►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 25 noiembrie 2020
Oamenii vor ca influencerii lor să fie modele perfecte… și world peace »
25 Nov 2020 ·
Uitați o invenție mișto pe care KFC o testează prima oară în România: un kiosk touchless, adică nu-i atingi deloc ecranul atunci când alegi produsele pentru a da o comandă. În vremurile acestea, când oamenii preferă să atingă cât mai puține obiecte din spații publice, este bună ideea.
L-am testat chiar eu, este instalat în KFC Olteniței Drive-Thru, care-i un KFC cu drive-through aflat chiar lângă Sun Plaza. Și da, nu ai de ce să atingi ecranul chioșcului dacă nu vrei, însă display-ul este în continuare tactil dacă ai nevoie de el. Chiar m-am gândit după aceea că, întrucât am plătit la final cu cardul contactless, singurul lucru pe care l-am atins în acel KFC a fost punga cu mâncare (și bonul), când mi-a fost înmânată la final după “asamblarea” comenzii.
Unul dintre cele patru chioșcuri din interior a fost transformat în acest prototip touchless și arată ca mai jos.
Pe lângă afișul cu “comandă touchless” de pe el, are în plus senzorul acela de deasupra, care-i un sistem de detecție a mișcărilor. Nu știu exact ce senzori sunt integrați acolo, dar par a fi trei camere video pentru detecție de gesturi (deget întins spre ecran, probabil) și senzori cu infraroșu sau chiar LiDAR pentru detecția precisă a poziției degetului clientului, că unele butoane sunt așezate unul lângă altul pe ecran și deci trebuie o “rezoluție” foarte bună în detecție.
Și o are. Întreg kiosk-ul este mai precis decât mă așteptam la început, mi-a detectat toate gesturile și toate apăsările de butoane. Trebuie să apropii degetul până la 1-2 cm de ecran, ca și cum ai vrea să-l apeși, dar oprindu-te la o astfel de distanță de acesta. Senzorul de deasupra îți detectează gestul și “apasă” pentru tine pe ecran.
Ecranul este mare, probabil are vreo 60 x 40 cm, și totuși mișcarea este bine detectată. Senzorul acela de profunzime probabil stabilește înălțimea degetului pe ecran. Dacă-l considerați un tabel ca de Excel, senzorul detectează pe ce rând al ecranului ai degetul și o face cu o precizie suficient de mare ca să nu încurce butoane între ele atunci când sunt unul lângă altul.
Probabil camerele video detectează poziția degetului pe orizontală, pe “coloana” tabelului virtual din Excel. Este la fel de posibil ca senzorul de profunzime să detecteze sau să ajute și la această detecție pe axa X. Odată stabilită poziția ta pe X și Y, e clar pe ce ai vrut să apeși.
Sistemul nu-i la fel de rapid ca un ecran tactil, dar nu din vina senzorului, ci mai degrabă a ta pentru că trebuie să-ți oprești degetul înainte de a atinge ecranul. Per total, însă, am dat fără probleme o comandă complexă, la final am plătit tot contactless la POS-ul de sub chioșc (acolo am testat Google Pay prima oară, după cum spuneam cu altă ocazie) și am plecat de acolo atingând doar punga cu mâncare.
Ușa am împins-o cu umărul. Dacă montează acolo și un senzor de prezență cu motor pentru deschiderea ușii, întreg localul se poate numi touchless.
Evoluția sistemul de comandă la KFC a fost foarte mare. Acum câțiva ani mă plângeam că singurul kiosk pe care-l aveau în România era unul complicat de utilizat, cu niște design flaws evidente, de exemplu chitanța ieșea uneori în interiorul carcasei și era greu de scos de acolo. După aceea, însă, au introdus kiosk-uri moderne în (acum) 36 de restaurante, au lansat recent și comenzi online prin delivery.kfc.ro, iar acum testează întâi în România un kiosk fără atingere și devin practic cel mai high-tech lanț fast-food.
« Știri despre tehnologie – 25 noiembrie 2020
Oamenii vor ca influencerii lor să fie modele perfecte… și world peace »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
25/11/2020 la 12:06 PM
Radu, problema reala nu o vad în acele infochioscuri de unde comanzi: până la urmă poti purta mănuși de unică folosință atunci când îl folosești.
Problema pe care eu o vad este la prepararea mancarii: ce garanție am eu ca în spate se respecta 100% măsurile, ca cel care pregateste/ambalează nu sta cu masca sub nas (sau mai rau- fără masca), ca foloseste mănuși pe care le schimba după o perioada sau ca nu are Covid si e asimptomatic…Si spune o persoană care, înainte de virusul chinezesc, comanda mâncare în oraș în proporție de 90% din timp (atat KFC cat si pizza, prăjituri, etc). Acum, am trecut pe mâncare gatita si am renuntat la comenzi… Foarte trist ce ni se intampla..
A, si apropo, stiti vreo carte care te invata sa gatesti (ceva pentru bărbați nepricepuți în bucătărie 😁 – respectiv subsemnatul)
Mircea(Citează)
25/11/2020 la 7:31 PM
Nu poți ști cu certitudine, dar uneori trebuie să mergi pe încredere.
De obicei, însă, o companie mare are proceduri mai stricte și un sistem bine pus la punct pentru a le respecta. Au și suficienți bani ca să ofere mănuși suficiente angajaților, de exemplu, spre deosebire poate de un local mai mic.
Am intrat de câteva ori în KFC-uri anul acesta și toți angajații purtau mască. La fel și în McDonald’s, de fapt. Du-te însă la Dristor Kebab și vezi că toți poartă masca sub nas. O fi cald acolo, nu zic, dar cert este că o companie a pus la punct stilul de management și evaluare și proceduri ce încurajează respectarea normelor, iar alta nu.
Dacă vrei să fii sigur, poți încălzi la cuptor mâncarea adusă acasă. Noi facem asta uneori cu pizza, o pun la cuptor câteva minute și cred că asta distruge orice virus sau bacterie.
Cărți nu, dar îți recomand YouTube, înveți mult mai simplu când vezi exact cum se face, cu ce gesturi, cum trebuie să arate șamd.
nwradu(Citează)
25/11/2020 la 8:39 PM
Eu l-am reclamat acum vreun an pe un angajat KFC care a ieșit dintr-o cabină de la toaleta Mall Băneasa fără să se spele pe mâini. O doamnă responsabilă de acolo mi-a spus că e ok că le-am spus, dar că au chiuvetă pt spălat pe mâini și în bucătăria restaurantului.
WTF, îmi spui mie că dacă nu te speli pe mâini când ieși de la WC, o faci înainte să bagi mâna în pui?!
motanes(Citează)
26/11/2020 la 9:06 AM
Mircea, personal as manca oricand de la kfc / mcdonalds vs restaurante. Astia de la fast food pare ca respecta destul de strict reguile, nu au tarate in cap gen daca am masca pe fata nu simt cand e ciorba fierbinte. Majoritatea actiunii e la vedere.
In materie de gatit eu ti-as recomanda sa iei o oala de presiune electrica si sa dai iama pe youtube.
Cauta retete de instantpot pe acolo pentru gatit la presiune elctric.
Baltha Zerus(Citează)
25/11/2020 la 12:30 PM
Probabil tehnologia nu e mult diferită de cea existentă pe Kinect-ul de la Xbox; și acolo selectezi cam în aceeași manieră meniuri, submeniuri, melodii etc.
morocu(Citează)
25/11/2020 la 7:32 PM
Un fel de Kinect. Eu am văzut cândva ce “vede” un Kinect prin cameră și lipsea totuși rezoluția. Vedea că dai din mână, nu câte degete arăți.
nwradu(Citează)
25/11/2020 la 12:32 PM
KFC s-a ridicat destul de mult, si in RO, dar si in strainatate…
In Praga,la tot pasul era KFC,foarte ok chiar…ce mai astept in Romania (desi sunt slabe sanse): sa iti ofere si pahar de ala sa poti bea cat vrei…
Dave(Citează)
25/11/2020 la 1:47 PM
Nu sunt slabe sansele, fix in cel din Oltenitei este pregatita zona de servire suc, doar ca nu cred ca-i dau drumul pana nu se poate servi iar la restaurant.
BK a facut acelasi lucru de cand s-au inchis iar restaurantele, zona de servire suc este “inchis” si dau doze.
Mario(Citează)
25/11/2020 la 7:34 PM
Taco Bell este în același grup cu KFC și are băutură nelimitată. Poate bagă și la KFC, cine știe, depinde și de strategia de piață.
Cam 30% din comenzi se dau în prezent în restaurant (când încă era deschis), restul sunt livrare sau drive-through. E o schimbare majoră față de acum câțiva ani când 100% din clienți luau băutura din restaurant.
nwradu(Citează)
25/11/2020 la 12:56 PM
Salut,
Pai prin gătire virusul moare, și apoi șansele ca tu sa iei covid de pe ambalaje sunt infime, dacă era vreun risc, se închideau de mult.
Daniel(Citează)
25/11/2020 la 1:04 PM
“Ușa am împins-o cu umărul.”
“ce garanție am eu ca în spate se respecta 100% măsurile”
Bai fratilor, sunteti gata. Am o vecina de 97 de ani. E mult mai relaxata ca voi. Una e sa fii precaut, sa respecti regulile, alta e sa dai in extreme.
Okochea(Citează)
25/11/2020 la 1:14 PM
Nu vad nimic exagerat în a nu dori sa atingi mânerul atins de alte sute de persoane.
Poate fără sa realizezi te scarpini la nas, în mașină. Ai luat carcalacul la faza asta ? Probabil!
RDK(Citează)
25/11/2020 la 1:26 PM
@Rodica
https://life.hotnews.ro/stiri-natural-24441308-cele-mai-proaste-10-obiceiuri-alimentare-barbati.htm
Faptul ca te protejezi de Covid dar mergi la KFC sunt in antiteza. De Covid scapam, dar alimentatia proasta ne baga in pamanat. Cica ‘restaurante’. :)
Okochea(Citează)
25/11/2020 la 3:04 PM
@Okochea, nu e neaparat vorba de precautie, dar daca articolul este despre cum kfc a lansat un terminal ca sa nu atingi nimic cand comanzi, dar tu dupa aia practic cand mananci lingi zeci de degete, stranuturi si ce s-o mai intampla in spate, atunci comentariile sunt la subiect.
Boris(Citează)
25/11/2020 la 7:35 PM
La 97 de ani aș fi și eu relaxat, că nu aș mai avea nimic de pierdut. La vârsta mea simt că am.
nwradu(Citează)
25/11/2020 la 1:49 PM
Usa poti sa o impingi cu cotul sau podul palmei, ideea este sa nu atingi cu degetele ca mai apoi sa mananci KFC cu mana. Bravo KFC ca sigilati pungile pentru livrare
george(Citează)
25/11/2020 la 7:36 PM
Eu folosesc umărul sau fundul.
nwradu(Citează)
25/11/2020 la 4:12 PM
Detectia degetului se face folosind ecranul dar nu se mai masoara schimbarea capacitatii unui condensator datorita apasarii, se foloseste capacitatea mutuala deget-ecran-pamant.
Pe linia X se injecteaza un semnal sinusoidal iar pe linia Y se receptioneaza semnalul sinusoidal, defazat datorita capacitatii mutuale a degetului.
masurand defazajul se detecteaza pozitia. (ca la efectul Doppler la ultrasunete)
Metoda e foarte sensibila, se pot detecta gesturi si de la 10 cm distanta, nu trebuie cine stie ce HW, doar porturi normale de controller, SW e smecher.
Costi(Citează)
25/11/2020 la 7:37 PM
Lucrezi la oamenii care au făcut senzorul sau zici cum ai face tu unul, dacă ar trebui?
nwradu(Citează)
25/11/2020 la 7:58 PM
Sunt HW developer în automotive. Așa se face mai nou la HMI-urile din mașină, pentru că e foarte ieftin. Nu doar la ecran, și la simple butoane.
Costi(Citează)
25/11/2020 la 4:56 PM
Acum, dacă s-ar putea mânca fără să atingi, chiar ar fi o chestie.
Gaelex(Citează)
25/11/2020 la 7:36 PM
Furculiță? :D
nwradu(Citează)
25/11/2020 la 8:40 PM
Chiar imi este o pofta de orice de la KFC, n-am mai mancat ceva fast-food de vreo 2-3 luni.
soimat(Citează)
25/11/2020 la 9:09 PM
Frumos! Însă poate mai îmbunătățesc puțin și modul de preparare a burgerilor pentru că cei de la KFC RO sunt pur și simplu oribili în comparație cu cei de la KFC din alte țări.
Gabriel(Citează)
26/11/2020 la 9:16 AM
Asa nostalgic, la mama la fabrica pe vremea lui ceasca in laborator aveau monitoare de genul.
Functionau cu o matrice de leduri (cred ca leduri) in rama ecranului, in momentul in care iti bagai degetul in raza lor stiau pe ce apesi. Bine, erau si butoane destul de mari afisate, fail proof. Nu se foloseau acolo chestii care putea aduna praful, gen tastaturi sau butoane mecanice, laborator chimic in subordine militara.
Baltha Zerus(Citează)
30/11/2020 la 12:17 PM
O “inventie” doar pt marketing. Cine risca sa manance la KFC acum nu se va speria usor de atins ecranul ala, exista manusi, exista sapun. Si oricum atingi dupa comanda portofelul, cardul, telefonul, care sunt la fel de “infecte” odata ce ai iesit din casa si atingi chestii.
Marius(Citează)