►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Apple a prezentat ieri noile lor computere cu chipset propriu (numit Apple M1) bazat pe arhitectura ARM și, dacă ceea ce pretinde Apple despre ele este adevărat, atunci sunt excelente. Apple a avut câteva momente în lumea PC-urilor în care a urcat deodată câteva trepte în sus (I’m a Mac, I’m a PC, lansarea Macbook Air și altele); acesta ar putea fi cel mai mare salt de până acum.
Noile Macbook-uri au procesoare bazată pe arhitectura ARM și sunt proiectate chiar de Apple, fiind variante modificate ale celor de pe iPhone. Au renunțat deja la arhitectura x86 și procesoarele Intel pentru Macbook Air, Macbook Pro și Mac Mini, aceste noi modele cu ARM urmând să fie lansate săptămâna viitoare, pe 17 noiembrie.
Noul chipset se numește Apple M1 și este construit în 5 nanometri. Și principalele sale avantaje vin din faptul că este un SoC, system-on-chip, adică integrează în aceeași capsulă procesorul propriu-zis, placa video, coprocesorul neuronal, memoria RAM și controllerele de input/output, în timp ce un PC clasic de obicei are măcar câteva dintre aceste componente în afara procesorului său. În afara procesorului = întârzieri mai mari în accesare și pierderi de performanță pe care acum Apple le ocolește.
Adăugați aici și că arhitectura ARM este mai bine adaptată unor task-uri moderne precum editare foto sau video. Apple M1 vine și cu structura deja uzuală a unui SoC de telefon mobil, adică are patru nuclee performante și patru nuclee eficiente energetic pentru task-uri simple, plus un coprocesor neuronal (cu 16 nuclee) care poate accelera diverse task-uri moderne. Un GPU cu 8 nuclee ar putea fi bun inclusiv în jocuri, dar asta rămâne de văzut.
Per total, Apple M1 este mai eficient per watt decât procesoarele Intel/AMD curente. Sunt și alte avantaje la mijloc. La fel ca telefoanele mobile, se poate activa imediat ce deschizi capacul laptopului și asta nu din stand-by, ca laptopurile cu Windows, ci dintr-un deep-sleep în care am impresia că ar putea rezista mult mai mult timp. Timpul de boot, practic, dispare.
Apple lansează trei computere cu acest nou procesor:
Macbook Air – procesor de 3,5 ori mai rapid, grafică de 5x ori mai rapidă, ecran de 13,3″ retina display, până la 16 GB RAM și 2 TB stocare, autonomia bateriei de 18 ore.
Mac Mini – de 3 ori mai rapid ca procesor, de 6 ori mai rapid pe grafică, suportă display extern 6K, este mic și silențios. Comparația care m-a dat pe spate este următoarea: este de 5 ori mai rapid decât un desktop PC de același preț, iar Apple spune că o comparație de dimensiuni ar fi precum în imaginea de mai jos.
Da, este o comparație forțată. Un desktop PC normal are spațiu acolo și pentru o placă video dedicată, la o adică. Apple spune însă că procesorul lor este suficient de puternic pentru randare grafică și editare complexă și gaming uzual, iar eficiența energetică mai bună înseamnă că nu are nevoie de coolere și airflow ca un desktop PC.
Macbook Pro 13″ – despre care Apple a spus că poate face playback de video 8k, la calitate maximă, fără să piardă nici un frame atunci când editezi așa ceva în Davinci Resolve. Dacă vă jucați cu editarea video, știți că asta solicită foarte mult procesorul. Noul Macbook Pro 13″ cu chipset M1 este de 2,8 ori mai rapid pe partea de procesor și de 5 ori mai rapid pe grafică decât generația anterioară.
Noile computere Apple par făcute pentru muncă. Excelează la editare video și foto, randare grafică, editare audio și alte task-uri. Nu știu cum stau pe gaming, dar nu contează așa tare. Mac-urile nu erau oricum cunoscute drept computere de gaming, deci nu-i ceva pierdut, ba chiar aș spune că au făcut și aici pași mari în față, noile Apple M1 fiind mult mai performante pe grafică decât procesoarele Intel anterioare. La prezentare s-a vorbit despre Baldur’s Gate 3, de exemplu.
Și apropo de aplicații, cele vechi de MacOS nu pot rula direct pe aceste noi computere pentru că s-a schimbat arhitectura procesorului. E ca și cum ai vrea să pui un motor de camion pe un tramvai. Apple are însă două soluții:
Aplicațiile de iPhone și iPad vor rula nativ pe aceste computere noi și pe MacOS Big Sur, ceea ce deja este un avantaj imens. Inclusiv în gaming este un avantaj imens, că sunt foarte multe jocuri de iOS ce ar putea fi acum jucate pe laptop.
Altfel spus, Apple demonstrează că aplicarea unor principii utilizate în lumea smartphone-urilor și tabletelor în computere poate face o diferență mare de performanță și user experience. Ar putea fi un moment de cotitură în felul în care PC-urile sunt gândite.
Este important de reținut că toate aceste sporuri de performanță și cifrele exacte rămân de confirmat și în teste independente cu diverse programe și scenarii. Apple pretinde multe în prezentările lor, dar în termeni incerți. Nu spun cu ce procesor Intel compară rezultatele lor, nu spun pe ce sistem șamd, deci pot fi variații mari în testele independente față de ce pretinde Apple.
Chiar și așa, însă, mă aștept ca Apple să iasă în față. Poate procesorul lor nu va fi de 5 ori mai rapid decât unul Intel, dar va fi mai rapid, că nu s-ar fi hazardat la astfel de afirmații fără să le poată susține măcar “pe aproape”. Chestia asta în sine mi se pare un mare pas în față. Eu personal mă așteptam ca Apple să prezinte procesoare cu performanță și consum egal cu cele Intel pe care le utiliza înainte, ceea ce pentru o primă generație ar fi fost oricum bine, un punct de pornire bun pentru dezvoltări ulterioare. Dacă din prima Apple iese în față la performanță și la autonomia bateriei, mi-au depășit deja toate așteptările.
Sper doar că mi-ați ascultat sfatul de prin iulie atunci când am spus să nu investiți într-un nou Macbook până la lansarea acestora noi cu procesoare Apple. Nu de alta, dar e clar că acestea sunt mai bune la orice decât vechile Macbook. Dacă tocmai ați cumpărat unul, returnați-l sau vindeți-l cât încă mai valorează ceva, că după lansarea celor noi pe 17 noiembrie, cele vechi se vor devaloriza puternic.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
41 comentarii
11/11/2020 la 11:50 AM
Asta e un post scris, parca, special pt Gaelex.
Octav(Citează)
11/11/2020 la 11:56 AM
Nu ma deranjez sa dau copy paste la ce am comentat deja la stiri.
Adevarul, spre surprinderea Apple, este ceva universal valabil.
Gaelex(Citează)
11/11/2020 la 11:54 AM
Eu sunt dezamagit ca nu au optiunea de 16 GB memorie pentru MacBook Pro cu noul procesor. 8 GB sunt cam putini pentru un laptop de munca.
Skyler(Citează)
11/11/2020 la 12:23 PM
Ba au și 16 GB, dar plătești 200 de euro în plus pentru asta https://www.apple.com/shop/buy-mac/macbook-pro/13-inch-space-gray-apple-m1-chip-with-8-core-cpu-and-8-core-gpu-512gb#
nwradu(Citează)
11/11/2020 la 1:30 PM
Ah, multumesc, nu ajunsesem pana la pasul ala, in shop imi arata doar cu Intel pe cele de 16.
Skyler(Citează)
11/11/2020 la 1:32 PM
200 de euro pentru 8Gb de ram in plus?! E 30$ un DIMM dacă îl vrei fitzos și garantat compatibil Mac. Crucial și Transcend fac asa ceva de exemplu.
De asta a apărut termenul de mactarzi. Pentru că țin în viață o companie nesimțită.
Gaelex(Citează)
11/11/2020 la 2:50 PM
Si ce faci cu DIMM-ul ala de 30 de dolari? Il legi prin USB? MacBook Pro are chip-ul de ram onboard, adica e parte din placa de baza.
Skyler(Citează)
11/11/2020 la 4:43 PM
Am adus destule bucăți sodimm DDR3 ca să știu că se poate face upgrade și adăuga memorie în MAC. Și există și DDR4 pentru Mac. Daca acum brusc nu se mai poate, este încă o dovadă pentru bătaia de joc practicată de Apple.
E adevărat că și unii producători de laptopuri fac de câțiva ani cu mizeria asta cu memoria sudată in placa de bază mai ales în laptop-urile ieftine. Înainte era mizeria cu 4gb de ram din 2 sodimm-uri, ca să le arunci pe amândouă.
Gaelex(Citează)
11/11/2020 la 6:55 PM
Mai ramane sa ne spui ca ai facut upgrade la memorie si pe telefon, nu? I-ai bagat niste sodimm-uri sub carcasa si acum merge de zbarnaie. Probabil nu ai citit articolul si ai venit direct la comentarii, asa ca permite-mi sa repet ce a zis Radu:
“Noul chipset se numește Apple M1 și este construit în 5 nanometri. Și principalele sale avantaje vin din faptul că este un SoC, system-on-chip, adică integrează în aceeași capsulă procesorul propriu-zis, placa video, coprocesorul neuronal, memoria RAM și controllerele de input/output”.
Skyler(Citează)
12/11/2020 la 4:05 AM
Poți să citezi până poimarți, nu scrie că e imposibil de adăugat sodimm acolo. Dacă așa este, repet, nu este decât o dovadă că Apple își bate joc de utilizatori. Și de mediu, desigur, pentru ca este mult mai poluant să faci încă un laptop în loc să îl upgradezi pe cel vândut.
Gaelex(Citează)
11/11/2020 la 11:56 AM
Uite ca acum o sa schimb si eu vechiul Macbook Air 13 cumparat acum 9 ani. Merge bine inca, dar totusi este lent (a avut 3 update de SO!), are uzura fizica minora. Doar bateria a fost inlocuita acum ~3ani cu una noua. Dar in rest jos palaria Apple. Pentru utilizare non-gaming si-a facut treaba cu brio acasa acest aparat.
Dragos(Citează)
11/11/2020 la 12:24 PM
9 ani? Tare.
nwradu(Citează)
11/11/2020 la 12:32 PM
Sa stii ca asta e valabil si pentru laptopuri cu Windows. Prietena mea are un laptop Lenovo din 2011 care e mai rapid ca Dell-ul meu de acum “doar” 4 ani de zile si care pentru munca lite (browsing, editare basic foto, scris articole) e suficient de rapid si azi.
Nu vrea sa zic ca Apple nu face si el ceva bine, dar totul vine de la faptul ca Intel nu a avut concurenta in ultimii 15 ani de zile si practic performanta procesoarelor a stagnat in tot acest timp. Acum ca exista si AMD pe harta cred ca se vor schimba putin lucrurile in urmatorii ani.
Cat despre mutarea Apple pe propriul siliciu pentru mine este inca un motiv sa nu imi (mai) cumpar niciodata Apple. Si asa nu am control asupra vietii mele, parca nu as vrea sa decida Apple totul pentru produsele pe care cica le cumpar si sunt ale mele. Thanks, but no thanks.
PS. Pentru cei care se gandesc la noile Mac-uri le recomand sa astepte testele, sa vada daca functioneaza aplicatiile pe care ei le ruleaza in mod normal (Photoshop de exemplu nu merge si e important pentru multa lume). Ideal ar fi astepte inca 1-2 generatii, pana ajunge si software-ul la nivelul de compatibilitate la care sa nu iti mai faci griji ce fel de Mac ti-ai luat.
Ionut Popa(Citează)
11/11/2020 la 1:12 PM
Eu am un Asus Zen din 2012. In afara de baterie (care nu e moarta complet, mai tine si acum vreo 20 de minute :) si de balamaua de la display careia i-am rupt eu filetul de la un surub cand l-am desfacut, e ok si e calculatorul meu personal si acum.
In primii ani l-am folosit si pentru munca, BYOD style, pentru ca umblam destul de mult si de la firma primisem o caramida.
A trecut doar prin 2 upgrade-uri de SSD, RAM la maxim de cand l-am luat(din pacate suporta max 8GB + 2GB soldered), Windows 10 2004 (doar ceva probleme cu driverul de touchpad, dar de obicei folosesc mouse).
Ma tot mai uit pe oferte sa-l schimb, dar ceva comparabil (ultrabook i7, SSD 1GB, 16GB de RAM, display 13″ FHD, Windows) ma duce pe la 5000 de lei fara sa faca ceva in plus, si cu posibilitati spre 0 de upgrade in urmatorii 9 ani (toate acum sunt unibody, soldered, cel mult un SSD mai poti sa speri sa schimbi si ala cu ceva surubareala).
De fapt asta e problema intregii industrii PC (Mac-urile sunt tot PC-uri), ca de 10 ani nu s-a mai produs niciun avans spectaculos nici ca performanta (in afara de gaming), nici ca functionalitate. Si nu, nici trecerea la ARM nu cred ca va fi solutia , a mai incercat si Microsoft.
Sorin(Citează)
11/11/2020 la 12:27 PM
Am MacBook de ceva ani, am tot trecut de la o generatie la alta. Dar asta cumparat in 2018 cu touch bar e cel mai prost Macbook facut de Apple. Se incinge dramatic, performanta nu e mult mai mare si, ca sa fie totul complet, acum bateria nu mai incarca. Ramane la 1% si daca il scot din priza moare. Cica problema cunoscuta, sunt forumurile pline. Ce sa zic, la laptop de 13.000 lei e cam penibil.
Corcoran(Citează)
11/11/2020 la 12:36 PM
Dezactiveaza baterry management de la AC adapter . Asa imi facea si mie .
M(Citează)
11/11/2020 la 5:29 PM
@M >> Vorbesti aberatii.
Corcoran(Citează)
11/11/2020 la 12:45 PM
Poti detalia?
Bit(Citează)
11/11/2020 la 12:56 PM
astea le-a primit bufnici in teste?
mormaila(Citează)
11/11/2020 la 1:12 PM
*pana la 6x, cine știe ce teste obscure.
MI se pare atât de nesimțită și mincinoasă remarca cu “în aceeași bani” că-mi vine sa vomit.
Cu banii aia îți iei threadripper sau ce mai e acum vârf de gama, 32 GB ram și gtx 3090 și îți mai rămân și bani, iar la performanta matura pe jos cu răgăliile alea.
Pyro(Citează)
11/11/2020 la 1:17 PM
Luat in aceasta vara Macbook Pro 13 2020, imediat dupa ce au scumpit updateul de rami de la 100 euro la 200 euro, se mai incinge din cand in cand dar isi face treaba, prins pret bun pe amazon.de Desi am ales 13 pentru portabilitate acum parca as vrea cel de 16.
Cred ca oricum va dura ceva timp pana se vor optimiza toate programele, deci timp ar fi.
Razvan C(Citează)
11/11/2020 la 1:24 PM
Degeaba a încercat Microsoft dacă nu a fost software pentru ele – aici e marele avantaj Apple, că pot trage și de developeri.
Să știi că mai puțină lume decât ai crede face upgrade. Discutam cu un prieten că noi n-am făcut practic upgrade la desktop, deși ăsta cică e marele avantaj la PC. Degeaba aș putea avea 16 sau 32 GB de memorie în loc de 8 dacă rămân cu un i7 generația a 3-a. Practic ar trebui să schimb CPU, memorie și GPU, care de fapt înseamnă un PC nou, chiar și dacă aș putea păstra placa de bază. Așa că mulți preferăm ceva nou care să țină niște ani buni decât să adaugi mărunțiș an de an.
dam167(Citează)
11/11/2020 la 1:43 PM
Stiu ca putina lume face upgrade, vorbeam strict din punctul meu de vedere.
Cat despre trasul de developeri, sa vedem cum o sa fie. Da, pentru Adobe nu e mare lucru, si orium probabil clientii lor sunt 50% sau mai mult pe Mac. Dar pentru alti producatori de soft, unde grosul utilizatorilor e pe Windows, s-ar putea sa nu merite efortul intretinerii unei a treia versiuni. Si oricat de bun ar fi emulatorul ala, vor fi probleme de compatibilitate.
Sorin(Citează)
11/11/2020 la 1:26 PM
LOL
zzz(Citează)
11/11/2020 la 1:27 PM
Poti pune te rog un exemplu de laptop care contine ce spui tu acolo si sa fie in gama asta de pret?
Noise(Citează)
11/11/2020 la 4:47 PM
Ei nu comparau cu laptop, comparau cu PC (ragalie cu carcasa).
Pyro(Citează)
11/11/2020 la 1:31 PM
La MacBook Air s-a văzut de la început că șasiul a fost gândit pentru alt procesor – fie a rămas Intel în urmă cu promisiunile, fie Apple Silicon n-a fost gata. Chiar și cu un sistem de răcire (extern) nu scoteai mai nimic în plus, nici nu mai contau ironiile alea că Apple n-a reușit să pună radiatorul direct pe procesor (era lângă la modelul precedent).
Apropo de căldură, MacBook-urile s-au încins tot timpul, sub sarcină susținută (gen render), cu resursele spre maxim erau între 90 și 100 de grade. Nici nu mai avea rost să măsori temperatura, ci doar viteza la care se menține procesorul.
dam167(Citează)
11/11/2020 la 2:39 PM
Suna prea bine sa fie adevarat, tinand cont ca Apple nu a innovat niciodata nimic.
Intrebarea mea este ? noile laptopuri vin cu incarcator, tastatura si trackpad ?
Radu(Citează)
11/11/2020 la 2:42 PM
Mi se pare una din cele mai importante vesti de la Apple, vor avea mult de câștigat, practic dezvoltatorilor le va fi foarte ușor sa porteze aplicațiile ios și asta înseamnă că o să fie disponibil tot ce e mai bun pe ios direct pe macbook.
Faramura(Citează)
11/11/2020 la 3:30 PM
De văzut și:
Apple’s Shifting Differentiation – Stratechery by Ben Thompson https://stratechery.com/2020/apples-shifting-differentiation/
Olivian Breda(Citează)
11/11/2020 la 4:17 PM
Proud owner de Fujitsu LifeBook E751. Folosit la job 5 ani si apoi l-am primit acasa de la companie. Conectat la un monitor extern si inca o duce bine pt filme, YT, browsing. Schimbat la el HDD cu SSD acum 4 ani si cam atat. Dezavantaj – l-am lasat inca cu Windows 7 pe el.
mc27(Citează)
11/11/2020 la 4:19 PM
Stati ma chill , backup un pas . Performanta este doar pe foaie – sunt curios real life . Marketing tipic Apple – linistiti-va !
Deci ei compara M1 cu ce puneau ei in AIR – Core i5 Processor 1.6 GHz (i5-8210Y) dual‑core …. bla bla .
E normal ca e mai performant , asta fiind cu 1000 de puncte peste Atom Z8300 . Dar e un CPU foarte slab raportat la 2020 si la actualitate, un 10750H avand de 6x performanta mai mare in orice decat mai sus amintitul .
vorbind dpdv grafic normal ca e mai performant decat ce avea Intel HD , pentru ca aceea era o solutie foarte slaba , un IGP ce nu era pentru jocuri ci mai mult pentru optimizare si afisare . Nu toata lumea vrea jocuri si nici nu a fost pus pentru asta.
Dar va veni momentul cand vor aparea review-urile reale si oricat de fani ar fi unii vor recunoaste ca e o mizerie de CPU mult in urma ZEN2 mobil (Ryzen 4800U) sau TigerLake (1185G7) . Da , Intel a stat closca pe oua 10 ani (oua de aur) si a incasat de la prosti . Acum are concurenta si s-a pus pe treaba , dar treaba nu e chiar buna pentru ei pe termen mediu . Au resurse si posibilitati – pot reveni lejer nu-mi fac griji.
GPU-ul e posibil sa fie peste cele existente pe cele doua amintite , dar chiar si asa nu va asteptati (repet – nu va imbatati cu apa rece ca la Apple costa) la minuni .
2.6tflops is a bit weak in performance for 2020, compare to PlayStation 4 pro released in 2016 AI 4.6 tflops or xbox one X at 6tflops, even 2016 pc with i7 and rtx 1070 will be at 7tflops
Liviu(Citează)
11/11/2020 la 5:02 PM
E clar că nu e dintr-odată cel mai tare procesor de pe piață, la mare distanță de restul așa cum sperau (în mod pueril) unii, dar:
2.6tflops e mult peste Iris Plus 645 (1.63) care era în MacBook Pro 13” 2020 și vine cu o eficiență mai mare. Au spus încă de la început că urmăresc CPU power/watt, pentru început e destul să fie la fel de puternice ca restul de pe piață dar mult mai eficiente.
Faptul că au pus deja M1 într-un MacBook Pro înseamnă că rezultatele sunt bune, fapt confirmat și de Mac Mini-ul dat developerilor anterior. Probabil când va apărea pe MacBook Pro de 14/15/16” și pe iMac se va vedea ceva comparabil cu modelele mai puternice de pe piață. Dar da, la minuni n-ar trebui să se aștepte nimeni.
Eu cred că vor fi încurajatoare review-urile, dar se vor baza pe primele aplicații promovate și dezvoltate nativ, asta nu înseamnă că se potrivesc oricui noile modele. Și până acum Pro-ul de 13” era popular printre developeri, cred că se va păstra și în continuare.
dam167(Citează)
11/11/2020 la 4:37 PM
Tocmai ti-a spus ca au SoC adica RAM este parte din M1. cum legi to dimmurile alea ieftine de procesor? Vezi de aia e 200 $ 30 dimm si restu cabluri.
un om(Citează)
12/11/2020 la 7:50 AM
Șoc și groază, cum puneau producătorii de laptopuri acum 20 de ani al doilea sodimm in placa de bază…
Poate descoperă și Apple că poți proiecta pentru viitor și upgrade ulterior. În definitiv omenirea folosește cositorul de câteva mii de ani.
Gaelex(Citează)
11/11/2020 la 4:55 PM
Din punctul meu de vedere situatia este urmatoarea:
Apple a luat o decizie de a inlocui procesoarele din arhitectura produselor lor.
Decizia pe langa considerentele economice are un suport tehnic masiv datorita performantelor evidente ale procesoarelor lor si saltul impresionant in perfromanta (comparati seriile A de pe iPhoane cu orice Snapdragon sau alte procesoare si acolo sunt top fara discutii).
Momentan au inlocuit procesoarele pe platformele entry level (da MBP 13 e entry, adevaratele pro sunt pe cele de 15). Platfomele astea de obicei sunt la nivel de studenti, sau la nivel de computer personal fara pretentii. Nu cere nimeni sa mearga ca un Xeon sau sa fie zmee prin jocuri. De la ele se cere sa fie usoare, mici, silentioase, “slick”, si sa mearga fara nazuri pe la oameni care nu au timp de surubarit la drivere, la instalat periferice si alte minunatii.
Pentru platformele alea este un salt. Performantele vor fi mai bune si preturile macar nu mai mari. La performante ma refer inclusiv la baterie, la liniste si de ce nu la raspuns mai rapid.
Este un pas, un punct de cotitura si vom vedea evolutia. Daca se merge pe evolutia actuala a performantelor procesoarelor din ultimii ani Intel si chiar si AMD vor avea putin de lucru.
Pe de alta parte nici lui Microsoft nu-i va fi extrem de comod. finalul conferintei cu acel personaj nu e chiar degeaba…
un om(Citează)
12/11/2020 la 4:07 AM
Linus are câteva comentarii despre noile produse: https://youtu.be/ljApzn9YWmk
Gaelex(Citează)
12/11/2020 la 8:15 AM
Asta înseamnă că nu se mai poate pune Windows cu BootCamp?
dumy(Citează)
12/11/2020 la 10:04 AM
Da. Teoretic se poate virtualiza, pentru că există Windows pentru arhitectura ARM, dar Microsoft nu oferă posibilitatea instalării de către utilizator – practic doar cei ce produc/vând dispozitive cu ARM primesc licențe. Dar chiar și dacă ai putea, sunt toate șansele ca ce voiai tu să rulezi sub Windows să nu meargă.
dam167(Citează)
16/11/2020 la 1:01 PM
Memoria este integrată direct în chip-ul M1, deci nu vorbim de memorie cu 30$ pe care o pui și o scoți tu când vrei.
ionică(Citează)
16/11/2020 la 1:09 PM
Pentru @Gaelex
“M1 also features our unified memory architecture, or UMA. M1 unifies its high‑bandwidth, low‑latency memory into a single pool within a custom package. As a result, all of the technologies in the SoC can access the same data without copying it between multiple pools of memory. This dramatically improves performance and power efficiency.”
https://cdn.isay.ro/wp-content/uploads/2020/11/M1_inside_memory.jpg
ionică(Citează)