un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review de router: D-Link DIR-2150 este ieftin și performant

6 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

D-Link s-a specializat pe un anumit tip de routere: performante, cu acoperire bună, fără multe funcții secundare dincolo de partea principală de rutare și totul la un preț foarte bun. D-Link DIR-842 este un exemplu perfect, iar acest DIR-2150 AC2100 testat acum de mine este un alt exemplu.

Specificații D-Link DIR-2150:

  • capacitate wireless AC2100, formată din 1.733 Mbps pe 5 GHz în 802.11ac/n/a și 300 Mbps în 2,4 GHz și 802.11b/g/n, MU-MIMO
  • 4 porturi LAN și unul WAN de tip 10/100/1000 Mbps, RJ-45
  • QoS cu setare de prioritate pentru fiecare dispozitiv, control parental, rețele guest, IPv6
  • suportă securizare WPA3
  • suport pentru 802.11k/v mesh smart roaming
  • integrare cu Google Assistant și Alexa

Preț: 299 de lei la Altex. Foarte bun prețul uzual, iar din 12 noiembrie am aflat că va intra și în promoția de Black Friday!

CUM ARATĂ

D-Link DIR-2150 este un router de mici dimensiuni, cu patru antene externe destul de înalte. Carcasa este din plastic și pe partea superioară are LED-uri care luminează destul de puternic, dar pot fi oprite din interfața de control.

Partea de jos este complet perforată pentru ventilație bună.

Porturile sunt în spate. În ordinea numerelor de pe tricou, avem acolo:

  • patru porturi LAN 10/100/1000 Mbps
  • 1 port WAN 10/100/1000 Mbps
  • butonul de WPS
  • conectorul de alimentare
  • butonul on/off

Asta e tot. Routerul nu are porturi USB și, după cum ați văzut în specificații, singura “extravaganță” este integrarea cu Google Assistant și Amazon Alexa. Este un model gândit pentru cei ce vor un router și atât, cu performanță bună și la preț decent.

PERFORMANȚĂ

Testele mele uzuale au arătat rezultate foarte bune. Pe cablu, am obținut 928 Mbps maxim pe Speedtest. În torrente, unde măsor cât de bine gestionează routerul zeci de conexiuni simultane cu multe surse, am obținut un vârf de 104 MB/s și o medie de transfer de 60,1 MB/s.

Capacitatea wireless vă spuneam că este formată din 1.733 Mbps pe 5 GHz și 300 Mbps pe 2,4 GHz. Practic, mie asta îmi spune că routerul e gândit pentru posesorii de echipamente moderne, de exemplu pentru casele în care telefoanele și laptopurile stau pe 802.11ac, iar pe 802.11b/g/n rămân vreun televizor mai vechi sau ceva de smart home.

Rezultatele în teste au fost bune, cu 598 Mbps pe 802.11ac și 102 Mbps pe 802.11n.

Și acoperirea wireless este bună. Am măsurat folosind laptopul meu în trei puncte: lângă router, ca referință, la o cameră distanță cu ușa închisă și apoi în balcon, cu toate ușile închise până acolo, ceea ce pentru mine este punctul cel mai îndepărtat de router.

În balcon am prins 20 Mbps download pe 802.11ac și era o bandă constantă, fără căderi de semnal, deci probabil m-aș fi putut uita și la Netflix de acolo. Mă declar mulțumit.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Interfața este cea recentă a D-Link, adică una ușor de navigat și foarte rapidă când e vorba de schimbat setări. Culmea este că routerul crede că totul durează mai mult. De exemplu schimb ceva pe la wireless și după câteva secunde modificarea e făcută, rețeaua wifi e din nou disponibilă. Interfața routerului, însă, îmi spune să mai aștept vreo 10 secunde până vor fi gata modificările.

Instalarea este simplă și se poate face în două moduri: primul este să accesezi routerul pe 192.168.0.1 în browser și să folosești wizard-ul de configurare. Al doilea mod este din telefonul mobil, unde poți instala aplicația D-Link Wifi și cu aceasta scanezi un cod QR disponibil pe router, dar și pe un cartonaș din cutia sa, iar de acolo pornește asistentul de configurare inițială.

Aplicația de telefon vă permite să vedeți ce dispozitive sunt conectate la router, să activați rețeaua guest și să faceți un management de bază al routerului.

Pentru setări mai avansate, trebuie accesat direct din interfața web, ca de obicei.

Principalele funcții sunt Parental Control, care permite setarea de intervale orare, whitelisting de URL-uri și dispozitive cărora li se aplică orele.

Quality of Service este de tipul drag and drop în care aloci computerele și ce altceva ai conectat la router pe diverse niveluri de prioritate. Acesta este QoS-ul cel mai util, că-i foarte simplu de utilizat și vă permite să setați totul astfel încât laptopul de muncă să nu rămână fără bandă de net în mijlocul unui call, indiferent de ce altceva fac utilizatorii altor dispozitive în rețea, de exemplu.

Mai sunt și alte funcții uzuale în router, precum IPv6 sau posibilitatea de conectare la o rețea VPN.

Interesant este că acest model DIR-2150 suportă securizarea WPA3, noul standard de securizare a conexiunii wireless. Nu știu câte laptopuri sau telefoane îl suportă în acest moment, dar important este că acest router este gândit și pentru viitor.

Am scris în specificații și că suportă 802.11k/v. Acestea sunt două standarde pentru rețele wireless care se referă la extinderea și configurarea ei automată în modul cel mai eficient. 802.11k este un standard care spune dispozitivelor la ce access point ar putea beneficia de cea mai bună conexiune. Acesta nu este mereu cel mai apropiat de laptop sau telefon, că dacă respectivul punct de acces este deja încărcat la maxim de alte dispozitive ai putea obține rezultate mai bune conectându-te la unul mai îndepărtat, dar liber.

802.11v este un standard ce permite dispozitivelor conectate la rețea să facă schimb de informații despre topologia rețelei, puterea semnalului șamd. Altfel spus, în timp dispozitivele își dau seama cât de puternică este rețeaua în fiecare punct din casă și își ajustează conexiunea în funcție de asta.

Luate la pachet și puse pe DIR-2150, înseamnă că rețeaua făcută de router ar putea fi eficient extinsă cu alte dispozitive compatibile cu aceste standarde, de exemplu repetoare de semnal sau alte access point-uri. Adică poate fi extinsă oricum cu astfel de dispozitive, dar dacă și ele suportă și 802.11k/v, cu atât mai bine.

Există și acea integrare cu Google Assistant sau Amazon Alexa. Am mai testat astfel de routere D-Link și integrarea este la fel de simplă ca și pe acelea. Practic, după ce faci conexiunea din aplicația D-Link Wifi cu aceste servicii, poți cere prin voce, prin telefon, vreo 3-4 acțiuni de la router, cele mai importante fiind activarea rețele guest și reboot-ul.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Preț foarte bun pentru performanțele routerului.
  • Rezultate bune pe cablu și wifi 802.11ac.
  • Future-proof cu WPA3 și 802.11k/v
  • Nimic notabil.

CONCLUZIE

D-Link DIR-2150 este un model perfect pentru cei ce vor un router și atât. E performant pe cablu și wireless și are un preț foarte bun. Pentru cei ce nu vor porturi USB sau cine știe ce funcții ce le sunt necesare, DIR-2150 este excelent.

Preț: 299 de lei la Altex. Foarte bun prețul uzual, iar din 12 noiembrie am aflat că va intra și în promoția de Black Friday!

asus s5507

    23 comentarii

  1. Orice router la care nu se pot desuruba antenele este un router ieftin și prost făcut.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      06/11/2020 la 9:10 AM

      Păi și de ce ai vrea să le poți deșuruba?

        (Citează)

    • Si te ajuta la ce, faptul ca poti desuruba antenele? Nu ca ai gasi pe toate drumurile cabluri RF pentru pus antena aia prin alte parti fata de router…

        (Citează)

    • @Cătălin Tănase @BipBip cum necum, a ghicit și individul o chestie. Dacă pot fi deșurubate antenele, pot fi montate altele mai puternice aftermarket. Dar dacă ajungi să vrei să faci chestia asta, routerul prezentat oricum nu e pentru tine așa că mai bine iei unul cu antene bune din start.

        (Citează)

    • 99,8% dintre cumpărătorii de routere nu deșurubează antene și nici nu montează altele after-market așa că nu este nici măcar o problemă minoră.

      E ca și cum te-ai plânge că nu-ți poți înlocui singur cutia de viteze de pe automobil.

      Vrei antene demontabile? Sunt modele care costă în plus.

        (Citează)

    • Ca sa ii pun antene mai puternice sau mai slabe, mai mari sau mai mici.

      Acum costa în plus sa facă ceea ce făcea orice router acum 5 ani.

        (Citează)

    • Si crezi ca daca-i montezi vreo Yagi dai semnal in tot cartierul? Emitatoarele sint minuscule.
      Sau ai vreun mic minitehnicus pe acasa si vrei sa-l initiezi in ”demontat sa vezi de ce merge”…

        (Citează)

    • Exact asta-i problema, ca emitatoarele nu au putere suficienta. Sunt cazuri in care montezi antene mai mari si semnalul scade pentru ca routerul nu le poate alimenta corespunzator.

        (Citează)

  2. Foarte interesant. Daca il prind de Black Friday la un pret bun (100 de lei) cred ca il cumpar. Sau ceva asemanator in banii astia. In fiecare an au fost multe routere la promotie de Black Friday.

      (Citează)

  3. Good to know.
    In sfarsit un router care face doar routing, latime de banda mare si ofera o acoperire decenta.

      (Citează)

    • Recomandarea mea e sa nu te ghidezi absolut deloc dupa “review”urile diversilor de pe net care primesc in teste ceva. Au absolut zero relevanta, ba mai mult te pot induce grav in eroare. Ca folosesc ei cateva zile un device in anumite conditii nu spune nimic despre cum se comporta deviceul ala pe bune.
      Orice vrei sa iti iei, cauta fie ce scriu utilizatori pe forumuri specializate, fie prin comentariile de la magazinele online. Aia sunt oameni care au dat bani pe produs si l-au folosit cu adevarat. De acolo iti poti extrage mult mai multe si reale informatii decat din “experienta” cuiva de cateva ore sau maxim zile cu produsul.
      Mi-am luat si eu mega teapa cu un rahat de mesh de la d link ultra laudat de reviewerii de profesie si care s-a dovedit cea mai mare mizerie posibila. Genul de device care in anumite conditii ideale bine stabilite merge cum trebuie pentru 2 zile, dar cel putin saptamanal il gasesti offline sau cu acoperire de rahat.

        (Citează)

    • @John: recomandarea mea este fix invers.

      Mie mi-au trecut prin mână peste 50 de routere până acum și le fac teste repetabile, deci pot compara ușor între ele. Sunt cifre, un fel de știință exactă, nu o opinie despre cât prinde sau nu pe wireless.

      Așa că eu zic că opinia mea contează mai mult decât un comentariu de pe un magazin unde cineva a făcut upgrade la routerul său vechi de 10 ani cu un model nou și e normal să i se pară pâinea lui Dumnezeu.

      De asemenea, tot din experiență îți pot spune că multe routere se blochează din cauza unor dispozitive care se conectează la ele. Eu am avut un router care se bloca instant când îmi conectam telefonul mobil la el. De ce? Probabil o incompatibilitate între stivele dispozitivului și routerului, deși ai zice că standardele 802.11 sunt clare.

      Așa că dacă routerul X este stabil timp de luni de zile la o persoană, nu înseamnă că nu se va bloca zilnic la un alt utilizator, în funcție de câte dispozitive conectează, tipul lor, ce fac pe acolo în rețea și mulți alți factori.

      Vorba aia, până și Windows dă eroare la unii și altora, pe aceleași sisteme, nu le dă. Așa este IT-ul. Vorbim de dispozitive are costă câteva sute de lei, nu de gama militară sau industrială.

        (Citează)

    • Radu, eu sunt convins ca recomandarea ta e fix invers. Pentru ca tu cu asta te ocupi. Pot sa iti treaca prin mana si 2000 de routere. Relevanta nu e mai mare decat citirea unor specificatii seci pe net. E exact relevanta asa ziselor teste pe care le fac unii cu masini. Doar un proprietar, respectiv detinator al unui device pe care l-a folosit un timp mai indelungat poate avea niste pareri cat de cat de ajutor pentru un viitor cumparator.
      Intr-un apartament de 2 camere unde nu gasesti un punct din care sa poti trage o raza mai mare de 5 metri, cu ce poate fi relevant vreun test de “acoperire”? Cum ai putea testa stabilitatea cand tu il ai in teste cateva zile? Cum ai putea sa iti dai seama de unele buguri? Da, dupa ce folosesti ceva cateva luni de zile…esti indreptatit sa emiti o parere care sa fie si utila celorlalti.
      Ca are nu stiu ce interfata sau nu are sau blabla…astea nu zic ca nu sunt utile informatiile. Sunt asa ca sa ai un fel de manual de utilizare video si explicat. Dar deja gasesti pe net pentru orice device mii de clipuri in care iti prezinta frumos toti ce are si ce nu are.
      Dar partea cu adevarat utila pentru un cumparator: acoperire in viata reala in diverse conditii reale si diverse, stabilitate pe o perioada lunga, daca isi pastreaza pe bune vitezele in mod repetitiv sau te trezesti ca acum merge ok si peste 5 minute exact in acelasi loc abia se incarca o pagina…asta nu are cum sa o afle cineva care locuieste intr-un loc fix si are deviceul pe mana cateva zile.

      Si nu, nu am dispozitive care sa se conecteze doar uneori si ele sa cauzeze blocaje. In exact acelasi setup un router default de la upc merge impecabil de 2 ani, iar porcaria mult laudata de mesh de la d link pe langa ca are o acoperire reala mai proasta decat routerul upc…se mai si deconecteaza random saptamanal. Si conform producatorului nu are nimic…e in parametri. Nu o fi fost chiar coincidenta ca tot timpul e la reducere 50%.

        (Citează)

    • @John, utilizatorul ala care da un review pe Emag sau pe Amazon nu iti ofera deloc o imagine de ansamblu. El are un singur echipament pe care il foloseste timp de 1 an de zile sa spunem si iti poate spune cum s-a comportat la el in apartament.
      Dar tu nu ai nicio idee cum se va comporta in apartamentul tau sau cum se va comporta fata de alt model de router pentru care a lasat review un cu totul al utilizator. Toate aceste review-uri sunt subiective.

      Testele comparative facute de aceeasi persoana in conditii identice (in cazul nostru fiind vorba de Radu) te ajuta sa faci o comparatie intre performantele a 2-3 dispozitive.
      Poate nici aici nu stii cum se va comporta la tine in apartament, dar macar ai idee ca routerul X a obtinut viteze cu 20% mai mari decat routerul Y sau ca routerul X are acoperire mai buna decat routerul Z.

        (Citează)

  4. Bun, cumva pe langa subiect.

    Stie cineva daca si cum se poate scapa de Carrier-Grade NAT de la RDS? Mi-am pierdut 4 ore din viata incercand sa fac port fwd, pana cand mi-am dat seama ca am in WAN IP local.

      (Citează)

  5. Scuzati-mi ignoranta, dar care e utilitatea unui port USB la router? Inteleg ca poate fi instalata o imprimanta in retea, dar altceva la ce ar mai fi bun?

      (Citează)

    • Poti sa pui un hard extern si sa faci un fel de NAS. Majoritatea routerelor sunt slabe la capitolul asta (viteze mici pe USB, procesoare slabe), dar e o varianta low cost si usor de configurat.
      Alta utilizare poate fi sa infigi un modem LTE si sa ai conexiune de backup. Dar nu stiu daca exista firmware de la producator care sa stie asta, am folosit in trecut pe DD-WRT.

        (Citează)

    • Nu știu câți mai instalează imprimantă. Eu am imprimantă conectată wireless de foarte mulți ani în casă.

      Mulți pun un HDD extern, îl folosesc ca pe un fel de stocare vizibilă în rețea din care pot lua sau pune filme/poze/muzică/fișiere de muncă de pe orice computer din rețea.

      Cum zice Sorin, și back-up-ul de conexiunea cu un modem USB poate fi uneori util. Știu pe câțiva care folosesc așa ceva în routerul lor.

        (Citează)

    • Ok, multumesc de lamuriri.

        (Citează)

  6. eu sunt la stadiul Parental Control, asa ca ce imi face tare mult cu ochiul e “URL Whitelist”. Sa vedem de Black Friday cum o sa fie. Sau daca aveti alte sugestii…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus