►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
2 Dec 2020 ·
Acum după Black Friday se împlinesc doi ani de când am cumpărat aspiratorul robot Xiaomi Roborock S5 cu 2.100 lei. Cred că review-ul făcut atunci robotului-aspirator este în continuare cel mai citit din România despre astfel de aparate și probabil răspunzător pentru câteva dintre vânzările de la noi (Xiaomi vinde cam 2.500 de bucăți anual).
Pe scurt, Roborock S5 aspiră singur prin toată casa, parchet și covoare, se bagă peste tot pe unde poate intra, urcă praguri de până la 2 cm înălțime, are un sistem de mapare cu laser prin care face toată harta casei și se orientează rapid prin ea, ba chiar l-am conectat șî la Google Assistant și acum țip chestii de genul “ok google, start the vacuum cleaner” ca să înceapă aspirarea.
Tot ce fac la final este să arunc praful din containerului în care se strânge. Are chiar și mop atașabil, dar este tot pentru strâns praful folosind o cârpă udă, nu pentru îndepărtat pete de pe jos.
Avantajul principal al unui astfel de dispozitiv este că aspiră cam 90% din praful și părul din casă în timp ce tu te uiți la Netflix. Nici măcar nu-i foarte zgomotos. Este util pentru cei ce au animale sau copii sau pur și simplu vor să dea cu aspiratorul la 2-3 zile, că pot programa asta și casa este mereu curată.
Întâi, un scurt follow-up. Deși au trecut doi ani, pisica tot urmărește pas cu pas aspiratorul prin casa și încearcă să-i atace peria rotativă din lateral. Ai fi zis că a învățat până acum că nu are rosă să facă asta, dar na… bănuiesc că de asta nu conduc pisicile lumea.
Roborock-ul merge ca în prima zi. Sunt în continuare foarte mulțumit de aspirator (de fapt, n-am întâlnit pe cineva care să nu fie), iar acesta funcționează la fel de bine ca la început. Aspiră la fel de bine, nu s-a defectat nimic la el și, deși i-am cumpărat între timp un set de consumabile ca să am de rezervă, n-a fost nevoie să le folosesc până acum.
Mai mult, Xiaomi a actualizat în timp aplicația de telefon și a introdus o funcție foarte importantă: separarea hărții în camere individuale (și o poți edita suplimentar), așa că acum este mult mai simplu să-i ordon să aspire doar în sufragerie sau doar în bucătărie. Au mai introdus și alte schimbări, de exemplu robotul detectează mai bine când este pe un covor și crește singur forța de aspirare.
La câteva luni după achiziție, când m-am convins că-i bun, am cumpărat și garanție extinsă de la eMAG. Așa că în acest moment mai am 2 ani de garanție în plus și, dacă se strică, probabil mi-l vor înlocui direct.
Între timp au apărut multe astfel de aspiratoare-robot de la Xiaomi & Roborock pe piață, așa că mai jos am făcut o listă și o comparație rapidă între modele. Pentru ce face în general un astfel de aspirator și o prezentare detaliată a funcțiilor sale, citiți review-ul.
Ca idee generală, aceste aspiratoare sunt făcute de o companie numită Roborock, iar Xiaomi este partenerul lor de distribuție și investitor. Cel mai simplu este să le controlați din aplicația de telefon Xiaomi Mi Home, care-i bine făcută.
Sunt mai multe serii și generații de Roborock pe piață. Există seria E și seria S, diferența principală fiind că seria S are senzor LIDAR cu laser pentru orientare. Vreți acest senzor deoarece cu ajutorul său robotul construiește automat harta casei și se orientează mult mai bine în jurul obiectelor și în pattern-ul de aspirare, deci termină mai rapid și mai eficient aspirarea.
(în această cupolă se află senzorul laser tip LIDAR)
Dintre modelele seriei S, apoi, există unele numite S4 (ceva mai simple sau entry-level), S5 (cum am eu) și S6, dintre care modelul S6 MaxV este cel mai performant și bine dotat (probabil din toată piața, de altfel). Toate au aceeași putere de aspirare și autonomie, toate se duc singure înapoi la încărcat și pot fi controlate ușor din aplicația de mobil, toate au filtru HEPA la ieșire, diferențele fiind pe la funcții adiționale și la mop.
Uneori mai diferă numele, de exemplu Roborock S5 este uneori numit S50 sau S55, a doua cifră semnificând culoarea sa, sau chiar Roborock 2 (probabil pentru că este a doua generație, după seria E).
Prețurile sunt orientative, diferă mult în funcție de promoții și cine le vinde. Tot orientativ, un S5 costă cam 2.000 de lei la o ofertă bună.
Roborock E4 – aprox 1.100 lei la eMAG și PC Garage.
Nu are senzor laser pentru orientare precisă și detectarea mobilei, așa că se mișcă oarecum la întâmplare prin casă, după un algoritm prin care până la urmă aspiră majoritatea suprafeței posibile de aspirat, dar durează mai mult timp să facă asta. Asta înseamnă și că nu-i poți cere să aspire o anumită cameră sau o zonă folosind harta casei. E un robot mai “tăntălău” decât ceilalți și nu poate fi integrat nici în Google Home.
Capacitatea de aspirare este însă aceeași cu a restului gamei, la fel și cea de urcare peste praguri. Autonomia este aceeași, aproape 3 ore de aspirare. Are și mop detașabil cu apă.
Eu îl văd util doar în spații mici precum o garsonieră, unde nu contează așa tare că nu-și face o hartă a casei. Culmea, voi spune că este util și prin mici sedii de firmă sau spații comerciale, de exemplu într-un open floor plan unde nu contează așa mult cât timp îi ia să aspire din moment ce-l poți porni noaptea sau la finalul programului și să-l lași să-și facă treaba, dar câtă vreme nu este multă mobilă în calea sa.
Roborock S4 – vezi la eMAG.
Acum intrăm în gama roboților cu orientare precisă și detecție de mobilă și alte obstacole. În ciuda cifrei din nume, Roborock S4 nu este un model vechi. S4 și varianta S4 Pure au fost lansate în 2019 și respectiv 2020. Sunt doar modele mai simple decât cele S5 și S6 pentru că nu au mop cu apă.
S4 nu are capacitatea de a recunoaște când se află pe un covor pentru a crește automat puterea de aspirare, așa că va aspira mereu la intensitatea selectată în prealabil din aplicație. De asemenea, S4 poate urca praguri de maxim 15 mm, nu 20 mm ca restul gamei, iar recipientul de praf are un volum cu vreo 10% mai mic.
Mie modelul mi se pare însă suficient pentru majoritatea oamenilor. Are aceeași putere de aspirare și autonomie ca și restul, construiește harta casei, se integrează cu Google Home, face cam tot ce vrei de la un aspirator-robot.
Aveți nevoie de mop? E bun, dar nu life-changing. Cum spuneam, nu curăță pete de pe jos, de exemple urme de picături de cafea sau vreo talpă udă pentru că nu apasă cu putere pe podea. Mopul pe astfel de roboți înseamnă că de fapt aspiratorul trage după el o cârpă udă al cărei scop principal este să adune și mai mult praf în urma sa, nu musai să curețe pete.
Eu l-aș cumpăra doar dacă este mai ieftin decât seria S5 sau S6, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna în magazine. Nu l-aș cumpăra dacă aș avea covoare groase.
Roborock S4 Max – nu l-am văzut momentan în România.
Este un S4 care poate identifica automat când se află pe un covor și poate și urca praguri de până la 20 mm, spre deosebire de 15 mm pe S4. Recipientul de praf are capacitate normală. Tot nu are mop. Are suport pentru 4 hărți diferite, nu doar una, deci asta înseamnă că-l puteți duce la alt etaj al casei sau în altă casă fără a șterge harta memorată anterior.
Practic este un S4 ușor îmbunătățit. Luați S4 Max dacă este la același preț cu S4 și dacă este mai ieftin decât un S5 sau S6.
Roborock S5 – aproximativ 2.100 lei la eMAG, uneori coboară spre 1.800 lei.
Este modelul pe care-l am eu, review aici. Uneori i se spune Roborock 2 (pentru că mulți îl văd ca generatia a doua după cele din seria E), alteori S50 sau S55, a doua cifră însemnând de obicei culoarea robotului.
Face de toate. Are laser, mop, urcă praguri, aspiră și covoare, se orientează foarte bine prin casă, e suficient de silențios ca să nu te deranjeze foarte tare când intră în cameră șamd. E un motiv pentru care este foarte bine vândut: face totul bine.
Ce-i lipsește față de alte modele mai bune? Reține o singură hartă, nu 4, și are mop simplu, fără debit controlat electronic sau măcar manual. Unele modele de mai jos sunt mai bune, dar cu puțin și unde de obicei nu contează pentru cumpărător, poate cu excepția lui S6 MaxV. Eu am S5 și sunt foarte mulțumit de el.
Roborock S5 Max – aprox 2.100 lei la eMAG și PC Garage. L-am văzut și pe la 1.800 lei în oferte.
Deosebirea principală față de S5 este că rezervorul de apă pentru mop de pe S5 Max este controlat electronic și deci debitul de apă ce “curge” prin cârpa mopului poate fi reglat din aplicație. Pe S5 clasic, apa curge gravitațional din rezervor, pur și simplu se scurge lent prin niște găurele și umezește constant cârpa de sub aceasta.
Asta înseamnă că-i poți spune robotului S5 Max să dea mai bine cu mopul, dar există și un dezavantaj: control electronic înseamnă o complexitate mai mare a instalației, e posibil să existe depuneri din apă prin acele mici duze de dozaj, ar fi bine să folosiți apă cât mai purificată sau să curățați din când în când și acele mecanisme.
Mopul controlat electronic permite niște șmecherii din aplicație, de exemplu să setezi zone “no-mop” și aspiratorul își închide singur robinetul pe acolo. Poți lăsa și permanent apă în robot și să-i reglezi un program de dat și cu mopul. Rezervorul de apă este de capacitate dublă față de S5, apropo, deși mie S5 îmi ajunge pentru tot apartamentul.
S5 Max are și suport pentru 4 hărți, nu una singură. Asta înseamnă că-l puteți duce la alt etaj al casei sau în altă casă fără a șterge harta memorată anterior. E un avantaj pentru cei cu vile sau pentru cei care-l duc periodic și în altă parte a sediului firmei pentru aspirare.
Roborock S6 – aprox 2.500 lei la eMAG. Uneori numit S60 sau Roborock 3.
S6 a fost un S5 cu funcții mai bune, de exemplu recunoașterea automată a covoarelor și maparea mai bună a camerelor, dar acestea au fost introduse între timp și pe S5 prin update-uri.
Așa că Roborock S6 are în plus doar funcția de multi-map, până la 4 hărți. Mopul este tot unul simplu, nu controlat electronic, dar are un comutator fizic prin care poți regla debitul de apă între “mai mult” și “mai puțin”. S5 Max este deci mai bun decât S6 la numărul total de funcții. S6 are un avantaj prin faptul că este cel mai silențios din toată seria Roborock, cu un nivel maxim de zgomot de 55 dB față de 60 dB cât au celelalte.
Alegeți S6 Pure sau S6 în loc de S5 doar dacă este la același preț sau mai ieftin, că altfel nu-i vreun mare pas în față.
Roborock S6 Pure – aprox 2.300 lei la eMAG.
Teoretic este o versiune un pic mai slabă a lui S6 de mai sus, dar în practică sunt greu de găsit deosebirile. S6 Pure are containerul de praf mai mic cu vreo 5% și face cu 5 dB în plus mai mult zgomot, dar sunt diferențe nesemnificative.
Luați S6 Pure dacă este mai ieftin decât S6, că nu mereu se întâmplă asta în magazine. Dacă un S5 este mai ieftin decât ambele, mergeți pe S5.
Roborock S6 MaxV – aprox 2.800 lei la eMAG.
Eh, aici ajungem de fapt la un model vizibil superior și care probabil prefigurează viitorul aspiratoarelor Roborock.
S6 MaxV are o putere de aspirare semnificativ mai mare, 2.500 pascali față de 2.000 pascali de pe restul modelelor de mai sus. S-ar putea să fie cel mai puternic robot aspirator din piață. Asta e important mai ales dacă aveți multe covoare.
Apoi, pentru ghidaj și mai bun folosește nu doar un senzor laser, ci și două camere video cu ajutorul cărora identifică obiectele din fața sa (două camere, ca la ochi, pentru stereoscopie), de exemplu pantofi, papuci, jucării și alte elemente de dimensiuni mai mici. Asta înseamnă că le poate ocoli mai bine, că nu le va împinge cine știe pe unde și nu se va încurca în șosete sau jucăriile pisicilor.
Poți vedea prin camerele video inclusiv din aplicația dedicată. La o adică, îți poți inspecta de la distanță casa și dacă totul este în regulă folosind această funcție.
Are și cel mai mare rezervor de apă dintre toate modelele și este controlat electronic, adică îi reglezi debitul din aplicație și poți seta un program doar pentru dat cu mopul, zone no-mop șamd.
În rest are toate funcțiile moderne, adică suport pentru 4 hărți, identificare covoare șamd.
E un model de top și asta îl face mai scump. Părerea mea este că marea majoritatea a doritorilor vor fi mulțumiți cu un S5, S5 Max sau S6. S6 MaxV merită cumpărat doar dacă diferența de preț nu vi se pare importantă sau dacă vreți ce-i mai bun în materie de astfel de aspiratoare, dar nu vreți totuși să ajungeți la prețul unui iRobot Roomba i7+ cu golire automată a prafului, care-i șmecher în alte feluri.
That’s it. În opinia mea, Roborock S5, S5 Max și S6 sunt modelele bune în acest moment, luați ce găsiți la ofertă. S6 MaxV este mai bun decât toate, dar costă în plus.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
29 comentarii
02/12/2020 la 7:17 AM
Sunt foarte bune dacă nu ai covor, fac curat și întrețin foarte bine.
Cu covor pe jos, l-ai cam omorât pe săracul aspirator. Nu are putere să curețe bine bine iar rezervorul se umple imediat.
Gaelex(Citează)
02/12/2020 la 9:02 AM
Te înșeli! Eu la apartament cu 4 camere am peste tot covor sau mochetă (mai puțin în bucătărie și băi) și face față cu brio! La o curățenie completă (odată la 2 zile) golesc containerul de 2 ori.
Înainte foloseam un aspirator Bosch Animal (că avem pisică) și după ce am aspirat bine cu el în sufragerie (și nu mai scotea nimic din covor) am pus S5 Max și de 3 ori și a umplut containerul cu păr de pisică!
Dacă îl pui sa facă la 2-3 zile întreține foarte bine curățenia! Iar mopul îl apasă pe gresie nu îl târăște doar după el.
Producătorul recomandă apă cât mai pură și fără chimicale în container, așa că am îmbibat cârpa în soluție de curățare (din aia fără limpezire)…
La 70mp cât am eu de curățat folosește cam 25% din baterie. Ai istoric foarte detaliat (suprafața curățată cu harta pe unde a mers, cât a durat și câtă baterie a folosit de fiecare dată).
Cosmin(Citează)
02/12/2020 la 10:04 AM
La mine nu poate face fata si curata bec sufrageria, si dupa 3 ture mai este de curatat. Se aduna praf si par de pisica in rezervor, il curatam si il punem din nou.
Nu stiu cum e posibil asa ceva, avem covor si “doar” 2 pisici, cu blana scurta daca ma gandesc la asta.
Roborock-ul e un model care are cativa ani, era ~2000 de lei cand l-am luat. E foarte simpatic, dar nu te poti baza doar pe el pentru curatenie, trebuie sa faci si manual.
Gaelex(Citează)
02/12/2020 la 7:53 AM
Cea mai buna invenție după mașina de spălat vase.
La mine am întâmpinat următoarea problema, în dormitor am un covor cu niște dungi negre, ghici ce, prima oara nici nu a vrut sa între pe covor; l-am plasat manual în mijlocul covorului, mergea 2cm, eroare senzor înălțime, și-tot-asa.
Problema pare sa fie ca senzorii de înălțime vad negrul ca pe o gaura; work-around: am decupat niște bucăți de hârtie albă și le-am lipit cu scotch.
Poate fac ăștia un update de fw, ca să poți da disable la senzorii vieții, ca nu am casa cu etaj, și pe balcon nu intra.
Cineva(Citează)
03/12/2020 la 3:40 PM
Daca nu ai casa cu etaj, poti lipi scotch/ceva opac peste senzori si nu va mai da eroarea asta. Senzorii respectivi se folosesc doar la asta asa ca nu te va incurca la alte lucruri. Noi am facut asta acum 2 ani si n-am mai avut probleme, ai aici detalii (chiar daca e Roomba principiul si locatia senzorilor e identica) https://www.youtube.com/watch?v=h8fZLDuQbE4&ab_channel=VacuumWars
Irina(Citează)
03/12/2020 la 8:21 PM
Bun sfatul, mulțumesc pentru comentarii!
nwradu(Citează)
02/12/2020 la 8:02 AM
Excelent. Pregătim o achiziție. Poți explica și cum ar trebui sa fie casa pentru că aspiratorul sa fie eficient? Covoare, mobila ridicata, animale etc.
imihai78(Citează)
02/12/2020 la 12:53 PM
Eu strang cablurile in care s-ar putea incurca si incerc sa ii las suprafata de aspirat cat mai libera, ex. strang papucii de pe jos, ridic scaunele din bucatarie pentru ca nu are loc sa treaca printre picioarele lor, etc, dar asta doar pentru ca vreau sa ajunga si in locurile alea. Altfel, poti sa ii prestabilesti o “no go zone”, astfel incat sa nu se duca in zonele in care stii ca se incurca sau nu poate sa intre, ca sa nu il pescuieste de fiecare data ca s-a blocat. Altfel, urca pe covor, trece pragurile dintre camere, nu e nevoie sa fac niciun fel de pregatire.
A.(Citează)
03/12/2020 la 8:23 PM
Este eficient oriunde. Te scutește de multă muncă, chiar dacă prin unele locuri tot trebuie să dai tu cu alt aspirator sau mătură.
Te ajută să strângi întâi cablurile de pe jos (alea cu un capăt liber, gen încărcătoare de telefoane), șosetele, pantofii șamd. Se poate bloca în ele. Ajută să ai cât mai multă mobilă pe sub care să intre, dar în rest nu trebuie sa faci nimic altceva. Eu ridic 2 cabluri și niște jucării de pisici de pe jos și aia e tot.
nwradu(Citează)
02/12/2020 la 8:40 AM
Eu am avut aceeasi problema cu un covor gri inchis, dar pana la urma a inceput sa il urce si pe el.
Nu ii pot acoperi senzorii ca am si mansarda, si daca ii acopar o ia in jos pe scari. Asa, se duce fix la marginea scarii si se intoarce. Primele dati l-am urmarit de pe scari, sa il iau in brate daca vine la vale :D
rdb(Citează)
02/12/2020 la 9:19 AM
Sunt extraordinare.
Eu am avut 2 probleme in 3 ani:
1. Motorul a început să scoată un zgomot ciudat pt că îl foloseam doar pe maxim. A fost schimbat pe garanție după certuri cu chinezul. Nu trebuie ținut pe maxim.
2. Acum senzorul lidar da eroare. o problema. Ori resetare pe direct ori comandat altul (vreo 15 dolari).
In rest totul e de 10+. Eu nu folosesc funcția mop și cred că f putini o folosesc.
Bughy(Citează)
02/12/2020 la 9:24 AM
Si la mine s-a oprit motorul de la lidar dupa vreun an. L-am scos de cateva ori si l-am alimentat separat si nu a mai facut. Am luat si un motor de rezerva de pe aliexpress, 15 lei, daca mai face fite il inlocuiesc.
Plus din cand in cand o data la cateva luni isi pierde harta, tre sa o fac din nou.
Dar in rest e blana.
Eu folosesc mopul in 80% din aspirari, mi se pare f folositor. Pun un pic de solutie de podele in el.
Marean(Citează)
02/12/2020 la 9:36 AM
@marean
Și eu l-aș folosi dar mai mereu când îl.pun la munca nu sunt acasă și normal că nunii las rezervorul pregătit. Până acum mop-ul l-am folosit de 4 ori (de fiecare data de curiozitate).
Bughy(Citează)
02/12/2020 la 9:48 AM
Si la mine a cedat LIDAR-ul la S5 in ultimele 6 luni de garantie, l-am trimis la producator si au preferat sa imi dea banii inapoi fara sa incerce sa-l repare. Am vazut pe Youtube ca se poate alimenta separat modulul, si/sau se poate inlocui ceva pe acolo dar nu m-am complicat.
Toate motivele pentru folosirea Roborock sunt in articol, pentru mine motivele contra sunt:
-putere de aspirare mica pe covoare
-galagie mare dupa primele 2 aspirari cu un filtru nou, pare ca se dubleaza intensitatea zgomotului
-mopul doar intinde mizeria, e complet inutil
-sistemul de reglare automata a puterii de aspirare la intalnirea covorului are intarziere mare, si de multe ori isi rateaza tinta
-dupa ceva update de aplicatie, nu mai poti controla robotul de pe ecranul telefonului, pare ca are delay de 10 ori mai mare ca inainte; nu inteleg ce au introdus acolo in partea de comunicatie, dar mai bine lasau ca inainte
Ciprian(Citează)
02/12/2020 la 9:52 AM
@ciprian
și eu am avut problema cu delay-ul. am sters aplicația și reinstalat și urmați toți pașii și totul și-a revenit la normal.
bughy(Citează)
02/12/2020 la 9:20 AM
Nu mai merita cumparat S5, pentru ca S5 Max este mai bun in toate felurile, si pe partea de mop, dar in plus si foarte important, S5 Max permite sa aspiri anumite camere cu comanda vocala, adica ii zici lui google/ alexa “clean the kitchen” etc.
Ceea ce e foarte folositor, eu a trebuit sa folosesc home assistant ca sa pot obtine asta pe S5.
Iar pretul la S5 Max este la fel, ba chiar mai mic pt ca S5 nu se prea mai gaseste decat la tepari, ii stiti, magazinele alea care listeaza preturi nesimtite, cum e cel din linkul din articol.
Marean(Citează)
02/12/2020 la 9:28 AM
Era nevoie de un articol de genul asta, multam, util.
A aparut prin magazinele chinezesti Xiaomi Dreame D9, cu 3000 de pascali putere de aspirare, banuiesc ca va ajuge si la noi, chiar daca prin magazine mai putin cunoscute.
alunelu(Citează)
02/12/2020 la 10:08 AM
Da, foarte util acest seo-spam. :))
Louis(Citează)
02/12/2020 la 12:22 PM
SEO ce? Ai habar macar despre ce vorbesti?
alunelu(Citează)
03/12/2020 la 8:24 PM
Eh, are dreptate, l-am scris cu gândul că va fi evergreen :P
nwradu(Citează)
02/12/2020 la 11:58 AM
Se numeste Roborock 2 pentru ca este a doua generatie, prima fiind Roborock. Si prima generatie avea lidar.
Zsolt(Citează)
02/12/2020 la 12:34 PM
Si eu am cumparat de black Friday un S5Max si sunt tare multumita de functia de aspirare, il folosesc cam la 2 zile in toata casa si zilnic in bucatarie. Functia de mop nu am folosit-o inca pt ca am citit ca trebuie aspirat de 3 ori inainte de a da cu mopul, ceea ce mi se pare un mare no-no. Chiar sunt curioasa daca a folosit cineva mopul si daca chiar e nevoie de 3 aspirari inainte…
A.(Citează)
02/12/2020 la 12:42 PM
Ah, si ce ar fi fost util de citit inainte sa il cumpar, dar nu am citit: pentru mop nu ai voie sa ii pui niciun fel de solutie de curatare, ci doar apa curata, ceea ce presupun ca il face relativ inutil ca si mop, dar cum ziceam mai sus, nu am incercat inca functia asta, poate chiar face treaba ok (ex. aduna praful de pe jos) si doar cu apa.
A.(Citează)
03/12/2020 la 8:25 PM
Mopul nu curăță pete, ci doar șterge mai bine praful pentru că folosește o cârpă udă. Nu-l confunda cu un mop adevărat.
nwradu(Citează)
02/12/2020 la 1:12 PM
Am S5 de circa un an.
Îl folosesc cam o dată pe săptămână într-un ap de 2 camere de 80 mp.
Găseam util și mopul, dar acum nu mai e eficient deoarece nu mai picură apă din rezervor decât foarte lent, rămânând în urma lui doar niște dâre umede, strict unde picură apa și nu pe toată lățimea cârpei.
Posibil să fi greșit eu folosind soluții de curățat în rezervor, când manualul spune clar că nu se folosesește decât apă chioară.
Nu știu ce să cred, alții spun prin review-uri că folosesc soluții de când lumea și mopul duce în continuare,
Am schimbat acele două mici filtre, am curățat rezervorul (deși nu părea deloc murdar sau colmatat) cu sare de lămâie = rezultat zero.
Rămâne ologit de funcția asta.
Mi-ar plăcea să aibă posibilitatea de a salva mai multe hărți.
Ovidiu(Citează)
02/12/2020 la 4:13 PM
Singura mea tristete e ca nu-l pot folosi atunci cand nu sunt acasa. La mustata i-am intrerupt programul obisnuit intr-una din zilele in care s-a gandit unul din pisici sa vomite prin toata casa. Lesson learned. :)
maria(Citează)
02/12/2020 la 5:47 PM
sunt la al 2lea aspirator, unul sta in debara cu bateria f**a, pana ma hotarasc sa ii schimb elementii.
merge de 2 ori pe saptamana, o data vin si dau si eu manual.
total multumit.
functia mop nefolosita pana acum.
nu uita prin casa: sosete, cabluri, ate, sau orice chestii mici.
se blocheaza si se opreste (e aiurea daca esti plecat de acasa sau nu e nimeni sa il ajute)
motanul nu are treaba cu el, visam si eu sa il calareasca ca in videourile alea de pe net.. dar nu vrea sa imi faca pe plac :(
gabi(Citează)
03/12/2020 la 11:13 AM
“de exemplu să setezi zone “no-mop” și aspiratorul își închide singur robinetul pe acolo” – @nwradu, nu se inchide robinetul, pur simplu daca detecteaza ca are carpa atasata, nu se baga deloc pe zona aia. Eu am setat “no-mop” zona covorului din living si acolo pur si simplu nu se baga cand are mopul atasat.
Si ca sa adaug mai multe detalii despre cum folosesc eu carpa pe S5 Max, eu pun un capacel de “Igienol” (la recomandarea unui prieten care foloseste metoda asta de peste 1 an si nu are nimic aspiratorul) in rezervor si apoi completez cu apa calduta. Carpa mopului de asemenea o ud bine cu apa calduta si o storc inainte de a o atasa si de a da drumul aspiratorului. Rezultatul este foarte ok, parchetul se curata frumos si scartie apoi a curat cand s-a uscat.
dean(Citează)
04/12/2020 la 2:34 AM
Văd reclame la aspiratoare robot Rowenta, Samsung etc., inclusiv la TV (la Rowenta)
De astea ce știți? Sunt mai bune, mai proaste?
Fărcaş Gelu Dănuţ(Citează)