►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Sunt foarte entuziasmat când descopăr chestii super-interesante despre care nu știam absolut nimic anterior. Astăzi, ecranoplanul Lun, un vehicul ce “zboară” la 1-2 metri deasupra apei.
Nu că arată ceva steam-punk din vreun Star Wars?
Pe coasta orașului Darbent din Daghestan, părăsit la o bază navală după căderea URSS, se află un astfel de avion-barcă Lun. Arată ca mai jos, o chestie total inedită ca aspect, mai lung decât un Airbus A380, cu 6 rachete anti-navă montate deasupra în trei rânduri de tuburi gemene și un total de 8 motoare tip turbofan pe aripi.
De ce există așa ceva? Pentru că, deși are rolul unei bărci și deci acționează pe mări și oceane, plutește la 1-2 metri deasupra apei și are motoare puternice cu care poate atinge chiar și 550 km/h. Așa că vaporul inamic nu este atacat de alt vapor care vine cu 40 km/h spre el, ci cu 550 km/h. E un fel de barcă foarte rapidă, dotată cu rachete.
În funcționare se bazează pe efectul de sol al aripilor sale. Aerul de sub aripi este comprimat și atunci funcționează ca o pernă de aer ce ține barcavionul ridicat deasupra luciului de apă.
Bănuiesc că poate fi util și pentru a transporta rapid trupe la țărm, deși nu știu cu ce viteză poate face asta. În mod sigur cu vine cu 550 km/h de pe apă și se îngroapă în nisip, că-i face terci pe cei dinăuntru.
Asta e mai puțin important. URSS-ul a construit doar două. Unul finalizat, acesta din Darbent, altul nefinalizat după ce URSS-ul a descoperit că nu prea face succes cu comunismul și a dispărut. Fotografiile de mai sus sunt de la momentul când prima bucată a fost remorcată în zona unui viitor muzeu militar și urmează acum să fie trasă la mal.
Mai jos un clip video cu imagini reale cu astfel de barcavioane, inclusiv cel din imagini. Este incredibil cât de masiv este:
Încă se construiesc astfel de aparate în lume, mai multe țări având variante moderne în plan sau în construcție pentru aplicații civile (feribot foarte rapid) sau militare.
sursa: CNN. Notă: oficial nu este numit barc-avion.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
02/11/2020 la 6:43 AM
Încă o chestie care arată imbecilitatea și stupizenia sistemului comunist.
Degeaba ataci folosind utilaj care nu are nici .5 Mach dacă dușmanul se apară cu rachete ce depășesc ușor Mach 1 și mai sunt controlate și de computere care reacționează mai repede decât ar putea să o facă orice om.
Gaelex(Citează)
02/11/2020 la 10:44 AM
Clamează-ți elanul rusofob-războinic și dă ceasul înapoi până la anii ‘60.Apoi mai citește nișcaiva literatură “light” ; wikipedia e bună de început.
Sovieticii au avut parte se ingineri buni, rușii încă au.Scapă de vălul belicos de pe creier și ai să vezi lumea altfel.
Radu(Citează)
02/11/2020 la 12:32 PM
De exemplu, citește cât de bun a fost avionul lor supersonic, deși au furat planurile Concorde ca să-l facă https://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-144#Reasons_for_failure_and_cancellation
nwradu(Citează)
02/11/2020 la 11:39 AM
In 1960 computerele erau intr-adevar foarte impresionante.
Dex(Citează)
02/11/2020 la 1:04 PM
Inggineri foarte buni, vezi succese ca Mig-urile care pica din zbor si programul lor spatial a fost un succes.
De aia avem procesoare americane in PC-uri, de buni ce au fost inginerii rusi.
Sa nu uitam desigur varful ingineriei rusesti, reactoarele nucleare de la Cernobal.
Hai, mai continuati cu prostia asta de bezna mintii, ca tehnologia ruseasca e buna.
Rusii au avut savanti, matematicieni, chimisti foarte buni. Dar ingineri, nu, asta nu au avut.
Gaelex(Citează)
02/11/2020 la 1:47 PM
Daca nici programul spatial sovietic/rusesc n-a fost un succes, chiar nu mai e nimic de comentat. Sa-i anunte cineva si pe americani, care zboara si acum cu motoare rusesti.
Dex(Citează)
02/11/2020 la 1:57 PM
Tehnic vorbind motoarele lor sunt germane, pentru ca von Braun care le-a facut era neamtul lui Hitler care a facut rachetele V1 si V2.
Americanii l-au prins pe unul din fratii von Braun iar rusii l-au luat pe celalalt.
Gaelex(Citează)
02/11/2020 la 2:09 PM
E prima data cand aud treaba asta. Cum il cheama pe von Braun de la rusi?
Dex(Citează)
02/11/2020 la 3:36 PM
Nu stiu, unul din cei 2200: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Osoaviakhim
Gaelex(Citează)
02/11/2020 la 3:49 PM
Deci nu e nici un frate von Braun…
Dex(Citează)
04/11/2020 la 7:52 AM
Poate e o legendă ca unul a fost la americani și unul la ruși. Dar e clar ca ambele programe spațiale au fost făcute pe bază de nemți luați cu forța.
Gradul de succes s-a văzut și mai clar mai târziu, cine a ajuns pe lună, cine are mai mulți sateliți, cine are turism spațial, cine are robot pe Marte, cine are sondă în afara sistemului solar…
Sistemul comunist era sortit eșecului din start și Mises a demonstrat asta înainte ca vreo țară să îl folosească pentru guvernare.
Gaelex(Citează)
02/11/2020 la 7:46 AM
D-aia vezi peste tot ekranoplane d-astea. De bune ce-au fost. Adevaru e ca-i impresionant. Ditai magaoaia. Inutil ce-i drept. Experiente asemanatoare, plutit de-asupra apei cu viteza mai mare ca a unei nave clasice, ai cu hovercrafturile. Folosite inclusiv de catre armata. Au americanii o magaoaie d-asta.
Si ptr pasionatii de ekranoplane exista si un ceas in memoria acestei monstruozitati: vostok europe ekranoplan. Un ceas superfain de altfel.
Blackskull(Citează)
02/11/2020 la 10:11 AM
Cochetam de mult cu un ceas Vostok Ekranoplan și chiar mă găndeam să îl comand pe interneți. L-am văzut în vitrina unui magazin în Germania și zic hai să dau un ochi. Am ceva gen semi lopeți în dotare pe post de măini. Well, ceasul nu e mare. E enorm. Și circumferință și grosime. De faine sunt super faine, dar am zis pas. E un ceas pe care, după părerea mea e bine să îl pui pe mănă înainte de a-l cumpără.
Paco(Citează)
02/11/2020 la 7:47 AM
De fapt, cred ca utilizarea lor este limitata (cel putin militar) de starea marii. Cred ca este o problema atunci cand marea este agitata, astfel sunt limitate mult de starea meteo.
IbMihai(Citează)
02/11/2020 la 7:59 AM
https://youtu.be/yVdH_dYlVB8
Btw: E foarte mișto canalul. Găsiți info despre mai multe invenții d’astea.
Eu(Citează)
02/11/2020 la 10:40 AM
Am aflat de ele acum cativa ani; si am trecut prin faza asta e uimire, de care zici la inceput. Nu realizasem totusi ca acel Lun e atat de masiv – mai lung ca un A380. Wow! Those crazy Russians!
Sol(Citează)
02/11/2020 la 11:38 AM
Ideea asta de ground effect aircraft mi-a placut intotdeauna in contextul a ceva ce probabil am fi vazut intr-un univers paralel in care URSS castiga razboiul rece.
Pe o nota mai realista, se pare ca au avantaje reale de viteza si cost de exploatare si nu as fi complet surprins sa le vad in uz in viitor, avand in vedere ca transportul aerian traditional nu cred ca va mai reveni vreodata in forma pe care o stim cu totii, atat pe fondul transmiterii de covid cat si pe scaderea utilizarii de combustibili fosili.
Claudiu(Citează)
02/11/2020 la 11:46 AM
Exista mai multe tipuri de ecranoplane, nu doar asta din articol. Spre exemplu: https://en.wikipedia.org/wiki/A-90_Orlyonok
Nu au prea fost niste masini de succes, nici macar n-au reusit sa gaseasca o nisa militara. Dar da, ar fi fascinanta o cursa Constanta – Istanbul de o ora pe deasupra marii.
Dex(Citează)
02/11/2020 la 1:02 PM
Dacă ar avea și cei de la Boeing același “bun-simț” să renunțe la catastroficul “Max” ;)
Radu(Citează)
02/11/2020 la 2:17 PM
De ce sa renunte? Aud ca e ca nou. Cred ca UE l-a aprobat deja. Nu stiu pe ce criterii, poate pe legile care permit sinuciderea asistata.
Dex(Citează)
02/11/2020 la 1:16 PM
Stiu de acest ekranoplan Lun de multi ani, la vremea aia era vizibil pe googlemaps la Kaspiysk. Era cam aici parcat din 1984, in acea dana special construita. Sunt surprins ca nu mai e acolo. Interesant e ca rusii la vremea aia nu prea gandeau strategic, pentru ca o magaoaie din asta, construita in Marea Caspica, o mare inchisa, nu putea sa zboare de acolo, era blocata in Marea Caspica. Putea fi tractata pe apa, pe un fluviu. Ma rog, dezvoltarea a fost facuta acolo pentru ca Marea Caspica era a lor in proportie de 80%, si in alta parte nu prea aveau unde s-o faca in secret si la latitudini temperate, poate in Marea Azov, dar prea aproape de ochii NATO. In fine, au incercat multe chestii, dar toate ideile marete necesitau bani si rabdare din partea politicienilor, care erau pe atunci niste idioti fara pic de educatie si viziune.
https://www.google.com/maps/@42.8815393,47.6574654,361m/data=!3m1!1e3?hl=en
finch(Citează)
02/11/2020 la 1:25 PM
Barcavionul se cheama ecranoplan si rolul intentionat de constructori a fost fix acela de desant maritim de mare viteza, nu de atac.
A fost abandinat pt ca eficienta conceptului a fost depasita de landing crafts obisnuite a caror capacitate de transport era cu mult mai mare si de hovercrafts a caror eficienta pe tona transportata plus viteza plus complexitatea constructive si de mentenanta plus survivability erau mult peste ecranoplan. Partea buna pe vremea fostei urss era ca aproape orice idee era pusa in practica fie si doar ca prototip pt ca nu stiau cum sa ramana competitivi cu US. Din pacate fondurile fara numar varsate in astfel de proiecte erau generate de o economie vai steaua ei. De unde si colapsul ulterior.
Tom(Citează)
02/11/2020 la 3:02 PM
Braunski ;)
Radu(Citează)
02/11/2020 la 3:06 PM
Desigur, numitul Braun face și motoarele din ziua de astăzi.Cele cumpărate de US din Rusia ca să-și ridice rachetele pe orbită.
Gaelex , clătește-ți puțin creierii, diversifică-ți meniul.
Radu(Citează)
02/11/2020 la 11:31 PM
Problema eternă de sistem.
Rușii au și vor avea capital uman foarte bun. Foarte buni matematicieni, foarte buni fizicieni, chimiști, tot ce ține de științe reale.
Și da, cred că inclusiv inginerii sunt foarte buni. Problema lor a fost și este mereu sistemul și contextul socio-economic.
Chiar și azi, economia rusească e una bazată exclusiv pe resurse și e controlată total de oligarhi sau de stat.
În afară de armament, unde mai exportă și ei pe ici pe colo (dar și acolo concurează cu americanii și israelienii care-s foarte buni) pe ei acești oameni inteligenți mai mult îi încurcă, pentru că își cer drepturile, au pretenții, vor chestii mai multe de la viață.
E păcat pentru că materie cenușie au, doar că ghetele militare și kalașnikovu lui Ivan sunt mai puternice decât materia cenușie din păcate.
Ca idee uitați-vă la rusul care a inventat Tetris în anii 80 în Rusia, și ce piedici, ce mentalitate, și ce tâmpiți erau cei din guvern și cum își băteau joc de oamenii inteligenți care-i aveau la dispoziția. Dictatura proletariatului, adică a prostiei.
https://www.youtube.com/watch?v=_fQtxKmgJC8
manu144x(Citează)
04/11/2020 la 10:46 AM
O filmare mișto cu drona.
https://mobile.twitter.com/uniladtech/status/1323607667823267846
Laurențiu(Citează)