un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Xiaomi Mi Band 5: bună pentru că este foarte ieftină

11 Dec 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Mi Band 5 este o brățară smart bună, poate chiar imbatabilă la prețul ei uzual din piață, adică în jur de 160 de lei. Pentru banii aceștia, primești o autonomie de o săptămână, vezi notificările din telefon, monitorizezi pașii, pulsul, stresul și câteva activități sportive, o combinație bună pentru acest preț.

Mă așteptam însă să fie mai bine făcută. Adică e bună în raport cu prețul ei, dar i-ar mai trebui niște finisaje, niște fine tuning pentru a fi un dispozitiv cu adevărat mișto, nu doar mișto pentru că-i și ieftin.

Specificații Mi Band 5:

  • ecran tactil AMOLED de 1,1 inchi
  • accelerometru și senzor de ritm cardiac
  • autonomie de până la 14 zile
  • tracking de 11 activități sportive, monitorizare puls, stres și somn
  • notificări din telefon, telecomandă pentru camera foto a telefonului
  • brățară ajustabilă 155-219 mm
  • alte detalii pe site-ul oficial

Preț: în jur de 160 de lei la eMAG și PC Garage.

CUM ARATĂ

Este ușoară și mai îngustă decât alte brățări. Ecranul color este vizibil chiar și în soare, iar un  mic buton capacitiv sub acesta are rolul de “back”. Rezoluția nu-i foarte înaltă, dar nici nu te deranjează.

Pe spate are senzorul clasic optic de ritm cardiac. Mi Band 5 este rezistentă la apă (duș, înot, oficial 5 atm) și are în interior un vibrator, dar nu și difuzor, deci te anunță de mesaje prin vibrație.

Brățara siliconică are o prindere bună, nu mi s-a întâmplat să se desfacă. Poate fi schimbată, se găsesc în comerț destule culori. Încărcarea se face cu un accesoriu magnetic inclus în pachet.

Per total este bine făcută pentru prețul ei. Câtă vreme nu-i lovești ecranul de ceva pentru a-l sparge, ar trebui să țină.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Să încep cu ceea ce este bine: Mi Band 5 face ceea ce promite că face. Îți arată notificările diverselor aplicații din telefon (alegi tu care), cu tot cu o parte din emailuri sau mesaje. Îți măsoară periodic pulsul, nivelul de stres și monitorizează calitatea somnului.

Calculează și un indice numit PAI, Personal Activity Intelligence, un indice care arată câtă activitate ar trebui să faci pentru a te menține sănătos. Pe mine m-a cam enervat, uitam constant ce înseamnă PAI și, sincer să fiu, n-am nevoie ca fiecare producător de trackere să-și inventeze acum propriul indice, prefer clasicele “pași-calorii”.

Din fericire, Mi Band 5 îți arată proeminent câți pași ai făcut ziua, dacă asta te interesează. Există mai multe fețe ce pot fi inclusiv particularizate cu ce informații vrei, poți începe monitorizarea unor activități de fitness din brățară și alte activități uzuale acestor dispozitive.

Autonomia este mare, pe mine m-a ținut mai mult de 9 zile cu toate funcțiile activate. Multe sunt oprite default, aplicația Mi Fit de telefon trebuie bine configurată după ce ai conectat brățara la ea, că altfel vei folosi doar vreo jumătate din funcțiile ei.

Per total, deci, face ceea ce promite și o face suficient de bine încât să simți că ai făcut o afacere bună cumpărând-o. E genul de dispozitiv pe care simți că ai dat mai puțini bani decât te-ai aștepta. Notificările curg bine, e ușoară la mână și nu te deranjează noaptea, rezistă la apă, e ușor de folosit și, de altfel, nu prea ai multe direcții în care să o “folosești”, dincolo de a porni câte un workout dacă asta te interesează.

Numărul de activități de fitness monitorizate pare cam mic. Dacă vă interesează în primul rând pentru sport, probabil sunt dispozitive mai bune pe piață, chiar dacă mai scumpe.

Acum să vă zic ce nu mi-a plăcut și lista poate părea mare, dar nu uitați semi-concluzia de mai sus: Mi Band 5 este o afacere bună, un dispozitiv foarte bun pentru prețul său. Cele de mai jos nu sunt deal-breakers, doar că la a cincea generație mă așteptam totuși să nu mă lovesc de astfel de probleme.

Se vede că nu-i optimizată pentru România, că fontul ei are probleme cu afișarea diacriticelor și acele caractere arată ciudat. Se afișează, se pot citi, dar arată ciudat.

Aplicația Mi Fit este nefinisată, mai complicată decât ar trebui și incertă în mesaje. Mi-a zis că mă pot loga cu contul mei Mi Home, dar apoi tot mi-a cerut să-mi fac cont de Mi Fit.

La configurare mi-a cerut greutatea și înălțimea în măsuri imperiale (livre și picioare/inchi). Nu exista nici o metodă de a comuta în sistemul metric acel meniu, așa că le-am pus la întâmplare și după instalare am putut schimba în Settings unitățile de măsură pe sistemul nostru. Am descoperit apoi că înălțimea mi-o pot reconfigura prin Profilul Meu, dar greutatea nu. Singura metodă de a o introduce pe cea reală a fost să introduc o nouă măsurătoare de greutate, ca și cum m-aș fi îngrășat 20 de kg peste noapte.

Apoi, într-o zi am primit o notificare spam pur, fiind o reclamă la un site sexual. Aplicația Mi Fit are un astfel de sistem de “prieteni”, dar habar nu aveam că profilul meu este cumva public și poate fi adăugat de oricine. Xiaomi ar fi trebuit însă să detecteze și să oprească astfel de cereri înainte de a ajunge la mine chiar și cu un profil public.

Ca și pe telefoanele Xiaomi, și în aplicația Mi Fit sunt niște traduceri ciudate. De exemplu, în dreptul unei funcții scrie “Turn Off” ca opțiune, dar asta nu înseamnă că apăsând acolo o vei dezactiva, ci că este deja dezactivată, este deja pe off, și o poți porni și configura din meniul următor.

Multe funcții ale brățării sunt by default dezactivate, la început trebuie să stai să le pornești și să le bibilești pe rând, să dai acces aplicației la diverse funcții șamd. Am impresia că inclusiv măsurarea pulsului sau notificările din telefon vin implicit dezactivate, la fel și aprinderea ecranului atunci când ridici mâna. Adaug aici și învălmășeala legată de PAI.

Brățara în sine mi-a făcut probleme o singură dată. Am pornit un workout (outdoor walking) și mi-a cerut să conectez întâi telefonul cu GPS. Telefonul era în buzunar, dar a trebui să-l scot și să aștept ca aplicația Mi Fit să ia poziția GPS, altfel nu pornea workout-ul.

La final, când l-am oprit, am observat că nu a înregistrat nici un traseu și că a finalizat automat workout-ul în alt loc. N-a mai mers GPS-ul după ce-am băgat telefonul în buzunar? Nu știu.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte ieftină pentru ce oferă.
  • Pare bine construită, autonomie mare.
  • Software nefinisat.
  • Spam în cereri de prietenie.

CONCLUZIE

Pentru prețul ei, Mi Band 5 este o brățară smart foarte bună, probabil cea mai bună din piață. Repet, doar privită în comparație cu prețul ei. Autonomie mare, ușor de purtat, suficient de bine făcută ca să o folosești o vreme îndelungată și, chiar dacă se strică sau sparge, nu-i pierderea mare. Partea smart funcționează, dar dacă nu pare bine finisată nici măcar la generația a 5-a. Dacă ar fi costat dublu, poate aș fi spus altceva despre ea.

Preț: în jur de 160 de lei la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Am luat pentru cineva un MI 4. Foarte ok și tot, dar îmi explică cineva care e porcăria că dacă vrei să faci pairing prin Bluetooth cu aplicația de pe telefon (Android era) îți cere obligatoriu acces la GPS? Ce e cu mizeria asta? Și dacă revoci dreptul de acces la GPS ulterior, și brățara se deconectează de la telefon.

    Spyware în toată regula.

      (Citează)

  2. Nu cred că ai varianta de Europa, după chestia cu imperialele.

    La 4 diacriticele au apărut după update de firmware și de soft, iar în MiFit am metri și kg de la început.

      (Citează)

    • Și eu cred același lucru. Am cumparat și eu acum câteva zile aceasta brățară și am introdus datele în kg și cm de la început.

      Ca și aplicație eu utilizez Notify for Mi and. E destul de inestetica, dar are foarte multe setări în plus fata de aplicația standard.

        (Citează)

    • Cred ca e de la limba sistemului android si a aplicatiei de pe telefon.. Am văzut că folosesti engleza..

      Eu am pus în romana si a luat unitatea metrica de la început..

      Am luat-o pentru puls, ca am cateodata peste 90..valorile sunt măsurate Identic cu cele Apple Watch3 ..

      Numai bile albe pina acum, una gri ca nu se poate opri bluetooth -ul la ea în avion daca e nevoie.. soluția ar fi sa lasi brățara sa se descarce inainte de zbor, altfel ti-o confiscă la aeroport..

        (Citează)

  3. Foarte bune brățările Xiaomi, dar și mai bune cele Huawei (mai ales dacă ai telefon de-al lor, fiindcă ai nativ aplicația health). In plus față de Xiaomi, Huawei are și senzor de saturație de oxigen (SpO2) foarte căutat și utilizat în ultima vreme. Parcă și softul e mai “finisat”, iar spam nu primești.

      (Citează)

  4. Spamul ala l-am primt si eu :(( Chiar de doua ori …
    Dupa mine numara pasii cu eroare foarte mare sau are un mod foarte ciudat de a face asta …

      (Citează)

    • Comfirm primirea spamului pe mi band 4, in rest merge f bine, daca mergi pe bune pe jos inregistreaza corect, am verificat cu alta varianta profi de masurat, in rest inregistreaza aiutea paşi daca faci chestii prin casa. Nu intotdeauna inregistreaza timpul de somn corect. E 90% precisa per total, la 79 lei e super deal deocamdata fața de mi band 5

        (Citează)

  5. O fi “simțit” ceva ciudat brățara de ai primit fix reclama aia…

      (Citează)

  6. Asteptam si reivewul la siteul din invitatie

      (Citează)

  7. Atatia ani si inca n-au rezolvat cu diacriticele…

      (Citează)

  8. Am si eu, e foarte OK. Cea mai mare utilitate e ca nu mai pierd apeluri pe telefon, cand mi-l uit prin alta camera sau pe silent. Eu am dezactivat heart sensor-ul permament (pot in continuare sa verific pulsul on demand) si bateria tine 2 saptamani lejer. Foarte impresionant. Din pacate, dupa convid, carantina, si racirea vremii, nu am apucat sa ies la o tura de alergat sa vad cat de bine masoara activitatea si efortul.

      (Citează)

  9. inca astept ziua in care radu va spune despre un produs ca este prost sau ca nu merita cumparat (indiferent de pret)…

      (Citează)

  10. amazon on vinde in america ca amazfit band 5 cu 29.99$. Aplicatia e asemanatoare la grafica si se numeste Zepp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus