un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

CES 2021: televizoare Sony, LG, Samsung și Panasonic

12 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Samsung, LG și Sony spun fiecare că sunt cei mai buni din lume la televizoare. Poate cândva se va găsi și o metodă de a stabili mai exact cine, ce și cum conduce. Panasonic a prezentat cu ocazia CES modele interesante, iar din urmă vin tare producătorii chinezi, noul televizor Xiaomi fiind destul de apreciat în review-uri.

Domeniul, altfel spus, se dezvoltă și se și complică. Deja vorbim acum de tehnologii Mini LED, MicroLED, QNED, OLED evo, Neo QLED și alți termeni asemănători care mie mi se pare doar că generează confuzie în rândul cumpărătorilor. Asta e viață.

Mai jos sunt anunțurile care mi-au plăcut mie despre televizoare și lumea lor.

Sony a lansat gama Bravia XR, numită astfel după procesorul Cognitiv XR din interior. Au aici un model 8K, două OLED-uri și două Full LED Array.

Partea mișto este că toate au HDMI 2.1, rată variabilă de refresh (VRR) și suportă maxim 120 Hz în 4K, deci foarte bune pentru noile generații de console și, de altfel, și pentru gaming 4K de pe un PC cu placă video foarte bună. Pot fi monitoare de gaming de mari dimensiuni, altfel spus.

Apoi, includ și tehnologiile uzuale acum, cele care fac televizoarele “obiecte conectate inteligente”: sunt compatibile cu interfața Google TV, le poți integra cu dispozitive Google Assistant și Alexa, le poți da comenzi vocale șamd.

Partea unde se sare rechinul este următoarea: “Noile televizoare BRAVIA XR surprind realitatea mai bine ca niciodată datorită puterii de procesare a primului procesor cognitiv din lume, care depășește performanța inteligenței artificiale tradiționale”. Nici nu știm exact ce-i inteligența artificială, dar noile procesoare cognitive Sony deja au depășit-o.

Ideea procesoarelor nu-i rea, analizează ceva mai bine imaginea, într-un mod asemănător cu ce face creierul uman, și îmbunătățesc calitatea audio-video în funcție de scenă. Din ce înțeleg, asta le permite inclusiv să detecteze din ce zonă a imaginii ar fi generat sunetul (unde pe ecran este gura personajului care vorbește) și adaptează automat sunetul pentru a-ți da impresia că vine chiar de acolo.

În teorie sună bine, în practică ai nevoie de un ecran foarte mare, de acustică bună în cameră și alte elemente pentru a simți diferențele. Eu chiar mă întreb câți oameni folosesc aceste tehnologii de îmbunătățire a imaginii și sunetului prezente în diverse televizoare și câți lasă toate setările pe “standard”.

LG are acum o mie de game de televizoare.

În primul rând, un anunț bun a venit de la LG Display, compania din grup care produce paneluri și le vinde cui poate, inclusiv companiei mamă. LG Display a anunțat că va produce și OLED-uri de 42 de inchi, ceea ce mi se pare o veste bună. Poate că vrei negru absolut și culori vii și pe un televizor de asemenea dimensiune, de ce nu?

Gama OLED include seriile Z1, G1, C1, B1 și A1. Z1 este seria cu rezoluție 8K.

G1 este seria premiul 4K, cu un panel “OLED evo” (luminozitate mai mare în subpixelii R și B și s-ar putea să fi adăugat încă unul de verde). Seria C1 este urmașa seriei CX și este gândită pentru zona premium-mainstream. Celelalte două bănuiesc că sunt, deci, pentru săraci.

Apoi sunt televizoarele QNED, care folosesc ca sursă de lumină o rețea Mini LED sub elemente Quantum Dot și NanoCell. Mini LED-urile sunt exact ce le spune numele, o rețea de LED-uri luminoase, dar de dimensiuni foarte mici, așa că acestea sunt plasate pe toată suprafața panelului (full array) și asta înseamnă că se pot stinge cu o finețe mult mai mare pentru a obține negru “mai negru”, blooming redus și alte asemenea treburi ce îmbunătățesc calitatea imaginii.

Nu că vă place cât de complicate au ajuns televizoarele și câți termeni trebuie cunoscuți ca să faci o alegere educată dacă dai 1000+ € pe un televizor?

Televizoarele au WebOS 6.0 (când s-a ajuns la versiunea 6?!?!?) și vor integra suport pentru GeForce Now și Stadia, două servicii populare de cloud gaming. Nu vă așteptați la minuni în România. Ultima oară când am verificat, serviciul LG nu îmi permitea să-mi conectez televizorul la Google Assistant pentru că Assistant nu este disponibil oficial în România. Nu contează că merge oricum, că sunt mulțumit să-i vorbesc în engleză; nu este oficial disponibil aici, așa că nu vor să permită interconectarea unor conturi.

Și Samsung a prezentat o gamă complexă. Aș spune chiar că s-au dus mai departe decât LG, cel puțin în domeniul televizoarelor de show sau de design special, cu modele deja existente precum Sero, Serif sau Terrace, care-i rezistent la ploaie.

Neo QLED sunt televizoare cu panel Quantum Mini LED, adică tot mini LED-uri full array pentru control precis al iluminării și (bănuiesc) culori obținute prin rețeaua quantum dots, totul controlat de un procesor nou, numit Neo Quantum, de unde și numele gamei. Anul acesta cuvântul cheie este Quantum. Neo QLED, apropo, concurează cu QNED-urile de la LG.

Panelurile de top sunt pe 12 biți pentru un HDR de calitate. Fac televizoare 8K și 4K în gama Neo QLED.

Samsung lansează comercial și televizoare cu tehnologia Micro LED, care pare de viitor și un concurent direct pentru OLED Evo de la LG. OLED-urile sunt făcute cu LED-uri din materiale organice, de unde și numele. Micro LED-urile folosesc materiale anorganice, iar acestea pot ajunge la luminozitate mai mare. De ce nu au făcut de la început așa ceva? Pentru că tehnologia a fost stabilizată și a ajuns la miniaturizarea și costurile de producție rezonabile abia acum recent.

Momentan vor lansa televizoare Micro LED de diagonale de 99″ și 110 ” (adică 251 și respectiv 279 cm), așa că mai durează până va concura de la egal la egal cu OLED-urile concurenței.

Partea amuzantă a prezentării a fost când s-a spus că aceste televizoare pot face quad split screen, adică împart ecranul în patru, fiecare sfert cu sursa sa de semnal. Unul dintre scenariile descrise oficial de Samsung pentru asta a fost “îți poți chema alți trei prieteni la tine acasă, fiecare cu consola sa de jocuri, și puteți juca în 4 pe același ecran”. Pentru că multiplayer de la distanță, fiecare cu propriul său ecran întreg în casa sa, nu mai există?

Mi-a plăcut mult anunțul că televizoarele Samsung 2021 vor fi echipate cu o telecomandă ce se va încărca solar (sau de la lumina din încăpere) sau prin USB-C, iar o încărcare completă îi dă o autonomie de câteva luni. Samsung zice că, pe parcursul a 7 ani, astfel de telecomenzi vor reduce cu 99 de milioane de baterii AAA consumul de baterii în întreaga lume.

Ideea mi se pare excelentă, felicitări pentru că o implementează. Au mai lucrat și la ambalajele televizoarelor, care sunt din carton reciclat și pot fi transformate în altceva în loc de a fi aruncate, de exemplu într-o casă de pisici.

Apar și diverse funcții inteligente sau conectate, precum accesibilitate pentru persoanele cu deficiențe de auz sau văz prin captions, sign language zoom și alte funcții. Object Tracking Sound Pro optimizează sunetul în funcție de zona precisă din ecran de unde ar trebui să vină acesta (eu cred că se vorbesc cu LG și Sony ca să lanseze simultan astfel de chestiuni) și tot felul de split screenuri.

O ciudățenie este reintroducerea opțiunii de webcam pe televizor. Înțeleg că anul 2020 a fost pe videocalluri și work from home, dar au mai fost încercate televizoare cu webcam și nu prea au mers din mai multe motive, unul fiind legat de privacy și securizarea conexiunii (sau lipsa ei, mai degrabă), altul de faptul că oamenii care-și permiteau televizoare din gama premium nu erau interesați de așa ceva.

Webcam-ul revine și chiar cu aplicații de detectare a gesturilor. Samsung Health chiar presupune că tu faci exerciții în față televizorului, camera îți detectează precis gesturile și un antrenor virtual îți numără seriile și îți dă indicații precum “ține cotul mai sus” sau “tot prea gras ești”. Nu zic, e dreptul Samsung să încerce din nou dacă lumea e pregătită pentru webcams on TVs, dar nu cred că este.

Panasonic a arătat flagship TV-ul lor pentru 2021, numit JZ2000. Panasonic face televizoare foarte bune și mi se pare că nu se bucură de atenția pe care o merită.

JZ2000 este un 4K OLED cu HDMI 2.1 și VRR, game mode, HDMI Power Link pentru alimentarea unor dispozitive periferice, difuzoare în sus și în lateral “tuned by Technics”. Panelul este compatibil Dolby Vision IQ și HLG Photo și HDR10+ adaptive.

Și TCL are o gamă nouă, dar nu sunt foarte populare în România, așa că nu contează prea tare. Citiți aici pentru detalii.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Numai pe mine ma lasa rece televizoarele? Merge Netflix macar cu chromecast? Bun, that’ll do.

      (Citează)

  2. Eu sunt foarte incantat de televizoare in general.
    Canalele pe care le urmaresc pe televiziunea clasica sunt foarte limitate: CNN, cele de desene animate cateodata (din motive lesne de inteles) si cele cu documentare (fan HGTV, History – pentru pawn stars, Discovery, etc).
    In schimb il folosesc ca panou de vizualizare din alte surse (netflix, hbo GO, gaming, etc). Am avut diverse dispozitive agatate de el (chromecast, raspberry pi, google with android TV, Mi box, playstation).
    Nu ma intereseaza partea de smart care se refera la semnal de intrare – aceasta parte consider ca trebuie actualizata la aproximativ 2 sau 3 ani astfel incat sa ai un dispozitiv care sa ruleze fluent – si se poate achizitiona separat un dispozitiv hardware la un pret foarte competitiv.
    Pentru panoul de afisare evolutia este semnificativa in ceea ce priveste imbunatatirea imaginii. Pretul a avut de asemenea o panta descendenta abrupta ceea ce a permis adoptarea in masa.
    Am acum un Samsung, un Philips si un Panasonic. Toate intre 5 si 8 ani vechime.
    Samsung foarte ok dar consider ca nu are culori naturale. Sunt cumva foarte puternice (exacerbate). Philips imagine superba dar softul este cumva in urma (ma streseaza la culme ca telecomanda nu functioneaza primele 8 secunde de la aprindere). Panasonic imagine superba dar software total nereusit (firefox os – care nu mai exista oficial).
    Ma uit acum dupa un televizor, topul MEU (nu sunt expert) este:
    1. Panasonic,
    2. Sony sau Philips (ambilight) sau LG
    3. liber
    4. Samsung

    As vrea partea de webcam pentru exercitii si convorbiri de familie (desi am si un google home max nu sunt incantat de diagonala relativ mica). Pentru partea de privacy, se pot bloca fizic camerele la aceste camere inca de acum ceva ani.

      (Citează)

    • Salutare! Am schimbat ceva TV-uri până în prezent – mie mi le-au spart cei mici si a trebuit în permanență să iau altele- poveste lunga, ma rog.
      Din mărcile pe care le-am incercat, după cum spunea si Claudiu mai jos, personal nu mi-a plăcut deloc Samsung (deși sunt fan Samsung la telefoane). Cel mai mult mi-a plăcut LG: culori faine si sunetul…oh sunetul…(sunt audiofil, mai ascult uneori si la TV). Philips, asa si asa. Cele trei marci incercat au avut cam aceleasi caracteristici tehnice (4k, oled, smart etc).
      Următorul (totusi sper sa nu mai zboare jucării prin camere :-) ) va fi tot LG.

        (Citează)

  3. Panasonic doar ia paneluri oled de la lg si le mai “îmbunătățesc” puțin. Nu prea mai merita băgați în seama.

      (Citează)

  4. Cel mai pro*st TV pe care îl poți cumpăra este Samsung. Are un software mizerabil.

      (Citează)

  5. Okochea:
    @Alin. De ce? Ce are in plus, fara marketing, fata de TV din 2011 cu Chromecast?

    In 9 ani TV-urile au evoluat enorm. DIn puntul meu de vedere, cea mai mare evolutie este data de HDR si apoi de rezolutie…Pt o imagine HDR de impact trebuie un TV cat mai luminos. Din punctul asta de vedere, in fiecare an, TV-urile au devenit din ce in ce mai luminoase.

      (Citează)

  6. Pmk:
    Panasonic doar ia paneluri oled de la lg si le mai “îmbunătățesc” puțin. Nu prea mai merita băgați în seama.

    De ce sa nu fie bagati in seama daca, din acelasi panou obtin imagine mai buna? LG este singurul producator de panouri OLED deci, dupa logica ta, LG este singurul care trebuie bagat in seama? Pe langa panou, o imporanta extrem de mare o are procesorul de imagine si aici se face dieferenta intre producatori.

      (Citează)

  7. Pmk:
    Panasonic doar ia paneluri oled de la lg si le mai “îmbunătățesc” puțin. Nu prea mai merita băgați în seama.

    Și Sony face la fel. Diferența o face procesorul de imagine dezvoltat de fiecare producător în parte.

      (Citează)

  8. evolutie la diagonala…..
    nu inteleg de ce nu se fac si tv-uri cu diagonale mai pentru casele normale. nu toti avem sufragerii de 10 m pe 10 m.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus