 4:22 PM
Ce complicat. Trebuie sa dovedeasca doctorul de familie ca ai 65 de ani?
nashu_mare(Citează)
06/01/2021 la 4:30 PM
Dovedeste CNP-ul ca ai 65 de ani.
Asta cu medicul de familie e informatie oficiala? Ca nu am vazut-o scrisa pe nicaieri, si presimt ca medicii de familie se vor plange iar ca au prea multa birocratie de suportat.
Sorin(Citează)
06/01/2021 la 4:01 PM
puteai sa distribui vaccinul si acum cateva decenii, ca gheata carbonica si a fost descoperita pe la 1850 iar avioane exista pe scara larga inca de dupa WW2
Marean(Citează)
06/01/2021 la 4:13 PM
Da, dar n-ar fi fost atât de simplu ca azi. Am pus acum vreo două luni un articol mișto despre cum a crescut producția de gheața carbonică în această perioadă.
nwradu(Citează)
06/01/2021 la 5:22 PM
salut,
Sunt mai multe modalitati de inscriere pentru etapa 2.
De exemplu cei peste 65 de ani se vor putea inscrie singuri, se valideaza CNP-ul.
https://www.sts.ro/ro/comunicate-de-presa/precizari-privind-inscrierea-pe-platforma-de-vaccinare
Razvan(Citează)
06/01/2021 la 6:06 PM
Multumesc, Razvan! Nu inteleg de ce informatiile astea nu sunt clare si pe site-ul de inscriere pentru vaccinare.
Deci putem sa vorbim fiecare cu parintii nostri, fie sa se inscrie singuri online fie sa ne facem noi cont si sa ii adaugam si pe ei (asta merge, am testat deja, a scris si razvanbb). Daca lasam toate inscrierile in seama medicilor de familie va dura foarte mult, multi au sute de pacienti in varsta.
Sorin(Citează)
06/01/2021 la 6:24 PM
Avem si statistici referitoare la cati nu s-au vaccinat din cei care ar fi trebuit sa se vaccineze in etapa 1? Vom avea aceste statistici si dupa etapa 2? E important de stiut care e trendul, pt ca daca lumea in masa nu se va vaccina, e cazul sa se refaca niste calcule si niste necesaruri. Altfel o sa tot toarne cu sute de mii de doze platite, dar ramase nefolosite. Indemnurile din spoturile de la tv sunt putin spus jenante. Ai impresia ca te intorci in timp. Macar daca le faceau alb negru sa fii cu totul in atmosfera dinainte de 89.
John(Citează)
06/01/2021 la 6:39 PM
Eu ma intreb cand apare si la noi vaccinul de la Moderna (il prefer pe acesta, din ce am mai citit) si, daca atunci cand intra la vaccinare categoria a 3-a, in caz ca a aparut atunci optiunea Moderna, daca putem alege ce vaccin sa facem.
ELZ(Citează)
06/01/2021 la 9:08 PM
Salut,
Am înțeles ca nu vei putea opta, te vei vaccina cu ce vaccin găsești cand ajungi la medic.
Este f greu de gestionat, daca fiecare isi alege vaccinul, ținând cont de condițiile speciale de depozitare.
Eu sper sa se țină cont ca prima doza a fost Pfizer ca să nu-ți dea a doua doză Moderna. 😀😀😀
Răzvan(Citează)
06/01/2021 la 9:10 PM
E f greu prin medicul de familie. Mulți nu sunt pusi la curent cu modul de înscriere si in plus pt înscriere am înțeles că le trebuie semnătură electronica.
Răzvan(Citează)
07/01/2021 la 1:00 AM
M-am apucat eu de grafice, actualizez zilnic pe Twitter -> https://twitter.com/gabrielbobon/status/1346387895746224129
Gabriel(Citează)
07/01/2021 la 11:33 AM
Doar ca deja au obosit sa mai updateze datele.
Oricum, parca vad ca in 2-3 saptamani aflam ca cifrele sunt varza, fix cum a fost si cu cazurile confirmate, unde nu se pupa suma cu defalcatul.
Boris(Citează)
07/01/2021 la 12:44 PM
momentan doar pentru 30dec nu am găsit date, în rest au fost publicate zilnic după 5pm, așadar la ce te referi mai exact cu oboseala?
Gabriel(Citează)
07/01/2021 la 1:13 PM
Hmm, eu aici vad ultima raportare de pe 4 ianuarie: https://vaccinare-covid.gov.ro/raportari/, tu de unde le iei?
Boris(Citează)
07/01/2021 la 12:59 PM
De ce Iașul si Timișoara primesc cele mai putine doze? In mod normal aceste orase sunt in Top 3 la numarul de locuitori
george(Citează)
07/01/2021 la 1:39 PM
hai mai raducule, suntem copii?
romania primeste un deget de vaccinuri, plebea europei. SI NOI ARUNCAM DOZE LA GUNOI pe motiv de “lege”.
si te rog iesi din bula ta, in real world discutia e ca daca rodica de la curatenie din primarie nu se vaccineaza, convinge alte 5 dobi din birou.
dar da, noi avem lege sa previna manareli cu vaccinul.
bogdan(Citează)
08/01/2021 la 12:46 AM
E super aiurea ca nu mai poti de grija curierilor doar pt ca tu ai stat in casa, in timp ce multi altii din noi, nu am avut de ales si ne-am mentinut acelasi ritm de munca.
Curierii au parte de multe interactiuni?? Serios? Un vanzator la un magazin are intre 50-500 de oameni in fata lui intr-o singura zi si tu te bucuri pentru curieri, caci aia ti-au adus papa in pandemie? Unde sunt lucratorii din comert, casierii, lucratorii comerciali? Cine a asigurat lantul de aprovizionare pana la tine in sacosa? Bine ca sunt ministerele in regula si reporterii.
Andrei(Citează)