►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
O analiză Bloomberg arată cum SUA pierde războiul economic cu China, declanșat de Trump și arătat ca o mișcare curajoasă a președinției sale. Curajoasă, dar fără rezultate.
După ce SUA a crescut taxele vamale pentru produse în valoare de 360 de miliarde de dolari importate anual din China… nu s-a întâmplat nimic. Surplusul comercial cu China (cât de mult importă de acolo față de cât de mult exportă americanii spre China) a ajuns la niveluri record la finalul anului 2020:
Deficitul a crescut în 2017 și 2018, a scăzut în 2019 și a crescut iar în 2020. Chinezii au promis că vor importa mai multe bunuri din SUA, dar nu s-au ținut de promisiune.
În schimb, companiile americane n-au putut muta producția din China în alte țări sau înapoi în SUA, iar importurile din China chiar au crescut. Trei sferturi dintre companiile americane ce folosesc fabrici chinezești au declarat că nu plănuiesc să mute producția pentru că, oricât ar fi taxele vamale, tot ies mai bine la bani.
Chinezii au exportat mai multă marfă în fiecare an, creșterea fiind în Asia și în America de Nord. Impactul economic în ambele țări a fost minim (adică “războiul” nici măcar nu a contat), economia Chinei crescând cu 6%, impactul taxelor vamale suplimentare fiind de doar minus 0,3% din PIB, zice un analist american.
Aceiași analiști concluzionează nu numai că producția nu s-a mutat înapoi în SUA, dar companiile chineze nu au ieftinit produsele pentru a păstra prețul total constant odată cu creșterea taxelor vamale. Altfel spus, americanii de rând au plătit mai mult la raft pentru aceleași produse și sunt cei care au avut cel mai mult de pierdut. Estimarea totală este că aceleași produse au costat cu 16,8 miliarde de dolari mai mult în 2018, în total.
Nu zic, războiul economic trebuia purtat. Nu poți ști dinainte cum se va termina, ce țară va ceda prima și cum vor evolua exporturile și importurile până când nu iei efectiv măsurile respective. Este ca un joc de noroc combinat cu o cacealma bună.
Doar că, în SUA vs China, se pare că chinezii au pierdut infim spre deloc, au produs mai mult, am exportat mai mult, iar pierderea principală a fost la consumatorul final, care este american. Dacă-și închipuia cineva că statul chinez va primi o lecție serioasă aici, nu s-a întâmplat.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
13/01/2021 la 7:05 AM
Era destul de clar ca nu avea nici o sansa de reusita prostia lui Trump, pentru ca nu poti produce in SUA la costurile din China.
Fabricile nu se construiesc gratis, pamantul nu e gratis, infrastructura nu e gratis, normele de mediu sunt stringente, sindicatele exista si au putere.
Gaelex(Citează)
13/01/2021 la 8:31 AM
Cred ca în curând va fi China vs lumea liberă!
Mircea(Citează)
13/01/2021 la 8:46 AM
In principiu ar trebui asteptat si mentinute taxele, desi nu e exclus ca noua administratie sa mai taie din ele. Nu te poti astepta ca productia sa fie mutata inapoi in SUA peste noapte.
Alex(Citează)
13/01/2021 la 9:36 AM
ma bucur ca in 2021 radu e expert si in comert si economie.
in 2020 mi-a umplut podul cu spacex, nu era zi fara ceva spacex, acum stiu ce ma asteapta in 2021.
bogdan(Citează)
13/01/2021 la 10:40 AM
Asta e ceva gen “Bine bă că ești tu deștept!”. Un comentariu pur românesc. Trebuie să fie expert să vadă că un număr e mai mare decât celălalt?
Trade war e un eșec. Da, trebuia făcut, dar trebuia făcut cu cap. Trump avea ocazia să liniștească China pentru mult timp, dar caracterul lui e incompatibil cu rezultatele.
Giani Mucea(Citează)
13/01/2021 la 9:59 AM
Cine zice ca s-a terminat? N-am auzit vreo stire ca noua administratie o sa taie taxele.
Catalin(Citează)
13/01/2021 la 10:04 AM
Și Radu se bucura ca ești cititor ironic la postările lui.
Faramura(Citează)
13/01/2021 la 11:28 AM
Daaa , ca doar clientul american a pierdut . Ala din Romania a castigat nespus .
O mizerie – as impune sanctiuni pe 10 ani chinezilor pentru mizeria numita sars-cov2. Sunt o putere si sunt rai , ca si mentalitate , o rautate prosteasca . Nu-ti doresti un adversar de genul . Din pacate sunt tot mai putine economii capabile sa munceasca low-cost , de-aia cred ca Romania ar putea sa o duca bine daca va investi cu cap si va genera facilitati celor care vor vrea sa aduca industrii la noi .
Liviu(Citează)
13/01/2021 la 12:49 PM
CIne sa mai munceasca in Romania ? Pensionarii de lux si asistatii sociali? Romania o sa importe la greu forta de munca in urmatorii 10-20 de ani sa mentina cumva o forta de munca si sa plateasca tot aparatul bugetar, pensii si ce mai e de platit.
Romania a pierdut un procent urias din forta de munca , vreo 4-5 milioane intre 18-45 de ani si automat cu asta a pierdut si o generatie sau doua intrucat copii celor plecat nu vor creste, invata si muncii in Romania iar asta se va simtii in viitor, insa sunt sanse, au mai fost popoare care s-au intors acasa insa trebuie o schimbare in adancul societatii intrucat Romanii nu se intorc acasa din alte motive, nu din cele financiare.
L!nuX(Citează)
14/01/2021 la 8:40 AM
Man, Romania e zero barat, nu ai cu cine sa faci fabrici aici. E vorba de mentalitati distruse in 50 de ani de comunism desantat si mai apoi inca 31 de ani de neocomunism de balta.
Iar la noi, desi omul simplu e la fel de needucat si incult ca cel din China, nu are obedienta si nici obiceiul muncii ca acolo. Noi vrem bani multi pe munca putina – doar in zone de latinitate mai gasesti mentalitatea asta, si cine vrea sa faca fabrici fuge de popoare de genul asta.
BGDN(Citează)
13/01/2021 la 12:58 PM
lasa ca a facut obama trade war sau crezi ca o sa faca robbinetu (te ai prins).
o sa fie pupi pupi cu china de dim pana seara.
bogdan(Citează)
13/01/2021 la 1:23 PM
O alta perspectiva: cresterea taxelor vamale a fost o frana din care a rezultat micsorarea cresterii economice posibile – care ar fi putut fi altfel fi de 7/8/9/10%.
Frana nu a fost destul de puternica ca sa duca la scadere dar pot urma si alti pasi, franee …
Gandirea de tipul 1 masura trebuie sa produca 1 rezultat intr-o perioada de 1 an altfel inseamna ca nu e buna este simplista.
allex06(Citează)
13/01/2021 la 3:55 PM
Ba ești bulangiu, de ce ai sters comentariul?
Pmk(Citează)
13/01/2021 la 4:05 PM
L-am citit in mail-ul de in care am fost instintat ca sunt comentarii noi. Era inflamator, usor pe langa subiect si strica fericirea grupului – nu intra nimeni la Radu ca sa fie certat :))
allex06(Citează)
13/01/2021 la 4:11 PM
Aha. Nu am jignit nu am înjurat da nu va place sa va traga cineva de urechi si sa va scoata ipocrizia in prim plan. Asta în timp ce comentați despre cenzura big tech. Este penibil de ipocrit. Dar totuși 100% previzibil si din ce in ce mai romanesc. Mulțumesc ca mi-ati confirmat comentariile. QED gen
Pmk(Citează)
13/01/2021 la 7:21 PM
Daca era previzibil 100% nu mai avea sens sa scrii primul text si nici sa te miri dupa :))
allex06(Citează)
13/01/2021 la 5:36 PM
Apropo de china (sic!) (stiti ca eu am ceva personal cu aceasta natie – si ma opresc aici cu epitetele din respect pentru voi toti):
“China este de departe ţara cu numărul cel mai mare de biserici atacate, chiar dacă în scădere (3.088, faţă de 5.576 în 2019), înaintea Nigeriei.”
Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/sute-de-milioane-de-crestini-persecutati-in-lume-in-2020-china-este-tara-cu-numarul-cel-mai-mare-de-biserici-atacate-1433423
Asa ca spor le cumparaturi de la mumulanii astia!
Eu personal imi voi face un tricou plin de epitete dragalase pentru ei, in chineza, si il voi purta pe strada.
Mircea(Citează)