un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am pus pe lista bună noua dronă DJI Mini 2

6 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

DJI a lansat Mini 2, a doua generație a celei mai mici drone a lor, și este și mai bună decât cea trecută. Mini 2 este o dronă pentru amatori, ușoară și portabilă, cu suficiente funcții cât să vezi dacă-ți place sau nu domeniul și ai ce face cu o dronă.

Culmea este că anul trecut pe vremea aceasta eram convins că-mi voi cumpăra o dronă DJI Mini. O pusesem în lista de favorite și tot tacâmul pentru a o comanda când apare și la noi. N-am mai făcut asta când a apărut pentru că deja se stricase vremea și m-am gândit că nu fac nimic cu ea iarna, poate o cumpăr la primăvară. Iar în primăvară m-am gândit că poate am noroc și ies de câteva ori din casă în restul anului, ce nevoie să mai am de dronă?

Anyway, DJI Mini 2. Spre deosebire de Pocket 2, Mini 2 chiar îmbunătățește mai multe elemente care scârțâiau pe generația anterioară.

Camera este acum una 4K ce filmează la 30 fps cu o rată de bit de 100 Mbps. Presupunând că nu pui doar filmări din dronă într-un clip video mai amplu, ci și din alte camere 4K, asta îți permite să ai un workflow cap-coadă 4K, fără upscaling. Sau, privit invers, permite niște crop fără pierderi pentru încadrare mai bună. 100 Mbps pare o rată de bit foarte mare, apropo, mă bucur că s-au dus așa sus.

Mini 2 este în continuare foarte mică. 249 de grame, fix sub limita impusă pentru înregistrare de majoritatea țărilor, iar la 138 x 81 x 58 mm rabatată este mai mică decât un telefon mobil uzual, chiar dacă groasă de 58 mm.

Vitezele verticale și orizontale au crescut, iar altitudinea maximă este acum de 4.000 de metri, nu 3.000 de metri. Rezistența la vânt a crescut cu 20%, adică poți zbura în mult mai multe condiții.

Drona vine și cu o telecomandă mai bună, iar distanța până la care poate fi controlată a crescut la 10 km de la 4 km, un upgrade masiv și, promite DJI, fără interferențe. În mediu urban cu multe interferențe, specificațiile oficiale vorbesc de 3 km, ceea ce tot mi se pare foarte mult.

Așa că acum mă gândesc să cumpăr un DJI Mini 2. Prețurile par a fi similare cu ale generației anterioare, 450 € doar drona, 600 € pentru combo kit, care include în total 3 baterii, un încărcător extern pentru ele și o geantă de transport pe lângă alte mici piese.

asus s5507

    16 comentarii

  1. 4000 de metri? E drept ca sansele sunt mici, dar ai sanse sa te lovesti de un Boeing care a decolat de la optopeni daca ridici drona in Herastrau

      (Citează)

    • Altitudinea la care poate zbura e de 4000 de metri, nu neaparat ca poate ajunge de la 0 la 4000m. E posibil sa nu tina bateria.
      Aici e vorba ca motoarele au fost imbunatatite si pot tine drona in aerul rarefiat de la 3000+ de metri.

      Andrei:
      4000 de metri? E drept ca sansele sunt mici, dar ai sanse sa te lovesti de un Boeing care a decolat de la optopeni daca ridici drona in Herastrau

        (Citează)

    • Sigur nu tine bateria. Ideea e ca poti filma cu ea pe creste montane. Daca esti la 3000 metri altitudine poti urca cu ea la 3050metri si filma.

        (Citează)

    • Asta voiam sa zic si eu, dar ai fost mai concis.

        (Citează)

    • Doar 500m urca fara a o hackui. Adica poti sa o ridici de la 3500 la 4000m

        (Citează)

  2. Ar fi o observatie acolo legat de cei 10 Km. Acea distanta nu este valabila pentru modelul european. In Europa vei primi modelul care merge pana la 6 Km.
    Limita primului model era 2 Km (daca imi aduc aminte bine).
    Oricum noua telecomanda ar fi cel mai mare upgrade + fisierele RAW pentru poze.

    Si noua drona are mai putin de 249 de grame de fapt. Vreo 238 sau cam asa. Poate te intrebi de ce e asta important. Pentru ca multi utilizatori ajung sa puna filtre pe camera, filtre cu care treceau de 250 de grame pe modelul anterior.

    Pe F64 este deja la vanzare, 2900 de lei, pachetul Fly More.
    Probabil vom vedea primul model la reduceri de BF.

      (Citează)

  3. Salut.
    Care mai e legislatia acum? Ma pot duce cu ea pe camp sa filmez ce vreau?

      (Citează)

    • Raspunsul scurt este, nu. :)

      Raspunsul mai pe lung: Adica poti, dar in romanica, pentru orice filmare din drona trebuie sa suni cu 10 zile inainte la MApN si sa anunti unde te duci etc. Pe de alta parte, daca respecti niste reguli de bun simt, cred ca poti zbura fara probleme si fara treaba asta. Mai exact, sa zbori line of sight, sa nu ajungi langa aeroport sau aerodromuri, sa nu o duci peste multimi, sa nu zbori prin orase (desi e interzis doar sa decolezi si sa aterizezi in oras, nu si zborul propriu-zis, dar in oras atrage imediat atentia) si, in principiu, sa nu deranjezi pe altii.

      Eu am un Mavic Mini din primavara, sunt multumit de ea, am zburat-o pe camp, la munte, la mare, in Bulgaria etc. respectand reguli de bun simt. Probabil o sa fac pasul catre Mini 2, mai ales pentru semnalul mult imbunatatit si rezistenta mai mare la vant. La Mini asta era o problema serioasa. Nu e deloc fun sa ti se prabuseasca in copaci la munte, dar macar e rezistenta :).

        (Citează)

  4. Legat de Pocket 2.

    Poate nu merita upgrade-ul de la Pocket, dar are imbunatatiri exact acolo unde conteaza, la camera! 1/1.7 fata de 1/2.3 e imens. FOV-ul a crescut iar pana la 93 de grade, deci si mai vlogger-friendly, iar auto-focusul e si mai rapid.

      (Citează)

  5. Dragilor, drone foarte mici, nu neaparat cu camera, cu care te poti juca legal prin cartier, exista? Ceva de calitate, I mean, nu de la magazinul lui “Fiang Shao”, care se demontează la prima pală de vânt.
    Vreau pentru copii si ăștia rămân dezamăgiți daca se strica la primul zbor…

      (Citează)

    • Legal, in acest moment, nu ai voie sa zbori cu niciun fel de drona, nici macar de jucarie, in intravilan.

      Am aflat dupa ce mi-am luat un DJI Spark, care aduna praf 99% din timp.

      Se pare ca UE vrea sa amonizeze un pic treaba asta, au dat niste legi, dar datorita COVID s-a modificat termenul de implementare in legislatia nationala la 31.12.2020.

      Deci de la anul…

      https://www.caa.ro/ro/pages/legislatie-drone

        (Citează)

  6. Umbla zvonul ca ar avea si follow me, asa o fi ?

      (Citează)

  7. Catalin:
    Altitudinea la care poate zbura e de 4000 de metri, nu neaparat ca poate ajunge de la 0 la 4000m. E posibil sa nu tina bateria.
    Aici e vorba ca motoarele au fost imbunatatite si pot tine drona in aerul rarefiat de la 3000+ de metri.

    Nu am experiența deloc in domeniu…dar sunt curios de ce ar fi vreo problema pentru motoarele electrice aerul rarefiat? Forțele de frecare între elice și aerul rarefiat nu ar trebuii sa fie mai mici? De ce nu ar putea sa zboare de la 6000 la 6050 in Himalaya?

      (Citează)

  8. Dincelasi motiv pentru cre nu poi sa ajungi cu un elicopter pe everest. Drona nu e avion

    Daniel: Nu am experiența deloc in domeniu…dar sunt curios de ce ar fi vreo problema pentru motoarele electrice aerul rarefiat? Forțele de frecare între elice și aerul rarefiat nu ar trebuii sa fie mai mici? De ce nu ar putea sa zboare de la 6000 la 6050 in Himalaya?

      (Citează)

  9. Daniel: Nu am experiența deloc in domeniu…dar sunt curios de ce ar fi vreo problema pentru motoarele electrice aerul rarefiat? Forțele de frecare între elice și aerul rarefiat nu ar trebuii sa fie mai mici? De ce nu ar putea sa zboare de la 6000 la 6050 in Himalaya?

    nu are legatura cu faptul ca e motor electric ci cu densitatea aerului; cu cat e mai mica, cu atat mai greu e sa ai portanta; la un aer rarefiat trebuie compensat cu o rotatie mai rapida a elicelor; vezi Ingenuity care zboara acum pe Marte.

    On-topic, eu am ajuns aici pentru ca am achizitionat o mini 2 si desi mi-am inregistrat-o pe site la caa.ro si am tot citit, nu mi-e clar ce trebuie sa fac daca vreau sa o ridic in Herastrau sau orice parc in Bucuresti sau chiar la Comana, sa zicem. Stie cineva? Mai trebuie sa trimiti mail-ul ala la mapn?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus