un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Xiaomi a lansat și în România telefoanele Mi 10T, ceasul Mi Watch și două routere surprinzător de ieftine

15 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Xiaomi a lansat oficial în România telefoanele Mi 10T Pro și Mi 10T Lite, plus ceasul Mi Watch și câteva routere wifi pentru casă într-o prezentare mult, mult prea lungă. Telefoanele nu sunt chiar noi, lansarea internațională a avut loc acum câteva săptămâni, chiar dacă eu n-am scris despre ele, așa că să încep cu altceva, cu statistici.

Xiaomi a dat câteva detalii despre vânzările din România. Au spus că vând:

  • peste 10.000 de brățări Mi Band pe lună
  • peste 250 de aspiratoare robot pe lună (din care o parte datorită review-ului meu, apropo)
  • peste 1.000 de purificatoare de aer pe sezon
  • peste 2.000 de trotinete electrice lunar

De telefoane n-au zis cifre exacte, dar Xiaomi este brandul numărul 3 ca vânzări în Europa și numărul 2 în Europa de Est și Centrală, după Samsung și depășind Huawei și Apple.

Mi 10T și 10T Pro sunt interesante. Ambele sunt telefoane mari. Ecranul are 6,67 inchi pe o rezoluție 1.080 x 2.400 pixeli și refresh de 144 Hz, fiind de fapt posibile vreo 7 niveluri inferioare de refresh, în funcție de situație. Chipsetul este un Snapdragon 865 cuplat cu 6/8 GB RAM pe Mi 10T și 8 GB RAM pe Mi 10T Pro și include modem 5G.

Diferența principală dintre Mi 10T și Mi 10T Pro este la camera foto. Ambele modele au trei camere pe spate, dar Pro-ul are un modul de 108 megapixeli fabricat de Samsung, senzor de dimensiunea 1/1,33″, pe când Mi 10T are modul de 64 de megapixeli Sony IMX682 cu 1/1,7″. Ambele au aceeași cameră ultra-wide de 13 megapixeli, iar o cameră cu zoom optic lipsește. A treia cameră este una de 5 megapixeli pentru macro.

La acest capitol, eu aș alege varianta Mi 10T, nu cea Pro. Am mai spus-o cu diverse ocazii (la Note20 Ultra, care are același senzor), acel senzor de dimensiuni mari are un efect nedorit: adâncime foarte mică de câmp, de fotografiezi o frunză și centrul ei este bine focalizat, dar marginile nu. Camerele foto normale evită problema aceasta cu obiective variabile, închizând F-ul spre valori mari, dar telefoanele au F fix, mic, și efectul nedorit nu poate fi evitat. Camera frontală are 20 de megapixeli.

Xiaomi a arătat tot felul de moduri inedite de fotografiere și filmare, telefonul automatizând anumite operațiuni de expunere lungă, combinare de fotografii, night mode șamd. Filmează maxim 8K la 30 fps și 4K la 60 fps, dar n-au spus dacă poți schimba între cele două camere în timp ce filmezi (pe 8K sigur nu, că doar cea normală face asta).

Baterie este de 5.000 mAh. Încărcarea se face doar prin cablu, la maxim 33 W. Ai NFC pentru plăți și Wi-Fi 6, senzor de amprentă pe lateral. Carcasa este acoperită cu Gorilla Glass 5 pe față și spate. Pachetul include și o carcasă ce include ioni de argint pentru a micșora numărul de bacterii de pe ea.

Prețuri:

  • Mi 10T Pro: 2.500 lei pentru 8/128 GB, 2.700 lei pentru 8/256 GB.
  • Mi 10T: 2.100 lei pentru 6/128 GB, 2.200 lei pentru 8/128 GB.
  • Mi 10T Lite: 1.400 lei pentru 6/64 GB, 1.600 lei pentru 6/128 GB.

Toate ar trebui să fie de mâine listate de magazinele uzuale. Momentan doar la PC Garage găsiți Mi 10T Pro și Mi 10T.

Dintre primele două, eu aș alege Mi 10T-ul de 8 GB RAM, în afara cazului în care dați o precomandă Mi 10T Pro până în 25 octombrie, când veți primi cadou și un telefon Redmi 9C NFC. Sigur are nevoie cineva din familie de el.

Xiaomi Mi 10T Lite este mai slab la toate capitolele, desigur. Snapdragon 750G, ecran de 120 Hz dar tot de 6,67″, cameră normală și ultrawide ca pe Mi 10T, este 5G, are baterie de 4.820 mAh. Modelul de 1.600 de lei pare a fi chiar o afacere bună, privit astfel.

Mi Watch

Ceasul Mi Watch este o combinație între un ceas Samsung și unul Huawei. Este rotund, ecran de 1,39 inchi acoperit cu Gorilla Glass 3, autonomie de 16 zile, face chestiile normale de smart watch, adică monitorizează exercițiile fizice, ritmul cardiac și nivelul de oxigen în sânge, are GPS integrat și rezistență la apă.

Prețul este cel mai atrăgător: 99 de euro. Să zicem 500 de lei, preț la care se luptă cu Huawei Watch GT 2e testat recent de mine, Xiaomi având avantajul unei autonomii un pic mai mari. La prețul acesta, e un ceas de încercat dacă vrei să vezi cum te-ai înțelege cu un smart watch sau nu vrei să plângi după bani în caz că-l lovești puternic de ceva și se sparge.

Routerul Mi AIoT AC2350

Modelul acesta Mi AC2350 este foarte interesant pentru că are un preț de doar 250 de lei. Este un router 802.11ac cu maxim 450 Mbps în banda de 2,4 GHz și 1.733 Mbps în cea de 5 GHz, 6 antene exterioare și tot ce-i trebuie unui router performant.

Partea de AIoT (artificial intelligence of things, simplul IoT nu mai este la modă) este legată de o a șaptea antenă optimizată pentru dispozitive smart home/IoT. Înțeleg că astfel te vei conecta și vei instala foarte rapid diverse gadgeturi Xiaomi. Eu am diverse gadgeturi Xiaomi în casă, precum un aspirator robot și niște senzori de temperatură, și nu pot spune că am avut vreo problemă în a mă conecta la ei chiar și cu alte routere.

La 250 de lei, însă, l-aș testa cu plăcere ca să văd ce poate pe partea de rețelistică.

Routerul Mi AIoT AX3600

Mi AX3600 costă 599 lei și include noul standard 802.11ax (Wi-Fi 6). Vă așteptați să fie un model de 3600 Mbps după nume? Este “doar” 3.000 Mbps, dar suficient și așa. E posibil să fie cel mai ieftin model Wi-Fi 6 din piață.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Telefoanele astea au ajuns sa fie din nou interesante la pret pentru ca au scumpit mult Apple, Samsung, SONY samd flagship-urile lor.

    Altfel, 500 de euro pe un telefon chinezesc este de neconceput.

      (Citează)

  2. Fasa e ca la dimensiunea lor e greu sa nu aiba specs. eu unul nu inteleg cum poti sa utilizezi un telefon atat de mare.
    Oamenii isi doresc telefoane compacte, problema e ca producatorii sunt prinsi intr o cursa de marketing.

      (Citează)

    • Te contrazic. Oamenii nu-si doresc telefoane compacte. Oamenii isi doresc telefoane la care sa poata urmari si continut video. Un episod pe Netflix sau un Youtube se vad intotdeauna mai bine pe un ecran de 6,5/6,7 inch decat pe un 5″.

        (Citează)

    • Eu sint unul din aia care si-ar dori un telefon mai compact. Nu urmăresc video pe telefon, pentru poze am camera foto, la tenis de masa am palete si vreau doar unul la care sa vorbesc fara sa stau legat de priză zilnic. Cam cum a scos Apple unul, dar e mult prea scump față de cît consider eu că merită unTELEFON.

        (Citează)

  3. Salut!
    Dacă iau ca reper performanța purificatoarelor menționate în text, Xiaomi pare să producă gadgeturi neconforme….

      (Citează)

  4. Poate pretul mic este si din cauza ca restul se plateste prin accesul la date personale. Ma astept ca in curand sa apara o sugestie ca personalul oficial de prin institutiile de stat (state cu pretentii, nu la noi) sa nu foloseasca Xiaomi si apoi urmatorul pas…
    Xiaomi cam calca pe urmele Huawei si asta nu se lasa asa ne-“promovat”.

      (Citează)

    • De digi si preturilor lor ce parere ai ? Unde ne vand datele ?

        (Citează)

    • @un om – care date? pe cine intereseaza ca am intrat eu pe emag/instagram/pornhub si alte site-uri? ce date personale din telefon crezi ca sunt atat de importante? da-ne exemple concrete, nu teorii ale conspiratiei.

        (Citează)

    • Adica tu folosesti Android si Google Services (chrome, gmail. youtube, google maps, waze, bonus google analytics – care e calare pe o parte uriasa din web si monitorizeaza tot ce misca in materie de trafic la nivel de user individual), dar ai acum o revelatie ca face Xiaomi nu stiu ce cu datele tale personale…

      Un pic cam tarziu, nu crezi?

        (Citează)

  5. ionutb:
    … eu unul nu inteleg cum poti sa utilizezi un telefon atat de mare…

    Foarte ușor! Și mie îmi plac telefoanele care stau bine în buzunar însă mă chinui să scriu fără typos. Am palmele/degetele mari, este foarte enervant când scriu pe un telefon mic.

      (Citează)

  6. Cel mai ieftin router 802.11ax este Tp-Link Archer AX10. Se invarte in jurul pretului de 300 lei. Acum e 296 lei pe pcgarage.

      (Citează)

  7. Ceasul Mi Watch îl găsești în magazinele din Romania sau încă nu? Dacă da, poți să lași niște linkuri te rog?

      (Citează)

  8. Huawei WS7100 – 350 lei
    Huawei WS7200 – 400 lei

    Cele mai ieftine routere cu ax de pe piata.

      (Citează)

  9. salut Radu, un articol foarte bine documentat,, ca toate articolele de pe acest blog, mult succes Radu, nu stiu de unde m-as putea documneta daca nu ar exista acest blog!

      (Citează)

  10. Honorius:
    Salut!
    Dacă iau ca reper performanța purificatoarelor menționate în text, Xiaomi pare să producă gadgeturi neconforme….

    Poti sa detaliezi te rog? Ce performanta a purificatoarelor mentionata in text este neconforma?

      (Citează)

  11. MihaiDB:
    @un om – care date? pe cine intereseaza ca am intrat eu pe emag/instagram/pornhub si alte site-uri? ce date personale din telefon crezi ca sunt atat de importante? da-ne exemple concrete, nu teorii ale conspiratiei.

    Ce aplicații folosești, cât timp și în ce mod folosești telefonul, câți bani dai pe servicii, ce produse cumperi, toate astea îți conturează un profil. E important pentru că bazele astea de date se vând pe bani frumoși, plus se vede cât de departe ajung în psihicul oamenilor rețelele sociale pentru că pot lua în calcul atâția parametri. E drept, e problema ta dacă tu ții sau nu la intimitate în general, unii n-au o problemă să-și facă publice preferințele de pe pornhub, alții ar vrea să rămână pentru ei. Chestia e că din tiparele tale ca utilizator de internet se poate vedea cum trăiești în general și ce program ai zi de zi dar din nou, poate tu nu vezi o problemă în asta.

    Pot înțelege că n-ai energie să te gândești la toate astea, dar mi se pare cam aiurea să-i judeci pe cei care o fac. N-are absolut nici o treabă cu conspirațiile, mai nou văd că orice idee mai complexă e conspirație.

      (Citează)

    • “Chestia e că din tiparele tale ca utilizator de internet se poate vedea cum trăiești în general și ce program ai zi de zi” – asa…cu ce ii ajuta? Crezi ca daca imi apare o reclama la un produs dupa ce l-am cautat pe google o sa il cumpar doar pentru ca mi-a aparut reclama aia? Crezi ca daca stie chinezu ca plec de la munca la 4 il ajuta cu ceva? Crezi ca ii pasa cuiva la ce ora incepi sa folosesti telefonul?

      Waze intreaba singur daca pleci spre casa sau spre birou cand observa un pattern si….uimire mare….o face pe absolut toate telefoanele pe care e instalat, fie ele Apple/Samsung/Xiaomi/Huawei etc.

      Nu ai spus concret care date personale sunt salvate de producatorii de telefoane. Accesarea unor site-uri si faptul ca folosesti un set de aplicatii nu sunt date personale, sunt date statistice. Datele personale sunt mesajele (continutul lor), pozele, clipurile video, datele din aplicatiile bancare – toate astea sunt la dispozitia oricarui producator si nu se mai plange nimeni.

      “Pot înțelege că n-ai energie să te gândești la toate astea, dar mi se pare cam aiurea să-i judeci pe cei care o fac.” – la fel cum ii judeci tu pe ceilalti, aia fara energie.

        (Citează)

  12. MihaiDB:
    “Chestia e că din tiparele tale ca utilizator de internet se poate vedea cum trăiești în general și ce program ai zi de zi” – asa…cu ce ii ajuta? Crezi ca daca imi apare o reclama la un produs dupa ce l-am cautat pe google o sa il cumpar doar pentru ca mi-a aparut reclama aia? Crezi ca daca stie chinezu ca plec de la munca la 4 il ajuta cu ceva? Crezi ca ii pasa cuiva la ce ora incepi sa folosesti telefonul?

    Waze intreaba singur daca pleci spre casa sau spre birou cand observa un pattern si….uimire mare….o face pe absolut toate telefoanele pe care e instalat, fie ele Apple/Samsung/Xiaomi/Huawei etc.

    Nu ai spus concret care date personale sunt salvate de producatorii de telefoane. Accesarea unor site-uri si faptul ca folosesti un set de aplicatii nu sunt date personale, sunt date statistice. Datele personale sunt mesajele (continutul lor), pozele, clipurile video, datele din aplicatiile bancare – toate astea sunt la dispozitia oricarui producator si nu se mai plange nimeni.

    “Pot înțelege că n-ai energie să te gândești la toate astea, dar mi se pare cam aiurea să-i judeci pe cei care o fac.” – la fel cum ii judeci tu pe ceilalti, aia fara energie.

    Da, eu îi judec pe ăia fără energie, pentru că (nu o spun doar eu) delăsarea și lipsa de reacție o să ne lase pe toți fără intimitate.

    Nu știu exact ce date salvează telefonul x ca terminal, pentru că date colectează n aplicații și site-uri. Nu știu dacă aplicația preinstalată de mesaje de la Xiaomi face altceva decât aia de la Samsung, de exemplu.

    Cu ce îi ajută? fac bani pentru cei ce le vând, în primul rând. Dacă accesezi un site de pescuit înseamnă că ești pasionat, sau devii la un moment dat – că poate doar de o lună intri pe site-ul ăla -, nu trebuie să cauți undițe pe google. Dacă ai un tipar legat de preț/obiecte poate intuiește în ce clasă socială ești. Site-urile pe care le accesezi arată cu ce te ocupi, cam ce vârstă ai, nivelul de educație, până și poza aia din care alegi cadrele cu semafoare antrenează un AI. Toate astea nu valorează mult dacă vin doar de la tine, dar dacă ai destule date poți face niște statitstici. Preferințele nu sunt date personale? În plus pozele încep să conțină date de localizare, tag-uri de prieteni etc. – după 2-3 ani îți cam dai seama după tag-urile alea dacă x preferă marea sau muntele și câte zile vrea să stea acolo. Uite, în poze apare un copchil crud, n-ai vrea să cumperi niște chestii? sau de ce să nu servim doar anumite informații grupului notat x, că pare mai ușor de convins? – conspirația asta s-a cam întâmplat deja.

    Eu nu sunt genul de activist, cu tastatura în loc de sabie, dar dacă stai să te gândești puțin suntem pe o cale alunecoasă cu datele personale.

      (Citează)

  13. “Nu știu exact ce date salvează telefonul x ca terminal, pentru că date colectează n aplicații și site-uri. Nu știu dacă aplicația preinstalată de mesaje de la Xiaomi face altceva decât aia de la Samsung, de exemplu.”

    Daca nu stii de ce iti dai cu parerea? Ce ai descris cu pescuitul nu tine de producatorul telefonului ci de serviciile google si cookies.

      (Citează)

    • Toate datele se colectează prin aplicații, cookies tot de aplicații țin, și sunt stocate în telefon (criptat, necriptat, nu știu). Ca să vezi ce efectiv și când încarcă telefonul pe diverse servere e ceva de lucru, că altfel ai vedea asta pe toate gardurile.

      Poate ține și de producătorul telefonului dacă folosești aplicații făcute de el. Prețul mai mic la hardware cu compensare în vânzarea datelor se întâmplă de ceva vreme, dacă vrei tu să insiști strict cu Xiaomi sau Huawei e treaba ta, pentru restul e normal să presupună că se întâmplă asta cam peste tot.

        (Citează)

  14. I-as aprecia si mai tare daca ar aduce promotiile din afara si pe la noi . In ES au vandut Mi10T + trotineta esential la 700EUR si MI10PRO cu trotineta PRO la 990EUR.
    ….
    in rest , produse bunicele , dar cu deficiente la update-uri . Posibil sa fie impuse ca sa mai schimbi telefonul

      (Citează)

  15. Xiaomi chiar e o firma serioasa ,fac telefoane super ok ,ma uit la Redmi K20/Mi 9T al meu ,de un an si ceva îl am eu și rude care au Mi A3 super ok la tot ce ofera la un asa pret ,daca ar fi fost si cu amoled seria 10T era prea de tot,dar anul acesta e la moda rata de improspatare minim 90 Hz ,sper ca si pe viitor sa reintroduca amoled si pe tel midrange ,spun asta pentru ca am avut si Mi 8 Lite de la ei si se vede diferenta dintre ips si amoled

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus