un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Economii și investiții: imobiliare, fonduri, eToro

11 Jan 2021  ·

GÂNDURI  ·

55 comentarii

Eu și Matilda am luat foarte în serios ideea de a face economii diversificate, nu doar să ținem banii în bancă pentru o dobândă de vreo 2%, if any. Cum se zice pe la emisiunile TV, să punem banii să lucreze pentru noi!

Așa că iată ce-am făcut până acum, ce idei avem și ce planuri de viitor.

Imobiliare

În continuare o soluție bună mi se pare investiția în imobiliare, că îți generează venituri din chirie și la o adică le poți vinde pentru o sumă mare de bani. Din păcate, este greu să cumperi un apartament, iar prețurile au crescut constant până în acest an.

V-am mai spus că același apartament din Dristor care costa 67.000 de euro în 2016 costă 90.000 de euro acum, iar aici la Timpuri Noi au urcat prețurile de pe la 85.000 de euro la 120.000 de euro în patru ani, pentru un apartament de 2 camere și aproximativ 56 mp.

Piața imobiliară are o inerție mare de tot. Dacă vă uitați pe graficele de preț, criza economică din 2009 a făcut ca cel mai mic preț la imobiliare să se înregistreze tocmai în 2014 în București, după care prețurile au început din nou să crească.

Asta înseamnă, pentru mine, că prețurile cel mult vor stagna în perioada următoare pe fondul crizei economice, dar vaccinarea în masă ar putea reporni chiar în acest an creșterea prețurilor până la o nouă spargere a bulei.

Teoretic am putea investi într-un apartament nou luând un credit de la bancă, credit ce s-ar plăti singur din chiria încasată. Poate am și rămâne cu ceva în plus. Problema este că prețurile mi se par mari în acest moment și nu plănuim deci să facem asta.

Fonduri mutuale

La finalul anului 2018 am investit în fonduri mutuale direct din interfața ING Homebank. ING pune la dispoziția clienților 9 fonduri mutuale cu trei niveluri de risc, unele și în euro.

Ideea la un astfel de fond este că tu bagi bani acolo, ce sumă vrei, iar oamenii lor se ocupă de investit acea sumă în obligațiuni de stat și acțiuni la companii. Fondul are tot interesul să obțină un randament (sau return of investment – ROI) cât mai mare, că de acolo își trage de obicei comisionul și-și cumpără iahturi, mașini, droguri și ce mai vor angajații respectivi.

Nivelul de risc este determinat de ponderea dintre titluri și acțiuni deținute de fiecare fond în parte. Obligațiunile sunt considerate practic fără risc, dar cu randament de obicei mic.

Întâi să vă zic de ce am ales ING, deși am conturi la trei bănci: pentru că Homebank îți permite să faci asta de acasă, din câteva clickuri. De exemplu și Banca Transilvania are niște fonduri în care ai putea băga bani, dar trebuie să te duci la o sucursală de-a lor pentru asta și n-am avut de ce să fac asta. Sau trebuia acum doi ani, n-am mai verificat între timp. Oricum, ING a investit în digital și deci mi-a luat banii doar din acest motiv.

Țin minte bine ziua când am investit în fonduri pentru că, după fix două zile, Teodorovici a dat ordonanța 114 și bursa românească s-a prăbușit. Ideal ar fi fost să cumpăr atunci, când erau prețurile mici, dar așa este când n-ai relații la partid ca să te avertizeze că urmează surpriza.

Am investit în total în 6 fonduri, apropo, cu diverse grade de risc, și punând sume egale în fiecare.

Randamentul lor în acest moment este de:

  • 18%
  • 14,66%
  • 12,08%
  • 7,2%
  • 3,63%
  • 0,6%

Acel fond cu 18% mă încântă. Asta înseamnă că, dacă am băgat 1.000 de lei acolo, acum am 1.180 de lei (din care aș plăti niște comisioane când aș scoate banii, ca să câștige și ING ceva). Dacă puneam 1.000 de lei la bancă într-un depozit la termen, probabil aveam 1.050 de lei după doi ani sau ceva așa.

Observați că trei fonduri au randament bun, unul are randament mediu și alte două măcar nu sunt pe pierdere.

Istoria lor a fost următoarea: în 2019 au crescut foarte frumos toate, că economia României și cea mondială au mers foarte bine. Randamentele erau mari, deja îmi alegeam tapițeria de la iaht.

A urmat declanșarea pandemiei și marele crash de la bursă din martie 2020. Cinci din cele șase fonduri (sau toate șase, nu mai țin minte) au trecut pe pierdere, dar și-au revenit ușor în restul anului 2020 și în ziua scrierii articolului au randamentele de mai sus.

Nu pot să nu mă întreb ce randament s-ar fi obținut dacă nu apărea covidul în ecuație.

Pentru noi aceste fonduri sunt o metodă de a face economii pe termen lung, pe mulți ani, așa că le las să stea acolo.

Acțiuni la bursă prin eToro

eToro este un serviciu fintech (adică tehnologie aplicată în domeniul financiar) prin care poți cumpăra acțiuni, criptomonede, ETF-uri, CFD-uri și alte instrumente de acest tip pe câteva burse din lume, inclusiv cea americană. N-au toate companiile listate și pe eToro, dar au câteva mii disponibile, inclusiv cele mari gen Tesla, Apple, Amazon șamd.

Alternative ar fi: Tradeville în principal pentru bursa românească, Trading212, Robinhood sau să-ți găsești un broker care să facă investiții pentru tine. Acestea sunt platforme care folosesc o interfață modernă pentru a elimina nevoia unui broker care să facă tranzacții în numele tău, s-au dus vremurile când doar brokerul avea în trecut acces la sistemul bursier.

Eu am ales eToro din mai multe motive. Am reținut o reclamă de-a lor de la un Super Bowl din trecut, ceva cu Alec Baldwin, ocazie cu care am aflat ce-i compania (vedeți, merită 6 milioane de dolari o reclamă la meci!). Apoi am mai auzit de la diverși oameni din jurul meu că au cont pe eToro și au investit acolo diverse sume de bani (cred că 200 de dolari este minimul?), apoi și din comentarii pe blog (aici și aici, de ex). Recent au introdus și interfața în limba română, ocazie cu care mi-au revenit în minte și am zis că am nevoie de o nouă grijă în viață.

Așa că pentru anul 2021 îmi propun să investesc în acțiuni. Nu criptomonede (prea riscante și mi-e imposibil să prezic ce se va întâmpla), nu CFDs sau alte instrumente financiare pentru care eu consider că trebuie să fii mega-expert în piață și domeniu ca să poți investi cu succes.

eToro, ca și Tradeville de altfel și probabil orice platformă, oferă un mod demo prin care poți învăța interfața. eToro îți dă 100.000 USD virtuali cu care să te joci pe bursă ca și cum ar fi bani reali. I-am folosit ca să învăț interfața în ultima săptămână din 2020.

Teoretic i-am investit bine pe cei virtuali. Am alocat 93k în diverse companii și acum am 8,4k profit. Dar na, e simplu când sunt bani virtuali și toate companiile își revin din criză.

Oricum, am făcut cont, am trimis copie după buletin și o factură de utilități pentru validare, am semnat formularele necesare pentru bursa americană și tot ce mai trebuie pe acolo și am băgat deja niște bani în acțiuni. Nu vă spun care, nu vreau să-și riște nimeni banii făcând ca mine. Dacă vă interesează domeniul, poate voi mai scrie despre eToro și ce se întâmplă pe acolo; dacă nu, poate peste un an de zile scriu un alt articol asemănător cu randamentele obținute.

Am investit o parte din economiile noastre în două direcții pe eToro:

  • o sumă în companii despre care eu și Matilda credem că vor crește în următorii ani (ne gândim la termen mediu, nu că m-ar deranja vreo surpriză frumoasă și vreun randament mare după un an), după ce ne-am bătut capul analizând ce-am putut și noi mai bine în ultimele două săptămâni.
  • o altă sumă în CopyTraders. eToro îți permite să copiezi automat niște traderi din platformă care au mega-succes (gen ROI 60%-150% în ultimele 12 sau 24 de luni). Tu aloci o sumă de bani și se fac automat cumpărări și vânzări de acțiuni proporțional și simultan cu ce fac acei traderi. Sunt unii copiați de mii de oameni în acest mod.

La CopyTraders ar fi important de menționat că i-am copiat pe unii care nu aveau investiții în Bitcoin sau alte criptomonede. Sunt mulți în platformă cu randament mare, dar este mare pentru că un bitcoin valora 3000 de dolari la început de 2019 și astăzi este 38.000 de dolari, nu pentru că acel trader a fost vreun geniu al investițiilor în multiple direcții.

Teoretic trader-ul respectiv își va vinde bitcoinii dacă începe să scadă și atunci platforma va vinde și bitcoinii tăi (sau fracțiunile, mai degrabă, că dacă bagi 30 de dolari în BTC nu cumperi prea mult dintr-unul) și deci nu ai ce pierde, dar nici nu vei avea un ROI prea mare.

Sau poate bitcoin va crește la 146.000 de dolari, cum a estimat recent JP Morgan, și am greșit eu tocmai pentru că nu m-am băgat și acolo.

Am mai ocolit un trader mare care-și făcuse randamentul din Tesla. Cumpărase acțiuni când valorau 65 USD, iar astăzi sunt 750 USD, deci în statistici stătea foarte bine. Tesla mi se pare prea riscantă pe bursă, deci nu m-am băgat.

Sistemul e simplu, banii se mută în eToro ca și cum ai plăti online ceva cu cardul sau prin transfer bancar clasic. Nu există sume minime pentru acțiuni (se cumpără fracțiuni de acțiune, la o adică), dar pentru copy traders mi se pare că există un minim de 200 de dolari.

Nu uitați: nu vă riscați banii dacă nu înțelegeți ce se întâmplă. Eu am început să studiez bursa și alte instrumente financiare acum vreo 3 ani, m-am jucat cu Tradeville în 2019, încerc să fiu la curent cu mersul economiei și companiilor, am prieteni cu care să discut astfel de lucruri și tot mă consider un începător. De asta am investit o sumă mică și sunt împăcat cu ideea că aș putea să o pierd complet.

Vedem ce-o ieși.

Apropo, îmi bag unghia în gât că n-am făcut asta în martie, când au picat prețurile tuturor acțiunilor. Aveam și atunci niște economii pe care le-aș fi putut investi, dar mi-a fost teamă pentru că nu știam ce criză vine și cât va dura și cum vor merge lucrurile în restul anului 2020.

Ca idee, iată niște cotații:

  • Amazon: 1.600 USD minimul din martie, 3.180 USD acum, a fost cândva și 3.500 USD
  • Electronic Arts: 86 USD în martie, 140 USD acum
  • Zendesk: 50 usd în martie, 140 usd acum
  • Levi Strauss: 9 usd în martie, 21 usd acum

Ce vreau să zic este că e greu de găsit o companie ale cărei acțiuni nu s-au dublat sau chiar triplat față de acea cotație de crash din februarie-martie 2020, când în SUA s-a dat alarma generală. Mulți traderi au profitat atunci, că au riscat și le-a ieșit până acum.

Asta e, noi să fim sănătoși.

Giga-important: nu vă riscați astfel economiile dacă nu știți ce să faceți. Nu-i imitați pe alții dacă nu vă sunt clare riscurile pe care vi le asumați.

Eu, de exemplu, sunt împăcat cu ideea că aș putea pierde toată suma investită astfel. Am investit o sumă care, în caz că o voi pierde în totalitate, nu-mi va crea totuși dificultăți financiare în viață.

Personal cred că acele fonduri de investiții cu risc scăzut ale băncilor tot sunt mai bune decât dobânda bancară clasică, chit că randamentul lor este mic, și ați putea măcar să vă interesați despre acelea pe la banca voastră, dar chiar și așa trebuie să acceptați că blocați acei bani pentru o perioadă mai lungă de timp în ele și că există totuși riscul să-i pierdeți pe toți.

asus s5507

    55 comentarii

  1. E o idee foarte buna sa cumperi bitcoin acum.

    Dar e o idee proasta sa cumperi bitcoin folosind etoro, revolut, robinhood sau orice alta platforma care nu îți permite să îți transferi bitcoinii in walletul propriu. Riști să dea faliment, să crească comisioanele sau să îți ofere un curs de rahat când vei vrea sa vinzi peste câțiva ani.

    Dacă vreți crypto, cumparati prin crypto exchange-uri și mutați bitcoinii imediat în walleturile proprii. “Not your keys, not your coin”!

      (Citează)

    • Chiar azi nu este o idee bună, a scăzut cu 8.000 de dolari până acum față de ieri. :P

        (Citează)

    • Din contra, ar trebui sa cumperi când cade brusc. Încă un sfat in engleza: “buy the dip”.

      A recuperat Intre timp cei 8000 de dolari, e înapoi pe la 40000 USD per bitcoin.

        (Citează)

  2. Eu sincer ma aștept ca toată frenezia asta cu bursa sa muște înapoi, și rău.
    Adică prea pare totul frumos ca toată lumea sa aibă profit 10%-500% ca a pus bani de la mini crash încoace.
    O sa rămânem asa frumos toți cu pantalonii în vine de nu o sa crezi.

    Vorba aia, it’s too good to be true
    Dar la fel de bine e și aia cu “sper sa ma înșel.

    PS: fain articol, ești ca un bătrân adevărat cu gândul la pensie.

      (Citează)

    • Cu gândul la bani. Dacă-i țin la bancă nu o să câștig nimic, iar din salariu și atât e mai greu să te îmbogățești.

      Bursa să muște înapoi? Cum ar face asta? În afara unui crash general, niște companii vor merge întotdeauna tot mai bine, că sunt pe valul unei schimbări în societate, în obiceiurile de consum șamd.

        (Citează)

  3. Vezi ca statul roman, gunoi cum este, te arde nu numai cu impozit pe profit la veniturile din investitii DAR si cu contributia la pensie.

    Nu stiam ca dobanda la vedere este venit din investitii, desi este deja impozitat 10% la sursa de banca nu mi-a dat prin cap sa il trec in formular.

    Am aflat la o regularizare primita de la ANAF ca am de platit inca o luna de pensie minima pentru fiecare din cei 2 ani in discutie.

    Pentru niste dobanzi totale in jurul a 200 de lei am platit vreo 500 de lei adunati pentru pensie… desi platisem deja pentru tot anul pensia aferenta venitului principal.

      (Citează)

    • Interesanta tema. Multumim. Si eu de 2 ani investesc in fonduri mutuale de tip conservator ce-i drept. Vreau si niste titluri de stat. Overall, mult mai bine stau decat la depozite si conturi de economii. Am ales tot ING din aceleasi motive pe care le ai enumerat. Am si vizibilitate real time asupra randamentului unitatilor de fond Am cochetat si cu visul umed al romanului care se viseaza rentier, apartament la care sa platesc rata din chirie, insa nu acopeream din chirie toate costurile daramite sa fac si un profit. E totusi o solutie sa investesti in Imobiliare daca ai banii cash si vrei sa diversifici. Sa faci credit si sa platesti rata din chirie e tot mai problematic (Desi nu imposibil) din cauza preturilor foarte mari ale apartamentelor si scaderii cererii de chirie in anumite zone. Adaug si neseriozitatea unor chiriasi care nu platesc chiria, intretinerea etc decat dupa mari scandaluri si amenintari.

        (Citează)

    • @Gaelex: În general e bine să presupui că statul român îți ia impozit pe orice tip de venit ai avea. Nu văd de ce ar exista portițe de scăpare la asta, că doar statul vrea să facă bani.

        (Citează)

    • Cosmin T.: Sa faci credit si sa platesti rata din chirie e tot mai problematic (Desi nu imposibil) din cauza preturilor foarte mari ale apartamentelor si scaderii cererii de chirie in anumite zone.

      Greu de zis. Dacă mai crește și prețul imobiliarelor, îți crește de fapt valoarea bunului deținut și îi plătești rata (măcar parțial) din chirie. Poate chiar total, depinde de zonă, compartimentare și design interior.

        (Citează)

  4. Toata lumea a luat-o razna cu investitiile. Sa fim seriosi, e mai mult asa ca hobby. Daca nubesti dispus sa risti ca la pariuri/pacanele banii tai agonisti, la final dupa comisioane si impozite, te alegi cu cateva sute de lei la suta de mii de lei rulata.
    Astea is mai mult economii, nu investitii.
    Investitii sunt de la zeci de mii de euro in sus si in RO tot imobiliarele is sfinte. Si pentru cine isi permite, aur sau opere de arta. Pe Bursa si cripto, mult succes, cineva tre sa se imbogateasca si cu banii vostri!!

    Eu imi gestionez economiile cam asa:
    – euro la “saltea”
    -lei in cont economii accesibili imediat dar dobanda sub inflatie.
    -lei in depozit cu dobanda =inflatie si maturitate mica
    -lei in fonduri mutuale de risc mic si deci randament scazut, investiti si reinvestiti lunar
    -lei in fonduri mutuale de actiuni, risc mare si randament mare pentru cine are rabdare
    -dolari in actiuni la fabrica americana unde lucrez.
    Daca as avea mai multi bani, adica multe sute de mii, de care nu as avea nevoie imediata, i-as baga in titluri Tezaur 5 ani, sunt foarte sigure si iti dau o dobanda cinstita de 4% , neimpozabila si zic eu peste media multianuala de inflatie. Cu dezavantajul ca favi poteca la Posta la matutare, daca vrei sa eviti comisioanele intre Trezorerie si banca ta ( plafonul zilnic de rascumpare e de doar 5000 lei)

      (Citează)

    • Cand unii vor sa atraga creduli noi carora sa le ia banii, fac in asa fel incat sa para ca bursa/bitcoinul e the way to go. Am vazut reclame la etoro in ultimele luni de mi s-a facut greata. Tot felul de influenceri atingand subtil subiectul, unii chiar insistand. E destul ca de undeva sa se porneasca valul, ca apoi sa intre in joc voluntar o multime de oameni.
      Pe bursa nu faci vreo mare minune. Nu e chiar ca la pacanele, dar pentru omu de rand e aproape.
      Si e cam contradictorie afirmatia ca preferi bursa si investitiile decat sa tii banii in banca pt o dobanda mica, dar in acelasi timp ca investesti in bursa doar banii pe care esti dispus sa ii pierzi. Inseamna ca or esti dispus sa iti pierzi toti banii, or ai lasat oricum marea majoritate de bani in banca si ai bagat in bursa o mica parte. De ce i-ai mai bagat? Sa iti faci de lucru? O sa ai castiguri minuscule chiar si daca ti se tripleaza valoarea actiunilor…lucru spre imposibil. Dar macar ii tii pe unii cu comisioane si le dai bani cu care sa isi justifice existenta.

        (Citează)

    • Știi bancul cu Bursa al lui Nastratin, analogia cu ferma de pui și potopul? Ah fir-ar sa fie, rațe trebuia să cumpăr…

        (Citează)

    • @Morrissey: nu mi se pare o problemă că apar diverse costuri. Dacă fac un leu în plus față de cât aș face din depozitul la termen, înseamnă că am câștigat.

      John: Si e cam contradictorie afirmatia ca preferi bursa si investitiile decat sa tii banii in banca pt o dobanda mica, dar in acelasi timp ca investesti in bursa doar banii pe care esti dispus sa ii pierzi. Inseamna ca or esti dispus sa iti pierzi toti banii, or ai lasat oricum marea majoritate de bani in banca si ai bagat in bursa o mica parte. De ce i-ai mai bagat? Sa iti faci de lucru? O sa ai castiguri minuscule chiar si daca ti se tripleaza valoarea actiunilor…lucru spre imposibil. Dar macar ii tii pe unii cu comisioane si le dai bani cu care sa isi justifice existenta.

      Nu este deloc contradictorie. Fiecare metodă are riscul ei. Ținutul banilor în bancă are risc minim. Bursa are risc mai mare, așa că investești cât ești dispus să riști.

      Nu mă deranjează că unii fac comisioane din asta. Important este să câștig și eu, în rest mi se pare absolut normal ca cei ce-mi oferă această posibilitate să câștige și ei. Nu m-ar deranja nici dacă ar câștiga mult mai mult ce mine de pe urma banilor mei, câtă vreme eu ies pe profit mai mare decât aș avea în absența lor totală.

      Eu nu vreau să moară capra vecinului și să câștig doar eu, iar alții să presteze moca pentru mine.

        (Citează)

  5. All nice and games, dar vedeti ca suntem in varful bulei bursiere. O sa fie amuzant de vazut ce si cum cand o sa pice.
    Eu am facut asa: grosul in imobiliare (dumb people investments, risc mic dar si randament scazut, poate veni si cu bataie de cap), ETF-uri (cu diverse ponderi intre bonduri si stocks) si ma mai joc cu sume mici in Revolut pentru actiuni.
    Investesti pe bursa doar ce iti permiti sa pierzi.

      (Citează)

    • Nu suntem în vârf decât în anumite domenii, gen shopping online. Altele încă au potențial mare de revenire.

      Eu, de exemplu, prefer să investesc în companii legate și de turism, că acum sunt jos, dar probabil își vor reveni în vreo doi ani. Sper să-mi iasă pariul.

        (Citează)

  6. mi-a placut mult reclama la eToro cu Alec Baldwin de pe youtube (aia cand are el de impaturit haine), m-am uitat de mai multe ori la ea de placere, mi se pare si f bine scrisa si imi place si de Alec Baldwin.

    mi se pare f interesant ca eToro a decis sa-si faca reclama pe bloguri (am vazut si la Cetin recent, deci na, content marketing baby ftw).

    dar daca tot se face reclama pe bloguri, mi-ar placea si mie sa aflu ce garantii exista pt bani (stiu ca nu exista garantii directe, dar info despre unde e autorizata platforma, cati clienti are etc), cum se scot banii, cum se impoziteaza si din astea.

    acuma, referitor la jocul la bursa in sine, nu stiu daca stiti cum merge vorba, asa ca va spun eu: cica atunci cand frizerul tau iti recomanda sa cumperi actiuni, este clar ca e timpul sa vinzi.

    noi suntem frizerul in povestea asta (= “dumb money”)

      (Citează)

    • Nu cred că fac reclamă (cel puțin aici nu), dar probabil au intrat mai puternic în România după ce au adăugat și limba noastră în interfața lor.

      (pe care nu o folosesc. Mi se pare că trebuie utilizați termenii englezești pentru bursă, ca să vorbești aceeași limbă cu analiștii și articolele de pe net și instrumentele bursiere).

        (Citează)

  7. Asta am observat si eu. In ultima vreme pe toate blogurile si vlogurile se discuta de investitii, de zici ca suntem in Elvetia. Urmeaza ceva frumos.

      (Citează)

  8. Personal am inceput investitia la bursa din RO prin TradeVille deodata cu celebra OUG 114 a lui Teodorovici, care a picat practic bursa la nivelul inceputul lui 2018. In portofoliul meu am in general companii vechi, mari, mature (BRD, TLV, M, FP, TLV, etc. ). Caut si companiile care ofera dividende si ma uit cat % au oferit pe anii anteriori. Nu sunt cele mai mari castiguri, dar un randament net superior unui depozit bancar sau titluri de stat, plus sansele sa dea faliment sunt destul de mici. Chiar si asa, pun doar cam 10% din salariul lunar in bursa, dat fiind ca nu ma consider un expert in domeniul financiar si merg pe principiul: “hope for the best, prepare for the worst”. Pe eToro am cumparat de curand actiuni (AAPL) din dorinta de a diversifica si mai mult portofoliul (pana acum doar pe bursa din RO) si a raspandi riscul si mai mult. Nu investesc in Criptomonede: nu ma pricep deloc, nu ma bag.

      (Citează)

  9. E o idee excelenta . Directorul BVB spunea ca investitor e acela care isi pune lunar o suma oricat de mica si o arunca in niste actiuni , orice isi doreste el , iar peste 20 de ani verifica ce investitii a facut .

    Referitor la crypto – repetati dupa mine – crypto – ponzi – scam . E un fel de caritas mondial , nefiind reglementat , toata lumea baga bani , dar scot doar smecherii , amaratii ramanand cu pierderile .

    Intotdeauna isi revine pe crestere , si mai tare si mai frumos , oamenii care au pierderi intotdeauna vor fi mai multi – exponential si asteptand sa-si revina sa faca cash out – care nu se intampla niciodata , ca intotdeauna mai astepti sa creasca un pic :))))

      (Citează)

  10. Mda.. mulțumesc, dar nu, mulțumesc. Eu m-am decis: fac eu toată munca și o sa las banii sa se relaxeze.

      (Citează)

  11. Zendesk a crescut frumusel dar daca te uiti si la concurenta (Servicenow, Atlassian), observi ca toata industria a crescut, nu ei in mod special. Din contra, mi se pare ca Servicenow a avut o evolutie mai buna.

      (Citează)

    • Și vor mai crește odată cu păstrarea wfh, zic eu, și trecerea tot mai mare spre digital, care va atrage nevoia de customer suport digital.

        (Citează)

  12. Mă bucur că lumea începe să citească și să se intereseze. Primul pas e să faci economii, al doilea să faci ceva cu banii ăia, iar la prcatică încă stăm prost.

    Nu există speculații sigure, iar uneori ca să vezi dacă e pentru tine sau nu trebuie să încerci – dacă pierzi niște bani, asta e, ai grijă să nu fie toți, exact cum sfătuiește Radu în articol.

    Am citit recent că și a investi în tine e periculos, mă gândesc că dai bani pe un curs de programare (cum e la modă acum) dar nu ieși programator și vai, bani irosiți – banii nu sunt irosiți că ai dezvoltat niște abilități pe care le poți folosi în alte domenii.

    Dacă e un lucru pe care l-am învățat de la străini în perioada asta e că trebuie să încerci și să nu te blochezi în ceva anume. Nu continui cu ceva ce nu e pentru tine și nu cauți ceva acre speri să funcționeze la inifinit – încerci, dacă e cu profit mergi mai departe, dacă nu cauți altceva.

      (Citează)

    • Cred că majoritatea știu despre bursă ceea ce văd în filme: că poți deveni milionar peste noapte dacă investești într-o companie care crește de 30 de ori din motive de scenariu de film sau că poți pierde totul.

      În realitate, majoritatea bursei are creșteri scăderi lente. Sunt companii care vor crește lent, dar vor crește. Sunt curios dacă oamenii ce zic că urmează un crash își închipuie cumva că dintr-o dată nu va mai utiliza nimeni Google sau Amazon și vor pica precum Hi5. Șansele mari sunt ca 100 de dolari puși acum într-o companie mare (nu astea de mai sus, sunt multe altele) să îți aducă peste 5 ani mult mai mult decât orice depozit bancar. Asta ar trebui să fie ținta tuturor, nu o îmbogățire peste noapte.

      În rest, piața Forex, shortingul, CFD-urile și altele sunt pentru profesioniști. Până și eToro spune că 74% dintre investitorii în CFD-uri pierd banii, nu câștigă. Dacă asta nu este un avertisment să nu te apropii de așa ceva, nu știu care ar putea fi.

      dam167: Dacă e un lucru pe care l-am învățat de la străini în perioada asta e că trebuie să încerci și să nu te blochezi în ceva anume. Nu continui cu ceva ce nu e pentru tine și nu cauți ceva acre speri să funcționeze la inifinit – încerci, dacă e cu profit mergi mai departe, dacă nu cauți altceva.

      Mi-a plăcut asta. Societatea românească are însă alte principii, iar schimbarea este lentă. Eu văd schimbarea în rândul studenților de acum, care se gândesc cum să facă un startup, o afacere, un program de succes, în timp ce pe vremea mea se gândeau la counter-strike.

      Marea majoritatea a celorlalți români, însă, zic chestii de genul:
      – munca la buget e sfântă, salariul e mic dar postul e sigur.
      – trebuie să înveți ceva nou? nu se poate!
      – să riști din banii puși deoparte! doamne-ferește, dacă îi pierzi?
      – pune banii la CEC!

        (Citează)

  13. Eu investesc de 3 ani in TVBETETF ce urmărește indexul BET prin metoda dollar cost averaging pe Tradeville. Până acum am un randament de 25.87%. Am prins niște căderi serioase dar m-am ținut bine.

    Am făcut și un pic de stock picking la SNN, SNG, FP, TRP, TLV, EL, M, DIGI, WINE. Dividendele sunt foarte bune la BVB.

    De curând am început să investesc în Apple prin XTB și mai caut un ETF pentru S&P500. Nu au comisioane pentru un rulaj de până la 100K. Mi se pare o variantă mai bună decât eToro. Au suport în limba română și sediu în București. Organizează webinarii. La deschiderea contului m-au sunat să mă întrebe dacă știu riscurile. Sunt mulți care s-au ars cumpărând din greșeală CFD-uri în loc de acțiuni.

    Next level e Interactive Broker, dar de curând au mutat conturile din UK în Ungaria și au făcut ceva deranj.

      (Citează)

    • Si eu tot cu TVBETETF am inceput prin 2017. Randament mai bun am obtinut cu S&P500 (vezi ca cele mai populare ETF sunt Vanguard si iShares). Sau VWCE. Cu indecsii mergi cu piata. Daca vrei castiguri mai mari treci pe actiuni.

      Investitia in actiuni pe scurt: e f RISCANTA.
      Majoritatea cumpara actiuni fara sa gandeasca, isi baga economiile intr-o chestie pe care nu o inteleg. Cand iti iei un TV nou, o masina noua cum faci? Citesti zeci de review-uri, intrebi prieteni, vezi istoric, te duci in magazin sa le vezi, faci teste. Asa este si cand cumperi actiuni: trebuie sa intelegi foarte bine business-ul, cine sunt clientii, cine sunt competitorii, sa citesti rapoartele trimestriale, istoric, cine este director, absolut tot. Apoi cumperi si urmaresti constant ce se intampla. Nu uita ca o parte din compania in care investesti este a ta, deci comporta-te ca atare.
      NU investiti bani in chestii pe care nu le intelegeti.

        (Citează)

    • @Silviu: succes! Dacă vrei să scrii un ghid despre asta sau măcar o analiză despre ce-ai făcut, o public cu plăcere.

      @Costel:

      Costel: Majoritatea cumpara actiuni fara sa gandeasca, isi baga economiile intr-o chestie pe care nu o inteleg. Cand iti iei un TV nou, o masina noua cum faci? Citesti zeci de review-uri, intrebi prieteni, vezi istoric, te duci in magazin sa le vezi, faci teste. Asa este si cand cumperi actiuni: trebuie sa intelegi foarte bine business-ul, cine sunt clientii, cine sunt competitorii, sa citesti rapoartele trimestriale, istoric, cine este director, absolut tot.

      Și cred că nici măcar atât.

      Un punct de pornire ar fi că bursa nu reacționează pozitiv doar pentru că o companie este de succes, doar pentru că merge bine.

      Dacă merge bine, acțiunile rămân constante sau cresc ușor.

      Creșteri mari se obțin inclusiv din:
      – impresia că acea companie are viitor, chit că momentan este pe pierdere sau nici măcar nu a scos vreun produs. Tesla e așa, livrează un număr infim de mașini/an față de giganți, profitul nu există, dar pe bursă este a 5-a din lume.
      – profit mult peste așteptările analiștilor.

      De exemplu este clar că Netflix sau Spotify au viitor, au profit, adaugă constant milioane de noi clienți. Dacă însă într-un trimestru vor adăuga 15 milioane deși se așteptau la 20 de milioane de clienți noi, vor scădea la bursă.

      Aș mai adăuga exemplul cu Apple la lansarea iPhone Xr acum câțiva ani. Acțiunile au scăzut pentru că Apple a lansat un telefon mai bun decât se aștepta lumea, la un preț mai mic decât se aștepta lumea. Asta înseamna că se va vinde foarte bine, deci în defavoarea unor modele mai scumpe, deci profit mai mic pentru companie.

      Dacă nu mă înșel, și McDonald’s a trecut prin ceva asemănător când a anunțat că introduce all-day breakfast, care era cerut de mulți clienți. Altfel spus, au dat clienților ceva dorit și au scăzut acțiunile pentru că bonul mediu per breakfast era mai mic decât pe un meniu uzual.

        (Citează)

  14. Personal am ales sa investesc la bursa un procent de salariu meu in fiecare luna.
    Folosesc platform Interactive Broker,s sunt cei mai mari si de incredere pentru Europa .Ca si comision cer 10$ pe luna pentru investit in actiuni.

    Procente 80% Index Funds ( SP 500) 29 % in actiuni separate (Cloudflare / DISNEY Amazon) 1% in crypto.

    Fac asta de 1 an de zile cu o suma modica in fiecare luna, practic fac dollar cost averaging.

    In contextul actual mi-am triplat investitia.

      (Citează)

    • Disney a crescut mișto. E și pe lista mea, dar acum mi se pare că este la un punct de maxim și nu cred că vor mai crește mult.

      S&P500 are o creștere destul de mică, nu?

        (Citează)

  15. ok si ce ai facut din 2018 pana acum? cu cat ai plecat, ce randament, inteleg doar ca ai tot adaugat lunar 10% din salar.

    Bogdan:
    Personal am inceput investitia la bursa din RO prin TradeVille deodata cu celebra OUG 114 a lui Teodorovici, care a picat practic bursa la nivelul inceputul lui 2018. In portofoliul meu am in general companii vechi, mari, mature (BRD, TLV, M, FP, TLV, etc. ). Caut si companiile care ofera dividende si ma uit cat % au oferit pe anii anteriori. Nu sunt cele mai mari castiguri, dar un randament net superior unui depozit bancar sau titluri de stat, plus sansele sa dea faliment sunt destul de mici. Chiar si asa, pun doar cam 10% din salariul lunar in bursa, dat fiind ca nu ma consider un expert in domeniul financiar si merg pe principiul: “hope for the best, prepare for the worst”. Pe eToro am cumparat de curand actiuni (AAPL) din dorinta de a diversifica si mai mult portofoliul (pana acum doar pe bursa din RO) si a raspandi riscul si mai mult. Nu investesc in Criptomonede: nu ma pricep deloc, nu ma bag.

      (Citează)

  16. Eu as vrea sa aflu mai multe despre intreaga procedura de raportare a veniturilor si plata darilor catre stat in urma castigurilor pe etoro, tradeville, crypto, etc. Poate un articol viitor? Bineinteles, cu meticulozitatea specifica a lui Radu inclusa.

      (Citează)

    • Trebuie să depui o declarație unică în anul următor – e practic un venit suplimentar pentru care ai de plătit un ipozit și aia e. Contează banii pe care-i transferi de pe o platformă într-un cont bancar, suma aia o declari. Dacă transferi bani de mai multe ori trebuie să faci un bilanț pe an – probabil că e bine să ții o evidență și da, ar fi interesant un articol pe tema asta.

        (Citează)

    • @Dorin: când iei banii din platformă, trebuie să declari venitul suplimentar la stat, ca și cum ai declarat venituri din chirie sau din activități independente.

      Se depune o declarație în acest sens (200, cred?), zici suma, statul îți trimite un ordin de impunere pentru impozit și alte dări, în funcție de tipul venitului.

      Eu n-aș putea fi prea precis în acest scop deoarece se ocupă contabila mea de astfel de treburi, dar sunt sigur că avocatoo sau alte site-uri explică foarte bine totul.

        (Citează)

  17. Bursa americana, care trage dupa ea toate bursele lumii, inclusiv “mica taraba” numita BVB, este in acest moment (ian’21) intr-un maxim istoric. Respectiv intr-o bula majora, peste realitatea contabila a companiilor listate.

    A compara AMZN, TSLA pe martie’20 vs. un maxim speculativ care a urmat, te poate induce in eroare. Bursa aduce castiguri serioase celor care accepta riscuri serioase, pe sume serioase, de la zeci de mii de euro in sus poti sa spui ca faci o treaba, dar e un joc care iti provoaca insomnii si nu e pentru oricine.

    La sume mari plasate, poti sa pierzi mii de euro intr-o ora, daca nu urmaresti asta permanent, non-stop. Altfel daca iei pe dollar cost avg. sau pui lunar cate 100 de lei, da, teoretic o sa castigi ceva mai bine ca la depozite, dar esti in continuare expus riscurilor manipulative, care se practica la bursa americana, mai ales pe bula curenta.

    Imobiliarul este mai stabil, dar este mai important sa prinzi un moment bun si sa intri cu fonduri proprii, decat sa iei credit si sa iti asumi riscuri in numele bancii, pe termen lung, pentru un castig modic. La un credit pe 20-30 de ani, poti trece cu apartamentul ala prin multiple crize care ii pot varia valoarea semnificativ, timp in care tu castigi chirie-rata-alte cheltuieli=vreo 50-100 de euro pe luna.

      (Citează)

  18. simplu – nu raportezi.
    tu crezi ca anaf te verifica la oua, pardon ca ai tu bani in etoro?

    Dorin:
    Eu as vrea sa aflu mai multe despre intreaga procedura de raportare a veniturilor si plata darilor catre stat in urma castigurilor pe etoro, tradeville, crypto, etc. Poate un articol viitor? Bineinteles, cu meticulozitatea specifica a lui Radu inclusa.

      (Citează)

    • Anaf îți poate verifica conturile, acolo e important ce ai. eToro e doar o platformă pe care ai un sold, când transferi acei bani într-un cont devin efectiv ai tăi.

        (Citează)

    • Venitul se declară la ANAF când îl obții, de exemplu peste 5 ani când vinzi acțiunile și transferi banii în contul tău. În funcție de cum merg lucrurile la ANAF, pot afla sau nu de el, dar legea îți cere să îl declari tu, altfel faci evaziune fiscală.

        (Citează)

  19. Cum ai reusit sa iti faci cont pe Robinhood ? aplicatia lor pe android nu este disponibila pentru RO.. as fi tentat sa ii folosesc deoarece au o diversitate mare de stocks comparativ cu xtb, cei pe care ii folosesc momentan.

      (Citează)

  20. Sunt placut surprinsa sa vad cat de multi oameni aleg sa faca investitii, asta imi arata mie doua lucruri: unul la mana, oamenii castiga suficient de bine si/sau aleg sa isi modereze consumul, astfel incat la final de luna raman cu niste bani extra si doi la mana, romanii au inceput sa puna accent pe educatia financiara si au realizat ca simpla depozitare intr-un cont de economii nu este foarte rentabila.
    Eu personal nu am reusit sa adun suficiente economii cat sa conteze dobanda obtinuta, pe principiul mai mare daraua decat ocaua, asa ca le tin in contul de economii, iar asta s-a intamplat in primul rand pentru ca incerc sa rambursez creditul bancar (ca o paranteza, recunosc ca nu inteleg oamenii care au credite si aleg sa faca investitii, in loc sa ramburseze datoria). Dupa ce o sa reusesc sa inchid creditul, planuiesc sa investesc intr-o sigurare cu componenta de investitii – genul de instrument la care contribui lunar cu o suma fixa si dupa 10-20 de ani iti poti retrage toti banii, impreuna cu o dobanda frumusica. Mi s-a parut intotdeauna o schema de economisire foarte faina, pentru ca lunar depui in general o suma infima (gen 200 lei), dar adunata pe o perioada atat de lunga ajungi sa strangi o suma semnificativa.
    Oricum ar fi, din punctul meu de vedere oricine ar trebui sa aiba macar 2-3 salarii puse departe pentru zile negre in contul de economii sau sub o alta forma lichida, pe care sa o poata accesa usor la nevoie.

      (Citează)

    • A.: (ca o paranteza, recunosc ca nu inteleg oamenii care au credite si aleg sa faca investitii, in loc sa ramburseze datoria)

      Cred că ține de cât de mult riscă fiecare om.

      Unii zic “am mai mulți bani, să-mi reduc creditele că poate în viitor nu voi mai avea așa mulți bani disponibili”

      Alții zic “am mai mulți bani, ia să caut o metodă să-i investesc în ceva ce-mi va aduce un return mare pe termen scurt”.

      Nici eu nu înțeleg, de exemplu, oamenii care își riscă toate economiile și chiar casa ca să lanseze o afacere. Sunt multe exemple de succes. Sunt multe exemple de eșec. Eu n-aș putea risca, dar îi admir pe cei care o fac. Mi se pare că sunt genul de oameni care, chiar și după ce trec printr-un eșec sau două, nu renunță și tot încearcă și până la urmă le iese ceva.

        (Citează)

  21. Afacerea preferata a romanului este sa cumpere apartamente si sa le dea in chirie. Asta e nivelul maxim pe care il atinge “afaceristul” roman. Ma intreb pana cand va merge Romania in directia asta? Vin toti din provincie cu bani “economisiti” in nu stiu ce variante de catre parinti si isi cumpara cate 2-3 apartamente pe care sa le dea in chirie “ca sa se plateasca singure”. Daca vom continua tot in directia asta, Romania isi merita soarta. De-aia arata jalnic apartamentele din Bucuresti: mobilate kitch, neintretinute, supraincarcate de mobilier/obiecte si cu cele mai ieftine instalatii. Piata imobiliara din Bucuresti e o varza totala, nu exista niciun fel de standarde.

      (Citează)

    • Nu știu ce să zic. Noi avem un apartament închiriat. Este într-un bloc nou construit, l-am mobilat modern, cu materiale de calitate și design plăcut, luăm de câțiva ani mult peste media zonei pe el.
      Dacă vrei să plătești mai mult pe chirie, găsești și apartamente foarte plăcute.

        (Citează)

  22. Pentru ING – verifica putin situatia efectiva. Eu am avut surpriza la ei ca imi vindeau unitatea de fond la un pret mai mare decat cel real, astfel incat randamentul era de fapt mai mic.

    De exemplu, daca unitatea de fond era 100 lei si a crescut la 120, e posibil ca tu sa o fi cumparat de la ei la 105, asa ca acum ai un randament de 14% in loc de 20%.

    Repet, e de verificat, mie asta mi s-a intamplat cand am investit la ei prin NN, companie din acelasi grup.

      (Citează)

  23. paul:
    Pentru ING – verifica putin situatia efectiva. Eu am avut surpriza la ei ca imi vindeau unitatea de fond la un pret mai mare decat cel real, astfel incat randamentul era de fapt mai mic.

    De exemplu, daca unitatea de fond era 100 lei si a crescut la 120, e posibil ca tu sa o fi cumparat de la ei la 105, asa ca acum ai un randament de 14% in loc de 20%.

    Repet, e de verificat, mie asta mi s-a intamplat cand am investit la ei prin NN, companie din acelasi grup.

    La cele 2 fonduri in care bag banuti ( da, la ING/NN am, vad ca valoarea unitatii de fond e aceeasi si cand ma uit pe alte site-uri..

      (Citează)

  24. A.:
    (ca o paranteza, recunosc ca nu inteleg oamenii care au credite si aleg sa faca investitii, in loc sa ramburseze datoria).

    1. eu am credit de 100 de mii si bani cash in banca de 30 de mii
    2. tu ai avut la fel dar ai decis sa rambursezi partial, asa ca ai un credit de 70 de mii si nici un ban in banca

    daca se intampla o nenorocire pentru care este nevoie urgenta de bani, eu ii scot din banca… iar tu… nu stiu ce faci

    deci e vorba de a avea o rezerva in caz de ceva.

    mai poate fi vorba si de alte lucruri, de exemplu se poate intampla ca investitiile alea sa aduca randament mai mare decat dobanda la credit – de exemplu cine a rambursat inainte de 2005 creditul de locuinta in loc sa mai cumpere inca o locuinta, 2-3 ani mai tarziu si-a bagat unghia-n gat de ciuda ca a pierdut un purcoi de bani neparticipand la bula imobiliara.

      (Citează)

    • Marean: deci e vorba de a avea o rezerva in caz de ceva.

      Nu știu dacă la asta se refera A. Poate se referea la ei care ar lua cei 30k și i-ar investi în ceva cu gândul că peste trei ani vor avea 50k în bancă.

      Câtă vreme își pot achita rata la credit, n-aș putea zice că decizia lor este bună sau rea.

        (Citează)

  25. dAr InTr-Un CoPiL CaNd InVeStiTi?

      (Citează)

  26. GabrielG:
    dAr InTr-Un CoPiL CaNd InVeStiTi?

    Tata socru alert, tata socru alert!!
    :)))

      (Citează)

  27. Dumnezeule, Radule! Zici ca nu scrii despre tehnologie. Da-o naibii de treaba! Informeaza-te.

    1. Nu cumperi la bursa ACUM. Suntem la sfarsitul ciclului, si urmeaza un crash. Cumperi atunci, cu banii facuti mai jos.

    Sunt o multime de indicatori..

    Cand cumperi aici, nu diversifici in 100 de companii. Scopul tau nu e sa iti protejezi investitia, ci sa generezi wealth. Poti miza pe ceva ce urmeaza sa fie listat in curand – gen Stripe, si poate CRSP (genomics, pariul celor de la Ark Invest – care au investit devreme in Tesla).

    2. Look into DeFi.

    Sunt multe platforme care iti pot da intre 40 – 75% APY, fara sa fii investit in crypto. Faci staking, ori lending, si vei avea un revenue sustenabil din moneda stabila.

    3. Macro ciclul crypto este anul asta. Fii atent la micro cicluri, si corectii, dar nu pierde din vedere macro ciclul de anul asta – cel mai usor e sa navighezi urmaring patterns conform Mayer Bands si al scorului MVRV Z-Score. Google it.

    Aici nu cumperi BTC, pt ca urmatorul trend e altseason. Uita-te atent la $ROOK (KeeperDAO), DPI, REN, MTA, APY de ex, pt un portofoliu diversificat. Uita-te de 2 ori la $ROOK. Ex: https://www.theblockcrypto.com/financial-disclosures.

    Si ETH, pt a iti minimiza riscul. Doar ETH ar trebui sa faca cel putin 5X de unde este acum.

    Daca te uiti pe Cycle Repeat si patterns, vei observa ca suntem intr-un downtrend pt inca 3 saptamani, si apoi urmeaza altseason. Nu iesi in functie de trend, iesi in functie de ciclu – gen charturi precum https://checkonchain.com/btconchain/mvrv_valuation_usd/mvrv_valuation_usd_light.html.

    Dar IESI cand iti zice, si INTRI cand iti zice. Va fi greu emotional sa faci asta, si multi vor pierde banii “de hartie” castigati.

    Ca o concluzie:

    Sunt oportunitati pe care le ratezi si risti sa pierzi si bani investind aiurea in bursa acum. Opreste-te din orice faci, si informeaza-te.

      (Citează)

  28. nwradu:

    Eu, de exemplu, prefer să investesc în companii legate și de turism, că acum sunt jos, dar probabil își vor reveni în vreo doi ani. Sper să-mi iasă pariul.

    Nu ignora nici companiile aviatice care sunt încă jos … :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus