►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cea mai mare achiziție de Black Friday a fost un mixer cu bol marca KitchenAid, că-mi doream de mult unul pentru a face în casă tot felul de pâini, chifle, cozonaci, aluaturi de pizza, tarte, quiche-uri, bezele și cam orice altceva se poate face.
A fost scump, dar dacă vă uitați pe mixere veți vedea că nu există alternative măcar asemănătoare ca performanțe. Așa că am luat KitchenAid după ce am văzut că toți brutarii și cofetarii profesioniști au așa ceva în casă, plus după ce am auzit de la alții că au unul de 20 de ani și încă funcționează fără probleme.
Aparatul mai are un avantaj: se pot cumpăra diverse accesorii care se montează în botul său și poate deveni mașină de tocat carne, mașină de făcut paste și încă vreo 20 de posibilități cu accesoriile potrivite. Este unul care face și cartofi spiralați, la o adică.
De ce-am vrut un mixer cu bol? Pentru că acum 2-3 ani am făcut pâine în casă și mi-am dat seama că nu mai vreau să frământ de mână câte 20 de minute pentru a face un aluat pufos. Nu mai zic de cozonaci, unde se frământă o oră. Nope!
Odată ce vezi mixerul în acțiune îți dai seama că în 10 minute frământă și învârte cât un om în vreo 90 de minute. E chiar uimitor cât de repede merge treaba.
Uitați ce-am făcut până acum. Am început cu chifle de burgeri și au ieșit cele de mai jos. Am obținut exact ce-mi doream: un aluat gustos, crustă arătoasă, dar o chiflă destul de plată, care să funcționeze ca “mâner” pentru carnea și toppingurile burgerului, ca să nu simți că mănânci pâine. Chifla nu se destramă ușor și a rezistat vreo 3 zile în frigider.
Iată un sandviș cu pui, castraveciori murați, coriandru și maioneză, apoi un sandviș cu jambon, roșie, brânză și un ou ochi moale pe care l-am crestat artistic pentru fotografie #cumseface.
Am făcut și pâine, desigur. A ieșit foarte bine.
Am încercat și cozonaci. Aici mai avem un pic de rafinat procesul, despre care eu nu știam că-i atât de complicat, în sensul că nu știam că se fac de fapt doi mini-cozonaci ce se împletesc înainte de a se pune în tavă.
Am folosit rețeta Ginei Bradea, care-i cu trei frământări și dospiri. Avantaj KitchenAid aici, că l-am pornit și 10 minute l-am lăsat să frământe fără vreo intervenție din partea noastră, apoi am lăsat la crescut aluatul, apoi repeat la frământat.
Compoziția am făcut-o cu nucă, desigur. Am băgat nuca în blender (avem unul Tefal high-power care nu se mai găsește acum, dar orice blender de mare putere s-ar descurca bine la măcinat așa ceva), apoi am amestecat-o cu cacao și un pic de zahăr și rom adevărat și albușuri, conform rețetei pentru a obține o cremă de nuci.
Împletit, copt în cuptor, făcut cozonac. E bun, dar cred că mai trebuie rafinată rețeta, că-l vreau mai aerat.
Am descoperit cu aceste ocazii că majoritatea rețetelor sunt foarte imprecise în legătură cu coptul în cuptor. “Lăsați-l 40 de minute la 180 de grade” nu zice nimic de fapt, că în funcție de grosimea tăvii folosite acele minute pot fi insuficiente pentru ca aluatul să se pătrundă cu adevărat, iar testul cu scobitoarea este la fel de imprecis.
Soluția a fost să folosim termometrul de carne, că doar e bun și la pâine și cozonaci. Aluatul este gătit complet la 87-90 de grade Celsius, așa că îl țin până când termometrul cântă o asemenea temperatură și treaba-i gata.
Acum vreau să fac pâine “floare” în cuptor.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
85 comentarii
16/12/2020 la 7:11 AM
arata ft fain. nice. atentie mare la greutatea corporala. din experienta mea si a altora cand ai la discretie paine gustoasa… iei lejer 2-3 kg rapid
Ovi(Citează)
16/12/2020 la 8:05 AM
2-3 kg? ce optimist esti.
Anda(Citează)
16/12/2020 la 10:21 AM
Painea nu arata deloc bine. Chiflele sunt OK, dar painea aia arata de parca e facuta in masina de paine (cea mai oribila varianta posibila).
Painea trebuie sa fie aerata, nu densa, are nevoie de niste timpi de dospire, de niste reprize de stretch and fold.
Iar cozonac dupa reteta Ginei Bradea … cel putin neinspirata alegerea. Toate retetele doamnei Bradea sunt batranesti, depasite…
Kopa_Kopan(Citează)
16/12/2020 la 11:16 AM
Amin!
nashu_mare(Citează)
16/12/2020 la 8:26 PM
I know, noroc că nu facem foarte des.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 8:28 PM
Sunt pâini și pâini, eu o prefer densă, nu svaițer. Voi încerca să fac și aerată doar ca să știu cum se face.
Cozonacul este atemporal. Dacă vrei să-l “modernizezi”, poți pune tu ce vrei în el, de exemplu kiwi. Important este întâi să înțelegi cum se face baza, adică rețeta tradițională, și cea a Ginei Bradea este foarte recomandată.
Eu vreau să fac și babka, cum zic evreii, sau cozonac spin cum spune Alice, care are nucă mai multă https://www.cofetariaalice.ro/Patiserie-la-Bucata/Cozonac-Spic-11008.html
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 11:47 PM
Retetele lu’ tanti Bradea sunt excelelente. Datorita ei am invatat sa fac cozonac, din ala care nu se farama dupa o zi. Ce-i drept, l-am framantat 48 de minute (am pus cronometrul sa vad cat rezist) :)))) Dar pana si bunica-mea a ramas paf.
Eu folosesc aceeasi reteta ca a lui Radu, doar ca eu framant pana face basici.
Radu, ai putea sa lasi faci asta. Framanti, iei aluatul, il trantesti pe toate partile de blat, iar bagi la framantat. Eu l-as fi lasat 30 de minute in robot (ture de cate 10 minute, cu pauze de trantit). Pana face basici. De-aia nu a iesit aerat.
Masinile de paine da, fac paine naspa. Dar nu orice masina. E una de la Panasonic, e 850 de lei, dar face paine mai buna ca la magazin. O sa o cumpar cadou, soacra-mii, de craciun, ca ea face paine in casa si de cand i s-a stricat masina de paine (un moulinex vechi de 100 de ani, care facea paine naspa), tot face la mana si stiu ce inseamna sa framanti.
Dospeste si aluat de cozonac si pizza, ca ma gandeam sa iau robot din asta, dar nu e nevoie. O sa i-l iau inainte de craciun, ca sa faca si cozonac.
Asadar, daca scoti o suma buna din buzunar, gasesti si masini de facut paine smechere. Restul la 4-500 de lei, sunt petarde. Ca am vrut sa iau Tefal, dar nu mi se pare wow.
Jupaneasa(Citează)
16/12/2020 la 7:47 AM
Nu vreau sa par prea indispus de dimineata, dar 2300 lei? Pt ce? Design?
La 500-1000, hai 1200 gaseai cu tot cu accesorii and shit.
500 lei la biovita.ro de exemplu. Are aproape un an si a fost utilizat pentru multe.
Nu judec alegerea, doar sunt uimit ca cineva ar plati atat pentru un mixer din asta.
Jules(Citează)
16/12/2020 la 8:06 AM
poate are scaune ventilate.
Anda(Citează)
16/12/2020 la 9:31 AM
Nici eu nu judec, dar numai după ce utilizezi un mixer din gama de 2000+ lei realizezi ce slabe sunt cele din gama de 500 de lei. În toate clipurile de promovare, amestecă vreo cât, 250gr de făină? Și se mișcă din toate încheieturile. Unul care cântărește numai el vreo 14-15kg amestecă mult mai bine și mai mult și nu tinde să se destrame tot.
Nu trebuie să fii brutar profesional ca să folosești o sculă bună. La fel cu espressorul: poți utiliza un ibric sau un filtru, dar la fel de bine poți utiliza un espressor de 2-3000 de lei fără să ai cafenea, dacă ții la gust.
În rest, da, există alternative în gama aia de preț, nu e singurul care face treabă bună sau foarte bună.
GuestStar(Citează)
16/12/2020 la 9:44 AM
@Gueststar – un espressor de cafenea care se respecta si nu-si pacaleste clientii mai are un zero la sumele alea :) ( plus rasnita competenta etc).
Bine am vazut si espressoare cu capsule de 4-500 RON in locuri numite pompos “cafenea” – dar ele nu intra in discutia asta :D
In alta ordine de idei – din experienta mea – un mixer ( espressor ,etc) de 2000 RON nu se compara cu unul de 500 RON asa cum nici Dacia nu se compara cu Mercedes desi ambele te duc din punctul A in punctul B. Daca A si B sunt relativ aproape – te faci ca nu observi diferentele. Daca sunt la 5-6-700 km una de celalalta – din Dacie te dai jos ca dupa razboi… te dor toate :D
geretus(Citează)
16/12/2020 la 8:32 PM
Chiar am vrut să cumpăr unul de 500 de lei, ca de aproape un an studiez astea, dar n-am găsit nimic comparabil. Și Matilda, care era mega-împotriva ideii, a ajuns la aceeași concluzie când i-am arătat alternativele.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 7:49 AM
Noi avem mașina de făcut pâine, frământă ea destul. Rezultatul este foarte bun.
Avem și diverși roboți de bucătărie, mixere. Le avem degeaba, nu le folosește nimeni.
Cel mai important este să ai ce folosești.
Gaelex(Citează)
16/12/2020 la 8:33 PM
Am avut mașină, n-a ieșit niciodată bine, am aruncat-o după un timp. Cred că era ceva în neregulă cu mașina.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 8:35 PM
Nu, e ceva în neregulă cu rețetele din cartea masinii. Majoritatea au hidratare de 50% sau mai puțin.
nashu_mare(Citează)
16/12/2020 la 8:17 AM
Am luat pentru mama chestia asta si i-a usurat viata, mancam doar paine de casa de 1 an de zile, e o placere sa-l folosesti la orice, l-am prins la reducere la 500 ron https://altex.ro/robot-de-bucatarie-gorenje-mmc1000w-vas-4-5l-blender-1-4l-1000w-6-trepte-viteza-alb-argintiu/cpd/RBTMMC1000W/
SERJFKT(Citează)
16/12/2020 la 8:33 PM
Good job!
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 8:32 AM
“Chifla nu se destramă ușor și a rezistat vreo 3 zile în frigider.”
Does Refrigeration Really Ruin Bread? | Serious Eats https://www.seriouseats.com/2014/06/does-refrigeration-really-ruin-bread.html
Olivian Breda(Citează)
16/12/2020 la 8:36 AM
Nene apăratul ăla l-ai luat că ți-ai dorit, e ok, nu trebuie să vii cu justificări de genul e singurul pe piața. Că nu e! Cel puțin în zona in care te incadrezi tu mai sunt cel puțin trei branduri și o grămadă de producători copie. Și poți face același lucru la un preț de 4 ori mai mic că nu ești brutar-patiser să meargă mașina aia 10/12 ore pe zi!
Doru Vlad(Citează)
16/12/2020 la 8:34 PM
Chiar cred că nu poți! Sau nu țin la fel de bine în timp.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 8:52 AM
Cică toată lumea, după ce-și materializează vreo dorință, constată că exista și-o alegere mai bună. De-aia eu mi-am luat mai întâi Bosch (cel mai Bosch posibil, din Germania!). Acum am altceva, pentru că…
La categoria ”Mixere și roboți de bucătărie”, premiul întâi îl deține, de departe, Ankarsrum.
Nu pun linkuri că, cel puțin la mine, se pare că-i motiv de banare, dar sfătuiesc să căutați o comparație pe google.
Altfel, Ankarsrum e alegerea profesioniștilor, și nu numai pentru pâine&cozonaci.
Pentru că topurile trebuie să aibă mai mulți premianți, Ankarsrum e, în general ”Best Heavy Duty Stand Mixer For Home”, în timp ce KitchenAid (cel normal) este, în general, ”Best Stand Mixer For the Money” sau ”Best Medium Duty Stand Mixer”. Chiar și KA din seria 600 (pro), este depășit de Ankarsrum.
Inventat în anii ”40, rămâne cel mai bun. Angrenaje super, cuvă rotativă cu variație continuă (da, se învârte cuva!), timer, capabil să lucreze cu cantități mai mari de făină, etc.
E adevărat că acum e făcut de Electrolux (tot în Suedia!), dar nici KitchenAid nu mai e făcut de Hobart (alea-s aparatele cu 20+ ani de serviciu!!), ci de Whirlpool.
Hint: atunci când este cumpărat de la revânzători serioși, are garanție de până la 7 ani. La emag, vândut chiar de ei, avea 6 ani (50 de luni), în timp ce KA are 24 de luni, vândut fiind chiar de KitchenAid.
Altfel, ambele sunt scule peste nevoile curente ale unei familii normale. Sunt mai ieftine, care-ar putea satisface mai toate nevoile. Exact cum există și automobile, atât de asemănătoare (nu doar) ca utilitate, dar atât de diferite ca preț.
LSorin(Citează)
16/12/2020 la 11:00 AM
Foarte bine punctat.
Am studiat si eu indelung mixerele de masa cu bol si am ajuns la concluzia ca Ankarsrum este liderul in zona asta, deocamdata din perspectiva mea, ca performante este departe de KitchenAid. Pare ca Ankarsrum are ca target de piata zona de prosumer. Cuva rotativa cred ca este ceea ce-l propulseaza mult in fata.
Impresia mea este ca marele avantaj al KitchenAid este marketing-ul agresiv si fondurile consistente investite in zona asta. Spun asta in cunostiinta de cauza, am avut KitchenAid Professional (pentru home-use) si l-am vandut, am luat Magimix CS5200 si-mi fac treaba perfect cu el. Inca exista un pitic mic undeva pe creier care-mi spune incontinuu ca n-am carlig de framantat astfel ca probabil ma voi propti intr-un Ankarsrum.
Paul(Citează)
16/12/2020 la 9:23 AM
Am fost si eu in dilema asta. dar am zis ca fuck it, n-o sa-l folosesc de 2000 de lei, asa ca am luat unul ceva mai ieftin si cu accesorii. Cam scartaie si nu e cea mai buna calitate a constructiei, dar sa fim seriosi, la cat de des il scot din dulap…
add(Citează)
16/12/2020 la 8:36 PM
Am dat 1.700 de BF.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 9:50 AM
Bravo, Radu, pentru curajul de a face cozonaci. Nu e un aluat usor de facut, desi, de, fapt, nici greu nu e. Trebuie doar sa inveti cateva mici/mari secrete.
Cozonacul tau, desi sunt convinsa ca e foarte gustos, e dens, nu e pufos, aerat, nu se desface suvite. Iti spun eu cauza: nu l-ai lasat suficient la dospit.
Nu exista un timp fix de dospire (vezi ca eu explic totul in reteta, extrem de amanuntit). Aluatul, cand pui mana pe el, trebuie sa fie cald. Cand e cald, creste mai repede, cand e rece, creste mai greu.
Mai trebuie lasat si la dospit in tavi dupa ce l-ai impletit, chinuit si burdusit cu nuca si cacao, si stafide si toate celelalte minunatii delicioase.
Abia acum se baga la cuptor. Temperatura si timpul de coacere le-am dat orientativ, aici depinde de cuptor. Nu se poate da totul exact.
Dar coacerea dureaza aproximativ 1 ora.
Uite ce-ti propun: hai sa facem impreuna cozonacul. Te cicalesc pas cu pas si nu te iert pana nu-i faci mai frumosi decat ai mei.
Hai sa facem asta impreuna. Si cu alti cititori ai tai, daca vrei.
Sarbatoti fericite!
Si felicitari pentru asa bijuterie, sa-l stapanesti sanatos, e foarte bun!
Gina Bradea(Citează)
16/12/2020 la 1:40 PM
Tare, doar ca exista pe piata cozonacii Boromir cu nuca și rahat care rup tot, sunt mai mancabili și se duc mai bine pe gat decât orice alt cozonac mâncat vreodata. Costa 10 lei unul gata făcut.
Dar niște filmulețe în care faceți mâncare cu Radu mie mi se pare o idee f bună.
Dacă în partea cealaltă i se zice blog de bricolaj și topoare deși în 14 ani cred ca au fost 4 posturi superficiale despre topoare și 10 despre bricolaj, aici va fi blog de tehnologie și haleu pe bune la câte articole cu mâncare sunt.
Pmk(Citează)
16/12/2020 la 5:31 PM
@Pmk serios?>
Orice fel de mancare vrem exista deja gata facuta de catre oameni mult mai priceputi decat noi, bucatari cu ani de experienta, asta inseamna sa nu mai gatim niciodata in casa? E un rationament foarte critic si dubios. Mie personal nu imi plac cozonacii si nici painea, dar accept ca sunt unii carora le place inclusiv efortul de a face/invata sa faca unii foarte buni in casa. Daca aplici mereu rationamentul asta in viata de ce mai facem orice cand putem sa gasim ieftin in magazine fara sa depunem efort. Pentru ca nu doar rezultatul final ne intereseaza, iar Radu a avut nenumarate articole in care a aratat ca il pasioneaza gatitul.
Tot comentariul tau este pur si simplu hateful si nefolositor. O data pentru Radu si a doua pentru Zoso pe care daca l-ai fi urmarit ai fi stiut ca are constant articole de bricolaj, nu numarul acela pe care l-ai aruncat tu.
Irina(Citează)
16/12/2020 la 8:38 PM
Mulțumesc pentru comentariu!
Cam aceasta cred și eu că este cauza, nu l-am lăsat suficient la dospit sau n-a fost temperatura potrivită. Data viitoare cred că fac un 30 de grade C în cuptor sau alt loc cald și-l pun acolo la dospit.
A stat la dospit și după impletire, dar era cam frig în casă atunci. Mai încercăm!
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 8:40 PM
Boromir și mie mi se par printre cei mai buni din comerț, dar sunt departe de unul făcut de tine în casă, cu ingrediente de calitate.
Și nu doar. N-a fost niciodată un blog de tehnologie, ci un blog personal despre toate subiectele care-mi plac mie. Tehnologia este unul dintre ele, dar gătitul este un altul, Formula 1 altul, fotografierea altul, whisky-ul altul, portavioanele altul șamd.
nwradu(Citează)
17/12/2020 la 9:58 AM
Deci nu cred! Doamna Bradea aici pe blog. Sa stiti doamna ca din cauza dvs sunt la regim. Dar nu va condamn, dimpotriva, va laud! La regim am mai fost eu, nu mie frică. 🤫
Felicitări si sărbători fericite!
Coco Moll(Citează)
17/12/2020 la 10:03 AM
Deci nu cred! Doamna Bradea aici pe blog. Sa stiti doamna ca din cauza dvs sunt la regim. Dar nu va condamn, dimpotriva, va laud! La regim am mai fost eu, nu mi-e frică. 🤫
Felicitări si sărbători fericite!
Coco Moll(Citează)
19/12/2020 la 5:10 PM
Ce dragut ca ne sfatuiti! Sa stiti ca si mama si bunica mea tot dupa retata dvs fac cozonacii (cu mici personalizari, dupa gustul fiecareia) :D Si intr-adevar, stiu din ce am mancat si acasa ca se poate mult mai bine decat ce ne-a iesit noua la prima incercare. Saptamana asta planuiesc sa mai fac de vreo 2 ori – tre sa iasa, nu renuntam! Multumim frumos de recomandari, si eu m-am gandit ca nu era suficient de dospit, dar era deja miezul noptii cand am terminat si nu mai aveam rabdare sa mai astept. Data viitoare incepem de dimineata!
Matilda Tanascov(Citează)
16/12/2020 la 9:53 AM
exista alternativa la Kitchen aid, eu am robot de la Kenwood de vreo 2 ani si este impecabil.
am studiat la vremea aia care sunt avantajele si dezavantajele fata de Kitchen Aid si concluzia a fost ca Kenwood e la fel de bun, dar mai ieftin
bine, mai ieftin decat Kitchen aid tot scump inseamna :-)
dar merita, da
Marean(Citează)
16/12/2020 la 8:41 PM
Studiat și Kenwood, era să iau un Biovita, dar am zis fuck it, o viață avem și în 2020 oricum am făcut economie.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 10:08 AM
Este foarte bun planetarul , si pe mine ma incurajeaza la prajituri . Insa ca cei insiropati de la domnisoaraprajiturica nu stie sa faca nimeni . Clar .
Liviu(Citează)
16/12/2020 la 10:32 AM
Noi avem un Bosch MUM de prin 2015, merge perfect.
Giani Mucea(Citează)
16/12/2020 la 11:57 PM
MUM9, neapărat. Robotul ăsta face toți banii: https://www.emag.ro/robot-de-bucatarie-bosch-1500w-7-trepte-de-viteza-3d-planetarymixing-senzor-smart-dough-cantar-integrat-temporizator-integrat-5-5-l-capacitate-bol-carcasa-metalica-inox-mum9bx5s22/pd/DNWM8KBBM/
Alx MAX(Citează)
17/12/2020 la 10:14 AM
Haoleu, o face toți banii dar e cam overkill pentru mine. Noi avem unul de 900W și e suficient.
Giani Mucea(Citează)
16/12/2020 la 10:47 AM
https://www.electronic-star.ro/Pentru-casa/Electrocasnice-mici-de-bucatarie/Roboti-de-bucatarie/Bella-Robusta-Metal-robot-de-bucatarie-Rosu.html
Scula asta face frământarea la fel de buna că și aparatul lui Radu! Și la cantități decente! Faci aluat de două trei ori pe săptămână? Crede-mă e suficient aparatul ăsta! Ai bani de mai mult? Bravo, nimic nu te oprește să iei un model premium! Dar să afirmi că doar alea sunt bune e fie dezinformare fie prostie!
Doru Vlad(Citează)
16/12/2020 la 12:45 PM
Fiecare vorbește din experiență, nu? Eu compar cele de 500 cu cele de 2000 pentru că am avut și de unele și de altele și am văzut diferențe clare de performanță și fiabilitate. Pentru mine nu a fost suficient, este o problemă asta? Fiecare alege după cum crede, din informațiile prezente. Eu zic că unele din gama de 2000+ sunt mai bune. Poți să mă convingi că nu e așa?
La cel listat de tine mă uit instant la greutatea lui. 5.4kg, pentru mine e puțin. E prea ușor și nu va fi stabil și amestecând aluatul va tinde să se ridice din bol. După cum ziceam, dacă cineva nu înțelege de ce unii dau mai mult de 2000 pe așa ceva, nu este problema mea. Repet, fiecare alege pe baza informațiilor prezentate, apoi din experiență. Dacă tu ești mulțumit cu ăla, lasă-mă să fiu și eu mulțumit cu al meu. (Că veni vorba, eu nici măcar nu am dat vreun link și nici nu am menționat vreun producător – tocmai pentru a lăsa omul să aleagă. Eu doar am zis ce m-a nemulțumit la celălalt și ce caut la unul nou).
GuestStar(Citează)
16/12/2020 la 8:43 PM
Eu sunt de acord cu GuestStar și sunt fericit că Doru este fericit cu al lui, că asta e important până la urmă.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 11:35 AM
Cozonacii si chiflele arata foarte bine. Painea seamana cu cea de supermarket. Eu folosesc metoda asta pentru facut paine https://thegadgetist.ro/cel-mai-simplu-mod-de-a-face-paine-cu-maia/
Silviu(Citează)
16/12/2020 la 12:55 PM
Arata bine painea facuta de tine.
Andrei G(Citează)
16/12/2020 la 11:36 AM
Wow felicitari ! Eu il am pe “wishlist” de multi ani dar nu cred ca o sa-l cumpar vreodata , la banii aia am impresia ca nu o sa-l folosesc cat sa justifice investitia :) Am incercat reteta de cozonaci a d-nei Gina anul trecut de Craciun si din pacate mi-au iesit cam ca la tine dar am zis ca mai incerc si anul asta . In schimb aluatul de pizza iese minunat de fiecare data ( multumesc d-na Gina ! ) – asa ca o concluzie simpla , nu la reteta e problema :D
Orkideea(Citează)
16/12/2020 la 12:20 PM
Buna, felicitari pentru achizitie. Anul trecut, de Black Friday, si eu mi-am luat un KA. Este genial. Am cumparat si ce accesorii am crezut eu ca o sa ma ajute si nu regret. Am 3 accesorii suplimentare si isi fac treaba foarte bine. Mai ales la burgeri!
Am impresia ca tu ai varianta mai micuta, nu? Cata faina poate framanta?
Comparatia cu alte modele nu isi are rostul. Fiecare isi ia ce ii place si isi permite. Fac toate acelasi lucru? Poate. Insa unul poate framanta maxim 1 kg de faina, altul maxim 500 g, altul 2 kg.
Poti atasa accesorii la ele astfel incat sa nu mai ai nevoie de alte 10 aparate in casa? Multe au aceste optiuni, intr-adevar.
Eu sunt multumita de el. In acest an, painea cu maia a fost la putere in casa noastra. Am experimentat multe retete pana am gasit unele care sa fie ceea ce ne dorim. La fel si la carnea pentru burgeri. Sau inghetata. Cea mai buna inghetata de fistic este una facuta de noi. Am putut sa o comparam cu una pe care am mancat-o in Monopoli, Italia, acolo fiind cea mai buna de acest gen pe care noi am mancat-o ever.
Aura(Citează)
16/12/2020 la 8:45 PM
Da, e cel de 4,3 litri și maxim 800 gr făină. Am zis că cel de 4,8 litri nu are rost.
Ce accesorii ai? Pe viitor vreau să iau și eu tocătorul de carne. Mâncăm multe paste, poate l-aș lua și pe cel de făcut paste proaspete în casă.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 1:36 PM
Eu incerc sa gasesc o reteta buna de blat de pizza napoletana pentru el, cam toate retetele sunt pentru framantare manuala din cate vad. Incep sa fiu din ce in ce mai aproape, dar nu sunt chiar acolo
Skyler(Citează)
16/12/2020 la 8:46 PM
Este și următorul meu proiect, cu tot cu ținut la frigider vreo 5 zile înainte de coacere.
Sunt multe rețete la străini. Localurile folosesc roboți, dar e normal ca rețetele pentru consumeri să fie cu frământare manuală, că e cel mai ușor de înțeles.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 2:10 PM
Gina Bradea(Citează)
16/12/2020 la 2:12 PM
Coznac cu 10 lei bucata…e clar ca e mama bunului, mai mult costa doar ingredientele pentru un cozonac de foarte buna calitate. Cozonacul ala de 10 lei e plin de prafuri, Euri si alte chestii ,,sanatoase” :)
Prefer un cozonac facut acasa, nu exista grad de comparatie.
Gina Bradea(Citează)
16/12/2020 la 3:02 PM
Chiar ma gandeam ca nu a sanctionat nimeni derapajul asta, si cand colo apare chiar doamna Bradea.
Intr-adevar, pentru un cozonac bun doar ingredientele costa mai mult de 10 lei. Dar cine suntem noi sa spunem ce e bun pentru cineva? Exista si cozonac la 5 lei, si la 100 de lei. Nici unul nu va fi mai bun decat ala facut in casa.
C(Citează)
16/12/2020 la 8:46 PM
La mine în cartier la Brutărești, înainte să se închidă de tot prin vară, era 55 lei/kg parcă un cozonac. Și le ieșea mișto de tot.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 2:22 PM
Testu cu scobitoarea !? Pai d-aia n-a iesit ce trebuie. Testu ala se face doar cu un pai dintr-o matura. Auzi la el…….cu scobitoarea. Paganule.
Blackskull(Citează)
16/12/2020 la 2:24 PM
I-am zis, dar nu a vrut să mă asculte
nashu_mare(Citează)
16/12/2020 la 8:47 PM
Am mătură modernă, de plastic, sorry.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 3:26 PM
În primul rând, aș dori să îți fac o urare cu privire la achiziția ta: să stăpânești sănătos Kitchen Aid-ul! Nu înțeleg de ce toți comentează alegerea ta, însă ca o persoană care a crescut printre bucătari, îți pot spune că e o decizie înțeleaptă, dacă chiar îl folosești. Ceea ce au comentat restul pe aici, nu prea are legătură cu adevăratul scop al KA-ului. E gândit special pentru bucătăriile profesionale, pentru anduranță, pentru a atașa enorm de multe accesorii la el, poți chiar să îți cumperi moară și să îți faci propria făină la el. Eu salut decizia ta și sunt sigură că vei fi mulțumit de el.
În al doilea rând, fantastici cozonacii pe care i-ai făcut și aș putea să adaug că pe lângă efortul tău, rețeta pe care ai ales-o te-a ajutat. Am făcut rețete de pe diverse bloguri mai mult sau mai puțin cunoscute, însă singura care mi-a plăcut a fost cea a Ginei Bradea. Restul rețetelor sunt făcute mai mult pentru a arăta bine, poate ies cei mai „arătoși” cozonaci, dar gustul lasă de dorit. Cozonacii după rețeta dnei Gina sunt singurii pe care îi mai fac acum. Am încercat 10 rețete din surse diferite, nici una dintre ele nu a fost complet ok, existau mici hibe: gustul, aspectul, cantități greșite de ingrediente (subdimensionate/ supradimensionate) etc. Poate ar trebui să adaug faptul că sunt o bună executantă, mă pricep la bucătărie, aș aprecia că destul de mult, ai mei au trăit o viață în bucătării și am avut de la cine să învăț.
Ah, ok, poate ar mai trebui să mai adaug ceva. O mare diferență între rețeta dnei Gina și celelalte e calitatea ingredientelor și dozarea acestora. Nu trebuie să vă fie teamă să folosiți atâtea ouă, combinația de unt și untură, pentru că rezultatul merită. Cine vrea cozonac la 10 lei cred că glumește. Nu am nimic de adăugat, doar că e o pâine îndulcită foarte bună.
În plus, KitchenAid-ul te ajută să faci acele frământări precizate în rețetă, extrem de importante pentru a dezvolta rețeaua de gluten din aluat și pentru a obține o textură de cozonac adevărat. Nu aș vrea să fiu rea sau să deranjez în vreun fel, dar rețeta dnei Gina a fost preluată de către alte bloguri cunoscute și a fost puțin modificată, poate nu se va prinde nimeni. Eu zic că lumea înțelege, iar fix acele mici modificări fac diferența între un cozonac adevărat și o improvizație. Repet, e strict părerea mea!
Cristina(Citează)
16/12/2020 la 8:48 PM
Multumesc, Cristina!
Aș vrea să văd mai multe rețete care precizează cât se frământă (sau până când) și cu KA-ul, nu doar “40 de minute de mână”. În timp mă prind eu, însă…
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 3:30 PM
Asta e că înțeleg perfect! Aparatul ăla face aluatul fix la aceeași calitate. Am venit cu el că exemplu pentru că le am pe amândouă in familie. Iar Radu nu e orișicine care să fie ignorat, mulți se iau după el și e normal le ce conținut a livrat. Dar aici nu are dreptate și vor fi mulți care vor evita alte produse doar pentru că au înțeles că altă soluție nu exista.
Vezi că ai grave probleme de înțelegere. M-am exprimat destul de clar, vrei altceva ai bani de mai mult? Nu e nicio o problema. Doar că alternativa tehnică nu începe de la 2000+
Doru Vlad(Citează)
16/12/2020 la 5:21 PM
Radu nu e singurul care recomanda mixerul asta, majoritatea bloggerilor de food de la noi asta folosesc, unii au toate aparatele din bucatarie (blender, fierbator etc) brand-ul asta. Din punct de vedere tehnic multe aparate sunt similare, dar cand le pui la treaba vezi ca nu functioneaza chiar la fel. Si chiar daca functioneaza, uneori iei lucruri pentru ca ai o afinitate pentru brand-ul respectiv. O surubelnita electrica heinner va functiona la fel ca una bosch (avand aceleasi specificatii). Dar asta nu inseamna ca nu vor fi oameni care vor prefera sa isi ia Bosch, si nu e nimic in neregula cu asta (am dat ex asta pentru ca cumnatul meu a comandat 2 surubelnite bosch din greseala, una intentiona sa o dea cadou, pe cealalta se gandea sa o pastreze. Avea una de la heinner veche de 4 ani si dupa ce a testat-o pe cea bosch a ales sa o pastreze pe cea veche. Nu cred ca decizia niciunuia e proasta).
Irina(Citează)
16/12/2020 la 8:51 PM
Lasă de la noi, toți cei din afară pe care-i urmăresc au KA.
E cum a zis cineva, toate mașinile te duc din A în B, dar unele parcă mai repede sau mai confortabil decât altele.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 11:59 PM
Uite ca, datorita lui Radu, am cumparat cel mai bun blender ever. Eu beau multe smoothie-uri si aveam o petarda la 200 de lei. Cand am vazut ca Radu are blender de 1000 de lei, am zis ca nu-i sanatos la cap. Cu niste noroc, blenderul a fost vreo 700 de lei.
Pot spune, ca de atunci, beau smoothie fara sa mestec :))) Pun portocala intreaga, pun fructe de padure si nu mai raman cojite sau seminte.
Colac peste pupaza, consortul este si el mare consumator de smoothie, de atunci.
Jupaneasa(Citează)
17/12/2020 la 2:23 PM
Blender jack lalaine?
Pmk(Citează)
16/12/2020 la 3:40 PM
Nu cred că știi ce zici, dar cred că prefer să fac ceva bătrânește și delicios, decât ceva rupt de Delikat, borșuri magice și alte sosuri, sosulețe și chestii la plic.
Cred că generalizezi fără a avea vreo bază logică.
Cozonacul a fost treaba bunicelor noastre, iar acolo poți găsi cele mai bune rețete. De asta și zic că cel mai bun cozonac îl poți găsi la dna Gina Bradea! Și e pe testate, nu pe dat cu părerea.
Aș îndrăzni să zic că restul încearcă reinventarea roții fix prin modernizarea forțată a „bătrânismelor”. De aia fac răcituri, fripturi „vechi” de ale bunicilor și străbunicilor, cu rețete de familie și alte prostii.
Cristina(Citează)
16/12/2020 la 4:11 PM
Dau și eu reteța mea de pizza. Nu a dat greș până acum. Vă anunț de la început că îmi place să povestesc, să dau cât mai multe amănunte, astfel încât să înțeleagă oricine, indiferent cât de experimentat este. De aceea, posturile mele sunt luuuunngiiii… Sper să aveți răbdare, măcar un piculeț. Să încep povestea:
Din lipsă de timp, dar și din cauza faptului că îmi doresc o pizza cu blat napoletan, aromat, perfect, folosesc o pizza al cărui blat îl pregătesc cu vreo 2 zile înainte de ziua în care vreau să o mănânc.
De exemplu, mă apuc vineri la prânz să fac aluatul și duminică la prânz o bag la cuptor.
Rețeta este următoarea, pentru aproximativ 3 pizza de 28 cm:
500 g făină 00 (eu folosesc făină Barilla 00)
350 g apă cu o temperatură între 32 și 35 C
10 g sare
0,4 g drojdie uscată
1. Prima dată cântăresc apa și o încălzesc puțin. Într-un castronel, pun drojdia și adaug 3 linguri de apă din cea cântărită și încălzită. O las să stea 5-10 minute.
2. Amestec făina cu restul de apă și o pun la mixer până se combină complet, adică vreo 20 secunde. Eu am un KitchenAid pe care îl folosesc, puteți folosi orice mixer care are cârlig pentru aluat sau amestecați cu mâna compoziția. Acopăr bolul și las la odihnit cam 20-30 minute.
3. Pun sarea peste aluat, amestec puțin în apa în care s-a dezvoltat drojia și apoi o pun peste aluat. O pun la frământat la mixer pentru 5 minute, apoi o opresc, fac puțin stretch & fold, apoi o mai pun iar la mixer pentru vreo 3-4 minute.
Dacă frământați manual, trebuie să vă udați mâna din când în când astfel încât coca să nu se lipească de mână. Aplicați tehnica stretch & fold de vreo 5-6 ori, până când sarea și drojdia sunt încorporate complet.
4. După ce am terminat de frământat, acopăr bolul cu un prosop curat și las la crescut. Acest aluat are nevoie de 1-2 folduiri. După 30 minute, fac primul fold. După alte 30 minute, al doilea fold. Apoi ung ușor aluatul cu puțin ulei de măsline, dar și bolul în care țin aluatul. Eu am în casă o temperatură de 24 de grade.
Când aluatul și-a mărit volumul de 2-3 ori, la aproximativ 12 ore după ce l-am făcut, este gata să fie împărțit.
5. Presar puțină făină pe blatul de lucru, dar și pe mâini, și iau ușor coca din bol. Presar deasupra ei puțină făină cu ajutorul unei site pentru ceai și apoi o porționez în 3. Cântăresc fiecare bilă de cocă pe cântar, astfel încât să fie aproximativ egale. O bilă are undeva la 290 – 300 g.
6. Dau formă rotundă la bile, având grijă să nu scot aerul din ele. Lucrez cu grijă.
7. Într-o tavă Yena în care am presărat făină, așez bilele de cocă, lăsând spațiu între ele pentru a avea loc să crească. Le ung cu puțin ulei de măsline și acopăr tava cu folie alimentară de plastic. Pun tava în frigider până vreau să pregătesc pizza și să o bag la cuptor.
8. În ziua în care vreau să fac pizza, pun piatra pentru pizza în partea cea mai de sus a cuptorului. Trebuie să cam 20 cm între piatră și partea de sus a cuptorului. Încălzesc cuptorul cu piatra la 250 C (aceasta fiind temperatura maximă a cuptorului meu, dacă al vostru poate mai mult, go for it!). pentru 45 minute. Trebuie să fie încinsă foarte bine piatra.
9. Între timp, îmi pregătesc ingredientele pe care vreau să le pun pe pizza, inclusiv sosul de roșii. daca folosesc roșii la conservă, le las la scurs 30 minute.
10. Scot câte o bilă de cocă din frigider, o așez pe blatul pudrat cu făină și încep să apăs ușor, astfel încât să nu scot tot aerul din cocă. Fiecare are metoda lui de a face planșa de pizza. Nouă ne place ca pizza să fie mai subțire și cu margini pufoase. Înainte cu 5-10 minute de a băga pizza în cuptor, dau drumul la grill pentru 5 minute, astfel încât piatra să înmagazineze maximul de căldură.
Când am întins-o cât am vrut, o trag pe o hârtie de copt așezată pe paleta pentru pizza. Acolo pun ingredientele.
Încerc să mă mișc cât de repede pot! Hârtia de copt ajută la manevrarea și transferul pizzei de pe paletă pe piatră. Este cea mai bună metodă din punctul meu de vedere.
11. Așez pizza pe piatră, cu tot cu hârtie de copt. După 1-2 minute, scot hârtia de copt de dedesubt, lăsând pizza direct pe piatră. Cu 2 minute înainte de a scoate pizza din cuptor, pornesc iar grillul pentru a se rumeni frumos.
Pizza o țin în cuptor până când brânza s-a topit complet și crusta de pe margine este aurie, cu pete maro. Dacă se separă uleiul de brânză, înseamnă că este coaptă prea mult.
12. După ce o scot din cuptor pun puțin ulei de măsline deasupra, dar și puțin parmezan ras.
Sper să ajute rețeta mea, dacă aveți răbdare să o faceți. Aceasta este o rețetă a lui Ken Forkish. Nu am dat niciodată greș cu ea.
Aura(Citează)
16/12/2020 la 5:18 PM
Multumesc, extrem de clar tot ce trebuie facut. In weekend o sa incerc si eu :) Pana acum nu lasam deloc pauza la framantat, puneam totul gramada, 10 minute la KitchenAid, vreo ora la dospit si apoi doua zile la frigider. Prima oara cand am incercat cu faina 00 am avut mari emotii vazand cat de multa apa se pune si cat de lipicios iese aluatul.
Skyler(Citează)
16/12/2020 la 8:52 PM
Mulțumesc, o voi încerca și eu. 70% hidratare cred că este ca la cea napoletană, nu?
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 6:11 PM
Gina Bradea(Citează)
16/12/2020 la 6:20 PM
Painea arata bine, nu este wow, dar este o paine de casa care sunt convinsa ca a fost gustoasa. Da, mai putea fi lasat aluatul la dospit si ar fi iesit mai pufoasa.
Faptul ca-mi considerati retetele ,, batranesti, depasite”, e strict parerea dvstra. Gasiti siteuri care gatesc modern, folosesc ,,reprize de stretch and fold” si folosesc englezisme de trebuie sa stai cu dictionarul in mana ca sa intelegi ce vor sa scrie autorii.
Pe mine nu ma caracterizeaza, eu prefer sa vorbesc in limba romana, clar, sa spun ca se framanta aluatul, sa folosesc unt, nu margarina sau ulei de cocos, smantana naturala pentru frisca, nu aiureli vegetale, sa fac gemuri si dulceturi naturale, fara conservanti sau gelifianti minune, sa pun legume si verdeturi proaspete la mancaruri, nu amestecuri gen cub de crocobaur cu gust de gaina sau legume etc.
Internetul e mare, oferta e uriasa, fiecare poate alege ceea ce-i place. Suntem oameni diferiti, cu gusturi diferite. Iar eu sunt unul dintre putinii bloggeri culinari din Romania care chiar promoveaza bucataria romaneasca si framanta painea si cozonacii, fara ,,reprize de stretch and fold”.
Gina Bradea(Citează)
16/12/2020 la 6:49 PM
Salut, Radu! Am lăsat niște comentarii la această postare. Am întrebarea dacă nu le-ai aprobat tu sau dacă au fost marcate ca spam, e ciudat.
Cristina(Citează)
16/12/2020 la 8:07 PM
Aprobat acum toate!
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 8:42 PM
Mulțumesc! Eram nelămurită. Am mai pățit să fiu blocată de fiiltre fără motiv. :)
Cristina(Citează)
16/12/2020 la 8:53 PM
Da, până nu-l aprobam eu pe măcar unul dintre ele nu apărea nici celelalte, dar acum n-ar trebui să mai fie probleme.
nwradu(Citează)
16/12/2020 la 9:01 PM
Gina Bradea(Citează)
16/12/2020 la 9:02 PM
Uite aici reteta de cozonac framantat la robot https://pofta-buna.com/cozonac-cu-mac-reteta-traditionala-de-cozonac-pufos/
Se aplica la orice robot, nu musai la KA.
Gina Bradea(Citează)
16/12/2020 la 10:01 PM
Vai de mine ce mi-am luat-o. Doar ca :
-am dat search pe blogul cu brico și din 2015 pana acum sunt 4 prezentari de topoare, un fierastrau, o perie și o tapina. Dacă scriu câte 10 rânduri despre fiecare unealta pe care o am în curte și fac posturi separate nu înseamnă că am blog de bricolaj. Da în fine, fangirls are just like fanboys. Bricolaj inseamna sa și faci câte ceva cu ele nu doar sa le prezinți.
-iar cu cozonacii, ideea era ca în contextul în care mașină aia costa 2000 de lei sa o iei ca să faci câte un cozonac cand si chef nu prea merita, mai ales cand exista boromir la 8 lei pe kg. Nu trebuie sa va simțiți atacată la cozonaci și nici sa aparati alte bloguri pe aici
Pmk(Citează)
17/12/2020 la 9:43 AM
@Pmk, nu considera nimeni blogul lui Zoso ca fiind unul de bricolaj.
Asta a fost doar un gluma pornita de la cititori in momentul in care a postat el mai multe articole legate de cutite si topoare (plus vreo 2-3 lucrari mici pe care l-a facut prin curte si prin casa). Faptul ca i se spune “bricolerul sef” este doar o mica ironie pe care si Zoso o accepta.
Andrei G(Citează)
16/12/2020 la 10:23 PM
Am accesoriul pentru tocat carne, cel pentru inghetata si setul pentru feliat si maruntit legume. Suplimentar, am mai cumparat un bol si niste capace.
Si eu m-am gandit la cel pentru paste, insa nu mancam asa des paste (incercam, ca de placut, ne plac :D) si dureaza putin mai mult pana ajungi sa le mananci. Sunt niste pasi care trebuie urmati si am hotarat ca nu merita, totusi.
Aura(Citează)
16/12/2020 la 10:54 PM
Mai am un comentariu cu multe amanunte, probabil trebuie sa îl aprobi pentru a apărea.
Aura(Citează)
16/12/2020 la 10:30 PM
da, este napoletan. Am incercat mai multe retete, tipuri de faina, zile de stat la frigider etc., insa asta ne-a placut cel mai mult cum a iesit. Intr-adevar, a trebuit sa cumparam o piatra pentru cuptor, insa a meritat. Nu a fost scumpa, vreo 200 lei.
In ceea ce priveste painea, chiflele pentru burgeri si blatul de pizza, in link ai niste poze cu ce mi-a iesit anul asta: https://imgur.com/a/QNr9sib.
Carnea de la burger o toc eu in casa si ies cei mai buni burgeri pe care ii poti manca. Totul este homemade, fara nebunii din comert (de la chifle la sosuri si castraveti murati pusi de mine).
Daca ai intrebari legate de timpi de framantare sau lucruri legate de KA, ajut cu drag. Ca idee generala, 5 minute pentru framantarea a maxim 1 kg faina sunt suficiente. Fiecare reteta are pasii ei. Eu mi-am comandat o carte cu retete de paine si pizza a unui tip care are o pizzerie si brutarie in America si m-a ajutat foarte mult informatiile de acolo. Retele au fost foarte ok. Daca imi este permis, acesta este linkul: https://www.amazon.com/Flour-Water-Salt-Yeast-Fundamentals/dp/160774273X/ref=sr_1_1?crid=22IMG3OS5IZQT&dchild=1&keywords=forkish&qid=1608150610&sprefix=forki%2Caps%2C276&sr=8-1.
Aura(Citează)
18/12/2020 la 10:20 AM
De senzație!
alunelu(Citează)
17/12/2020 la 10:22 AM
Numai mie mi se pare “meh” painea pufoasa? Eu vreau un pic de densitate :)
add(Citează)
17/12/2020 la 10:55 AM
Densitate, miez puțin elastic, coaja crocantă.
Giani Mucea(Citează)
17/12/2020 la 11:37 AM
Voiam și eu o astfel de sculă, în principal pentru funcția de frământare.
În procesul de investigare, am dat peste Thermomix care, spune lumea, frământă bine dar mai face și alte 20 de chestii pe lângă.
Îl aștept, sper să fie 1400 euro bine cheltuiți.
Ovidiu(Citează)
19/12/2020 la 10:13 PM
Gina Bradea(Citează)
19/12/2020 la 10:16 PM
Matilda, mai fata frumoasa, uite cum dau de tine :) Pai, cum sa nu faca Lacramioara, mama ta, cozonacul dupa reteta mea?
Ne intalnim rar, cand reusesc sa ajung prin Galati, dar stam de vorba ore-n sir, mi-e tare draga.
Data viitoare cand vreti sa faceti cozonaci, va ajut pas cu pas, asa cum am promis. Doar sa ma anuntati.
Ce mica-i lumea :) Nu stiam ca esti sotia lui Radu, care, dupa mine, e unul dintre cei mai misto bloggeri romani :)
Va pup tare de tot.
Gina Bradea(Citează)