►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Biden este noul președinte al SUA. Își va începe mandatul pe 21 ianuarie 2021.
Recunosc că m-am speriat un pic la început, când am văzut că în Florida este mult în urma lui Trump, că în state unde sondajele îl dădeau câștigător detașat (Wisconsin, Georgia, Pennsylvania) era de fapt pe locul doi. A recuperat după câteva ore, pe măsură ce s-au numărat voturile multe din marile orașe, care de obicei votează cu democrații.
Până la urmă a câștigat niște state anterior republicane, trece de 300 de electori, probabil 306. Biden a câștigat și votul popular, luând cu 4 milioane de voturi mai mult decât Trump (se poate și invers, să ajungi președinte fără a avea mai multe voturi decât contracandidatul tău; Trump a avut mai puține voturi decât Clinton în 2016).
Biden a avut în total chiar mai multe voturi decât Obama în 2008. Americanii chiar l-au vrut președinte, a fost o cursă foarte disputată și s-a mers multă vreme pe contra-atacuri, dar la final Biden și-a dorit mai mult victoria și a obținut-o.
Rămân la părerea enunțată anterior: Biden ca președinte este în avantajul românilor. Înțelege mai bine cum este cu partenerii externi, nu vrea să se retragă din NATO, Germania, probabil că rușii nu vor avea o influență la fel de mare în zona noastră decât au avut sub Trump. Biden pare și ceva mai atent la probleme de mediu înconjurător, că nu vine pe background-ul unui om de afaceri care vrea să facă orice pentru profit. Așa că să sperăm la cât mai bine pentru România.
Sunt curios în legătură cu două lucruri. Primul: ce poate face cu adevărat în SUA privind pandemia de covid-19. Va lua măsurile drastice de care Trump s-a ferit pentru a nu pierde voturi (deși din diverse dezvăluiri se vedea că e conștient de gravitatea crizei) sau astfel de măsuri vor fi primite cu reticență și proteste?
Al doilea: ce va face Trump în viitor. Oare va candida pentru un al doilea mandat în 2024? Ar urma să aibă 79 de ani atunci, destul de bătrân, dar cred că păstrează șanse de a fi candidatul republican și în viitor dacă se menține în atenția publicului. Trump are baza sa de alegători fideli, oameni care au impresia că este “din popor” și se opune “intereselor din umbră” sau ceva așa. Dacă va ști să rămână activ în declarații, în critică și în atenția oamenilor, posibil să câștige primary-ul republican și pentru 2024 și să candideze din nou.
Părerea mea este că în anii următori inclusiv ceilalți republicani se vor distanța și dezice de Trump. L-au susținut câtă vreme i-a adus la putere și i-a menținut acolo, dar acum că nu mai este președinte îl vor renega cu bucurie. Peste vreo 20 de ani, Trump va fi considerat cel mai slab președinte al SUA din ultimii 100 de ani, poate cu excepția lui Nixon.
Interesante sunt și zvonurile recente că Putin s-ar putea retrage din politică la anul, pe fondul unei boli încă neanunțate. Poate că de asta se și grăbește o lege ce va acorda imunitate foștilor președinți ruși. Nu-i nimic, i-ar lua Medvedev locul din nou în caz că se retrage, aceeași politică. Apropo, ideea asta le lipsește parlamentarilor PSD: o lege care să dea pe viață imunitate foștilor parlamentari.
Joseph Robinette Biden Jr. împlinește în curând 78 de ani (sper să fiu și eu așa în putere la acea vârstă). A crescut în Pennsylvania și Delaware, a urmat Universitatea din Delaware (este avocat de profesie) și din 1973 până în 2009 a fost senator al acestui stat, apoi vice-președinte pentru Obama timp de 8 ani. Ca senator cică a făcut zilnic naveta între Delaware și Washington DC cu trenul. A fost printre cei care au susținut și militat pentru extinderea NATO spre est.
În 1972 i-au murit nevasta și fiica de doar un an într-un accident auto. S-a căsătorit cu actuala soție în 1977 și au împreună o fată. Mai a avut alți doi fii din prima căsătorie. Cel mai mare dintre fii săi, Beau Biden, a murit în mai 2015 de cancer la creier.
Kamala Devi Harris, viitorul vice-președinte al SUA și președinte în caz că Biden demisionează sau se retrage sau decedează în post, are 56 de ani. Mama ei este de origine indiană, tatăl ei jamaican.
S-a născut și a studiat dreptul în California, unde a lucrat apoi ca procuror, fiind inclusiv numită procuror-general al Californiei în 2010 și 2014. Dincolo de clasica infracționalitate, a condus diverse cazuri în care a obținut despăgubiri semnificative sau condamnări pentru diverse companii ce făceau tot felul de nereguli și a lucrat la legi ce protejează cetățenii de diverse abuzuri ale băncilor.
În 2012 a negociat o înțelegere prin care principalele companii de tehnologie (Apple, Google, Microsoft etc) s-au angajat să-și informeze clienții în legătură cu felul în care prelucrează și transmit mai departe datele private ale fiecăruia, un fel de GDPR al Californiei. Practic, o activitate de “avocatul poporului” în sensul în care te aștepti de la acest termen.
În 2016 a fost aleasă senator de California. În viitor ar putea fi al doilea președinte al SUA ce vine din California, după Richard Nixon.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
07/11/2020 la 7:19 PM
Sa nu ne imbatam cu apa rece, Romania ramane in continuare o colonie de mana a 14-a. Deja ambasatorul ne-a trasat directia “este nevoie de privatizări suplimentare”.
XYZ(Citează)
07/11/2020 la 7:27 PM
Păi ar cam fi, că o grămadă de companii de stat doar sug bani. TAROM, CFR și alții ar avea nevoie de management ca la privat.
nwradu(Citează)
07/11/2020 la 11:35 PM
La noi in trecut mai toate privatizările s-au făcut prost, de ce nu s-ar face și acum? Uite-te in București unde sunt molurile acum, înainte au fost fabrici ce au fost cumpărate de NCH fix pentru terenuri, au falimentat întreprinderile. Mai mult, multe privatizari nu s-au făcut de către privați străini ci chiar de alte state (Petrom, Romtelecom, etc).
XYZ(Citează)
07/11/2020 la 7:28 PM
Deja trustul Rupert Murdoch se distanțează de Trump https://www.theguardian.com/us-news/2020/nov/07/rupert-murdoch-owned-us-outlets-turn-on-trump-urging-him-to-concede-with-grace
nwradu(Citează)
07/11/2020 la 7:43 PM
Nu te grabi, vine acum landslide-ul lui Trump.
Giani Mucea(Citează)
07/11/2020 la 8:37 PM
lol, buna asta.
Giovani(Citează)
07/11/2020 la 7:59 PM
Buna seara.
Dincolo de colaborarea militara, Ford Craiova , unitatile 3 si 4 de la Cernavoda samd eu imi doresc extinderea parteneriatului strategic mai ales in domeniul distribuirii viitoarelor vaccinuri anticovid Moderna , Johnson&Johnson si/sau Novavax, contracte directe Romania- SUA care sa evite “birocrateala” hartiilor de si cu “prefezabilitate” , asa cum se va intampla cu celelalte doze de vaccin, ce vor trebui sa treaca din pixul Ursulei von der Leyen, iar pana vor ajunge la medicul de familie de la Vascauti- Zgabearta Iftode , “sa traiti”, vom astepta “calendele grecesti”, mai intai prin comisioanele noastre fanariote specifice…
George(Citează)
07/11/2020 la 8:21 PM
“Mai a avut alți doi fii din prima căsătorie.”?? 🤦♂️
Remington Steele(Citează)
08/11/2020 la 1:15 AM
Credeam că doar pe mine m-a zgâriat asta pe creier.
Costin(Citează)
08/11/2020 la 4:51 AM
Trist că trebuie să ne bucurăm că a ieșit un decrepit in locul unui dement incompetent. Cred că voturile prin corespondență l-au scos în față.
Să vedem ce vor face cu Huawei și China, bănui ca nu vor continua pe aceeași linie cu Trump dar nici nu vor fi “pupat piața Independenței”.
Câți dintre decedații de coronavirus ar fi votat cu Trump?
Gaelex(Citează)
09/11/2020 la 2:08 PM
“dar la final Biden și-a dorit mai mult victoria și a obținut-o.”
ce exprimare de gica hagi.. stiu ca poti mai mult :))
gabi(Citează)
09/11/2020 la 3:49 PM
Cred ca de fapt la final Trump si-a dorit mai mult victoria si ar fi obtinut-o daca nu erau voturile prin corespondenta.
O mare parte dintre voturile prin corespondenta au fost pro Biden fiindca au fost trimise la inceputul campaniei electorale, cand Trump statea prost de tot in preferintele publicului. Pe parcurs a mai recuperat, dar a fost prea tarziu.
Andrei G(Citează)