un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Site-uri despre starea sistemului de termoficare din București

10 Dec 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

După ce toată vara am avut la robinet apă aproape clocotită, de mă ardea pielea dacă băgam mâna în ea, în timp ce alte sectoare din București se văitau de lipsa apei calde, cartierul Tineretului a fost lovit acum de mafia apei, care i-a furat apa caldă și agentul de termoficare, adică apa caldă din calorifere. Ambele sunt cel mult simbolic călduțe.

M-am uitat un pic pe net. Autoritățile încearcă să țină oamenii informați despre starea sistemului de termoficare, așa că iată câteva linkuri utile care poate vă vor fi de ajutor pentru a ști pentru ce zi să programați în calendarul vostru un duș serios.

www.elcen.ro/#/info – aici găsiți un grafic privind funcționează diverselor CTE-uri din oraș, temperatura furnizată și presiunea din sistem.

 

www.cmteb.ro/opriri/functionare_sistem_termoficare.pdf – un PDF care probabil se va actualiza mereu la această adresă și cuprinde lista avariilor din București și când vor fi ele reparate. În caz că nu merge direct linkul, intrați pe cmteb.ro și găsiți acolo un banner intitulat Funcționare sistem termoficare.

CMTEB sau, altfel spus, Termoenergetica, este compania municipală de încălzire, unul din brațele caracatiței făcute de Firea. Un fel de RADET 2 sau ceva așa.

Atenție că, doar pentru că scrie acolo că o avarie va fi rezolvată în cursul zilei de astăzi sau mâine nu înseamnă că se va și întâmpla așa. Este posibil ca în cursul reparației să apară și mai multe probleme și deci să se prelungească lucrările respective.

www.cmteb.ro/opriri/Stare_sistem.pdf – aproximativ același lucru ca în primul link de mai sus și poate nu la fel de bine actualizat.

În caz că vă întrebați de ce nu aveți căldură, am văzut niște declarații bune ale primarului Nicușor Dan. Pe scurt, sistemul de termoficare pierde apă în draci prin rețea,iar în această vară nu s-au făcut lucrările uzuale de cârpeală pentru a mai supraviețui încă unei ierni (n-a vrut Firea sau nu s-a lucrat din cauza pandemiei sau a lipsei fondurilor, nu știu), așa că acum apar foarte multe avarii.

Există un indicator. Acest indicator este câtă apă se pierde, așa numita apă de adaos. Această cantitate de apă este de trei ori mai mare decât acum 3 ani și este cu 50% mai mare față de acum un an. Țevile din București au cu 50% mai multe găuri decât acum un an și de trei ori mai multe găuri decât acum 3 ani.

Asta este situația pe care am moștenit-o. Oricum sistemul ăsta mergea târâindu-se de ani de zile, s-a mai adăugat o chestiune – erau niște lucrări, tot de cârpeală, care s-a făcut în fiecare an vara și care anul acesta nu s-a făcut.

Așa este când nu întreții și nu schimbi la timp țevile, ci doar le cârpești. Mi-a lucrat cândva în casă un instalator care lucra și la RADET și mi-a povestit diverse grozăvii de pe acolo, cum nu au scule, cum lucrările se fac de cârpeală din aceea cât să mai țină un pic, că n-au materiale pentru soluții mai bune, cum uneori puneau inclusiv pământ bătătorit ca să rezolve câte o problemă. M-am speriat de atunci, dar nu m-am mirat prea tare.

Dacă vreți să cumpărați vreun aparat de încălzit casa, am eu o comparație între aeroterme, calorifere electrice, convectoare și restul, cu avantaje și dezavantaje. Dacă aveți aer condiționat cu încălzire, folosiți-l direct pe acela, că tot pe acolo ajungeți.

asus s5507

    35 comentarii

  1. in stilul asta, in scurt timp o sa crape si reteaua electrica.

      (Citează)

  2. Ac-ul in sufragerie pornit, calorifer electric in dormitor, biroul sta inchis si fiind mic, + unitatea centrala produce caldura se face o temperatura ok. Asa supravietuim. Slava Domnului ca avem apa calda. Apropo de frig, reiau ce am zis la articolul cu Veka: e bine sa verificati daca nu va bate vantul pe la termopane. Sora-mea tocmai a dat 2000 de lei pe verificarea tuturor geamurilor din casa, schimbare garnituri unde era nevoie si schimbare feronerie acolo unde avea probleme. Intr-una din camere efectiv simteai vantul cum bate.

    Mie in dormitor imi batea vantul pe sus, geamul se deschide in doua si cel care se poate deschide doar la nevoie e lasat si nu ajunge sa se prinda de partea de sus. Am improvizat ceva si momentan e ok, dar as vrea o solutie permanenta. La bucatarie pe langa maner bate vantul. O sa incercam cu cumnatul meu sa vedem daca putem rezolva, daca nu o sa chemam echipa care a lucrat si la ei.

    link-ul cum sa reglezi termopane: https://www.youtube.com/watch?v=TssMi031qLA&ab_channel=Wohlfensterfabrik

      (Citează)

    • Mai punea ceva si schimba geamurile cu totul. Sau are palat?

        (Citează)

    • Cumpara un tub de spuma din Dedeman si toarn-o pe unde nu se inchide bine geamul

        (Citează)

    • Serios, schimba termopane cu 2000 lei?
      La o camera cu 1 singur geam sau?

        (Citează)

    • @Anda are apartament cu 4 camere + 2 balcoane. Ar fi costat mult mai mult de 2000 de lei. Dar multumesc pentru parerea nesolicitata si neinformata, nu stiu ce m-as fi facut fara ea.

        (Citează)

    • Aveți dreptate ! Totodată nu cred că în cateva luni de vară s-au înmulțit de trei ori defecțiunile ! Fac economie de resurse, fiind datori ! Și eu sunt dezamăgită de Nicușor Dan, cel puțin în problema aceasta, care ne afectează grav sănătatea. Am aflat că de ceva vreme nu mai locuiește la bloc. Deci, nu are un afla situația în care ne aflăm.

      georgel007:
      Pe mine ce ma speria cel mai tare este politica strutului practicata de Nicusor. Nu se gandea nimeni ca se rezolva problema asta intr-o luna, doua, dar nici nu ma asteptam sa trateze problema asta facandu-se ca ea nu exista si sperand ca altfel sa dispara.
      Sincer, daca era Basescu primar cred ca era cococatat pe tevi toata ziua. Sunt curios de cate ori a trecut Nicusor pe acolo. Eu nu inghit vrajeala asta pe care ne-o servesc, cum ca muta ora remedierii de 3-4 ori pe zi, zile la rand, ca pocnesc tevile pe rand. De fapt eu cred ca ei stiu de la inceput ca o sa dureze 5-6 zile sa rezolve, dar ca sa nu apara prin presa titluri breaking news rostogolesc orele alea de le ia dracu’.

        (Citează)

  3. Dacă aveți aer condiționat cu încălzire, folosiți-l direct pe acela, că tot pe acolo ajungeți.

    Nu, ajungi mult mai bine din punct de vedere al consumului. Aerul conditionat este o pompa de caldura. Practic ai randament supraunitar: consumi mai putina energie decat energia (adica caldura) pe care o obtii.

      (Citează)

    • Ca sa inteleaga lumea, mai corect e “consumi mai putina energie pe care o platesti decat energia (adica caldura) pe care o obtii.”. asta pentru ca energia pe care o platesti (electrica) se foloseste doar la miscarea compresorului si a ventilatorului, caldura in sine se ia dintr-un alt spatiu (se misca dintr-o parte in alta). La aeroterme, 100% din energia electrica se transforma in caldura, doar ca iti trebuie mult mai multa energie pentru a obtine aceeasi cantitate de caldura pe care o obtii cu pompa de caldura (absorbind caldura, practic, din alt spatiu).

        (Citează)

  4. Ăsta e primul pas: informarea. Termoficarea e un sistem complex, nu sunt doar niște conducte pe care să le schimbi și aia să fie rezolvarea. CET-urile/CTE-urile trebuie modernizate și întreg sistemul trebuie eficientizat: reproiectat tehnologic (pentru că e alt fel de consum față de acum câteva zeci de ani), schimbate conducte, pompe, reparații la puncte termice etc. Ca să rezolvi așa ceva nu ai nevoie numai de bani, ci și de cap și ceva viziune, înțelegi cum va evolua un oraș în 10-20 de ani.

    Lucrările de intervenție și modernizarea sunt lucruri diferite, cu finanțări diferite. Mă îndoiesc să poate face mare lucru RADET sau orice altă entitate îngropată în datorii. Reabilitarea rețelelor de termoficare a durat cam 5-6 ani la Oradea, extrapolați și voi ce înseamnă pentru București. Am ajuns la nivel național într-un punct unde nu mai există reparații punctuale, trebuie refăcut tot de la 0.

    Dacă vorbim de primari, cred că e important care sunt primarii următoarelor mandate, pentru că ce începe unul trebuie să continue și să optimizeze următorul. Sau păstrat unul mai multe mandate, dacă e capabil. Dar cum ziceam, prin informare o să vadă oamenii cât e de groasă și care e de fapt aportul primarului.

      (Citează)

  5. Pe mine ce ma speria cel mai tare este politica strutului practicata de Nicusor. Nu se gandea nimeni ca se rezolva problema asta intr-o luna, doua, dar nici nu ma asteptam sa trateze problema asta facandu-se ca ea nu exista si sperand ca altfel sa dispara.
    Sincer, daca era Basescu primar cred ca era cococatat pe tevi toata ziua. Sunt curios de cate ori a trecut Nicusor pe acolo. Eu nu inghit vrajeala asta pe care ne-o servesc, cum ca muta ora remedierii de 3-4 ori pe zi, zile la rand, ca pocnesc tevile pe rand. De fapt eu cred ca ei stiu de la inceput ca o sa dureze 5-6 zile sa rezolve, dar ca sa nu apara prin presa titluri breaking news rostogolesc orele alea de le ia dracu’.

      (Citează)

    • George Dumitrescu

      10/12/2020 la 11:57 AM

      Corect, la noi în sect 2 pe Ripiceni, avaria apare de pe 2 dec cu termen de rezolvare în 12 ore, dar în fiecare zi este mutat pe ziua următoare! Cum doamne iartă-mă ii angajează pe cei de la Tesa de nu sunt în stare sa estimeze o lucrare! Eu i-aș da pe mana justiției pe cei care au fost la butoane și au închis centralele mari din București fără sa pună nimic în loc (orice sistem de termoficare este dimensionat pe un anumit nivel de alimentare și de consum), precum și pe cei care au amânat întreținerea și reparațiile pentru a acorda pomeni sociale nemuncite, face investiții inutile, încasa șpăgi de la investitorii imobiliari etc odată trebuie rupta pisică ca nu mai tine, oamenii s-au cam saturat după 30 de ani de tromboane!

        (Citează)

    • Pai a zis si el dupa ce a castigat ca o sa se bage niste tevi flexibile si au ras prin presa de el, si Firea l-a luat la misto cu tevile “flexibile”. De atunci nu mai spune decat: “o sa fie greu”. S-a angajat ca din primavara se pune cu inlocuirea tevilor, cu repararea, etc

        (Citează)

    • Trebuie sa intelegem ca Nicusor de d-asta ca noi, mai telectual asea. Nu se pricepe la tevi, probabil si acasa cheama instalatorul. Dupa cum s-a comportat Firea, nici in primarie nu sunt oameni care sa se priceapa la tevi. Probabil singurii de prin zona care se pricep cat de cat la tevi sunt aia care lucreaza deja la radet/elcen/termovax.
      Deci fie alege sa ii creada pe aia (“facem tot ce putem, boss!”), fie aduce consultanta externa sau chiar externalizeaza reparatiile. Pentru astea trebuie buget si licitatii, deci anul asta (calendaristic) sigur nu se putea misca nimic, ca nu mai erau bani si nici consiliu care sa-i aprobe. Daca zice ca din primavara incep lucrari, inseamna ca in ianuarie ar trebui sa vedem deja proceduri incepute.

      Si nu, nu s-a facut ca nu exista problema, a zis si inainte de alegeri si dupa ca vor fi probleme iarna asta. E drept ca, fiind cu limba in fundul lui Orban mai tot timpul, nu s-a auzit asa clar. Sa speram ca acum are ceva mai mult timp si pentru noi.

      “Daca era Basescu”, tevile erau mai noi cu vreo 15 ani, deci inca se puteau carpi cu televiziunea de fata. Hai sa incercam sa fim rationali si sa avem asteptari realiste, ca circul la TV nu a incalzit niciodata pe nimeni.

        (Citează)

  6. Mi se pare incredibil ca oamenii care lucreaza in IT sa refuze sa isi puna Centrala.
    Stiu ca este o poveste ca nu ai voie in Bucuresti dar legea este valabila doar pe anumite strazi si oricum este o lege ce se poate contesta usor in Justitie.

    Am un prieten care si-a montat centrala cu vreo 6.000 Ron, s-a ocupat firma de instalare de toate actele, singura problema a fost la CET unde nu a reusit semnarea pentru debransare dar tot s-a debransat. Acum insa este trecut la comun, plateste in plus la intretinere vreo 30 Ron dar are Caldura si Apa Calda cand doreste.

    Unii platesc mai mult pe un telefon sau un laptop in comparatie cu cat este o contrala termica care iti ofera confort si nu-ti strica sanatatea.

    Totusi, Bucurestiul are cele mai mari salarii, mergeți in provincie in Moldova sa vedeti cum orase mici au renuntat la CET si toti au Centrala Termica, si-au instalat si pensionarii dintr-o pensie mica. Bucurestenii au ramas prizonieri la CET pentru ca PMB subventiona Gigacaloria, in capitala este cea mai ieftina Gigacalorie.

    My 2 cents.

      (Citează)

    • Unul din orasele de care zici tu este Galati. Acolo s-a eliminat aproape complet sistemul de termoficare. Insa functioneaza si acum in regim de avarie si mai incalzeste pe unde se poate. Jumatate din apartamente si-au montat centrale, unii cu ajutor de la primarie. Partea nasoala este ca unele centrale au deja 5-6 ani vechime si au inceput sa mai sara in aer (chiar luna trecuta a explodat o centrala la parterul unui bloc din centru, 4 etaje, structura fiind avariata, blocul nu mai este locuibil momentan). Daca aplicam acelasi principiu la Bucuresti ma tem ca reteaua de gaze nu suporta (prea multe blocuri de 8-10 etaje). Apoi multe blocuri vor fi gaurite pt tevi noi de gaze, poate chiar si de apa. Avand in vedere marimea Bucurestiului ar fi si o problema de muncitori calificati si experti pentru a monta corect centralele de apartament. Altfel, peste 5-6 ani vom avea explozii fara numar. Singura solutie o reprezinta centralele de bloc si cele de cartier.

        (Citează)

    • Practic a facut o romaneasca…bune/rele, legile ar trebui respectate. Luptat pentru schimbarea lor, prin orice mijloc..dar respectate

        (Citează)

    • in ce oras si-a pus prietenul centrala cu 6.000 lei? cu ce firma, va rog

        (Citează)

    • Întrebarea e unde tragi o țeavă separată de gaz, cat costă să o duci 10 etaje, și cum iei acordul vecinilor pentru asta? Și apoi îți mai trebuie și spațiu potrivit pentru centrală.

      Apoi am dubii că rețeaua electrică și cea de gaze ar ține la atâtea centrale noi.

        (Citează)

    • Mai multe detalii despre instalarea centralei am gasit pe https://valtherm.ro/cat-costa-montarea-unei-centrale-termice-pe-gaz-a34

      Căutați pe google Instalare Centrala Oras – si cereți o estimare, de obicei se ocupa ei de toate actele

        (Citează)

  7. Sorin:
    Trebuie sa intelegem ca Nicusor de d-asta ca noi, mai telectual asea. Nu se pricepe la tevi, probabil si acasa cheama instalatorul. Dupa cum s-a comportat Firea, nici in primarie nu sunt oameni care sa se priceapa la tevi. Probabil singurii de prin zona care se pricep cat de cat la tevi sunt aia care lucreaza deja la radet/elcen/termovax.
    Deci fie alege sa ii creada pe aia (“facem tot ce putem, boss!”), fie aduce consultanta externa sau chiar externalizeaza reparatiile. Pentru astea trebuie buget si licitatii, deci anul asta (calendaristic) sigur nu se putea misca nimic, ca nu mai erau bani si nici consiliu care sa-i aprobe. Daca zice ca din primavara incep lucrari, inseamna ca in ianuarie ar trebui sa vedem deja proceduri incepute.

    Si nu, nu s-a facut ca nu exista problema, a zis si inainte de alegeri si dupa ca vor fi probleme iarna asta. E drept ca, fiind cu limba in fundul lui Orban mai tot timpul, nu s-a auzit asa clar. Sa speram ca acum are ceva mai mult timp si pentru noi.

    “Daca era Basescu”, tevile erau mai noi cu vreo 15 ani, deci inca se puteau carpi cu televiziunea de fata. Hai sa incercam sa fim rationali si sa avem asteptari realiste, ca circul la TV nu a incalzit niciodata pe nimeni.

    Radu, aprobă și tu comentariul ăla, că cineva chiar a zis „externalizează reparațiile”.

    Sorin, nimeni din țară nu vrea să audă ce zice consultanța externă, pentru că ăia spun clar: demolați totul și faceți din nou – ori pentru asta n-avem nici bani, nici oameni capabili. Avem destulă consultanță internă, doar că administrația trebuie să spună ce vrea: peticeală sau un sistem nou, reproiectat. După ce s-a hotărât trebuie să-și asume responsabilitățile aferente și să furnizeze datele de care e nevoie.

    Dacă în primăvară încep lucrări, hârtiile au început să circule demult. De la scoaterea la licitație până la prima lopată terece cel puțin un an, de obicei cam 2. Dacă nu sunt licitații și e totul local (buget/proiectare/execuție) poate să treacă mai puțin de 1 an până la prima lopată.

      (Citează)

  8. Noul primar s-a laudat că o să rezolve problemele termoficari in 2-3 ani, dar calorifere reci ca anul acesta nu a fost niciodată. Acum primarul da vina pe Firea că ar fi totul facut anticipat, nu cred , de unde știa Nicusor că o să iasă primar anticipat. Dacă raminea Firea nu cred că bucureștenii ar fi tremurat în casă, cred că e greu să rezolvi problemele cetatenilor, dar aceasta nu se face cu amenințări și mincuni. RUSINE!

      (Citează)

  9. De când am pus boiler nu ma mai stresez.

      (Citează)

  10. Centrala de cartier. Sau pe bloc cel putin. Cea mai mijto solutie. Cu centrala pe fiecare apartament e deranj cu montatu cu avizele cu reviziile etc. E ultima solutie.
    In pitesti de ex au centrale de cartier. Folosesc infrastructura deja existenta. Mai multe blocuri legate la centrala aia. Brici. In bucale, unde stau acum, este centrala pe bloc. Adica e un complex de locuinte, vreo 1000 apartamente, ca niste blocuri legate intre ele, unde sint mai multe centrale prin subsol. 2 scari la o centrala sau ceva de genu. De 11 ani n-am avut nici o problema cu apa oprita, lipsa presiune, lipsa caldura sau apa calda. Si pretu total lunar la intretinere e sub astia de la stat cu tot cu subventiile lor. Si-n pret intra si paza complex si alte rahaturi care nu apar la un bloc comunist.

      (Citează)

  11. Toti de plang de Radet. Eu vreu sa ma plang si de bucuresteni.

    M-am mutat anul acesta la bloc in Bucuresti, intr-o zona relativ ok, eu nu am
    problema cu caldura si apa calda in prezent, au fost probleme la inceputul iernii.
    Pentru mine a fost socant sa vad cata risipa de energie se face in Bucuresti. Vezi geamuri deschise peste tot in toiul iernii, sa inchizi caldura cand aerisesti camera este ceva nemaiauzit, la fel sa iti pui termostate inteligente care sa faca economie cand esti plecat de acasa sau pe timpul noptii.
    Toate acestea pentru ca gcaloria in Bucuresti este subventionata, adica este ieftina si asa cele de mai sus.

      (Citează)

    • Depinde, dacă au repartitoare și plătesc exact cât consumă, oamenii devin mai atenți. Dacă se împarte egal locatarilor costul cu încălzirea, nu ai motive să închizi căldura când aerisești și din astea.

        (Citează)

  12. Agentul termic este produs in CET prin cogenerare primul produs fiind energia electrica.Aburul rezultat Daca nu Este folosit Este purjat.Nimeni nu era nebun sa puna CET ul linga un oras si asa poluat.Sist.de incalzire centralizat ar trebui sa fie cel mai ieftin si eco.Pt Incalzire electrica nu avem retele stradale sau interioare iar pt centrale de ap inseamna pericole de explosive.Msi bine ar explica Nicusor. strategia in domeniu.Daca poate…..

      (Citează)

    • CET-urile sunt completate de CTE-uri (centrale termo-electrice), dar e cam greu să fie eco pe cărbune sau păcură. Cât despre ieftin, da, dacă lumea e racordată la sistemul centralizat. Ultima tentativă de a le face ceva mai eco a fost modernizarea prin tehnologia șlamului dens, dar unele au intrat în faliment.

      Aici ține de viziune: fie refaci sistemul centralizat, fie îl desființezi, dar trebuie să poți duce la capăt oricare dintre variante.

        (Citează)

  13. Sorin:
    Trebuie sa intelegem ca Nicusor de d-asta ca noi, mai telectual asea. Nu se pricepe la tevi, probabil si acasa cheama instalatorul. Dupa cum s-a comportat Firea, nici in primarie nu sunt oameni care sa se priceapa la tevi. Probabil singurii de prin zona care se pricep cat de cat la tevi sunt aia care lucreaza deja la radet/elcen/termovax.
    Deci fie alege sa ii creada pe aia (“facem tot ce putem, boss!”), fie aduce consultanta externa sau chiar externalizeaza reparatiile. Pentru astea trebuie buget si licitatii, deci anul asta (calendaristic) sigur nu se putea misca nimic, ca nu mai erau bani si nici consiliu care sa-i aprobe. Daca zice ca din primavara incep lucrari, inseamna ca in ianuarie ar trebui sa vedem deja proceduri incepute.

    Si nu, nu s-a facut ca nu exista problema, a zis si inainte de alegeri si dupa ca vor fi probleme iarna asta. E drept ca, fiind cu limba in fundul lui Orban mai tot timpul, nu s-a auzit asa clar. Sa speram ca acum are ceva mai mult timp si pentru noi.

    “Daca era Basescu”, tevile erau mai noi cu vreo 15 ani, deci inca se puteau carpi cu televiziunea de fata. Hai sa incercam sa fim rationali si sa avem asteptari realiste, ca circul la TV nu a incalzit niciodata pe nimeni.

    Trebuie făcut ordine cu angajații Termoenergetica, dispecerii care se poartă ca pe moșia lor, lăsându-ne fără căldură ! Înainte de problemele tehnice ei sunt problema !

      (Citează)

  14. Da, ce coincidență a fost dom’le! Vara nu puteai face duș de fierbinte ce era apa ca să înceapă problemele cu vreo lună înainte de alegerile primărie.

    După care brusc iar s-a putut apă caldă pentru puțin timp.

    De vreo lună de zile avem mai puțină apă caldă decât pe vremea lui Ceaușescu, când trebuia să aștept să înceapă filmul ca să mă pot spăla.

    De zeci de ani nu s-au făcut reviziile acelea de vară, când era apa caldă oprită 1~2 săptămâni. Dar v-ați bucurat la concerte și târguri, spălați-vă cu ele acum și încălziți-vă dacă puteți.

    Totuși sunt vreo 2 chestii inacceptabile acum :
    – aceeași zonă dar puncte termice diferite, bloc vechi are apă caldă și căldură in timp ce bloc nou nu are. E imposibil să fie de la țevi, este de la cretini patentați in punctul termic
    – scuza că nu au găsit defecțiunea, că nu au reparat in atâta timp de când tot facem reclamații.

    Ce putem face? Păi să nu plătim factura. Cum să plătești ceva ce nu ai primit?
    Este genial cum noi suntem la zi cu plățile, RADET a intrat în faliment și tot nu avem apă caldă și căldură.

    Faptul că țevile sunt găurite nu justifică în nici un fel temperatura scăzută a apei. Dacă scazi volumul prin pierderi pe traseu, scad debutul și zpresiunea, nu și temperatura. Deci apa nu pleacă spre noi la temperatura corectă, asta fiind o bătaie de joc a tuturor celor care ar trebui să asigure termoficarea Bucureștiului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus