un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Halloween-ul românesc pe Instagram

4 Nov 2020  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Veți spune că-i un rant despre Instagram-ul de astăzi în mâinile nano-influencerilor și mai sus, dar nu este așa. Este despre efort și multă energie risipită într-o direcție inutilă.

În weekendul trecut am stat mai mult decât de obicei cu telefonul în mână și astfel am petrecut mai mult timp pe Instagram. S-a nimerit să fie weekendul de Halloween, așa că feed-ul meu era plin de influenceri și vedete de toate dimensiunile deghizate, costumate, machiate și fotografiate în tot felul de scenarii ca de Halloween, unele foarte complexe. Vorbim inclusiv de mașini de făcut fum, blende, Photoshop ulterior șamd.

Și asta mi se pare așa o pierdere de energie, un efort atât de mare pentru vreo două fotografii și 5 story-uri doar ca să alimentezi Mașinăria de Like-uri și Algoritmul. Îmi povestea cineva că o domnișoară populară a stat 7 ore la machiaj. Șapte! Nu pot decât să sper că și shooting-ul era inclus în această perioadă, dar chiar și așa mi se pare un efort foarte mare de făcut fără a fi plătit, ci doar pentru că așa e moda.

Apropo, ca o paranteză, nu-mi ziceți că oamenii n-ar trebui să sărbătorească Halloween pentru că nu-i românească sau ortodoxă sau din alte motive. Nu-mi pasă de asta. Eu n-am militat niciodată pentru sărbătorirea clasicelor zile românești sau ortodoxe, așa că aș fi ipocrit să mă declar împotriva sărbătoririi altor obiceiuri din afara acestei sfere. Eu cred că fiecare are libertatea* de a sărbători ce dorește și sper să găsească multe momente de sărbătorit în viață, că înseamnă că-i una bună.

Cu efortul depus în acest sens pe Instagram am însă o problemă, mai ales când este făcut pentru Algoritm, nu pentru propria bucurie.

În mintea mea, Instagram a fost mereu o metodă de a transmite în mod vizual cum ți se desfășoară ziua. Un peisaj frumos, dacă ți-a ieșit în cale. Ce mănânci acum. Cum îți stă pisica pe fotoliu. Un selfie care transmite cum arăți astăzi, chit că arăți ca în toate celelalte selfie-uri de pe profil pentru că te fotografiezi mereu din același unghi “bun”. What you see is what I get, iar astfel de fotografii, chiar și cu mega-editări în Snapseed/Lightroom, nu durează mult.

Și mergând mai departe, vrei să te fotografiezi într-un costum de baie sau în alt mod sexy? Go ahead, mai ales că nu durează mult timp să pui un bikini pe tine sau să aranjezi unghiul până se vede ceva-ceva printr-un nasture în plus deschis sau printr-o cămașă transparentă. Fiecare cu ce vrea să arate mai departe, e o lume liberă.

Acum însă, de Halloween, am fost uimit de amploarea efortului făcut de foarte multe vedete de Instagram de la noi. Realist vorbind, n-a fost un efort plătit de cineva, ci toată acea energie a fost consumată din motivul intitulat “pentru că trebuie” sau “pentru că așa se face”, pentru a hrăni fanii și like-urile lor.

Măcar americanii se fotografiază înainte de a merge la vreo petrecere de Halloween sau de a-și duce copiii la bomboane, dar la noi n-a fost cazul. N-aș mai fi scris acest articol dacă respectivele fotografii ar fi fost făcute în drumul spre diverse petreceri, că-mi plac oamenii care petrec și sunt fericiți, dar nu s-au ținut. Majoritatea vedetelor din Instagram-ul românesc au pierdut câteva ore pentru a se machia și seta în cadrul respectiv, s-au fotografiat și apoi s-au demachiat și s-au dus să se uite la Netflix.

Câte ore-om s-or fi consumat în România cu treaba asta? Cât lucru manual irosit?

M-am gândit ulterior de ce m-a enervat treaba asta și, într-un moment de introspecție, mi-am dat seama că indirect este legată și de Colectiv. O parte din uimirea mea vine și din faptul că, pentru mine, ziua de 30 octombrie a rămas asociată cu tragedia de la Colectiv. Nu-mi păsa nici înainte de Halloween, nici nu știam când este și inclusiv acum că știu, dacă trebuie acum să mă deghizez în ceva, o să vin în inginer cu o freză ciudată, că altceva n-am.

După 2015, însă, când aud de Halloween mă gândesc “aha, ziua când a avut loc incendiul de la Colectiv”. N-am fost acolo, n-am avut prieteni apropiați acolo (îl salutam pe Claudiu Petre și pe câțiva răniți în Colectiv atunci când îi întâlneam, dar cam asta era toată relația), însă incendiul m-a făcut să mă gândesc că și eu m-am expus cu alte ocazii, în alte rânduri, aceluiași risc. Așa a fost soarta: tragedia s-a întâmplat în Colectiv, nu în sute sau mii de alte cluburi din România ce funcționau în aceeași nepăsare pentru siguranța clientului și cetățeanului.

De atunci consider, prin urmare, că pe 30 octombrie cei din generația mea și din cele mai tinere ar trebui mai degrabă să se gândească dacă s-a schimbat ceva, dacă statului îi pasă sau nu acum de siguranța cetățenilor săi, dacă oamenii de atunci sunt în continuare în poziții de putere și alte asemenea gânduri.

Analiza aceasta ar trebui făcută în fiecare an pe 30 octombrie, de fiecare dintre noi, până când vom concluziona că da, s-au schimbat suficient de multe încât o astfel de tragedie să nu mai fie posibilă, măcar nu din aceleași motive ca la Colectiv. Chestia asta ar trebui să dureze vreo 10 minute, nu 7 ore. Ba chiar în cele 10 minute putem include și timpul necesar pentru a zice pe o rețea socială un “fmm Ponta, 5 ani mai târziu te înfățișezi pe bannere prin oraș drept Mesia al politicii care luptă împotriva PSD-PNL?!”, de exemplu. Sau altceva similar, după talent și posibilități.

*Ați putea spune că de joaca de-a Halloween-ul le aduce bucurie și, întrucât au libertatea de a sărbători orice, o și fac. Poate fi o explicație. Dar chiar credeți că e asta? Credeți că este libertate sau, din contră, o capcană a Mașinăriei de Like-uri din care nu pot să iasă? Și chiar credeți că este o bucurie? Adică poate fi, dar credeți că și este?

asus s5507

    23 comentarii

  1. La americani halouinu asta scoate copchii la “colindat”. Adultii nujtu ce fac. Probabil îi insotesc p-aia mici sau se duc la party. La noi cum kkt se serbeaza? Ca cluburile au fost inchise ptr ca covid, asa ca cucu party, iar puradei la colindat n-am vazut. Si daca ar fi iesit la colindat, ar fi batut la usa, deschideam, vedeam pa unu mozolit tot pa ochi care zice “ne dati au ba” si ce faceam io? Eventual îi ziceam…..coa, craciunu e mai peste 2 luni. See you atunci.

      (Citează)

  2. Halloween și Vagina Day sunt dovada că românii nu au conștiință și identitate națională.

      (Citează)

    • Tu ai vrea ca toți să stea triști. Mie îmi plac oamenii care sărbătoresc și petrec din orice, Din partea mea n-au decât să țină și Ziua Recunoștinței dacă asta îi face să se simtă bine.

        (Citează)

  3. O porcarie! Suntem departe de tot ce inseamna sarbatorile si obiceiurile din USA.
    Sincer, asa as vrea sa si ramanem!

      (Citează)

  4. Viata lor este e fapt o înșiruire de ocazii în care se pot poza pentru bani. De ce nu ar depune atât efort dacă din asta trăiesc?

      (Citează)

    • Nu văd de unde vin banii în acest caz. N-am o problemă cu pozarea pe bani, înseamnă că merită efortul depus.

        (Citează)

    • Ai spus influenceri si vedete. Deci cum nu intelegi de unde vin banii? Poate nu direct la postarea respectiva dar trebuie sa prezinți faptul ca poți face treaba bine când va fi vorba despre postari pe bani, de aia se leaga de orice ocazie pentru a se expune. Plus ca altceva nu prea fac, cum crezi ca poate o influenceritza care are prietenul pe post de pozac sa treaca peste ocazia halloween fără sa facă un mare caz din ea?
      Mai e si concurenta dintre ei/ele, pai face x asa postare de Halloween si noi ramanem ca fraierii cu o simpla pozuta? Nu se cade…
      Mirarea asta la unul care se afla in piata de atatia ani pare un pic fortata asa. Maine te vei mira ca unele/unii baga bebelusii la inaintare ca sa faca bani.
      Apropo, ce ziceti de astia: 67mil subscriberi
      https://www.youtube.com/c/KidsDianaShow

        (Citează)

  5. In astfel de vremuri grele ar trebui sa ne bucuram de fiecare moment, indiferent ca este Haloween sau Dragobete.
    Este evident ca femeia aia care a stat 7 ore la machiaj nu avea altceva mai bun de facut in acea zi, asta este meseria ei.

      (Citează)

  6. @Radu, la fel cum pentru tine este un job sa scrii articole, sa muncesti cu orele la ele, chiar daca nu sunt platite fix acele articole, la fel si pentru Instagram-eri este un job.
    Iti fidelizezi publicul, il faci sa revina pentru a-ti forma masa de oameni cu care apoi negociezi tarifele postarilor platite.

    Asadar, chiar daca nu se vede pe moment, investitia este de fapt pe termen pe lung, ca sa functioneze businessul. Acum ca multe business-uri mai sunt pe minus, n-ar fi o noutate. Tine doar de abilitatile proprietarului cum isi conduce afacerea.

      (Citează)

    • Exact asa este. Orice posteaza vedetele pe instagram, o fac pentru a fideliza publicul si pentru a atrage like-uri. Mai departe pot prezenta aceste cifre atunci cand au postari platite.

        (Citează)

    • Știu cum funcționează sistemul, dar în acest caz mi se pare disproporționat efortul pentru ce obțin.

      Am fost în preajma unor influenceri de Instagram, am văzut cât este de muncă pentru o fotografie bună și ce înseamnă să pierzi 30 de minute ca să schimbi 3 rochii pentru trei fotografii diferite în timp ce alții se distrează și se relaxează în acel timp. Dar mi se pare că orice efort trebuie dozat în funcție de rezultatele obținute.

      Dacă un brutar produce doar 2 pâini într-o zi, n-ar fi cel mai bun raport față de orele consumate, nu?

        (Citează)

    • Eu lucrez 8 ore/zi (de fapt stau 9 ore la birou fiindca mai am si o pauza de masa de 1 ora) si nu castig nici macar jumatate din cat castiga fetele astea pe Instagram.
      Deci 7 ore de munca pentru o sedinta foto nu mi se pare atat de mult, chiar daca ar fi zilnic.

      Daca un brutar produce doar 2 paini intr-o zi de munca dar pe care le prezinta la un show culinar care ii aduce in urmatoare luna un numar dublu de clienti, cred ca efortul ar fi justificat.

        (Citează)

  7. E simplu…sunt mascarici / bufoni pe bani…cum era lozinca? …mai multe like-uri mai multe sanse de castig :)

      (Citează)

  8. Gaelex:
    Halloween și Vagina Day sunt dovada că românii nu au conștiință și identitate națională.

    Da, ca pana acum 15-20 de ani, cand inca nu erau promovate cele doua “sarbatori”, dadeam pe afara de identitate nationala. N-avem constiinta nationala tocmai pentru ca dam vina pe altii pentru toate lacunele noastre.

      (Citează)

    • Aberezi. Aveam colindat, plugușorul, sorcova… Și altele, probabil la țară erau mai observate.

      Nu mai știu când a fost ultima data când au venit tineri să colinde.

        (Citează)

    • @Gaelex, tu cand te-ai dus ultima data cu Plugusorul sau cu Capra?
      Sau cand ai facut manual un martisor sau o sorcova pentru a pastra traditia?

        (Citează)

    • Cât am fost mic am fost cu sorcova. Voce de colinde nu am avut niciodată.

      Mărțișoare manuale am făcut anul acesta, o foaie găurită legată cu fundiță.

        (Citează)

    • Gaelex: Aveam colindat, plugușorul, sorcova… Și altele, probabil la țară erau mai observate.

      Le avem și acum, dar copiilor le place să se îmbrace în spider-man, nu să dea cu sorcova.

      Începe să sune ca discuția aia despre cum copiii stau doar pe tablete în loc să se joace cu cornete, ca pe vremea noastră. Păi dacă se distrează mai bine pe tablete, ce să le faci?

        (Citează)

  9. Cred ca intr-o masura mai mare sau mai mica, pe langa fabrica de like-uri a fost si ceva care sa le aduca o doza de “viata de dinainte” chiar daca n-a fost petrecere. Poate pentru a aduce o doza de optimism, o doza de nebunie, joaca, etc. Poate (unele) aveau nevoie sa-si consume energia cu ceva.

    Cam si motivul pentru care eu decorez exteriorul casei de Craciun anul asta – chiar daca vor vedea doar cei din vecini (5-6 familii) ca nu vom avea alti invitati la noi de sarbatori inafara de parinti, am decis cresterea nr de beculete led de la aprox 6.000 anul trecut la aproape 10.000 anul asta pentru a duce o doza de optimism. Poate mai insuflu mie (si altora) bucurie, poate ca deja toti stiu ca nebunul isi porneste beculetele intre 28.11 (ziua mea) si 30.11 (sf Andrei, ziua de nume a fiicei mele). N-ai cum sa fii suparat si stresat cand “nebunul” proiecteaza aproape 2kWh de led-uri in fiecare noapte. Nu-s la nivelul americanilor cu luminite sincronizate pe muzica, dar poate peste 5-10 ani ajung si acolo.

      (Citează)

    • Mă bucur că decorezi și exteriorul, și eu aș face asta.

      Și noi decorăm exhaustiv prin interior, dar încercăm totuși să ne grăbim și să terminăm în 2 ore, după care ne bucurăm de asta o lună întreagă.

        (Citează)

  10. Gaelex:
    Aberezi. Aveam colindat, plugușorul, sorcova… Și altele, probabil la țară erau mai observate.

    Nu mai știu când a fost ultima data când au venit tineri să colinde.

    Prin tara, la tara, se mai merge cu plugusorul si capra. Eu stau la bloc in Bucuresti si vin destui colindatori. Dar nu vad care e legatura cu vday sau halloween. Cu constiinta nationala, nici atat.

      (Citează)

  11. nwradu:
    Mă bucur că decorezi și exteriorul, și eu aș face asta.

    Și noi decorăm exhaustiv prin interior, dar încercăm totuși să ne grăbim și să terminăm în 2 ore, după care ne bucurăm de asta o lună întreagă.

    Dar poti și acum sa îți pui niște lumini in balcon

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus