►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 4 noiembrie 2020
Revolut introduce conturi IBAN românești împreună cu Libra Bank »
Romanian Game Developer Association a publicat, cu ocazia conferinței Dev.Play, un sondaj despre piața de gaming în România, profilul jucătorului român de jocuri, cum, unde și cât se joacă și câți bani plătește pentru asta.
Este prima oare când văd astfel de informații despre gamingul din România. Adică am crescut văzând că și alții din jurul meu se joacă, dar n-am știut niciodată cât de mulți fac asta și până la ce vârstă se întinde.
Întreg sondajul poate fi găsit aici și este interactiv. La un click pe anumite secțiuni vă arată informații detaliate despre acea secțiune, de exemplu despre cei ce se joacă pe mobil.
Mai jos am scos eu niște date interesante.
Piața de gaming mondială a fost de 152 miliarde de dolari în 2019. Piața românească a fost de 195 de milioane de dolari, adică un pic peste 1 la mie din cea mondială. Nu se rulează mulți bani în România și acesta poate fi un motiv pentru care nu există multă localizare de jocuri, iar Xbox nu-i oficial prezent aici.
În România sunt 7,9 milioane de gameri în populația 15-64 de ani. Atâția oameni au jucat ceva în ultimul an. Probabil sunt chiar mai mulți, că sondajul n-a fost făcut și pe cei mai tineri de 15 ani, unde probabil toți s-au jucat ceva. 52% sunt bărbati.
M-a mirat însă mai mult vârsta media: 39 de ani vârstă medie pentru bărbați, 35 de ani pentru femei. Eram aproape să call bullshit on this și să zic că nu cred sondajul, dar de fapt are sens. Dacă 7,9 milioane de români cu vârstele între 15 și 64 de ani se joacă, atunci e normal ca vârsta medie să fie de 35-39 ani.
Aș fi fost mult mai curios care este vârsta mediană.
Statistica de mai sus arată și cât de mică este de fapt piața de console la noi: doar 15,5% față de 60% gaming pe PC. Sigur că PC-urile sunt mai accesibile și sigur că multe jocuri sunt gratuite (chiar foarte multe, pe PC practic te poți juca ani întregi jocuri de top disponibile gratuit dacă o iei pe filiera Fortnite, GTA 5, Civilization 5 și altele care au fost permanent sau temporar disponibile gratuit).
Mie cifra mică de la console îmi spune că puterea de cumpărare a gamerilor români este mică. Iar cifra mare de pe mobil explică și numărul mare de gameri și vârstele lor, că mulți au mai dat un Candy Crush sau Angry Birds pe mobil fără să fie de fapt “gameri”.
În ce privește pirateria, doar 45% cumpără jocuri, iar 55% le piratează. Nu sunt surprins.
Motivele invocate pentru a pirata mă surprind neplăcut.
Pe primul îl înțeleg. Am fost și eu copil, nu-mi permiteam 60 de euro pe un joc, am piratat mult. Cred că toată lumea a piratat jocuri, de fapt. La un moment dat, însă, m-am oprit.
Scuza aceasta o înțeleg, mai ales având în vedere că jocurile costă 60 de euro și aici și în SUA, dar salariile nu sunt la fel. Nu le înțeleg însă pe celelalte. Nu găsești jocul? Cum să nu, ce joc nu poate fi găsit la noi? Nu ai încredere în plățile online? Bine, dar ai încredere în hook-uri și patch-uri ciudate, ca să nu mai zic că totuși cam orice joc este disponibil și fizic, cu plata ramburs?
Și cea mai tare: protestez față de dezvoltator/distribuitor. Daaa, cea mai bună formă de protest față de cineva este să-i folosești în continuare produsele, să te lupți chiar ca să le obții. Ăla nu-i protest. Te păcălești că protestezi, dar pe ascuns rămâi tot fan mare.
Mă rog, sunt doar scuze pentru că trebuie găsită una. Nu le-am luat prea în serios.
Majoritatea gamerilor se joacă pentru a se relaxa după o zi grea sau pentru că acesta este hobby-ul lor. 22% au răspuns însă că se joacă și de curiozitate atunci când apar jocuri noi și treaba asta o înțeleg pe deplin. Uneori vezi un trailer sau un gameplay mișto și ai vrea să-l încerci și tu, dar neștiind dacă te va prinde nu vrei să investești de la început 60 de euro.
Soluția mea este să cumpăr astfel de jocuri la oferte speciale, nu zero-day. Mi se pare însă că fix acest segment poate deveni ușor clientul unor servicii precum Microsoft Game Pass (eventual doar pentru PC) sau al altora de tip all-you-can-play contra unui abonament lunar (Apple Arcade, EA Play, nou-lansatul în România Google Play Pass pentru mobil) pentru că fix asta oferă: posibilitatea de a încerca diverse jocuri fără a plăti pentru fiecare dintre ele.
În ce privește ce se joacă lumea, statistica este cea de mai jos:
În primul rând, cred că au inversat single cu multiplayer. Pe site, unde sondajul este interactiv, single-player este în față în toate categoriile posibile.
În rest, a fost întrebare cu răspuns multiplu, iar majoritatea gamerilor sunt polivalenți. În plus, dacă întrebarea a fost “ce preferă?”, nu “ce genuri au jucat în ultimul an?”, ajung aproape toate în listă. De acolo eu nu mă joc MMORPG și jocuri de cărți. La simulatoare probabil sunt ăla care face 4% din “alte simulatoare”.
Aș fi fost interesant și de poker online și dacă este inclus aici ca joc sau nu.
Cum spuneam, pe site și în infografic sunt mult mai multe statistici, dacă mai vreți și alte detalii.
sursa: Cătălin Nițu.
« Știri despre tehnologie – 4 noiembrie 2020
Revolut introduce conturi IBAN românești împreună cu Libra Bank »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
04/11/2020 la 12:25 PM
Pai uite exemplu de “protestez fata de dezvoltator”: de vreo 3 ani incoace mi-am cumparat totul original, chiar si 0day-uri, chiar si jocuri despre care nu eram convins si voiam doar sa vad cum sunt.
Am piratat un singur joc – Dead or alive 6, ca sa protestez pentru nesimtirea dezolvatorilor in ceea ce privea dlc-uri pe skinuri. Te ducea undeva la 1000+ euro daca le voiai pe toate. In momentul asta sunt 460 de dlc-uri pe steam. Deci mai da-i in plm.
iisus(Citează)
04/11/2020 la 7:49 PM
Și Cities Skylines e la fel, dai de 3 ori mai mult pe DLC-uri decât pe jocul în sine. Așa că am cumpărat doar două mai importante pentru mine și aia e, rezist și fără să le am pe restul.
Mie nu mi se pare că ai protestat dacă dezvoltatorii nici măcar n-au aflat de gestul tău.
nwradu(Citează)
04/11/2020 la 12:42 PM
Joc este dacă necesită pricepere sau vreun talent.
Joc de noroc este dacă depinde de noroc. Deci poker este joc de noroc, nu joc.
Gaelex(Citează)
04/11/2020 la 7:50 PM
Could be, dar depinde ce s-au considerat cei care au răspuns online la chestionare.
nwradu(Citează)
04/11/2020 la 1:02 PM
Un exemplu de comportament penibil si pentru care inca gasesc o scuza pirateriei este in cazul jocurilor de xbox. Din moment ce microshit nu se sinchiseste sa lanseze consola in Romania, inteleg ca piata asta este zero pentru ei. Si nu ca nu lanseaza consola generatie noua aici, dar nici xbox one nu a fost niciodata oficial in Romania si e lansat de vreo 8-10 ani, nici nu mai stiu exact. Deci, ca se pirateaza sau nu, mai putin conteaza in acest caz.
georgel007(Citează)
04/11/2020 la 1:12 PM
Din cate stiu eu, Xbox One nu a fost cracked, deci nu are sens discutia despre piraterie in cazul consolelor actuale. Altfel, sunt de acord cu tine, ca ar trebui sa aiba prezenta locala, dar chiar si fara ea, orice joc fizic merge direct iar pentru cele digitala ai nevoie sa faci o simpla setare in contul asoctia Xbox Live ca sa ai access la un store strain, cel mai folosit fiind cel de UK.
Sol(Citează)
04/11/2020 la 7:51 PM
Da, faptul că nu sunt oficial aici nu a oprit mii de români să se joace legal pe Xbox.
Pe mine mă oprește din a cumpăra un Xbox nou, de exemplu. Pot și fără.
nwradu(Citează)
04/11/2020 la 1:24 PM
Tind să cred că vârsta mediană ar fi mai mică, poate sub 30 de ani, dacă 55% piratează jocurile – probabil că sunt cumpărate de cei bine peste 30 de ani, mai ales pentru că au mai mulți bani. Deci ponderea ar fi de circa 50% la ăia sub 30 de ani dar așa, aruncând aiurea valori.
Jocurile care ajung la un moment dat gratis pentru o perioadă iarăși se adresează celor peste 30 de ani (aș zice eu) pentru că asta se întâmplă la mult timp după lansare. Cine a vrut să joace Civ n-a așteptat să-l dea Epic gratis și fără DLC-uri. Eu am ezitat să-l cumpăr pentru că știam că n-o să am timp/răbdare să-l joc, iar când a fost gratis l-am instalat – încă n-am intrat în joc, dar plănuiesc să la un moment dat.
Prețurile vor crește pentru că 1) au stat mult timp la același preț și 2) unii sunt dispuși să dea mai mulți bani pe ele. Pentru cei ce nu sunt dispuși să dea mai mulți bani vor fi abonamente și in app purchases.
dam167(Citează)
04/11/2020 la 7:53 PM
Nu știu ce să zic. Total War Troy a fost gratuit pentru o zi la lansarea de acum o lună. GTA 5 poate fi jucat gratuit de o nouă generație de tineri, să zicem cei care aveau 6 ani la lansarea inițială.
Nu știu ce explicație oficială au găsit producătorii pentru scumpirea jocurilor. Eu cred că mult mai mulți oameni se joacă în prezent decât acum 10 ani. OK, au crescut mult costurile de producție, un joc AAA costă zeci sau sute de milioane să-l dezvolți. Dar se și vinde în cantități mult mai mari decât acum 10 ani.
Dacă am ocazia o să întreb pe cineva din domeniu.
nwradu(Citează)
04/11/2020 la 2:23 PM
Piata de console de la noi e suprinzator de mica, chiar ma asteptam sa stam un pic mai bine.
Cred ca e un cerc vicios totusi, unde producatorii nu au un suport pt. piata locala, deci cumparatorii nu se inghesuie, iar numarul mic de vanzari aduce si interes scazut pt. a imbunatatii situatia.
Nu am xbox, dar din cate am in teles Xbox live nu e disponibil oficial in Romania, ceea ce mi se pare deal breaker.
Playstation network este, dar din pacate preturile sunt mai mari ca in alta parte. Exista un workaround daca iti faci cont pe regiunea US. Nu accepta plata cu cardul direct, pt. ca verifica regiunea, dar poti sa rezolvi asta cumparand PSN gift cards de pe internet. Exemplu: Ghost of Tsushima costa 339RON in momentul asta, dar daca il cumperi din US e 59.99$ adica 250RON.
Claudiu(Citează)
04/11/2020 la 7:54 PM
Asta cu ofertele pe PS Store e ciclică. Uneori sunt oferte pe zona României, alteori pe a SUA. Uneori fac pachete sau dau prețuri bune doar aici, că știu că puterea de cumpărare e mai mică.
Dar da, probabil că lipsa localizării alungă unii cumpărători. Nu toți știu engleza la un nivel atât de fluent.
nwradu(Citează)
05/11/2020 la 4:00 AM
Am cumparat Ghost of Tsushima pe 11 oct cu 244 de lei. Argumentul tau nu sta in picioare.
zup(Citează)
04/11/2020 la 9:39 PM
Cum să nu incluzi segmentul -15 ani în studiu. Cant toți copiii se joacă în draci, mai ales de pandemie.
Și când foarte mulți părinți bagă bani in jocurile copiilor. Da, Fortnite e moka, dar am băgat spre 75 de coco* în el, că a vrut copilul diverse, “pe care le au toți”.
Probabil că nu dădeam atâția bani deodată ca să-i cumpăr jocul (și îi scria copilul lui Moș Crăciun :) ).
Revin, nu înțeleg de ce nu s-au luat în calcul segmentul ăsta.
*în vreo doi ani, să zic
Adrian(Citează)
05/11/2020 la 6:45 AM
Oarecum la temă: am văzut ceva azi și era să cad de pe scaun.
https://imgur.com/a/r2mppKA
Adrian(Citează)
05/11/2020 la 11:06 AM
La Cities Skylines e misto comunitatea. Ai practic in workshop pe steam cam tot ce inseaman DLC si inca multe altele
Cosmo(Citează)
05/11/2020 la 11:09 AM
Explicația este lăcomia și faptul ca pot sa o facă. Dacă nu este vorba despre justiție sociala gamerii sunt 0 la protestat împotriva practicilor predatoare gen loot boxes, free to pay si creșteri de preț.
Pmk(Citează)