un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

În 2021 se va face un nou recensământ

25 Nov 2020  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Sau acesta era planul anterior, că e posibil ca pandemia să-l amâne, desigur.

OUG 19 din data de 7 februarie 2020 (deci înainte de pandemie) a stabilit cum se va efectua acest nou recensământ, iar o lege a Parlamentului din august 2020 a aprobat apoi această ordonanță cu modificări minore. Altfel spus, la anul avem recensământ.

Acesta pare a fi mai bine organizat. Etapele ar fi următoarele:

  • august-septembrie 2021: auto-recenzare online, adică fiecare cetățean va putea intra online pe site-ul recensământului pentru a completa acolo întrebările din chestionarul oficial de recensământ, astfel încât să nu mai fie nevoie de un interviu față în față cu un recenzor oficial al statului.
  • octombrie-noiembrie 2021: recensământ pe teren, când vor fi colectate date de la cei care nu le-au înscris singuri online. Altfel spus, bănuiesc că recenzorii vor avea o listă cu cine din fiecare bloc n-a completat online formularul și se vor duce doar la adresa acestuia.

Există apoi o perioadă de asigurare a completitudinii datelor, iar perioada de control, validare și finalizare oficială este februarie 2022 – martie 2024, că o fi nevoie de doi ani pentru a scoate niște statistici.

Eu zic că un nou recensământ este o veste bună, datele despre situația demografică din România fiind în continuare incerte. Nu-i vorba doar de câti români sunt în țară, că asta ar trebui oricum dedus din bazele de date existente, ci un recensământ trebuie să ofere o imagine a societății românești în general: câte televizoare sunt în medie în gospodărie și de ce dimensiuni, câți au ferestre termopan, câți au încălzire centralizată sau centrală proprie, câți au câine sau pisică, câți trăiesc în concubinaj șamd.

Îmi place și introducerea părții online de auto-recenzare în ecuație, ca așa elimini nevoia de a fi acasă pentru interviul cu recenzorul.

Sper doar ca metodologia să fie mai bună decât data trecută. Dacă nu mă înșel, la recensământul din 2011 oamenii nu erau luați în evidentă acolo unde erau găsiți și trăiau de fapt. Dacă tu te-ai mutat din Buzău în București de vreo 5 ani, dar încă n-ai schimbat buletinul, țin minte că recenzorul nu te bifa că totuși acum ești în București, ci oficial tot pe Buzău urma să apari. Parcă așa țin minte că a fost, nu?

Întrebarea bună acum este dacă se va ține sau nu acest recensământ.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Sunt curios cum se vor proteja de raspunsuri false online.
    Daca eu am buletinul in Oradea, stau de fapt in Bucuresti, si raspund la misto ca stau in Constanta, unde voi aparea in statistica?
    De fapt ce relevanta are o astfel de intrebare in 2021, cand (ar trebui sa) se poate raspunde la ea din bazele de date ANAF/Evidenta populatiei?

      (Citează)

    • Scopul este să te asiguri că bazele de date de la evidența populației sunt corecte. În ele însă scrie doar numele tău și adresa. Recensământul te întreabă și alte chestii, cum spuneam în articol.

        (Citează)

    • De fapt, nu poți afla din bazele de date ANAF/Evidenta populatiei unde locuiesc eu. Pentru că am două proprietăți, dar am domiciliul pe una și locuiesc la cealaltă. E nevoie de declarația mea.

        (Citează)

    • De fapt, nu poți afla din bazele de date ANAF/Evidenta populatiei unde locuiesc eu. Pentru că am două proprietăți, dar am domiciliul pe una și locuiesc la cealaltă. E nevoie de declarația mea.

        (Citează)

    • Chestii pe care nu am de ce sa vreau sa i le spun statului roman – gen cate televizoare am, cate geamuri termopan si cu cate camere . Mi se pare de la amuzant in sus.
      Recensamant, in plus, inseamna ca vine cineva de incredere si te numara.
      In felul asta eu pot inca sa-mi declar viu si nevatamat bunicul imbalsamat pe care-l pastrez pentru pensie.

        (Citează)

    • @Catalinx: faptul că x% români vor declara lucruri false nu contează așa tare. Nici un recensământ nu este 100% precis și impecabil. Majorității oamenilor nu le este teamă să spună câte televizoare au în casă. Eu am două, de exemplu.

        (Citează)

    • Eu cred că contează și contează și cât e “X” si sunt curios cum are statul român încredere în ce declara fiecare , că și când trimiteau agenți preluau date false.
      Nu e vorba de teamă. E vorba că de ce să îmi facă statul român recensământ la televizoare și termopane. Am zis că e de la amuzant in sus, nu înspăimântător.
      Românii mint cu privire la etnie , religie și familie. Fără vreun motiv anume.

        (Citează)

  2. Interesant. Nu știam.

      (Citează)

  3. Cum s-ar putea tine cont de recensamant? In afara de redus numarul de parlamentari de exemplu.

      (Citează)

    • Un exemplu ar fi ca daca statul vede ca sunt cu 50% mai putini ortodocsi, teoretic trebuie sa reduca si banii aruncati (pardon, alocati) de la buget pentru BOR. Mai ales ca acum nu mai e Firea sa aloce milioane de euro pentru catedrala.

      De ce crezi ca la fiecare recensamant se trecea implicit ca esti ortodox si ramanea asa daca nu te prindeai ce a facut recenzorul.

        (Citează)

    • #Gaelex:
      influenteaza direct – de exemplu legea alegerilor locale arata ca numarul consilierilor e legata de populatie, candidatii independenti nu intra daca au sub un anume prag, chiar daca au voturi mai multe decat cei de pe listele politice. pe urma discutam de alocarea bugetara, de ponderea la parlamentare.
      chestii care arata ca psd-ul in zonele sarace de fapt nu ar mai castiga cascavalul cand jumatate de populatie e plecata sa munceasca in afara.

        (Citează)

    • Gaelex: Cum s-ar putea tine cont de recensamant?

      Campanii de încurajat căsătoriile, dacă vezi că ai mulți oameni single. Campanii de încurajat creditarea Prima Casă, dacă vezi că mulți stau cu chirie. Campanii de încurajat reducerea cantității de zahăr dacă vezi că mulți sunt obezi. Reducerea asistenței sociale și dus banii spre autostrăzi, dacă vezi că majoritatea cetățenilor trăiesc mai bine și ar vrea și să se mai ducă la mare etc.

        (Citează)

  4. Cum sa le spui pe bune cate televizoare color ai? Te trezești ca te impozitează mai mult..

      (Citează)

  5. Macar de data asta nu ma mai cert cu desteptul care insista sa ma treaca ca fiind crestin-ortodox.

      (Citează)

  6. De ce ar trebui sa stie statul ce televizor/calculator/telefon am?

      (Citează)

    • Nu-l intereseaza. Ca oricum, tu ca cetatean roman ai inclusa in factura la energie electrica si o taxa TV.

        (Citează)

    • Ca sa poata sa apara stiri de genul “in tara in care 95% din populatie are smartfone, 52% au buda in curte”.

        (Citează)

    • #Alin
      e doar un indice. cum afli daca omul se incadreaza la un anumit plafon fara sa il intrebi direct de venit, daca are acces la informatie sau e izolat (peste 50% din romanie e rurala totusi, din ruralul ala 35% sunt total izolati). mai e si ca element de control daca la un moment dat te contrazici.

        (Citează)

    • Ca să știe și statul în ce direcție să o cotească cu alocarea bugetară. Câte televizoare are fiecare este un indicator statistic bun peste tot în lume, arată bunăstarea. La fel și dacă ai budă în curte sau în casă.

      În funcție de astfel de statistici se stabilesc apoi politicile statului, de exemplu cât se alocă asistenței sociale sau cât se alocă educației universitare, se fac planuri pe termen lung șamd.

        (Citează)

  7. La cum am văzut, nu au schimbat formatul prea tare pentru asta. Ar fi fain / important să pună 2 întrebări de genul: “Locația actuală / Locație din buletin” și “ultimele localități în care ai stat în ultimii 5-10 ani”.

    Dacă ar face asta, ar putea urmări mai ușor și trendul migrator al populației și să știe unde e nevoie de reformă administrativă.

    Legat de completarea online a acestui formular, normal că sunt pentru, doar să aibă un server foarte bine securizat. Că dacă datele pe care le completezi scapă în orice fel, e nasol pentru orice a făcut acea completare online.

      (Citează)

    • Eu am fost uimit că cel din 2011 nu avea treaba asta. Și mie mi s-ar fi părut important să știi unde stă de fapt populația în fiecare zi.

      În 2011, dacă te găseau aici dar tu aveai buletin de Buzău, mi se pare că nu te luau în evidență în recensământul de București.

        (Citează)

  8. Scopul RPL este acela de a se obţine informaţii despre numărul populaţiei, distribuţia sa teritorială şi structura demo-socio-economică a acesteia, elemente absolut necesare în sistemul statistic al ORICĂRUI STAT. Aceste date vor sta la baza politicilor economice şi sociale ale statului român PE URMĂTORII 10 ANI, indiferent de perioadele electorale. În programul de observare al RPL nu există întrebări legate de bunurile aflate în proprietatea unei persoane, de venituri sau despre bunuri de folosinţa îndelungată (autoturisme, televizoare, maşini de spălat etc.). Caracteristicile locuinţei vor servi la calcularea unor indicatori referitori la condiţiile de locuit, cum ar fi suprafaţa locuibilă medie pe persoană sau pe locuinţă, distribuţia gospodăriilor după numărul de camere de locuit, dotarea cu dependinţe, modalitatea de alimentare cu apă sau modul de încălzire al locuinţelor.

      (Citează)

  9. Alin:
    De ce ar trebui sa stie statul ce televizor/calculator/telefon am?

    Cate, nu ce. Pentru a avea o statistica a ce tara bananiera suntem. Nu crezi ca e relevanta o statistica in care sa se zica: 80% din casele din Romania au minim 2 telefoane mobile in familie, 2 laptopuri si 3 televizoare, dar 50% inca ies afara cand merg la wc? Sau de exemplu ca 20% din populatia tarii nu poate comunica online ca n-are cu ce (vezi copiii de la scoala online). Se ia statistica pe zone, pe studii, varsta, etc, nu te ia nimeni pe tine personal la puricat ca ai cumparat laptopul ala in rate de la altex sau de la gigel hotu’ din colt.

      (Citează)

  10. Foarte bine ar fi sa se faca, s-a schimbat enorm structura populatiei in Ro in ultimii 10 ani. Lumea e in continua miscare, populatia rurala s-a diminuat, multi au plecat din tara, plus migratia interna catre centrele regionale mai dezvoltate…
    Ar fi bine si daca s-ar face reorganizarea teritoriala despre care s-a tot vorbit.

      (Citează)

  11. Curiozitatea mea stiintifica isi doreste informatiile unui recensamant dar pe de alta parte nu mi-l doresc cum nu-mi doresc nici tot felul de intitutii bugetare de statistica si prognoza si nici “politicile publice”, oricum sunt vai de mama lor, care se fac pe baza acestor date! Aceste date sunt folosite in scop etatist, reglementator, etc. Libertate?! Ce e aia?! Nu o mai vreai nimeni, toata lumea vrea siguranta….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus