un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Știri despre tehnologie – 4 noiembrie 2020

4 Nov 2020  ·

ȘTIRI  ·

12 comentarii

 

asus s5507

    12 comentarii

  1. Profi deschide magazine dupa magazine, dar le deschide in tot felul de locatii dubioase si inghesuite.

      (Citează)

  2. Mai rău, Jack Ma a zis că sistemul bancar din China nu e chiar strălucit.

      (Citează)

  3. Iti dai seama ca Piata Imobiliara este in scadere cand bancile se grabesc sa scape de cladirile de birouri.

      (Citează)

  4. “1 mld euro pentru 800 MW.”

    Cum era aia cu 4md $ pentr 2x700MW la cernavoda 4 si 5? Si cat dureaza comparativ cu instalat moristi?

      (Citează)

    • esti capabil sa faci diferenta intre 800 MW cand bate vantul (sau cand e soare in cazul fotovoltaicelor) si 800MW continuu, 24/24 7/7 (minus revizile)?

        (Citează)

    • @D4n: în același timp, poți instala 800 MW descentralizat în toată țara, astfel încât o problemă undeva să nu se răsfrângă și asupra altor centrale.

      Iar dacă apare o problemă și trebuie să schimbi o piesă, nu închizi dintr-o dată 800 MW, ci vreo 3 MW. Și nici nu ai nevoie de sute de angajați, de contracte uriașe de pază, securitate de top, consumabile scumpe și restul celor atrase de o centrală nucleară.

      Eu aș băga oricând banii în eoliene în loc de reactoarele 3 și 4, dar nu cred că guvernul are de ales. E o presiune externă de a face reactoarele și una internă de la firmele ce prind și ele câte un contract pe acolo.

        (Citează)

    • @nwradu, nu zic ca nu sunt si avantaje. Descentralizarea si costurile de exploatare sunt exemple bune. Dar

      800MW nucleari iti produc 19.2GWh pe zi. Fotovoltaic undeva intre 3 si 6GWh pe zi. Daca nu e inorat. Eolian cum ti-o fi norocul, probabil o medie sub 10GWh.

      Si cel mai important. Cat cele 2 (fotovoltaic si eolian) sunt inca in procente mici la nivel national pot fi compensate din termocentrale (in special, pentru ca polueaza cel mai mult) si la nevoie si hidro si chiar nuclear pot fi ajustate. Desi tot peakerle pe gaz sunt cel mai responsive. Problema apare ca pe masura ce le cresc cotele (si dispar termocentralele) vor fi din ce in ce mai greu sa le compensezi. Daca n-ai backup sau o metoda de stocare pui in pericol sistemul energetic national, si crede-ma, asta e un lucru extrem de periculos.

      Vrei sa te bazei pe aia 800MW eolieni la fel cum te poti bazape 800MW nucleari (chiar si inconditiile in care produc mai putin de jumate din energie la aceeasi putere instalata)? Mai investeste niste bani in baterii (care au si ele probleme de mediu), pumped storage (cu alte probleme de mediu) sau peakere care stau degeaba (si polueaza un pic cand trebuie folosite).
      Mai ies calculele asa simplu si clar in favoarea eolienelor cand iei in calcul realitatea?

        (Citează)

    • ionut din berceni

      05/11/2020 la 12:22 PM

      n-ai ce face cu atatea eoliene, mai ales daca sunt in aceeasi zona. Pretabil este in zona moldovei unde productia de energie electrica este deficitara. Eolienele, de obicei, produc noaptea, cand e cererea mica si energia ieftina. Mergea folosita la pomparea apei la Tarnita Lapustesti, noaptea cand e surplus. N-o sa scapam prea curand de carbunari, si nici nu trebuie. Ei duc greul cand e seceta, vantul nu bate, si un senzor opreste un reactor de la Cernavoda. S-a intamplat.

        (Citează)

    • Corect, nu te poti baza 100% pe energie eoliana sau solara.
      Cel putin pentru moment in Romania suntem dependenti de energia nucleara si de energia termoelectrica.

        (Citează)

  5. Au publicat cei de la Dacia preturile pt noua gama de masini: de la 8400 euro la 14050 euro.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus