un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Battleground states și alte lucruri despre alegerile din SUA de astăzi

3 Nov 2020  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Poate aveți chef să faceți o noapte albă și să vă uitați la cum vin în direct rezultatele alegerilor din SUA. Nu știu de ce ați face asta. De obicei miercuri, pe la 7 dimineața, va fi cunoscut oricum rezultatul final, deși în acest an ar putea fi doar unul preliminar pentru că s-a votat masiv prin corespondență și va dura numărarea acelor voturi.

În caz că vă uitați la alegeri, dintr-un motiv sau altul, toate posturile americane vor arăta în timp real rezultatele de la urne și estimările lor. Iată un ghid ca să înțelegeți mai bine de ce contează doar rezultatele din anumite state cheie, numite battleground states, și de ce rezultatul alegerilor ar putea fi cunoscut încă înainte ca jumătate din statele americane să voteze.

Întâi, o scurtă explicație. Sistemul american de alegere a președintelui este unul bazat pe electori. Electorii ăștia sunt ca niște puncte primite de fiecare candidat. Fiecare stat din cele 50 ale SUA are un număr diferit de puncte în joc, proporțional cu numărul locuitorilor.

Candidatul care obține minim 51% din votul popular într-un stat ia toți electorii, toate punctele, acelui stat (cu două excepții, Maine și Nebraska, pentru că unii trebuie să fie mai suciți). De exemplu, California are cel mai mare număr de electori, 55. În 2016, cam 4,5 milioane de oameni au votat cu Trump și 8,8 milioane au votat cu Clinton. Electorii nu s-au împărțit proporțional cu voturile, ci toți cei 55 de electori s-au numărat pentru Clinton.

Sunt în joc 538 de electori. Asta înseamnă că iese președinte candidatul ce adună minim 270 de electori, mai mult de 50% dintre ei. Din acest motiv, alegerile sunt de fapt o cursă până la 270 de “puncte”. E un sistem anacronic venit dintr-o vreme când erau imposibil să organizezi în aceeași zi alegeri peste tot. Au fost și alegeri când candidatul care a câștigat votul popular n-a câștigat și 270 de electori, că de exemplu Hillary Clinton a avut cu 3 milioane de voturi mai mult decât Trump per total, dar nu le-a avut în statele cheie.

SUA are niște state care votează tradițional cu democrații și altele care votează tradițional cu candidatul republican, indiferent cine este acesta. Aceste state nu sunt interesante în campania electorală, de multe ori nici nu sunt vizitate de vreun candidat. Acum în 2020, Biden are sigur vreo 203 electori de partea sa din statele democrate (blue states) și Trump are sigur 125 electori din statele republicane (red states).

Cursa este până la 270, așa că intră în ecuație așa numitele battleground states. Acestea sunt state unde cei doi candidați sunt mereu foarte apropiați în sondaje, așa că abia la vot se va vedea către cine merg electorii respectivelor state. În aceste state se bagă masiv banii în campaniile electorale, se fac mitinguri, reclame, promovare șamd, totul ca să atragă cât mai mulți cetățeni într-o tabără sau alta.

Uneori statelor care sunt astfel disputate și își mai schimbă și preferința de la o alegere la alta li se spune “swing states” pentru că-și schimbă ele preferințele sau pentru că pot schimba soarta alegerilor. Se poate spune despre ele și că sunt “toss-up states”, adică rămâne de văzut cum vor înclina când se numără voturile.

2020

În prezent, harta SUA arată ca mai jos.

Aceasta este estimarea făcută de NPR care practic îl dă pe Biden câștigător cu 279 de puncte. Asta pentru că sondajele din multe state care altădată erau battleground sunt acum în favoarea lui Biden, iar acele state sunt înfățișate cu bleu pe hartă, nu cu albastru.

Dacă însă Trump câștigă toate statele galbene și face o surpriză și într-unul de tip “lean democractic” precum Pennsylvania (PA, 20 electori, în nord-est), iese câștigător. Dacă însă Biden câștigă Carolina de Nord (NC) sau Ohio (OH), e aproape sigur președinte, că dacă i-a convins pe ăia să-l voteze, i-a convins și pe alții.

Harta de mai jos este din estimarea CNN:

Față de NPR, ei spun că Arizona (AZ) înclină spre Biden, dar Texas (TX) înclină spre Trump și le scot pe amândouă din categoria battleground. Mai sunt și alte modificări pe acolo.

În caz că vreți și hărți de la unii care nu sunt “fake media”, Fox News are cam aceeași hartă. Ei nu-l mai dau câștigător pe Biden, ci raportează mai multe state ca battleground, deși apoi vorbesc despre sondaje care arată că Biden conduce cu 11 puncte procentuale în Wisconsin, 6 în PA și altele pe care le trec în continuare în categoria battleground.

În caz că vreți să comparați cu harta de la finalul alegerilor din 2016, aceasta a arătat ca mai jos:

În 2016, Trump a câștigat toate battleground states de astăzi, ba chiar și unele despre care care acum se consideră că vor fi sigur ale lui Biden.

DE CE SUNT IMPORTANTE ACESTE STATE GALBENE

Concluzie: statele importante în aceste alegeri sunt Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin, Iowa, Carolina de Nord, Florida, Georgia, Texas și Arizona.

Pennsylvania în particular este importantă în acest an pentru că sondajele sunt foarte apropiate, iar statul are 20 de electori. Florida, cu 29 de electori, este la fel de importantă. Tradițional statul a votat cu candidatul republican, dar acum Biden conduce acolo cu 3%, în marja de eroare, așa că este battleground state.

Frumusețea lucrurilor vine din faptul că SUA este o țară foarte întinsă, cu mai multe fusuri orare pe teritoriul ei. Pennsylvania și Florida sunt aproape de coasta de Est și votează printre primele. Se votează pe mașini electronice, deci voturile se centralizează imediat și rezultatul este cunoscut aproape imediat după închiderea urnelor.

Altfel spus, dacă Biden câștigă Pennsylvania sau Florida (mă îndoiesc la ultima), nici nu mai contează exact cine câștigă în Nevada sau alte state din vestul SUA, unde urnele se vor închide după alte câteva ore. Dacă ia Pennsylvania, probabil va lua și alte battleground states. Sau poate că nu, dar rezultatele acestor battleground states din est și confirmarea că statele “lean democratic” în sondaje chiar au votat cu Biden ar putea rezolva alegerile încă înainte ca cei din Alaska sau Hawaii să mai ajungă la urne.

Dacă ați urmărit scandalul ultimelor luni din SUA, ați văzut și că Trump încearcă sabotarea votului prin poștă. Zice că așa vor fi furate voturile (de parcă n-ar organiza el alegerile), a tăiat banii serviciului poștal pentru ca plicurile cu voturi să nu ajungă la timp la birourile electorale, un judecător din Curtea Supremă a declarat chiar că voturile ce ajung prea târziu la biroul electoral n-ar mai trebui socotite, de parcă nu tot votul cuiva ar fi, legal exprimat și doar întârziat de bețele în roate puse de regimul Trump.

Asta contează chiar mai puțin, de fapt. 100 de milioane de americani au votat deja înaintea zilei de 3 noiembrie, că la ei se poate face și așa. Cu alte cuvinte, e posibil ca mâine să vedem că în unele state a câștigat Trump bazat pe voturile exprimate astăzi la secțiile de votare, dar după numărarea voturilor trimise și prin corespondență (peste 60 de milioane până acum) s-ar putea dovedi că a câștigat Biden. Se poate întâmpla și invers, Biden azi și mâine Trump, “Mihaela dragostea mea”.

Posibil aici să apară un scandal uriaș, lupte stradale, acuzații de furturi șamd. Show!

Dacă din diverse motive vreți să vă jucați cu hărți, cea de pe site-ul CNN este interactivă.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Texas toss-up . :))))

      (Citează)

  2. Cu toate bubele lui, tot Trumpul ar fi de preferat in comparatie cu fosila senilizata de Biden, o marioneta folosita pentru a impinge pe altcineva (care n-avea nicio sansa) sa ajunga presedinta. Sa zicem ca iese Biden si scapa de el in cateva luni (motive medicale, cel mai probabil) – va dati seama cum ar fi SUA condusa de aratarea aia sinistra si extremista de Kamala?!

      (Citează)

    • Здравствуйте!

      Pentru ca tot scoateti tampenia asta cu “Biden e batran” asa, doar de dragul de a avea niste cifre. Joe Biden are 77 ani, comparativ cu tinerelul Trump la 74. Intradevar o diferenta colosala intre un batran de 77 de ani si un adonis obez, mare iubitor de fast food, care foarte probabil are si ceva probleme neurologice de nu mai poate bea ridica un pahar la gura cu o singura mana.

        (Citează)

    • Trump nu ar fi în avantajul României, că ne-ar cam părăsi în caz de probleme.

        (Citează)

  3. Kopa_Kopan:
    Cu toate bubele lui, tot Trumpul ar fi de preferat in comparatie cu fosila senilizata de Biden, o marioneta folosita pentru a impinge pe altcineva (care n-avea nicio sansa) sa ajunga presedinta. Sa zicem ca iese Biden si scapa de el in cateva luni (motive medicale, cel mai probabil) – va dati seama cum ar fi SUA condusa de aratarea aia sinistra si extremista de Kamala?!

    Stai asa, Trump nu e extremist?

    Si de ce crezi ca va renunta Biden dupa cateva luni din motive medicale? Parca cel infectat cu COVID-19 este Trump, nu Biden…

      (Citează)

    • in ce sens e Trump extremist?

        (Citează)

    • Pai Trump, de covid nu o mai mierleste, pana ajunge sa se poata reinfecta apare un vaccin. Pe cand Biden…nu se stie. Oricum nu inteleg pasiunea asta a romanilor pentru pesedistii americani. Cred ca si multi care is pe aici cu dreapta in gura, de fapt, in sinea lor sunt niste socialisti sinistri.

        (Citează)

  4. Sistemul cu electori este clar si evident ne-democratic. Daca le zici ca in esenta nu e nici o diferenta sistemul lor de nominalizat candidatul si ales presedintele fata de congresul PCR care alegea secretarul general ar ramane blocati.

      (Citează)

    • @Gaelex: vezi ca postat Vlad Petreanu pe blogul lui o explicatie despre sistemul de vot american unde explica foarte bine si rolul sistemului cu electori intr-o federatie cum este SUA. Te rog sa citesti si apoi sa revii aici cu o parere.

        (Citează)

    • @Octav: avea sens la început sistemul, dar pe parcurs face ca doar votul unor state să conteze și deci atenția președinților și banii să se ducă spre acele state.

      Sunt state prin care nici un candidat nu a trecut în acest an. Cum te-ai simți ca locuitor al lor să fii atât de nebăgat în seamă, de neimportant?

      SUA e o țară mare, cu mobilitate a populației, comunicații instantanee șamd. Ar trebui să treacă la vot popular și gata.

      uite aici o explicație interesantă https://www.youtube.com/watch?v=ajavsMbCapY

        (Citează)

  5. D4n:
    in ce sens e Trump extremist?

    Proud Boys, stand back and stand by!

      (Citează)

    • in plm, daca Trump ar fi fost cu adevarat extremist, ar fi facut mai mult de atat in 4 ani ca cel mai puternic om din lume. Imagineaza-ti ca Stalin sau Bin Laden ar fi fost alesi. Ar fi incercat o lovitura de stat in 3 luni.

      Democratii vin cu doar atata dupa 4 ani de presedintie: niste remarci.

      Si nici nu isi dau seama cat de penibili sunt

        (Citează)

    • Nici eu nu-l vad pe Trump ca fiind extremist. Cred ca mai mult ii place sa comenteze pentru a atrage de partea sa o anumita categorie a alegatorilor.
      De cand este la putere nu a facut nimic care sa incurajeze atitudini extremiste sau homofobe.

        (Citează)

    • mac gregor: Ar fi incercat o lovitura de stat in 3 luni.

      De ce să se chinuie? Că să stea mai mult de două mandate n-ar avea șanse. Iar câtă vreme faci ce vrei tu în acele mandate pentru că ai puteri mari prin Constituție și Senatul de partea ta, e ok.

        (Citează)

  6. Radu, nu e nevoie sa ai mai mult de 50% din voturi intr-un stat pentru a primi toti electorii. E suficient sa ai cele mai multe voturi. Vezi MI, WI, PA, AZ, NC, MN, NH, VA, CO, NM, ME in 2016. Toate aceste state au fost castigate cu sub 50% din voturi,

      (Citează)

  7. MARIAN POPA:
    Texas toss-up . :))))

    Exactly :))))))))) Trump va castiga si probabil va fi landslide! Proud Boys nu sunt extremisti, liderul lor de fapt e un portorican, Enrique Tarrio, si au si multi negri in grup. In schimb Antifa si BLM sunt clar extremisti marxisti! Crezi ca toate business-urile se baricadeaza de frica Proud Boys sau Qanon? :)) Cumnatul meu are un business pe Abbot Kiney in Venice si ghici ce facea azi-dimineata? :)))
    In Q3 cresterea economica a fost de 33.1%, si asta in pandemic. America voteaza pentru inca 4 ani de prosperitate! #Trump2020

      (Citează)

  8. Biden e ca si castigator, Trump se zvarcoleste la ora asta. Zarurile sunt aruncate.

      (Citează)

  9. Salutare,

    Sistemul din US e foarte diferit de cel European. Radu, ai zis ca presedintele organizeaza alegerile: “Zice că așa vor fi furate voturile (de parcă n-ar organiza el alegerile)” dar de fapt fiecare stat organizeaza alegerile.

    “Federal elections are administered by state and local governments, although the specifics of how elections are conducted differ between the states. The Constitution and laws of the United States grant the states wide latitude in how they administer elections.”
    https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/elections-voting/

    Sper ca e de folos informatia asta.
    Zi faina.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus