un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum să activați localizarea telefoanelor Samsung chiar și fără conexiune de date

15 Dec 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Acum câteva săptămâni spuneam că sunt destul de enervat de faptul că Google oprește o aplicație ce-mi permitea să detectez de la distanță poziția telefonului mobil, foarte utilă în caz că-l pierzi sau ai alte probleme.

Acum vreo doi ani, când Matilda a descoperit acasă că nu mai are telefonul mobil, acea aplicația ne-a arătat că este într-un mall și ne-am dus acolo și l-am recuperat. Fără aplicație, n-am fi putut face asta, că Matilda nu știa unde-l pierduse, iar oamenii care-l găsiseră nu puteam să-l deblocheze pentru a ne apela.

Norocul a făcut ca în noiembrie Samsung să anunțe extinderea funcției SmartThings Find și în România pentru dispozitivele Samsung, ceea ce este o veste excelentă deoarece serviciul lor permite detectarea poziției telefonului chiar și când acesta este offline. Am activat-o recent, am configurat tot ce era necesar și am testat-o rapid; so far so good.

Opțiunea respectivă face parte din secțiunea Find My Mobile și funcționează în două moduri:

  1. dacă telefonul are conexiune de date, serverul Samsung îi cere poziția și apoi ți-o arată pe hartă. Ai acces și la diverse opțiuni de blocare, deblocare, văzut ce rețele wifi sunt în zonă, remote wipe și altele.
  2. dacă telefonul nu are conexiune de date, atunci emite singur câte un ping pe bluetooth la fiecare 30 de minute și, dacă alte dispozitive Samsung din zonă prind acest semnal, ele vor raporta serverului Samsung “hei, vezi că am detectat în preajmă dispozitivul cu codul xyz care este pierdut și nu are semnal”, iar serverul Samsung știe al cui este dispozitivul și anunță persoana respectivă.

Este ca și cum telefonul ar lansa un distress beacon, un semnal SOS către cine o fi în preajmă ca să-l audă și să-l înțeleagă. Îți permite să găsești telefonul dacă i-a fost scoasă cartela SIM din interior sau dacă rămâne fără semnal din alte motive. Funcția este disponibilă tuturor telefoanelor Samsung cu Android 8 și mai nou, ceasurilor Galaxy Watch cu Tizen minim 5.5 și căștilor Buds+ și Buds Live.

Acest mod de detecție fără rețea de date este avantajul principal al serviciului Samsung față de o aplicație 3rd party. De fapt, aș spune că o astfel de funcție este posibilă doar companiilor ce au un număr mare de dispozitive în piață (momentan doar Apple și Samsung oferă un astfel de find my offline phone, din câte știu eu).

Telefonul unui brand mai mic în cotă de piață ar avea șanse mult mai mici ca semnalul său bluetooth să fie detectat de vreun alt telefon al aceluiași brand, pe când Samsung, cu vreo 60% cotă de piață în România, are o poziție mult mai bună pentru a face funcțional un astfel de sistem. Acest serviciu ar trebui să fie important și în decizia de achiziție, așa cum și service-urile rapide Samsung, unde ți se repară telefonul într-o oră, sunt un alt avantaj important al brandului în România.

CUM SE CONFIGUREAZĂ

Dacă aveți telefon Samsung, iată cum puteți activa această funcție. Întâi aveți nevoie de un cont Samsung, dar eu aveam unul de ani de zile, că-i util și pentru backup de setări, aplicații și altele.

Apoi, intrați în aplicația SmartThings (se ia din Play sau Galaxy Apps dacă nu o aveți preinstalată), care-i gândită ca un hub pentru diverse alte branduri de dispozitive inteligente, și aveți acolo un nou card numit SmartThings Find pe care trebuie să apăsați.

Partea importantă este ca în ecranul de mai jos să bifați acel Location Information (optional), că se referă la Find My Mobile online și offline. Scrie în detalii că Samsung nu-ți monitorizează poziția telefonului în mod activ, ci o obține doar când vrei tu să-ți găsești mobilul în caz că-l pierzi, deci impactul asupra bateriei în utilizarea zilnică va fi zero.

Ești întrebat apoi ce dispozitive Samsung vrei să înrolezi, în caz că sunt mai multe, și aia este totul, ecranul următor vă va demonstra că funcționează:

Undeva în setările din meniul acestui ecran se găsește opțiunea Offline finding, care la mine era activată deja.

În setările generale ale telefonul, la Settings > Biometric and security > Find My Mobile mai sunt alte două setări importante:

  • Remote unlock spune că vă puteți debloca și controla telefonul de la distanță.
  • Send last location face ca telefonul să-și raporteze singur poziția către serverele Samsung atunci când bateria este pe cale să se închidă. Mi s-a părut utilă și această funcție și am activat-o.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Pentru a vedea unde este telefonul (sau alte dispozitive Samsung compatibile), mergeți online la findmymobile.samsung.com. După logarea cu Samsung Account și alte verificări, veți putea solicita din interfața web localizarea telefonului. Puteți ajunge acolo și prin account.samsung.com, dacă vreți interfața completă a serviciului.

După vreo două secunde, mi-a arătat unde este telefonul meu. Serviciul este bine făcut, mi-a arătat poziția exactă a telefonului, dar am dat eu zoom out pentru screenshot.

Se poate chiar comuta între două hărți, HERE Maps și OpenStreetMap, dar ambele sunt bine făcute în România. Apoi, meniul din dreapta vă spune la ce rețea wifi este conectat telefonul și ce alte rețele wireless detectează în jur și sunt diverse opțiuni de control. Puteți face telefonul să sune (chiar dacă este pe Mute), puteți să-l blocați de la distanță, să ștergeți datele din el, să-l împiedicați să fie închis sau resetat, să vedeți care au fost ultimele apeluri făcute cu telefonul și mai multe astfel de posibilități ascunse în spatele fiecărei opțiuni.

Există inclusiv posibilitatea de a afla dacă a fost introdusă o nouă cartelă SIM în telefon și care este numărul ei. Singurul lucru care lipsește din țara noastră este așa-numitul Reactivation Lock, adică telefonul nu poate fi resetat hard fără acordul tău. Poate va apărea ulterior și la noi.

Dacă telefonul este offline, acesta nu poate decât să trimită din când in când câte un semnal prin bluetooth și să spere că este detectat de alte dispozitive Samsung din jur, caz în care îl veți vedea aici pe hartă, dar nu-l veți putea controla de la distanță, desigur.

Cam acesta este serviciul Find My Mobile și SmartThings Find. Dacă aveți un telefon Samsung, activați aceste funcții, că nu știți niciodată când vor fi utile.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Mulțumesc! Am activat funcția off-line.
    Niciodată nu știi când ai nevoie de ea.

      (Citează)

  2. Am funcția pe iPhone. Dacă ai și eSIM sta hotul liniștit că n-are net telefonul și poți să-controlezi la distanta. M-aș aștepta la o alianță in viitor și o unificare a standardului pentru că orice telefon sa poată fi ajutat de unul aflat în bătaia bluetooth.

      (Citează)

  3. Pana acum vreun an foloseam Cerberus si avea aceleasi functii si in plus chiar si clipuri audio de 10 secunde….doar ca aveai nevoie de root la telefon pentru a blendui aplicatia perfect in telefon. Sunt bucuros ca acum e aplicatia telefonului default.

      (Citează)

  4. Pai asa Samsung stie in orice moment unde esti si ce faci.

      (Citează)

  5. Salut Radu,
    Ar fi super daca ai putea face o lista cu marca de senzorii care pot fi folositi cu aplicatia Samsung SmartThings.
    Merci frumos

      (Citează)

  6. Eu folosesc de multi ani AndroidLost, are avantajul ca poti sa-i dai comenzi si prin sms de la numere predefinite, plus destul de multe alte optiuni care pot fi utile.

      (Citează)

  7. problema ar putea fi cum faci sa te log-ezi pe Samsung account de pe alt dispozitiv pt a-l gasi pe al tau, avand nevoie de SMS de autentificare la fiecare login e cam aiurea ca n-ai cum sa faci rost de el..

      (Citează)

  8. Interesantă chestia asta bu Bluetooth sper sa o implementeze si alții. Sau cel mai bine sa o implementeze google in Android si atunci nu ai mai fi legat de o marca. Reactivation Lock înțeleg ca e cam cum are si apple sistemul la fel un lucru care ar trebui implementat de mai toată lumea.

      (Citează)

  9. @Radu
    ‘iar oamenii care-l găsiseră nu puteam să-l deblocheze pentru a ne apela.’

    Dar voi puteati suna pe acel numar si ei puteau raspunde chiar daca telefonul vostru era blocat nu ? Cam asa functioneaza un telefon.

      (Citează)

  10. Juniorul a pierdut un S10 anul trecut cu toate ce se puteau activa la acea vreme pe el in FindMy Mobile, parole amprente și irși ..
    Supărat a trecut pe ecosistemul apple numai din cauza asta..

    Poliția m-a întrebat dacă mă constitui parte daca-l prinde pe hot..le-am zis ca de unde sunt eu pagubasul e cu 7 păcate..

    Pina nu blochează IMEI la cererea operatorului sau a proprietarului toate securizarile lumii sunt inutile la Samsung..

      (Citează)

  11. Ffff tare informatia, am activat, mersi!

      (Citează)

  12. Eu nu am aceasta funcție jn smartthings, dar din câte vad e integrata funcție find my mobile direct in setările telefonului. Am galaxy s10e

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus