►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 2 noiembrie 2020
Cum să oferi telefonului mobil o nouă viață sau o retragere frumoasă »
Asus ZenWiFi AC (nume de cod CT8) este cel mai performant router mesh testat de mine până acum. Are rezultate excelente în teste și o acoperire uriașă, plus toate funcțiile de pe routere de top. Este primul mesh unde o singură unitate este suficientă pentru a-mi acoperi tot apartamentul, ca și cum ar fi un router normal. Pachetul include două unități ce acoperă în total până la 500 de metri pătrați.
Mai există și modelul ZenWiFi AX (cod XT8) care are și suport pentru 802.11ax. Acela este chiar și mai performant decât CT8, dar vă zic altădată despre el.
Specificații Asus ZenWifi AC:
Preț: în jur de 1.900-2.000 de lei la eMAG.
În pachet am găsit două unități mesh, alimentatoarele lor și un cablu de rețea.
Unitățile sunt mărișoare și nu pot fi ușor ascunse pe undeva. Din fericire, mi se pare că arată bine sau măcar prezentabil, le poți lăsa la vedere.
Sunt din plastic (eu am testat varianta albă), dar pare un material de calitate bună. Design-ul este îngrijit în laterale și în partea de sus. Porturile sunt în spate:
Pe cablu am scos maxim 919 Mbps, un rezultat peste media mesh-urilor, care de obicei nu ajung chiar atât de sus. Pe acest model ZenWiFi AC am uitat să testez și în torrente, dar am testat pe ZenWiFi AX și am obținut o medie de 65 MB/s și un vârf de 94 MB/s, rezultate foarte bune. Probabil că și ZenWifi AC este similar de performant, având același hardware interior pentru funcția aceasta.
Capacitatea wireless este mare. Acei 3000 Mbps disponibili în total nu sunt chiar toți la dispoziția utilizatorului, o bandă de 5 GHz fiind rezervată pentru comunicația între unități, așa cum are orice mesh performant. Se poate dezactiva asta, dar n-ai de ce să faci acest lucru.
ZenWiFi AC are un sistem smart connect prin care alocă automat telefoanele și laptopurile pe banda cea mai potrivită pentru ele. În testele mele, am obținut 623 Mbps pe 802.11ac și 242 Mbps pe 802.11n, rezultate foarte bune.
Și mai uimitoare a fost însă acoperirea wireless. Pe cutie spune că acoperă până la 500 de metri pătrați, ceea ce mi se pare imens. S-ar putea să-i acopere. O singură unitate montată în locul routerului meu uzual s-a dovedit mai performantă decât acesta. Două unități sunt mult prea puternice pentru apartamentul meu și probabil acoperă fără probleme o casă mai mare sau o pensiune sau o zonă de casă și curte dacă le instalați cum trebuie.
Cu două unități montate, overkill după cum spuneam, am obținut 442 Mbps download și 308 Mbps upload în balcon, cu toate ușile închise pe traseu, locul unde de obicei abia am acoperire wireless cu routerul meu uzual.
Are și un port USB 3.1. Aici rezultatele au fost mai mici decât mă așteptam, între 16 și 35 MB/s în transfer de filme sau fotografii.
De obicei mesh-urile au puține funcții integrate, dar acest Asus ZenWiFi AC le are pe toate cele uzuale de pe routerele premium Asus. Mesh-urile pot fi configurate din aplicația de mobil, dar și din interfață web de pe un PC.
Integrarea cu TrendMicro e mișto, că îți monitorizează rețeaua pentru diverse echipamente infectate sau alte amenințări și le oprește în rețea.
Există o integrare cu Alexa și IFTTT pentru scenarii simple ce pornesc de la conectarea unui anumit dispozitiv la rețeaua wireless (semn că ai venit acasă) șamd.
Adaptive QoS este la nivelul de top, adică poți alege pentru ce tip de aplicații vrei prioritate maximă sau poți regla ce dispozitive au prioritate în fața altora.
Mie îmi place și analizorul de trafic, cu care poți afla cât trafic ai făcut pe termen lung pe fiecare site în parte sau cât trafic a făcut fiecare dispozitiv în parte. Mai sunt funcții de server și client VPN, IPv6, funcții de access point, repetor, media bridge șamd.
Aplicația de mobil este și ea bună. Îți arată traficul făcut de dispozitivele conectate, poți configura și din ea diverse aspecte ale routerului, are o interfață modernă, deși cam prea “flashy” și SF.
Singura problemă am avut-o la instalarea routerelor, care n-a fost chiar simplă. Instrucțiunile din aplicație sunt confuze atunci când este vorba de adăugat un alt nod în rețea. Instrucțiunile îți cer să pui nodurile la maxim 3 metri unul de altul pentru instalarea inițială, ceea ce pare ridicol, că ideal ar fi să le pui direct pe poziția finală din casă și să se găsească între ele după aceea. Chiar și așa, instalarea n-a mers tocmai bine. La un moment dat, un LED de stare se aprindea în mov, deși movul nu era printre culorile descrise în manual la partea de semnalizare.
Recomandarea mea este să activați simultan ambele noduri și să lăsați sistemul să le configureze. Dacă nu merge din prima, merge după o resetare.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Asus ZenWiFi este cel mai performant router mesh testat până acum. Are o acoperire wireless foarte mare, rezultatele testelor mele sunt foarte bune, are toate funcțiile routerelor Asus de top. Costă mult, dar oferă performantă pe măsura prețului.
Preț: în jur de 1.900-2.000 de lei la eMAG.
« Știri despre tehnologie – 2 noiembrie 2020
Cum să oferi telefonului mobil o nouă viață sau o retragere frumoasă »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
02/11/2020 la 2:31 PM
Daca tot esti “prieten” cu Asus :) nu testezi te rog si RT-AX82U? Pentru cei care nu au 2000+ pentru un router, dar ar scoate 900 pentru un AX 4×4. In plus chipset-ul de la RT-AX82U este Wifi 6E ready – cand se da drumul la banda de 6GHZ … cu un firmware update si mere si pe 6GHZ.
Cosminnn(Citează)
02/11/2020 la 9:48 PM
O să întreb dacă e vreo mostră în România.
nwradu(Citează)
02/11/2020 la 5:15 PM
Dar si 2000 lei deja mi se pare extrem de mult. Intra in gama business: Ubiquiti sau Meraki(Cisco)
corny(Citează)
02/11/2020 la 8:07 PM
Ar fi util un filtru de backhaul pe aceste sisteme pe emag, daca tot esti prieten cu ei:) Sau o recomandare de echipament mai abordabil ca pret, ce are mecanism backhaul.
Nero(Citează)
02/11/2020 la 9:49 PM
Nu prea sunt ieftine. E un TP-Link pe la 1800 de lei cu trei unități. Nu știu cât de mult mai insistă eMAG pe routere și sugestii nu prea am cui face.
Eu le-am sugerat cândva să facă o adresă de email pentru astfel de sugestii sau semnalarea unor probleme.
nwradu(Citează)
03/11/2020 la 10:35 AM
Mersi, intentia conteaza.
Cosminnn(Citează)