un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Comparație foto iPhone 12 Pro, Mate 40 Pro și Note20 Ultra

13 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

M-am uitat la o comparație detaliată între camerele foto de pe iPhone 12 Pro, Huawei Mate 40 Pro și Samsung Note20 Ultra.

Rezultatele sunt o dovadă la cât de departe au ajuns camerele foto pe telefoane. Fotografiile sunt excelente.

Mai interesant este că, în opinia mea, rezultatele sunt aproape identice între cele trei telefoane. Pe camera principală îmi este foarte greu să zic care dintre ele ar fi primul în clasament. iPhone 12 Pro are un senzor de doar 12 megapixeli, dar se descurcă extraordinar. Note20 Ultra și Mate 40 Pro au senzori mari și asta aduce acel efect nedorit (cel puțin de mine) de adâncime de câmp, de uneori fotografiezi o frunză și centrul ei este sharp, iar marginile sunt fuzzy și nefocalizate.

Per total, însă, toate trei fac fotografii bune. Sunt în clip arătate mici deosebiri: uneori zone arse de către un telefon și nu de celelalte; detalii mai mari la zoom digital 5x pe Note20 Ultra pentru că are 108 megapixeli; night mode uneori prea agresiv pe un telefon, dar altădată pe alt telefon. Chestiuni din acestea de nișă, de cazuri extreme. Sunt convins că 99,9% dintre utilizatori nu vor observa și nu vor fi deranjați de aceste probleme (sau avantaje).

Aș spune că iPhone 12 câștigă la camera frontală. Aș spune că Mate 40 Pro și Note20 Ultra câștigă per total când iei în calcul toate scenariile și posibilitățile de utilizare a telefonului în principal pentru că au camere cu zoom optic 5x. 5x e mișto de tot, e util cu adevărat. Senzorii normali și algoritmii de procesare AI au ajuns atât de buni încât un zoom digital 2x și chiar 3x oricum obțin rezultate foarte bune, așa că obiectivul cu zoom ar fi bine să aibă o distanță focală cât mai mare.

Then again, pentru câți chiar contează zoom-ul optic? Pentru mine foarte mult, dar n-am simțit asta și din partea tuturor celorlalți.

Uitați și o comparație între iPhone 11 Pro și iPhone 12 Pro. Sunt câteva elemente interesante acolo, de exemplu că senzorul Lidar nu face vreo deosebire. S-au văzut îmbunătățirile la Night Mode, dar cam atât.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Efectul acela nedorit se numeste bokeh si este opusul adancimii de camp .
    Bokeh se obtine cu o focala mare 1.2, 2.8 iar adancimea de camp se obtine cu o focala mai mica ( 8, 10, etc) si cu o expunere mai lunga .

      (Citează)

  2. Video: iPhone fără doar şi poate 👏
    Foto: iPhone, Note și Pixel 👍

      (Citează)

  3. Am avut un Asus cu zoom optic si nu pot sa zic ca am folosit prea mult acel zoom

      (Citează)

  4. Compari mere cu pere.
    12 pro max.

      (Citează)

  5. Cred ca aici este o comparatie mai buna, pentru ca ia in calcul Iphone 12 Pro Max care are camere mai bune decat Iphone 12 Pro:
    https://www.youtube.com/watch?v=vT6HFpOPE-k&t=534s&ab_channel=Mrwhosetheboss

      (Citează)

    • Am văzut între timp comparații și cu iPhone 12 Pro Max și nu par diferențe mari. Sensor shift-ul nu este vreo treabă uimitoare.

        (Citează)

  6. M: ai mica ( 8, 10, etc) si cu o expunere mai lunga .

    M:
    Efectul acela nedorit se numeste bokeh si este opusul adancimii de camp .
    Bokeh se obtine cu o focala mare 1.2, 2.8iar adancimea de camp se obtine cu o focala mai mica ( 8, 10, etc) si cu o expunere mai lunga .

    Focal distance este diferit de aperture, iar lucrul despre care vorbesti tu se numeste aperture.

      (Citează)

  7. Câteva note, dacă interesează pe cineva.

    Bokeh înseamnă în general forma obiectelor care nu sunt focalizate și depinde mai mult de obiectiv (adică de lentile) și de forma diafragmei – mai simplu spus de calitatea optică a obiectivului. Diferența dintre mărimea senzorilor la telefoane probabil e neglijabilă când vine vorba de profunzimea câmpului, dar asta cu același set de lentile.

    Cu rezoluția e așa: cu cât sunt mai mari pixelii de pe senzor, cu atât mai bine. Un senzor mic cu mulți pixeli e mai prost decât unul mare cu mai puțini. Cu cât rezoluția e mai mare, obiectivul trebuie fie mai bun optic pentru a produce o imagine de calitate. De asta la full frame rezoluția optimă e în jur de 20 megapixeli. Rezoluția mare ajută la calitatea imaginii dacă combinația senzor-obiectiv îi pot face față.

    Full frame e superior micro four thirds și APS-C, ultimele două au avut tracțiune pentru că sunt mult mai ieftine. La fel și la obiective, un senzor mai mare înseamnă o suprafață mai mare expusă, iar un obiectiv care are aberații cromatice sau distorsiuni mai mici e mai scump.

    Telefoanele produc rezultate bune din cauza a ceea ce numim computational photography și prelucrarea agresivă, care până acum era hulită că cică aia nu-i fotografie. Fără asta toate spec-urile camerelor de pe telefoane n-ar însemna mare lucru, iar procesoarele mai bune pe telefoane rezolvă toate orelucrările alea aproape în timp real – de asta alea mai ieftine produc rezultate mai proaste.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus