►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 13 ianuarie 2021
Salariile bugetarilor sunt cu 70% mai mari decât salariul mediu »
13 Jan 2021 ·
ADATA a lansat XPG Gammix S70, care devine cel mai performant SSD din gama consumer a companiei. Am testat câteva SSD-uri ADATA și mi s-au părut mereu performante pentru prețul lor; văd că își continuă trendul.
Gammix S70 este un model PCI-Express 4.0 și folosește un controller nou pe piață, Innogrit IG5236 Rainier. Modelul de 1 TB ajunge oficial la 7.400 MB/s citire și 5.400 MB/s scriere și 5 ani garanție. Sună bine.
TP-Link a prezentat Deco Voice X20. Este o versiune îmbunătățită a modelului testat anterior de mine pentru că include și funcția de smart speaker cu tot cu Amazon Alexa la bord. Are și un soi de stand/picior/suport sub el, probabil pentru a-i crește calitatea audio.
Îmi place ideea de dispozitive multifuncționale. Mai puțină aglomerație în casă, mai puține prize ocupate.
Tot TP-Link lansează și routerul AX73 cu rating AX5400, plus un sistem mesh Deco X76, tot cu rating AX5400.
Razer a prezentat un scaun de gaming care are în față un ecran OLED curbat, 60 de inchi în diagonală. Fibră de carbon, lumini integrate, tot tacâmul.
Eu nu știu cine folosește astfel de produse. Adică sigur că un milionar pe undeva zice “băi ar fi mișto un din ăsta în camera de gaming”, dar piața este foarte mică. Este însă genul de produs care va apărea prin titlurile articolelor din lumea largă pentru că are un cool factor, dar cam asta e tot.
Razer a venit însă cu îmbunătățiri în gama de laptopuri de gaming, acolo unde contează.
Blade 15 este un pic mai mic, poate monta două SSD-uri M.2, până la 64 GB de memorie RAM și noile plăci RTX 3000 de la NVIDIA cu HDMI 2.1. Cel mai rapid ecran disponibil este un Full HD de 360 Hz, dar sunt disponibile și unele 1440p la 240 Hz sau un OLED 4K.
Blade 17 Pro poate urca la RTX 3080. Ecranul 1440p poate fi de 165 Hz, iar cel 4K de 120 Hz, niște combinații atrăgătoare.
Acer a upgradat 5 game de laptopuri:
Sigur, sunt multe alte diferențe între cele 5 game, precum cât de subțiri sunt, cum este iluminată tastatura, tipul de taste, porturi șamd. Mie tot mi se pare că sunt prea multe. Chiar și dacă te decizi că următorul tău laptop va fi un Acer Predator, mai ai apoi de muncă pentru a analiza ce model ți se potrivește și inclusiv ce configurație particulară.
Asus a upgradat la fel de multe laptopuri și chiar a anunțat un concept nou, acel Flow cu placă video detașabilă, care sună bine în teorie, dar în practică depinde de buna funcționare a multor factori.
Strix SCAR 15 și 17 repetă o parte din povestea de mai sus: procesoare până la AMD Ryzen 5900HX, plăci video până la RTX 3080, până la 64 GB RAM, două SSD-uri de tip M.2 în interior. Ecranele sunt Full HD la 360 Hz și QHD la 165 inchi.
Există și Strix 15 și 17, care urcă până la RTX 3070 și doar 32 GB RAM.
Apoi vine Zephyrus Duo 15 SE, care are două ecrane. Cel principal de 15,6 inchi poate fi Full HD 300 Hz sau 4K la 120 Hz. Cel secundar este montat deasupra tastelor, suportă stylus, are o diagonală de 14 inchi și vine cu software ce permite aranjarea rapidă a mai multor ferestre pe el și alte asemenea artificii.
Configurația este de gaming/performance, cu AMD Ryzen 5900HX și până la RTX 3080 la bord. Răcire puternică, carcasă de magneziu cu grosime 20 mm, greutate 2,3 kg. Ideea acelui ecran secundar este să te ajute în live streaming, chat în timp ce te joci și alte asemenea activități secundare. Poate fi util și în muncă, deși mi se pare că laptopurile de gaming nu mai sunt preferate pentru editare/randare de când cu cele tip Studio.
Cel mai interesant este însă modelul ROG Flow X13. Acesta este un ultrabook 2-în-1 cu ecran de 13 inchi, carcasă de 15,8 mm și greutate 1,3 kg și o configurație ce urcă până la AMD Ryzen 9 5980HS. Ai un GTX 1650 în interior, iar ecranul tactil poate fi inclusiv de rezoluție 4K la 60 Hz sau Full HD la 120 Hz.
Șmecheria modelului este că pe lateral are un port gândit de Asus la care poți atașa modulul ROG XG Mobile, care este de fapt o placă video externă cu câteva porturi suplimentare. În acel modul poate fi un RTX 3070 cu 8 GB RAM sau un RTX 3080 cu 16 GB RAM (mult peste cei 10 GB standard), un port LAN și câteva alte porturi în plus.
Ideea este că Flow X13 poate fi utilizat ca un ultrabook normal, iar când vrei să joci ceva, conectezi acea placă video externă la laptop și ai și performanța necesară unui joc de ultimă oră.
În teorie, sună bine. În practică, totul depinde de cât de bine va putea susține Asus acest sistem. Prețurile n-au fost anunțate, dar o placă video custom-made în acel modul nu cred că va fi ceva ieftin, ci probabil va costa cât ultrabook-ul în sine.
Apoi, dacă ai posibilitatea acestei plăci externe, de ce au mai pus și un GTX 1650 în ultrabook? Par bani în plus, consum în plus, greutate în plus.
Nu în ultimul rând, cât timp va fi funcțional acest sistem? Este iar o demonstrație tehnologică făcută de Asus sau o nouă gamă de laptopuri ce va fi menținută mulți ani de zile de acum încolo? Dacă peste doi ani vreau să schimb ultrabook-ul cu o nouă generație, va exista o nouă generație la care să conectez modulul ROG XG Mobile din prezent?
Când investești astfel de sume (mă aștept la minim 7.000+5.000 lei), e bine să știi dinainte și ce viitor au aceste componente, ce alte laptopuri vor apărea cu acel conector în viitor, ce durată de viață are fiecare componentă.
« Știri despre tehnologie – 13 ianuarie 2021
Salariile bugetarilor sunt cu 70% mai mari decât salariul mediu »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
13/01/2021 la 1:00 PM
„Ideea acelui ecran secundar este să te ajute în live streaming, chat în timp ce te joci și alte asemenea activități secundare.” – da, pentru că în general gamerii fac streaming de pe laptop :)
Eu cred că n-o să prindă acel eGPU, chiar dacă oferă performanță maximă față de ce era până acum. La 5 mii de lei îți poți lua un PC pentru gaming, că oricum ai nevoie de periferice. De asta n-a prins nici eGPU, pentru că scenariile imaginate de revieweri nu prea au sens în practică – nimeni nu-și duce la hotel chestia aia ca să se joace nu știu ce joc.
Singurul lucru care contează cu adevărat e trecerea pe AMD, producătorii par hotărâți pentru prima dată.
dam167(Citează)
13/01/2021 la 2:12 PM
misto routerul de la TP link cu alexa si speaker integrat, il pun pe lista pentru cumparat peste vreo 3 ani cand o sa coste decent ca acum la lansare presupun ca se va duce spre 200 coco
Marean(Citează)
13/01/2021 la 8:49 PM
Este însă genul de produs care va apărea prin titlurile articolelor din lumea largă pentru că are un cool factor, dar cam asta e tot.
Precum majoritatea produselor anuntate la ces an de an.
GabrielG(Citează)
14/01/2021 la 5:48 PM
Putin off-topic dar stie cineva unde poate fi vazuta / evaluata interfata evenimentului? nu am reusit pana acum sa gasesc niciun review care sa o arate. Multumesc anticipat.
Ali(Citează)