un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: TP-Link Deco X20, router mesh cu Wi-Fi 6

10 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

TP-Link Deco X20 este un sistem mesh pe noul standard Wi-Fi 6. Mie mi-a plăcut. Are capacitate AX1800, am prins 680 Mbps pe wireless cu el, s-a dovedit foarte ușor de instalat și configurat și are funcții suficiente pentru un utilizator normal.

Specificații TP-Link Deco X20 AX1800:

  • capacitate totală AX1200 formată din 574 Mbps pe 2,4 GHz în 802.11ax/n/g/b și 1.201 Mbps pe 5 GHz în 802.11ax/ac/n/a, beamforming și MU-MIMO
  • 2 porturi gigabit pe fiecare unitate mesh
  • eu am testat pachetul cu două unități mesh, pot fi adăugate oricâte în sistem
  • WPA3, self-healing, auto path selection, backhaul prin Ethernet
  • control parental, QoS adaptiv, notificări de conectare și deconectare dispozitive, rețea guest
  • acoperire până la 370 mp și 150 dispozitive conectate
  • 110 mm diametru × 114 mm înălțime
  • mai multe informații găsiți pe site-ul oficial

Preț: în jur de 1.100 lei la eMAG și Altex. Urmează să fie la Black Friday la un preț redus. Există și o variantă cu 3 unități mesh, o găsiți la eMAG și evoMAG.

CUM ARATĂ PACHETUL

În cutie am găsit cele două unități, două încărcătoare de priză și un mic manual. Împachetarea arată mult mai bine decât la alte routere, fără carton tip cofraj de ouă, și mi-a plăcut că sursele de alimentare erau tot albe, la fel ca și cele două unități Deco.

Prea multe routere (sau telefoane sau laptopuri) au cabluri de culoare opusă dispozitivelor, ceea ce nu-mi inspiră un aer premium în ciuda prețului și arată și urât prin casă. N-a fost cazul aici.

CUM ARATĂ UNITĂȚILE MESH

Unitătile Deco X20 sunt cilindrice cu 100 mm diametru și 114 mm înălțime. Sunt albe, făcute dintr-un plastic ce pare de calitate bună, iar partea de sus are acel aspect ușor denivelat caracteristic și altor unități TP-Link Deco.

Porturile sunt în partea din spate, două la număr, botezate LAN 1 și LAN 2. Sunt identice și poți conecta cablul de Internet în oricare dintre ele.

Pe partea de jos se află un buton de reset și patru piciorușe mici de cauciuc. Nu există buton WPS real, funcția se activează din aplicația de control.

INSTALARE ȘI TESTE

Instalarea este foarte simplă si necesită aplicația de mobil TP-Link Deco, din care apoi poți monitoriza sistemul mesh. Deco X20 are o interfață web accesibilă din browser, dar vezi în ea doar câteva informații și nu poți configura nimic important.

Instalarea a decurs foarte rapid. Am conectat o unitate la priză și internet, LED-ul ei a început să clipească aproape imediat că este gata de configurare, aplicația de telefon a detectat-o și a configurat-o automat. Eu i-am introdus doar datele de conectare la internet și ce parolă doresc la conexiunea wireless.

A doua unitate se adaugă practic singură în rețea. O pui în priză și peste vreo două minute o găsești conectată în sistemul mesh, nu trebuie să apeși tu nimic prin aplicație pentru asta.

Rezultatele testelor au fost foarte bune. Pe cablu am prins 935 Mbps în Speedtest, un rezultat excelent.

Pe torrente, unde testez capacitatea routerului de a gestiona simultan foarte multe conexiuni, am prins o viteză maximă de 108 MB/s download și o medie de 58,4 MB/s în transfer, media luând în calcul și vitezele mai mici de la începutul și sfârșitul transferului. Per total, rezultatele sunt peste media sistemelor mesh testate până acum.

Capacitatea wireless este de 1800 Mbps oficial, împărțită între cele două benzi. Deco X20 suportă noul standard 802.11ax, numit și Wi-Fi 6, așa că este un model pentru viitor în această privință. Conexiuni de tip Wi-Fi 6 pot fi făcute pe ambele benzi de frecvență, după cum am scris și mai jos.

Routerul alocă automat dispozitivele pe benzi și standarde în funcție de specificațiile lor. N-am găsit o opțiune de a dezactiva această funcție “smart connect”.

Rezultatele au fost și aici foarte bune: 680 Mbps pe 802.11ax și 651 Mbps pe 802.11ac.

Când e vorba de acoperire, TP-Link Deco X20 nu are backhaul între unități. Poți face backhaul prin cablu Ethernet, dar nu cred că mulți se vor obosi cu asta. Neavând backhaul, viteza scade la jumătate când te conectezi la o unitate mesh îndepărtată pentru că cealaltă jumătate a capacității sale este folosită pentru a transmite mai departe datele primite de la tine și invers.

Prin urmare, graficul cu acoperirea la mine în casă a arătat la modul următor:

Tot este un rezultat foarte bun. Cu un singur router pus în centrul casei, de obicei am semnal foarte slab în balcon, cu toate ușile închise pe traseu până acolo. Cu unități mesh, în schimb, care menține comunicația între ele și asigură o conexiunea wireless bună, am avut chiar și 216 Mbps în balcon, ceea ce este mai mult decât necesar pentru orice aplicație și bun inclusiv pentru download rapid.

Pe partea de rețelistică, un update de firmware ce era disponibil când am pornit sistemul a introdus WPA3, noul standard de securizare a conexiunii wireless. Deco X20 mai are și funcții de self-healing, adică sistemul își reconfigurează singur acoperirea și puterea semnalului în caz că o unitate este deconectată, și auto-path selection, când transmite pachetele tale de date pe calea cea mai rapidă către Internet.

Aceste funcții sunt însă utile când ai o rețea mesh mai mare, nu din două dispozitive, că acolo nu prea are ce corecta sau “vindeca”. Cu 3-5 unități mesh în sistem, însă, ai parte de mai multe avantaje.

INTERFAȚĂ și FUNCȚII

Aplicația TP-Link Deco de mobil este ușor de utilizat. Instalarea a mers foarte rapid.

Apoi, în meniul principal, vezi ce dispozitive sunt conectate la rețea în acest moment și ce dispozitive sunt offline. Poți să bifezi că unele sunt “high priority”, ceea ce le va da o bandă mai mare de net în caz că nu au destulă.

Mi-a plăcut următoarea functie: notificare push pe telefon la conectarea sau deconectarea unui dispozitiv. Default este activată doar pentru dispozitivele noi, la prima conectare în rețea, dar poți bifa că vrei o astfel de notificare de câte ori se conectează sau deconectează ceva.

Mi se pare o funcție utilă pentru a vedea rapid, prin notificare push de la router, că au venit sau au plecat de acasă copiii sau altcineva din familie din simplul motiv că, atunci când telefonul lor se conectează la rețeaua wireless, înseamnă că au ajuns acolo. Home is where your wifi connects, vorba ‘ceea.

Parental Control este intuitiv și destul de complex. Există câteva profiluri preconfigurate (Child, Pre-teen, Teen șamd), fiecare blocând accesul la un anumit tip de site-uri (și le poți modifica tu). Poți aloca fiecare dispozitiv din rețea pe un anumit tip de profil, îi poți configura și limite de timp pe Internet în funcție de weekdays și weekend, plus ore de culcare.

Și sistemul Quality of Service este ușor de configurat. Poți bifa direct ce tip de aplicatie de interesează să meargă bine (streaming, gaming etc) și te poți juca suplimentar setând anumite dispozitive ca fiind High Priority.

Ca și alte routere, Deco X20 integrează un modul de securitate TrendMicro. Acesta blochează site-uri periculoase, monitorizează rețeaua pentru hacking și carantinează dispozitivele suspecte, în caz că unul dintre ele are vreun virus ce încearcă să se propage în rețea.

LED-ul fiecărui dispozitiv nu este deranjant, fiind amplasat de fapt în jos și reflectând lumina din masa pe care este pusă unitatea mesh. Chiar și așa, le poți dezactiva permanent sau după un program pe timp de noapte.

Per total, mi s-a părut o unitate ușor de configurat, toate operațiunile decurgând foarte bine. Mi-ar fi plăcut câteva setări mai avansate, de exemplu o hartă care să-mi arate cum sunt conectate unitățile între ele. Cu doua două nu contează, dar dacă aș fi avut mai multe aș fi vrut să văd cum s-au interconectat între ele.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță bună.
  • Ușor de instalat și configurat.
  • Funcții suficiente pentru un utilizator normal.
  • Fără backhaul wireless.

CONCLUZIE

TP-Link Deco X20 este un sistem mesh bun pentru cei ce vor noul standard Wi-Fi 6. Cu doar două unități, este potrivit pentru un apartament mare sau o casă, câtă vreme le amplasați la o distanță potrivită pentru acoperire maximă. Capacitatea wireless este suficientă pentru o familie normală și dispozitivele de astăzi, interfața este bună și simplu de utilizat, are chiar și câteva funcții utile, dar per total e un router pentru cei ce vor un sistem mesh pe 802.11ax și atât, fără funcții mai avansate.

Preț: în jur de 1.100 lei la eMAG și Altex. Urmează să fie la Black Friday la un preț redus. Există și o variantă cu 3 unități mesh, o găsiți la eMAG și evoMAG.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Trebuie să ai router să le dea net sau știu să își ia direct din cutia Digi? Bănui că dacă scrie LAN nu știe WAN.

      (Citează)

  2. este mai bun ca rt-ax86u ?

      (Citează)

  3. Radu, tot astept sa testezi si tu produsele de la Ubiquiti, in special acces point-urile.
    M-ar tenta sa achizitionez unul, dar nu stiu cat de eficient este intr-un mediu home-user.

      (Citează)

  4. Dacă tot le-au facut in forma de borcan, puteau sa le faca marginile alea mult mai înalte, aveau loc sa ascundă ceva antene si aveam o vază frumoasa pe un colt de birou… asa, nu am decât un borcan de nutela camuflat în router. Stiu, am fost rau, dar totusi, avem în case tot felul de chestii cu o singură întrebuințare. Asa o vază cu router inclus ar fi fost genială si mai creșteau vânzările de flori online daca dădeau si un voucher cadou la fiecare router. Bine, si scrumiera asta nu e rea dar nu toti fumează…

      (Citează)

  5. Man, ajută-mă să înțeleg.
    Dacă nu are backhaul wifi, e mai bună soluția asta decât să folosesc un router obișnuit ca “extender”? În afară de faptul că am o singură* rețea în casă, am viteză mai mare când sunt conectat la unitatea „îndepărtată”?

    *Nici asta nu înțeleg. Încă de pe vremea lui S5, telefonul comuta automat la rețeaua cea mai puternică.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus