un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cele mai bune articole interesante de citit din 2020

3 Jan 2021  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Nu s-au scris articole bune în săptămâna anterioară, că lumea a avut altceva mai bun de făcut legat de sarmale și inventat noi #fieca-uri. Așa că am făcut ceea ce intenționam de mult să fac: am ales cele mai bune articole puse în astfel de articole în 2020, că poate nu le-ați citit la vremea lor sau vreți să le recitiți. Unele sunt atât de bune.

Și da, am luat la puricat 50+ liste și recitit articole. Cele de mai jos sunt, desigur, cele care mi s-au părut mie excelente.

Încep cu ale mele. Mi-ar fi plăcut să scriu mai mult longform, dar cred că genul acesta are succes când abordează lucruri mai puțin cunoscute nouă sau când fac o cercetare bună, ce nu este în România posibilă de obicei bloggerilor obișnuiți. Așa că am scris puține:

Cum a fost vizita la muzeul 9/11. Un articol scris pe grabă, deși mi-a luat multe ore; grabă pentru că era 10 septembrie și mi-am dat seama că, dacă e să povestesc amintirile în continuare prea vii ale acelei vizite memorabile, atunci măcar să îl public pe 11 septembrie. Încă mă emoționez dacă-l citesc, dar asta probabil și pentru că, scriindu-l chiar eu, îmi apasă exact butoanele necesare din creier pentru asta.

30 de idei pentru a sta mai bine acasă. Îmi plac în continuare ideile, chiar dacă articolul l-am scris la începutul pandemiei. Organizați-vă un spațiu de muncă, nu lucrați tot de pe canapeaua unde seara vă uitați la filme; treat yourself; faceți din mic dejun un ritual frumos; uitați-vă la fotografii vechi din concedii.

Facebook a devenit un cancer al societății. Titlul zice totul, dar în articol explic mai bine de ce rețeaua socială corupe treptat și celulele sănătoase ale societății.

De la secundar la GPS. Plăcerea mea de a descoperi cum a evoluat tehnologia în diverse domenii, acum în domeniul navigației. Primii aviatori au fost niște oameni foarte curajoși.


Acum articolele scrise de alții:

Povestea a 6 supraviețuitori de la Hiroshima. Cel mai bun al anului, de departe, așa că l-am pus primul. L-am citit cu sufletul la gură până la capăt. Am citit de multe ori despre dezvoltarea bombelor atomice, dar nu despre cum au trăit japonezii bombardamentul respectiv. Unii au fugit cum au putut, ignorând strigătele de ajutor ale vecinilor îngropați sub case dărâmate, pentru că din urmă veneau flăcările și nu era timp să-i ajute. Alții au fost eroi. Supravegherea anti-aeriană văzuse doar 3 avioane pe cer și a concluzionat că sunt prea puține pentru a da alarma de raid aerian. Doar câțiva doctori au rămas capabili să ajute sute de mii de răniți, nu era mâncare sau apă, incendiile au provocat tornade, iar radiația omora oameni fără ca nimeni să știe de ce. Oameni obișnuiți, care nu trecuseră niciodată prin dificultăți, s-au găsit înconjurați de mii de cadavre, de oameni arși, cu ochii topiți și pielea căzând de pe ei.

Povestea unui șantaj din 1980. Al doilea cel mai bun citit anul acesta, o poveste excelentă. Un bărbat a cerut 3 milioane de dolari de la un cazinou american, altfel detonează o bombă pe care o dusese deja în cazinou. Bomba era nedezamorsabilă, oricât au încercat cei din FBI. Elicoptere în noapte, bani falși, încurcături cu mașinile, milionari decăzuți în terorism, o anchetă lungă – acest caz are de toate. Cum de n-a fost făcut un film după el?

Un concurs Pepsi în Filipine a ieșit prost. Numero trois. S-a întâmplat acum vreo 30 de ani, când “codul de sub capac” a fost greșit tipărit și mii de oameni au câștigat premiul cel mare. Pepsi n-a vrut să dea banii. Au urmat luni de proteste, lupte stradale, grenade aruncate în fabrici, camioane incendiate și câteva decese.


Blocarea accesului la Internet devine tot mai populară. O nouă grijă pentru dictatori, că nu mai este suficient doar să controlezi presa și televiziunea locală.

Copilăria în Moldova sovietică. O femeie din SUA povestește despre copilăria ei în Moldova.

De ce zgârie-norii din Manhattan sunt neocupați. Pare a fi (încă) o problemă acolo: odată ce apartamentele au început să fie considerate investiții, prețul a tot crescut, fiind accesibil doar oamenilor foarte bogați. În acest timp, populația normală nu are unde locui. Chiar și chiria s-a dus spre extrem, costă între 3.000 și 4.000 de dolari per lună ceea ce noi numit apartament cu 2 camere.

8 case cu arhitectură inedită.

Consecințele neașteptate ale unui threesome. Diverși oameni povestesc de ce n-a fost o plăcere.

The law of mirroring. Viața nu este nedreaptă cu tine, ci felul în care o abordezi te face să atragi bune sau rele.

Care a fost prima mașină înmatriculată în București. Se pare că a aparținut lui Bazil Assan, fiul industriașului bogat de la care avem moara lui Assan, dar apoi s-a ofticat prințul Bibescu pe el.

Fotografii cu platouri de filmare pentru filme erotice. Când nu-i nimeni în imagine, arată foarte ciudat.

Despre colecționarii de păpuși hiper-realiste. Unii oameni dau și 20.000 de dolari pe păpuși ce arată exact ca un bebeluș.

PepsiCo a cumpărat Rockstar, un brand de băuturi. Patronul își ipotecase casa pentru a porni un business în care toți îi spuneau că nu are șanse, iar astăzi este miliardar.

Cum să fii productiv când lucrezi de acasă. Lucrez de acasă de 8 ani și sunt de acord cu majoritatea sfaturilor, chiar dacă nu le aplic din diverse motive. Ar trebui să o fac!

Creme de corp radioactive. În 1933 existau pe piață creme de înfrumusețare cu thoriu și radiu, care-s radioactive. Au existat inclusiv energizante și paste de dinți cu mici cantități de material radioactiv. Nu s-a terminat bine.

Povestea salvării echipajului Apollo 13. Am revăzut filmul cu Tom Hanks după asta.

Despre ruta de migrație spre SUA prin Columbia și Panama. Mii de oameni fac alt tip de pelerinaj prin jungle și alte pericole, mergând spre granița cu SUA.

Ce final de film a stricat întreg filmul pentru voi? O discuție interesantă pe Reddit, citiți comentariile ca să vedeți ce zic oamenii.

Despre închiderea restaurantului Prune. Restaurantul e cunoscut în New York, a fost și pe la Mind of a Chef. Articolul este construit pe multe planuri și cel mai tare mă miră faptul că financiar abia se ținea pe linia de plutire, deși este genul de loc care are mereu mesele pline de clienți.

Eșecul rebrandingului Tropicana din 2008. Au trecut la o cutie cu imagine modernă, dar pe care era greu să găsești numele firmei și ce-i înăuntru.

Cum Irv Teibel a înregistrat sunetele naturii și le-a vândut drept albume. Știți conceptul, există multe înregistrări cu sunet de ocean, de ploaie, de cascade șamd. Iată și de unde a pornit totul. Albumele erau editate și sunetele îmbinate din diverse înregistrări ca să sune mai bine. “By “Wood-Masted Sailboat” (Environments 8), he was working with 24 separate tracks of sound, including seagulls from the Virginia shore, bell buoys from the Long Island Sound, a boom vang for the creaking mast, and an old chronometer from a clock shop on Lexington Avenue.”

Despre femeia din spatele canalului Yoga with Adriane. Știam că-i popular canalul, că inclusiv Matilda face yoga după el de vreo 18 luni, dar nu că-i atât de populară. Canalul a fost creat pentru succes, adică un cineast a avut ideea și i-a propus Adrianei să fie vedeta, în timp ce el l-a optimizat pentru căutări.

Despre lumea dropshipping-ului. Sute sau mii de oameni lucrează din Canggu, Bali sau Chiang Mai, Thailanda, în intermedierea comerțului electronic. Fac reclame la tot felul de produse obscure din China, primesc comenzi, aranjează livrarea mărfii. Nu mi se pare ceva de lăudat, nu-mi plac firmele de dropshipping care nu te anunță că livrarea va dura mult timp.

Japonia tratează vedetele prinse cu droguri ca pe paria. Înainte de a fi condamnată la 18 luni cu suspendare, o actriță deja a fost dată afară din toate rolurile și a anunțat că se va retrage definitiv din actorie.

În 1847, un trib de indieni a trimis o donație de 170 de dolari Irlandei, unde era o criză puternică și foamete generală. Acum, o strângere de fonduri a adunat deja peste 3,3 milioane de dolari ca donație pentru indieni, care sunt foarte afectați de epidemia curentă, și foarte mulți irlandezi sau descendenți de-ai lor au donat în amintirea acelui moment. Suma la zi este pe GoFundMe. Chestia asta mi se pare super-mișto și este printre cele mai plăcute treburi descoperite recent.

O listă de deținuți politici forțați să lucreze la cazinoul din Constanța în anii 50 a fost descoperită în peretele său. Astfel de liste au fost descoperite în multe șantiere. Deținuți politici care deveniseră doar un număr au vrut să lase în urmă o dovadă că au trecut și ei pe acolo.

Un copil de 2 ani răpit în 1988 a fost regăsit acum de părinții săi. Care l-au căutat în tot acest timp, împărțind sute de mii de pliante și lucrând pentru asociații care găsesc copii răpiți.

Oameni care beau sucuri după ce scot “bulele” din ele. Pepsi, Cola etc.

Despre viața lui Steve Buscemi. Filme și tragedii.

Istoria gazelor lacrimogene în SUA. După Primul Război Mondial, companiile care îl produceau au avut nevoie de noi clienți, așa că l-au vândut poliției.

Despre Masacrul de la Tulsa. Cel mai mare masacru împotriva negrilor a avut loc în 1921, în Tulsa, când peste 1.200 de case au fost incendiate. Linkul e prin Google Translate, chiar dacă tot în engleză, pentru că site-ul respectiv nu permite accesările din Europa pe motive de GDPR. Găsiți detalii suplimentare prin linkurile din articol.

Fotografii bune de la World Landscape Photographer. Cele 7 premiate.

20 de castele de vizitat. Am vizitat 12 dintre ele, sunt chiar uimit că stau așa bine.

Cum au crescut copiii din orfelinatele României. Străinii care au intrat după 1990 în orfelinate au descris scene ca la Auschwitz: copii călcând în bălți de urină și fecale, prea slabi să stea în picioare, hrăniți cu mâncare lichidă, bătuți periodic și care abia vorbeau. Aceasta este povestea unuia dintre ei, adoptat de un cuplu american în 1991, acum trăind o viață bună acolo. Practic am putut citi articolul doar până acolo. Mi-a ajuns să știu că acum trăiește bine, n-am vrut să aflu mai multe detalii despre primii ani din România.

O companie făcea teste eronate de paternitate. Viețile multor oameni au fost date peste cap atunci când bărbații testați primeau rezultatul că nu ei sunt tații copiilor din diverse dispute.

75 de ani de la primul test al unei bombe atomice. O epocă nouă a început cu Trinity și probabil s-a terminat la căderea URSS.

Expediție în deșertul din Kazahstan. Îmi plac jurnalele de călătorie.

Universitatea Texas din Austin, 1 august 1966. Un tânăr se urcă în clădirea-turn din campus și de acolo trage timp de 96 de minute în cine a putut, omorând 14 oameni. “immediately to our right, a blond guy stood up. We had surprised him, apparently. He was bending over the couch, and we found out later that he had put the receptionist’s body there and that she was still alive at that time. He turned around to face us, and he had a rifle in each hand. Don thought—I know this sounds crazy—that he was there to shoot pigeons. So I smiled at him and said, “Hello,” and he smiled back at me and said, “Hi.” All of this took about fifteen seconds; we never stopped walking.” Dacă vreți relatarea faptelor, nu ce-și aduc aminte martorii de atunci, citiți pe Wikipedia.

China declară război bloggerilor de food. Xi Jinping nu mai vrea risipă de mâncare, iar cei care o risipesc doar pentru câteva clipuri video sunt acum dușmani de clasă.

Cum a mers mișcarea fără bacșiș în SUA. Spoiler: a fost un eșec, clienții n-au reacționat bine la astfel de restaurante și n-au mai venit, deși per total plăteau la fel ca înainte. Acum o încearcă iar.

Emily Rotajkowski despre lupta de a-și deține imaginea. Cineva vindea fotografii puse de ea pe Instagram cu 80.000 de dolari. Un articol foarte mișto despre ce poți face ca să decizi cine profită de pe urma imaginii tale.

Familiile cu stele aurii. La americani, familiilor care au pierdut un militar în lupta li se spune Gold Star Families. Câțiva asemenea oameni povestesc cum au primit vestea.

Povestea lui Vanilla Ice. E mișto articolul, cu tot felul de detalii despre cum erai considerat cam țărănoi pe scena de rap dacă nu veneai din NY sau Philadelphia. Mă bucur că aud că Vanilla trăiește bine, a făcut bani din muzică și a știut să-i investească bine.

Vizita la o fabrică de păpuși sexuale high-end. Și ce arată asta despre ce-și doresc bărbații și cum arată corpul ideal al unei femei.

Despre Matthew Perry din Friends: dependent de analgezice, alcoolism în timp ce filma Friends, internări la reabilitare șamd.

Crimă pe un aisberg. În 1970, un membru al  unei expediții științifice l-a omorât din greșeală pe altul. Erau în mijlocul oceanului, pe o insulă plutitoare de gheață care nu era în jurisdiscția niciunei țări. În ce tribunal să se judece, deci, crima? Și treaba asta ridică acum probleme și pentru posibile infracțiuni în spațiul cosmic, acolo unde nu există jurisdicție a unei țări anume.

2.153 de japonezi s-au sinucis în luna octombrie. Mai mult decât japonezii morți de covid în întreaga pandemie. Peste 17.000 de japonezi s-au sinucis în acest an. Societatea lor are niște probleme adânci.

Fotografii premiate la International Landscape Photographer. Trebuie să călătorim mai mult.

Istoria combinației ctrl+alt+delete și cum a fost inventată la IBM.

Povestea localului Jeg din curtea Facultății de Electronică. Nu contează dacă l-ați prins sau dacă ați mânca sau nu șnițburger acolo. E mai mișto povestea despre o mică afacere din România și lupta cu controalele, amenzile, universitățile și administrația locală.

Un jurnalist iranian care critica guvernul a fost executat. O fată care și-a făcut fotografii folosind filtre de fotografiere a fost condamnată la 10 ani de închisoare. Iranul, această țară persecutată de vestici pe nedrept.

Cum au ajuns bomboanele PEZ populare. Când eram mic, aveam și eu vreo două dispencere și astfel de bomboane, că-mi plăcea ideea lor. Nu știam însă că au fost așa un hit prin lume sau că se produc prin compresie.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Ce lista lunga de articole, ar fi de apreciat sa fie mai multe articole despre Romania, ziarul Adevarul are o sectiune despre istorie pentru fiecare judet cu tot felul de povesti locale mai putin cunoscute.

    De asemenea pe reddit este un sub cu poze vechi din Romania https://www.reddit.com/r/AsaCumEramOdata/

    Apropo de Vanilla Ice, prin anii 90 circula revista Bravo unde era o poza necenzurata cu el si Manonna – https://www.infobae.com/america/entretenimiento/2018/08/16/violencia-escandalo-y-pasion-los-hombres-que-marcaron-la-vida-de-madonna/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus