►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Vaccinul Moderna a fost creat în doar două zile, știați asta? A fost gata încă din 13 ianuarie 2020.
În lista revistei Time de 100 cei mai influenți oameni din 2020 (ar trebui să o citiți, este interesantă), în secțiunea Pionieri, se găsește și Zhang Yongzhen, un cercetător virusolog de la Centrul pentru Sănătate Publică din Shanghai.
Echipa sa a fost prima care a mapat codul genetic al virusului SARS-CoV-2 și, pe 11 ianuarie 2020, Zhang a făcut public acest cod, punându-l la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume pentru a se începe munca la un vaccin.
Zhang Yongzhen a făcut public codul RNA al virusului într-un moment în care statul chinez nici măcar nu recunoștea oficial că ar fi o pandemie de proporții în Wuhan. A avut parte apoi de diverse frecușuri cu autoritățile chinezești din cauza deciziei de a face public ceva ce oficial încă nu exista, dar probabil ulterior chiar atenția întregii lumi l-a ferit de probleme mai mari. Acum este considerat unul dintre oamenii cheie ai anului 2020.
Nivelul de tehnologie, nivelul de înțelegere a geneticii la care a ajuns civilizația noastră este uimitor. Omenirea este foarte vastă. Regiuni întregi trăiesc în sărăcie lucie, dar în altele există oameni care lucrează la sonde ce iau mostre de sol de pe asteroizi din sistemul solar, la fuziune nucleară menținută deja pentru zeci de secunde, nu doar milisecunde, și la sintetizarea în timp record a unor vaccinuri. Disparitatea în aproape orice domeniu al existenței noastre este imensă între un capăt și altul al lumii.
Uitați cronologia. Pe 3 ianuarie, Zhang a primit la muncă o mostră luată de la un pacient care suferea de o pneumonie ciudată în provincia Wuhan.
Pe 5 ianuarie, folosind cele mai noi metode de mapare genetică și după 40 de ore de muncă în continuu, echipa lui Zhang a obținut întreg codul RNA al acestui nou virus. Au descoperit că seamănă în proporție de 80% cu SARS și că este deci periculos și că se transmite ușor prin respirație. Pe 8 ianuarie deja discutase cu ministrul sănătății din China despre măsuri mai dure de limitare a epidemiei și continuarea cercetărilor.
(Fiți liberi aici să credeți ce teorie a conspirației vreți voi despre cum virusul era creat artificial sau deja cunoscut sau a venit de fapt din tunelurile dacice de sub CIA. Nu-mi pasă, nu mi le predicați mie.)
Pe 11 ianuarie, după ce discutase și cu niște cercetători din Australia, Zhang a decis să facă public tot codul genetic al virusului pentru ca orice laborator, orice cercetător din lume să-l poată studia după cum dorește.
Până pe 11 ianuarie, mie mi se pare că Zhang și-a făcut meseria, că și-a câștigat salariul. Faptul că a ales să facă publice toate informațiile, toată munca echipei sale, deși lucrează într-un stat cunoscut pentru secretomanie și lipsă de transparență, îi face decizia de admirat și i-a adus locul în lista Time.
Într-un fel este uimitor că a durat doar două zile descoperirea codului genetic al virusului respectiv, că există aceste mașinării și cercetări și oameni pregătiți să le pună în practică.
Al doilea lucru uimitor s-a întâmplat în Cambridge, Massachusetts, SUA, unde cercetătorii companiei Moderna au luat acest cod genetic al virusului pe 11 ianuarie și pe 13 ianuarie deja aveau un vaccin gata. Acest vaccin, nume de cod mRNA-1273, a dovedit o eficacitate de 94,5% în testele din Faza 3 de testare în noiembrie 2020 și pe 18 decembrie era deja autorizat în SUA și Europa.
Este uimitor că avem o astfel de tehnologie. Că niște oameni au studiat și investit în chestiuni atât de avansate în timp ce noi ceilalți ne preocupăm de chestiuni mult mai banale. Ce-i drept, compania Moderna a fost creată tocmai în scopul de a cerceta posibilitatea de a crea astfel de vaccinuri prin metoda nouă și de ani de zile studiază dacă tehnologia este fezabilă. Se pare că este.
În caz că nu știați, vaccinurile mRNA (RNA mesager, de unde și numele companiei—ModeRNA) funcționează astfel: se injectează în braț o scurtă secvență genetică ce dă acelor mușchi comanda de a sintetiza o anumită proteină. Proteina aceasta arată exact ca învelișul cu “țepi” al virusului covid, dar este doar învelișul, complet inofensiv pentru corp. Corpul sintetizează oricum anticorpi pentru a distruge acel înveliș cu țepi, iar anticorpii respectivi vor fi utili și când în interiorul învelișului cu țepi se va afla virusul adevărat.
Prin comparație, un vaccin tradițional se face în luni sau ani de zile. Virusul original trebuie hibridizat sau modificat prin generații succesive până când devine mult mai inofensiv pentru a putea face parte dintr-un vaccin care să nu-ți facă rău. Dacă virusul original nu poate fi astfel modificat, atunci este încrucișat cu un alt virus inofensiv sau care nu afectează oamenii până când cel obținut este inofensiv, dar are suficiente caracteristici ale celui original pentru a fi identificat de sistemul imunitar al gazdei.
Cercetătorii s-au uitat la codul genetic, au văzut bucata care este responsabilă cu “aspectul” virusului și au pus-o în centrul vaccinului, care a fost gata pe 13 ianuarie. A intrat în mai multe faze de testare, conform procedurilor cerute de agențiile de reglementare, și în decembrie le-a încheiat cu succes, iar acum este unul dintre cele administrate populației.
În total, cap-coadă, a durat un an. Este un record. Anterior acestui vaccin, cel mai scurt interval similar a fost de 4 ani la vaccinul de oreion. Cel de varicelă a fost perfecționat după 25 de ani!
(sursa: Recode)
Acum uitați la ce mă gândeam. Sunt două părți din care poate fi privită această reușită.
Acel cercetător, Zhang Yongzhen, a făcut ca un vaccin pentru covid să apară mai repede, nu mai târziu. Tehnologia mRNA, studiată în anii anteriori de Moderna și Pfizer și alții, a ajutat enorm în apariția mai rapidă a acestui vaccin.
Rapiditatea disponibilității sale va salva vieți. Mii de vieți, poate zeci de mii sau chiar sute de mii. În jur de 13.000 de oameni mor în fiecare zi în lume de covid. În curând, unii care ar fi murit fără vaccin vor fi în viață datorită acestuia.
Partea a doua este că s-a avansat enorm în domeniu sintetizării unui vaccin prin mRNA, acolo unde este posibil (cercetarea inițială viza HIV și alte virusuri, dar momentan fără succes, însă pe SARS-CoV-2 s-a pliat perfect), dar etapele avizării sale sunt aceleași și sunt, totuși, lente.
Vaccinul a fost gata în ianuarie, dar abia în decembrie a primit autorizația de a fi utilizat. Câți oameni ar fi fost salvați între timp de un vaccin? Câți ar fi fost salvați dacă acesta era avizat cândva prin august 2020, să zicem?
Știu, mulți spun că de fapt efectele sale secundare poate n-au fost suficient cercetate. Și asta este adevărat, dar vorbim de decese acum versus potențiale efecte secundare în viitor.
Se mai poate spune și că, dacă un vaccin ar fi fost disponibil în luna mai sau iunie, nu mulți l-ar fi făcut. Trebuie să vezi efectele pandemiei înainte să te temi de virus și să vrei un vaccin, iar prea devreme în 2020 pandemia nu avea amploarea de astăzi.
Dar unii l-ar fi făcut încă de atunci, sunt sigur, în special cei din rândul populației cu risc mare. Și unii dintre ei ar fi trăit astăzi în continuare. Mă întreb dacă toate acele teste n-ar putea fi cumva accelerate.
Sunt mulți alți oameni în acea listă cu contribuții în lupta împotriva pandemiei curente. Dr. Camilla Rothe, din Munchen, a fost prima care a documentat infecțiile asimptomatice și probabil a salvat multe vieți atrăgând timpuriu atenția asupra lor. Lauren Gardner a pus la punct un dashboard de informare despre pandemie pe site-ul Johns Hopkins University și milioane de oameni au văzut de acolo amploarea pandemiei. Dr. Anthony Fauci, prezent în secțiunea Leaders, are 80 de ani, apropo. Cum ziceam, citiți articolele Time despre ei și despre alte domenii.
Li Wenliang, un oftalmolog din Wuhan care a publicat pe rețele sociale avertismente despre un virus nou și foarte agresiv încă din decembrie 2019, nu este însă pe listă și sunt surprins de asta. Autoritățile chinezești l-au pus apoi să semneze că a făcut afirmații false și era investigat de poliție când a făcut chiar el covid, în ianuarie. A murit în spital pe 7 februarie. Decesul său a atras o atenție foarte mare asupra virusului și asupra eforturilor autorităților chineze de a ține secretă epidemia, fiind de fapt un semnal de alarmă că lucrurile stau mai grav decât încearcă mass-media chinezească să le înfățișeze în extern.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
29 comentarii
29/12/2020 la 7:12 AM
Ce chestie, au mapat codul genetic al virusului în 2 zile pentru că aveau fix echipamentul perfect pentru asta. Ce coincidență dom’le!
In altă ordine de idei, cum ieși din China urbană ești mai rău decât la sat la noi. S-ar putea să ai o mare surpriză dacă ai nevoie la baie ;)
Noi avem 80k de cazuri într-o săptămână și toată China a avut atâția in toată epidemia. Sigur că da.
Gaelex(Citează)
29/12/2020 la 8:37 AM
Eu aștept cu nerăbdare ca vaccinul sa fie accesibil tuturor, o sa îl fac chiar dacă o sa fie efecte adverse minore. Vreau ca siguranță mea și a celor din jur sa fie pe primul loc, de asemenea vreau sa pot călători din nou împreună cu familia aproape normal.
Dan(Citează)
29/12/2020 la 9:22 AM
Galex, telefonul pe care il ai in buzunar are o configuratie tehnica asemanatoare cu un laptop de acum cativa (nu multi) ani. Asta ca sa intelegi cat de repede avanseaza tehnologia.
Echipamentele de decriptare a secventelor genomiale au evoluat foarte mult in ultimii 10-15 ani. La fel si super computerele.
F.(Citează)
29/12/2020 la 9:59 AM
dupa 13 ianuarie au inceput sa lucreze “managerii” si “procesele”. toti cei care nu aduc plus valoare, dar trebuie sa se faca ca muncesc. mai un dosar cu sina, mai un timbru fiscal, mai un QA reluat de 7 ori de la capat. mai un swat. mai o analiza de risc si a trecut anul si milionul de morti
Boris(Citează)
29/12/2020 la 11:50 AM
@Boris, cam asta se intampla cand cei “care nu aduc plus valoare, dar trebuie sa se faca ca muncesc” nu isi fac treaba corespunzator:
https://www.engineering.com/Portals/0/library/articles/building-fall/img1.jpg
Daca vrei, te pun in legatura cu o cunostinta care se ocupa cu testarile de vaccinuri si cauta voluntari. Ai putea sa fii printre primii care beneficiaza de fiecare vaccin in parte, fara sa mai treaca prin filtrul dosarelor cu sina.
Andrei G(Citează)
29/12/2020 la 1:59 PM
@Boris, ai acelasi nivel de intelegere ca cei cu noua ordine mondiala si “bil gheit”, doar ca tu esti in extrema cealalta.
costin(Citează)
29/12/2020 la 8:42 PM
Avand in vedere ca m-am jucat AutoGPEGA pe PC la 4MHz, stiu destul de bine cum evolueaza tehnologia. Telefonul din buzunar are cel putin 4 procesoare de 500x mai puternice.
Ce mi se pare mie foarte interesant este nivelul avansat de tehnologie medicala in China si mai exact ca aveau fix ce trebuie ca sa analizez asa repede acest virus nou nout si aparut complet natural.
Si se zice ARN – acid ribo nucleic – in romaneste
Gaelex(Citează)
29/12/2020 la 9:01 AM
Si sa nu uitam Radu ca aceasta tehnologie a RNA-ului mesager fusese blamata si ridiculizata la inceputurile ei chiar si in mediile de specialitate. Ce inseamna rezistenta la nou..
Peste 50 de ani cand oamenii chiar vor avea cipuri ce vor putea fi implantate si access la tehnologii pe care noi inca nu le putem concepe, oamenii din viitor vor fi foarte amuzati sa vada cum reactiona o parte a omenirii la trecerea de la primitiva tehnologie 4G la foarte invechita 5G, daca vor avea curiozitatea sa cerceteze in istorie..
Asta in timp ce si ei la randul vor fi foarte refractari la noul acelor vremuri ( gen asigurat alimentatia copiilor 100% din alimente cu macronutrienti conceputi artificial in laboratoare)
Morrissey(Citează)
29/12/2020 la 9:19 AM
Eu sunt mirat ca avem f puțin progres tehnologic în România și ne tot plângem de placa asta cu sărăcia – ca nu au copii tablete, ba at avea dar am găsit gaura din gogoasa ca nu au internet.
Ba ca nu au current.
Ne tot plângem fals de niște probleme mici în loc sa ne concentram și pe evoluat, nu doar pe milogit și plâns de orice situație.
Scris de pe iPhone 12 pro max ultra, de pe 5g.
Dar vai, 30% din gospodarii au buda în curte.
Bogdan(Citează)
29/12/2020 la 10:09 AM
ideea asta ca in trecut oamenii erau f prosti, iar in viitor vom evolua si vom rade de prezent e falsa. marea masa a prostimii ramane fix la acelasi nivel indiferent de epoca. uite aici un articol interesant despre vaccinare in romania la ‘914 . https://m.hotnews.ro/stire/24510325
boris(Citează)
29/12/2020 la 11:54 AM
Oamenii pe la 1900 era speriati de electricitate la fel cum sunt unii speriati acum de 5G:
https://www.reddit.com/r/pics/comments/8qcy9y/antielectricity_cartoon_from_1900
Ciudat este ca toti panicatii astia nu au nicio problema sa foloseasca serviciile 3G / 4G pentru a-si promova discursul fatalist.
Andrei G(Citează)
29/12/2020 la 8:46 PM
In momentul in care automobilele au atins uriasa viteza de ~40 km/h au aparut articole in presa vremii care demonstrau cum vei muri prin compresia organelor interne. Si alte moduri si mai simpatice, toate cam la fel de aberante.
Nu inseamna ca toate tehnologiile noi sunt bune. Dar unele chiar fac ce spun ca fac.
Gaelex(Citează)
29/12/2020 la 9:51 AM
Un articol mai tehnic care explica si cum se creeaza vaccinul: https://www.rumaniamilitary.ro/reverse-engineering-vaccinul-sars-cov-2
Octav(Citează)
29/12/2020 la 10:08 AM
“Vaccinul Moderna a fost creat în doar două zile, știați asta?”
Baws, las-o mai ușor cu asta, că acu se activează dacii liberi care știu ei că sigur e periculos dacă a fost creat atât de repede!
Oricum, nici acum nu știu în cine să am încredere: în medici și oameni de știință care și-au dedicat viața cercetării sau în niște băieți dă pă Facebook care rostogolesc teorii conspiraționiste…
Cătălin Tănase(Citează)
29/12/2020 la 10:12 AM
RadioLab a scos recent un episod in care este un interviu cu cercetatorii care au lucrat la vaccinul Moderna in care vorbesc despre mARN si despre cum au ajuns sa faca vaccinul in 2 zile. Ei lucrau de mai bine de 3 ani la un vaccin pt SARS si MERS si fiind ca SARS-COV2 e asa de similar au putut sa reutilizeze tot ce au facut si invatat din cercetarea de la celelate 2 virusuri. Altfel ar fi fost imposibil sa il realizeze asa de rapid.
BT(Citează)
29/12/2020 la 10:36 AM
E un banc care se pliaza. Un specialist rezolva o problema in 2 zile. Si este platit cu 10 mii de euro. Cum atat pentru doar doua zile de munca? Da, doua zile de munca si 24 de ani de studii.
Cipper(Citează)
29/12/2020 la 10:36 AM
de acord cu tine. si cand te gandesti la armata asta online si de ITisti care vor ei sa schimbe parerea oamenilor despre vaccin, despre un partid sau altul.
cata energie consumata degeaba.
bombardieri au existat dintotdeauna, si vor continua sa existe.
bogdan(Citează)
29/12/2020 la 10:37 AM
O singura chestie, ai scris in articol ca vaccinul Moderna este autorizat in SUA si Europa, din pacate nu e asa. Adica cel putin in UE nu e inca autorizat. Si nici prea multe doze nu sunt luate la “precomanda” de catre CE.
Eu imi pun sperante mai mari (si probabil si CE la fel) in vaccinul celor de la AstraZeneca. In primul rand e mai usor de administrat din punct de vedere logistic, nu necesita temperaturi de transport extreme, ci se transporta (la rece) ca orice alt vaccin. Plus ca este cel mai ieftin, poate nu e o problema asa mare pentru SUA/UE + cateva tari costul, dar trebuie sa fie accesibil peste tot.
alex(Citează)
29/12/2020 la 10:39 AM
Da, e extraordinar ca a aparut un vaccin in mai putin de 1 an.
Si faptul ca a aparut atat de repede e chiar motivul pentru care vreo jumatate dintre oameni nu au incredere in el – si nu ma refer aici la antivaccinisti.
Ceea ce iarasi mi se pare extraordinar.
Asta e.
Marean(Citează)
29/12/2020 la 10:41 AM
Tu te-ai fi vaccinat in 14 ianuarie daca te invitau cei de la Moderna sa faci parte din studiul clinic?
VasileT(Citează)
29/12/2020 la 10:48 AM
sa iti zic una tare pe care am auzit-o si eu ieri, si am zis wtfffff. in Suedia, la universitati, tinerii primesc gratuit optiunea sa isi implanteze in mana un cip, care le da acces gratuit la biblioteca, la usile din campus, la masinile de cafea din campus si inclusiv la transport public in oras. schema e absolut optionala, dar vine cu o gramada de beneficii, si nu e fake news, mi-a confirmat cineva care chiar studiaza in acel campus. nu si-au facut toti studentii, dar chestia exista si se face, momentan ca un experiment amuzant
lucian(Citează)
29/12/2020 la 2:22 PM
@lucian, gasesti pe internet multe articole legate de experimentul celor din Suedia.
Foarte multi opteaza sa-si implanteze acest cip in mana pentru beneficiile oferite, mai ales din punct de vedere al comoditatii.
Eu sunt de parere ca atunci cand va aparea un cip suficient de mic pentru a putea fi implantat fiecarei persoane, nu va fi nevoie sa il ascunda intr-un vaccin, vom sta la coada pentru a-l obtine si vom plati bani multi pentru asta.
Adica asa cum facem acum cu telefoanele mobile care au capacitatea de a ne “urmari” peste tot si de a inregistra tot ce vorbim.
Andrei G(Citează)
29/12/2020 la 10:52 AM
Morrissey(Citează)
29/12/2020 la 10:56 AM
@Gaelex – esti tu sigur ca ce e declarat in China e real ? Da , acum sunt safe pentru ca au restrans la maxim , insa exista zeci de reportaje confirmate (nu fake news) in care se declara / observa ca spitalele chinezesti sunt arhipline din septembrie – octombrie 2019 inclusiv strazile adiacente lor .
Cat despre articol – superb – te face mult sa te gandesti . Isi merita locul acest domn in revistra THE TIME. Eu cred ca era mai demult situatia si doar dupa ianuarie a luat amploare .
Liviu(Citează)
29/12/2020 la 11:37 AM
Nivelul de tehnologie, nivelul de înțelegere a geneticii la care a ajuns civilizația noastră este uimitor….
……eu as zice ca este uimitor de inapoiat.
Mare parte din cercetare era deja facuta pentru alte boli gen SARS….asa ca a fost usor sa se adapteze.
Cand o sa ajunga sa faca genetica si medicina moderna un vaccin pentru cancer sau ceva de genul asta atunci da….poti sa zici ca este uimitor.
azorel(Citează)
29/12/2020 la 2:08 PM
ba, terminati cu ideea asta de vaccin pentru cancer. vaccinurile sunt impotriva virusurilor. cancerul este cu totul altceva + ca este de 1 miliard de feluri si pentru 99% nici nu se stie de ce sunt cauzate. exista vaccin care previne hpv, care statistic pare ca ar fi una din cauzele pentru cancerul de col uterin. dar vaccin pentru cancer e una din cele mai mari prostii care se raspandeste zilele astea. toti habarnistii au argumentul ca “sa faca domle vaccin pentru cancer daca covid exista”.
costin(Citează)
29/12/2020 la 12:00 PM
Interesant. Mai e vizibil aici alt aspect al progresului, la care mă tot uimesc din când în când: complexitatea lanțurilor de producție.
Cât am evoluat, adică, de la comunitățile cvasi-autonome bazate pe troc, până unde suntem acum. De exemplu câți oameni au participat la faptul că scriu un comentariu pe telefonul ăsta: cercetare, extracție, prelucrare, producție, transport, vânzare șamd..
Iaodi nu prea am niciun temei științific, dar alea două zile pt. cercetare mi se par dubios de puține. Fix după ce discutam ieri că nu prea am aplecări conspiraționiste :)
O să fac, evident, vaccinul, dar o să urmăresc eventuale alte rezultate în domeniu, ca să văd dacă alte virusuri sunt mapate în perioade comparative.
Painkiller(Citează)
29/12/2020 la 12:34 PM
Ca sa dam “Cezarului ce-i al Cezarului”, biochimista de origine maghiara Katalin Karikó are sanse mari sa castige premiul Nobel in 2021 :
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24477414-povestea-cercetatoarei-riscat-cariera-dezvolta-vaccin-rmna-fugit-ungaria-comuninsta-bani-ascunsi-ursulet-plus.htm
George(Citează)
29/12/2020 la 12:40 PM
Pe de alta parte, eu ma mir ca acest documentar al televiziunii italiene Rai 3 este inca “la liber” :
https://www.raiplay.it/video/2020/11/SARS-COV2—Identikit-di-un-Killer-f4b539cc-07ac-41c2-a1a4-1aab862f75ff.html
Iar o documentatie completa in limba romana gasiti pe pagina blogger-ului “Skeptic Pengus”, din al carui articol “Noaptea ca liliecii” preiau acest pasaj, din mai a.c.: (vedeti ca are si un ultim articol interesant pe pagina de facebook ,referitor la ultima tulpina)
” Iată întrebările încă fără un răspuns clar:
De la ce animal s-a transmis către om SARS-CoV-2? Când?
Care e tulpina virală originară?
Cum a ajuns virusul din Yunnan, izvorul cel mai probabil al tulpinii originare, tocmai în Wuhan și de ce nu a infectat pe nimeni pe drum?
Cine a fost pacientul 0? Unde s-a infectat și cum?
Dacă e vorba de un rezervor zoonotic în Wuhan, de ce a fost o singură transmitere animal-om?
De ce genomul RaTG13 a fost publicat abia în ianuarie 2020? Când a fost el de fapt izolat în Yunnan? Ce alte secvențe nepublicate mai sunt în laboratorul Dr. Shi?
Care exact erau proiectele în desfășurare ale Dr. Shi? Ce metode utiliza?
De ce guvernul chinez nu permite accesul unei comisii de experți în laboratoarele din Wuhan?”
Concluziile le trage fiecare…
George(Citează)